דניאל רוגוב
דניאל רוגוב

קשה להאמין, אבל בצרפת, באיטליה ובספרד, עשרות מיליוני אנשים מכינים יין בביתם. לא מעטים מהאנשים האלה מקצים מקום בביתם, מוסך או צריף בגינה או בכרם, ומפיקים בו את היין שלהם. רובם המוחלט מכינים את היין פשוט לשם התענוג, לשתייה ביתית וכדי לחלוק אותו עם משפחה, חברים, שכנים וגם בקהילה. איש מהאנשים האלה אינו מעלה על דעתו לפתוח עסק ולמכור את היין.

הסיפור שונה מעט בישראל. בעשור האחרון קמו כ-250 יקבים זעירים כאלה וכמעט כל אחד מהאנשים המעורבים בהם מציג את היין שהוא מייצר בשוק, ובמחירים שנעים בין 50 שקלים ל-500 שקלים לבקבוק. רוב היקבים הזעירים (המכונים לעתים יקבי בוטיק או יקבי גראז') מפיקים יינות שבמיטבם הם בינוניים.

אין ספק שיש מידה של רומנטיות בייצור יין בבית. למרבה הצער, לפעמים העיקר זה לא הרומנטיקה, ולא מעט מיקבי הבוטיק והגראז' הנפתחים בימים אלה מפיקים יינות גרועים למדי. כדי להפיק יין טוב צריך גם לדעת איך מגדלים ענבים ואיך מייצרים יין.

החדשות הטובות הן שמתוך יותר מ-250 היקבים הזעירים, מספר הולך וגדל של יקבים מייצרים יינות מעולים. יותר מאיכותם הגבוהה, אלה יינות המשקפים את ההיקף הקטן של המפעל שמייצר אותם, בכך שהם נושאים את מה שאני אוהב לכנות "חותם ידו" של היינן, כלומר ניכרים בהם האישיות, הפילוסופיה והיכולת של היינן. הנה רשמי מיינות שהוציאו לא מכבר יקבים כאלה, כולם יספקו חוויית שתייה מרתקת ומתגמלת.

יקב צ'ילאג

? צ'ילאג, בלנד, פרימו, 2007: בלנד שצבעו נופך כהה, בעל גוף מלא, המכיל קברנה סוביניון בשיעור 50%, סירה בשיעור 30% ומרלו בשיעור 20%. הוא התיישן בחביות אלון צרפתיות במשך 26 חודשים, והדבר ניכר בטאנינים בולטים, שעוקצים במזיגה הראשונה, אך מתרככים ומלטפים בכוס. בתקיפה הראשונה עולים פירות אדומים ורמז לליקוריץ, ואלה מפנים את מקומם לדומדמניות, לפירות יער אדומים ושחורים ולרמז לקליפת הדרים מרירה. הטאנינים והפירות מתגברים בניחותא בגימור הארוך והנדיב. שתו מעכשיו עד 2016. 180 שקלים. ציון: 91.

? צ'ילאג, קברנה סוביניון, פרימו, 2007: בלנד שצבעו נופך כהה, המורכב מקברנה סוביניון בשיעור 90% וממרלו בשיעור 10% והתיישן בחביות אלון במשך 26 חודשים. גופו מלא והוא ניחן בטאנינים חלקים כמשי וברמז דק לעץ ארז מתוק ומתובל. חושף ניחוחות וטעמים של פירות יער ושוקולד, ובעקבותיהם עולים רמזים למינרלים ולפרחים. עגול, ארוך ונדיב. שתו מעכשיו עד 2016. 180 שקלים. ציון: 90.

? צ'ילאג, מרלו, ויוו, 2007: בלנד שצבעו אדום דובדבן כהה נוטה לנופך, בעל גוף מלא, המכיל מרלו בשיעור 85%, קברנה סוביניון בשיעור 10% וסירה בשיעור 5%. שהה בחביות אלון במשך 14 חודשים והדבר ניכר בטאנינים רכים וברמזים מפתים לעץ ארז מתובל. עם הפתיחה בכוס מתגלים רמזים לדומדמניות אדומות ולפטל על רקע של עשבי תיבול ים-תיכוניים ופלפלי מדגסקר ירוקים. ארוך ונדיב. שתו מעכשיו עד 2015. 80 שקלים. ציון: 89.

? צ'ילאג, בלנד, ויוו, 2007: קברנה סוביניון, מרלו וסירה משתלבים ביין בעל אופי ים-תיכוני מובהק. התיישן בחביות אלון במשך 14 חודשים, צבעו נופך כהה, והוא בעל גוף בינוני-מלא וטאנינים המלטפים בעדינות. עם היפתחו בכוס נחשפים רמזים לדומדמניות שחורות, לשזיפים ולפירות יער, בתמיכה נאה של רמזים לתבלינים אקזוטיים. זה אולי פיוטי מעט לתיאור רשמים מיין, אבל מרגישים את אור השמש ביין הזה. שתו מעכשיו עד 2015. 80 שקלים. ציון: 89.

