שתפו בפייסבוק
שתפו כתבה במיילשליחת הכתבה באימייל

יינות ישראליים מומלצים לראש השנה ולסוכות: מהזול ועד היקר

עשרות יינות טעמנו השנה, אבל 12 מהם הביאו משהו אחר: זנים פחות שגרתיים, טעם חדש או תמורה אדירה למחיר. בדיוק מה שצריך כדי לפתוח את השנה ברגל ימין

ליבי שפרלינג
שתפו כתבה במיילשליחת הכתבה באימייל
מעבר לטוקבקיםכתוב תגובה
הדפיסו כתבה
בקבוקי יין לראש השנה, משמאל לימין: יקב טוליפ, יקב דלתון, יקב רקנאטי, יקב בנימינה, יקב רמת הגולן ויקב נטופה

כבכל שנה, רגע לפני חגי תשרי, מתמלאות חנויות היין בקונים שנגזר עליהם להביא יין מתנה. המגוון מסחרר, השפע מבלבל ומנעד המחירים והטעמים רק הולך וגדל. על כן, גם השנה טעמנו עשרות רבות של יינות לקראת החג. כדרכנו, חיפשנו את המיוחדים והמעניינים שבהם, מצד אחד שיהיו אלה יינות שיספקו את יצר הסקרנות ואפילו יציבו אתגר סביב השולחן אבל כמובן, גם יתנו חוויית שתייה טובה ומהנה. כתמיד, יחס התמורה למחיר היה לנו כמוטו וכשיקול מרכזי והפכנו כל אבן כדי לאתר את הטובים אבל לא פחות חשוב, גם המשתלמים ביינות ישראל בתקופה זו. גם אם מצאנו יינות שמחירם נושק מעט מעל המאה, הרי שהם מספקים תמורה אדירה למחיר ומבטיחים גם להתיישן היטב ובכך, מספקים השקעה צנועה ומשמחת לעתיד לבוא. בין המומלצים תמצאו גם יינות לבנים ורוזה שלא ניתן להתעלם מהם. זוהי נבחרת המומלצים שלנו לחג הקרוב:

רמת הגולן: גמלא השמורה סוביניון בלאן 2018 – אם אתם מחפשים יין לבן רענן, שובב וחצוף, מצאנו את הברנש שלכם. מכרמים ברמת הגולן הפיקו פה סוביניון בלאן מקומי שופע ארומות של גויאבות ואפרסקים, ליים ועשב טרי. הגוף בינוני, מלא טעמים והסיומת מלווה בחמיצות קלה ונהדרה. יופי של תמורה למחיר. 50 שקלים.

טפרברג: אינטגריטאז' אינספייר 2017 – בטפרברג ממשיכים להוביל מהפכה ייננית שלוקחת ענבים ים תיכוניים במובהק ומפיקה מהם יינות רעננים אבל גם עמוסי פרי ועסיס. כבר בסדרות הנמוכות תמצאו אוצרות של ממש (נסו את הסירה אימפרשן ב-40 שקלים) אבל ההיצע גדל ככל שעולים בסולם הסדרות. כאן, זהו בלנד של סירה, גרנאש ומורבדרה שענביו התבגרו במשך שמונה חדשים בחביות עץ אלון. התוצאה היא יין פירותי ומתובל שכיף וקל לשתות וזוהי מחמאה. 60 שקלים.

משמאל לימין: קברנה פרנק – מרלו רזרב 2017 של יקב טוליפ; עלמה קורל 2018 של יקב דלתון; ופטיט סירה רזרב 2016 של רקנאטי
משמאל לימין: קברנה פרנק – מרלו רזרב 2017 של יקב טוליפ; עלמה קורל 2018 של יקב דלתון; ופטיט סירה רזרב 2016 של רקנאטי

דלתון: עלמה קורל 2018 – אנחנו מעריצים של יינות סדרת הביניים של יקב דלתון ועוד יותר מזה של הרוזה הבסיסי והמוצלח שלהם, אבל הפעם טעמנו רוזה גבוה יותר ועף לנו הסכך (חגי תשרי, או לא?). היינן המוכשר גיא אשל הפיק בלנד של ענבי פינו גרי וגרנאש נואר שצבעו ורדרד חיוור. זהו יין יבש ופריך שמספק טעימה אלגנטית וחגיגית. נוכחות חובה על שולחן החג וטיפ - קנו כמה, כי כל מי שטועם אותו - אוהב. 70 שקלים.