? צ'ילאג, קברנה סוביניון, ויוו, כרם בן זמרה, 2007: יין שצבעו נופך כהה, בעל גוף מלא, ששהה בחביות אלון צרפתיות במשך שנה וחצי והדבר ניכר בטאנינים שעוקצים בעדינות וברמזים לתבלינים אוריינטליים ולעץ ארז מתוק. בהיפתחו חושף רמזים נדיבים לדומדמניות, לפטל שחור ולעשבי תיבול. נדיב וממלא את הפה. שתו מעכשיו עד 2013. 80 שקלים. ציון: 89.

? צ'ילאג, סירה, ויוו, 2007: סירה מעורב בקברנה סוביניון בשיעור 10% ובמרלו בשיעור 5%, ש-19 החודשים שבהם התיישן בחביות אלון מוצאים את ביטויים בטאנינים רכים וברמזים מפתים לעץ ארז מתוק ולליקוריץ. בניחוחותיו וטעמיו אפשר למצוא קשת נדיבה של שזיפים, דומדמניות ופטל שחור, על רקע עור שזה עתה עבר עיבוד, ובגימור הארוך צץ רמז מצודד לעשבי תיבול מרירים. נגיש ומהנה עכשיו אך יהיה במיטבו ב-2012-2015. 80 שקלים. ציון: 90.

סוסון ים

? סוסון ים, פליני, 2008: בלנד המכיל סירה בשיעור 58% וקברנה סוביניון בשיעור 42%, התיישן בחביות אלון במשך 18 חודשים. צבעו נופך כהה בגלימת ארגמן צעיר, וחושף גוף מלא וטאנינים שעוקצים בעדינות. בתקיפה הראשונה עולים שזיפים סגולים ודומדמניות שחורות, ואלה מתפוגגים ומפנים מקום לרמזים בולטים לפירות יער, שוקולד כהה וטבק. כמו במהדורות קודמות של היין הזה, רמז לליקוריץ אדום עולה בגימור הארוך והממלא את הפה. נגיש ומהנה עכשיו אך יהיה במיטבו ב-2013-2018. 90 שקלים. ציון: 92.

? סוסון ים, אלול, 2008: בלנד המכיל קברנה סוביניון בשיעור 72% וכן סירה ופטיט סירה בשיעור 14% כל אחד. ניחן בבשומת של פירות שחורים ופרחים, ובהיפתחו בכוס חושף שפע של פטל שחור וקסיס בתמיכה נאה של רמזים לשוקולד כהה ולליקוריץ. בגימור הארוך עולים רמזים לזיתים ירוקים ולעשבי תיבול ים-תיכוניים. שתו מעכשיו עד 2018. ציון: 92.

? סוסון ים, אנדרגראונד, 2008: יין הדגל החדש של היינן זאב דוניה. בלנד במהדורה מוגבלת המכיל פטיט סירה בשיעור 66% בתוספת סירה וקברנה סוביניון בשיעור 17% כל אחד. התיישן בחביות אלון במשך 18 חודשים והדבר ניכר בגוף מלא, בטאנינים שעוקצים בעדינות וברמז מצודד לעץ מתובל. יין גדול אך ידידותי ועסיסי, הנפתח באוכמניות ובשזיפים ובהמשך חושף רמזים לפטל שחור, פלפל שחור וליקוריץ. ארוך ונדיב. שתו מעכשיו עד 2016. 280 שקלים. ציון: 91.

? סוסון ים, אנטואן, Tete de Cuvee, 2008: בלנד שעבר יישון בחביות אלון וצבעו נופך כהה. מכיל סירה, גרנאש ומורוודרה (בשיעור 18%, 65% ו-17% בהתאמה). זה האנטואן העמוק ביותר, הרך ביותר והאלגנטי ביותר עד כה, שניחן בטאנינים חלקים כמשי וברמזים לעץ ארז מתוק. בתקיפה הפותחת עולים פטל שחור ואיקליפטוס, ועם הפתיחה בכוס נחשפים פטל שחור, אוכמניות ודומדמניות, בתמיכה נאה של שוקולד כהה ועור שזה עתה עבר עיבוד. ארוך וממלא את הפה. שתו מעכשיו עד 2016. ציון: 91.

יקב וורטמן

? וורטמן, Shambour, 2009: בלנד שצבעו אודם נוטה לנופך, גופו בינוני-מלא, והוא מכיל קברנה סוביניון, מרלו וקריניאן (בשיעור 35% ,54% ו-11% בהתאמה). התיישן בחביות אלון צרפתיות במשך שמונה חודשים והדבר ניכר בטאנינים רכים שנפתחים ומגלים פירות יער אדומים ושחורים וקסיס, בתמיכה נאה של רמזים לשוקולד ולטבק. ניחן באיזון עדין בין הפירות, הטאנינים, העץ והחומציות. שתו מעכשיו עד 2014 ואולי מעבר לזה. ציון: 90.

? וורטמן, נתיב אופקים, 2008: בלנד שהתפתח בחביות אלון צרפתיות במשך 12 חודשים ומכיל קריניאן בשיעור 38%, מלבק בשיעור 31%, מרלו בשיעור 22% וכן קברנה סוביניון, קברנה פרנק ופטי ורוד בשיעור 3% כל אחד. תערובת כהה מאוד של כמעט כל מה שגדל בכרם, אם תרצו, אך היא עלתה יפה. היין בשל ופרחוני, וניחן בטאנינים מלטפים ובשפע של מינרלים ועשבי תיבול התומכים בדומדמניות ובפירות יער על רקע של מינרלים אדמתיים. יין מרשים. שתו מעכשיו עד 2013. ציון: 89.

? וורטמן, פטיט סירה, 2008: פטיט סירה מעורב במרלו בשיעור 25% שהתיישן בחביות אלון צרפתיות במשך 16 חודשים, והדבר ניכר בטאנינים לעיסים וברמזים למהגוני מעושן, באיזון טוב עם פירות וחומציות. גופו בינוני-מלא (נוטה למלא) והוא חושף ניחוחות וטעמים של שזיפים סגולים, קסיס ופטל שחור, בתמיכה נאה של רמזים לטבק ולתבלינים. הגימור ארוך ומצודד, כמעט חרוך. שתו מעכשיו עד 2014. ציון: 89.

יקב דומיין ונטורה

? ונטורה, שרדונה, Samarie-,Grand Vin Blanc Haute Jude 2009: מוצלח הרבה יותר מאשר בטעימה מהחבית. שהותו בת 12 החודשים בחביות צרפתיות חדשות ניכרת במרקם שמנתי וברמז קל שבקלים לאלון מעושן. צבעו זהוב זוהר והוא נפתח בבשומת ובה שפע של אפרסקים לבנים ונקטרינות. גופו בינוני-מלא, והחומציות מתגברת באטיות בכוס ומציבה ניגוד נעים לניחוחות וטעמים של אגסים, מלון וקליפת הדרים. שתו מעכשיו עד 2013. 130 שקלים. ציון: 89. כשר.

? ונטורה, מרלו, Samarie-Grand Vin, Haute Jude 2009: כהרגלו של היינן כשמדובר ביינות אדומים, היין התיישן בחביות אלון צרפתיות במשך 15 חודשים. גופו בינוני-מלא (נוטה למלא) והוא ניחן בטאנינים מלטפים בעדינות, ושוב, כפי שהיה ברבים מיינות 2009, ניחן בחומציות המזדחלת לה באטיות ומדגישה קסיס, פטל שחור ופטל אדום על רקע של מינרלים אדמתיים. נגיש ומהנה עכשיו אך יהיה במיטבו ב-2012-2015. 120 שקלים. ציון: 89. כשר.

? ונטורה, רובנס, Samarie-Grand Vin, Haute Jude 2009: זה הבלנד האדום היחיד של היקב. במקרה זה הוא מורכב מקברנה סוביניון בשיעור 55%, מרלו בשיעור 35%, פטי ורדו בשיעור 6% וקברנה פרנק בשיעור 4%. זהו בלנד בורדו אמיתי, ועם זאת הוא חושף טעמים ים-תיכוניים מובהקים; פטל שחור ודומדמניות שחורות נתמכות יפה ברמזים לאניס ולעשבי תיבול מתוקים שזה מקרוב נקטפו. בעל גוף מלא וטאנינים המלטפים בעדינות, פורח באף ועל החך ואחר כך משתהה יפה על החך בעוד הפירות והטאנינים מתגברים יחד. נגיש ומהנה עכשיו אך יהיה במיטבו מאמצע 2012 עד 2016 ואולי אף מעבר לזה. 130 שקלים. ציון: 91. כשר.

? ונטורה, קברנה פרנק, Samarie-Haute Jude, 2009: יין רענן וגמיש, עגול ובעל גוף מלא, שניחן בחומציות רעננה המדגישה טעמים וניחוחות של פטל שחור ושזיפים על רקע של עלה טבק ומינרלים אדמתיים. ארוך, חלק והרמוני. שתו מעכשיו עד 2014. 140 שקלים. ציון: 91.

תגיות:

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