יקב יזרעאל: ויונייה 2018 – על היינות של היקב הזה כתבנו לא פעם שכדאי להכירם, כי הם מציעים תמורה נהדרת למחיר ופורטפוליו קצת אחר בנוף ותמיד מעניין. ובכן, אנחנו עקביים, כי גם היין הלבן הזה יספק יופי של אלגנטיות ומורכבות לחובבי הז'אנר עם פה שופע אגס, משמש ויערת דבש. יישון במשך עשרה חדשים בחביות עץ משומשות, תוך התבגרות על השמרים הפיקו יין עם גוף כמעט חמאתי וסיומת אגוזית. בקיצור, הפתעה גדולה. 80 שקלים.

בנימינה: אבני החושן ספיר 2016 – בבנימינה ממשיכים אף הם במגמה החיובית ועושים יופי של יינות גם בסדרות הכביכול נמוכות. שלא במפתיע, בשנתיים האחרונות גם הסדרה הגבוהה של היקב עשתה קפיצת מדרגה משמעותית והיין הזה נותן ביטוי הולם לאבולוציה. טעמנו בלנד של קברנה פרנק ושירז מכרמים בגליל העליון. ארומות של עשבים, פלפל שחור וקפה קלוי משתלבות בגוף מלא ועשיר, עמוק ומאוזן, שיש לו צבע סגול עמוק מרהיב. הרבה יין במעט כסף. 85 שקלים.

נטופה: לאטור אדום 2017 – ביקב נטופה מפיקים כבר כמה שנים יינות נהדרים שהם תבנית נוף מולדתם, בכרמים הנטועים על אדמת עין דור שבגליל התחתון. יש ביקב יינות גבוהים בהרבה מזה, אך הלאטור מספק תמורה מלאה (ועוד) למחיר. טעמנו בלנד של סירה ומורבדרה שהתבגרו במשך 13 חודשים בחביות, מחציתן חדשות. נהנינו מיין עסיסי ומלא שמחת חיים, בשרני ורב רבדים. יחמיא מאוד לבשרים צלויים ומעושנים. קנו ארגז ופתחו כל שנה אחד, שכן הוא ייטיב להתיישן. 89 שקלים.

סוסון ים: עוז 2017 – ביקב סוסון ים מייצר היינן זאב דוניה כבר שנים יינות שהם מהמעניינים בישראל. הבחירה בזנים ייחודיים ופחות מוכרים כאן והשימוש בטכניקה עדינה ומאוזנת, יצרו יינות איקוניים שוברי מוסכמות. לאחרונה הוציאו דוניה כמה יינות חדשים שכדאי להכירם. עוז הוא מחווה לסופר עמוס עוז והוא בלנד של סינסאו, גרנאש, קברנה סוביניון ופטיט סירה. זהו יין קל ומלא אופי, מסתורי ואפלולי שכוחו ברכוּתו. יהלום צלחת של נקניקים וגבינות בצהריים שאחרי החג. 96 שקלים.

משמאל לימין: אבני החושן ספיר 2016 של יקב בנימינה; גמלא השמורה סוביניון בלאן 2018 של יקבי רמת הגולן; ולאטור אדום 2017 של יקב נטופה
משמאל לימין: אבני החושן ספיר 2016 של יקב בנימינה; גמלא השמורה סוביניון בלאן 2018 של יקבי רמת הגולן; ולאטור אדום 2017 של יקב נטופה

עמית טולדו: אדום 2016 – היינן עמית טולדו שייך לדור החדש של הייננים בישראל. הוא למד ייננות בפירנצה ובהמשך עבד ביקבים באיטליה, בניו זילנד ובסנטוריני. בארץ הוא מוכר מעבודה על הבצירים של היקבים אבידן וטריו ולאחרונה יצא לדרך עצמאית. זהו בלנד של ענבי סירה מכרם נבי חזורי בנוה אטי"ב; מורבדרה ממטע שבהרי יהודה ומעט קריניאן מגפנים בוגרות מיער אלונה. היין התיישן במשך 13 חודשים בחביות משומשות והתוצאה שלמה ונהדרת. שתינו יין רך ומלטף, שהוא כמעט מתקתק עד לסיומת מפתיעה ומתובלת. 98 שקלים.

רקנאטי: פטיט סירה רזרב 2016 – ביקב רקנאטי נדמה שהמהפכה הים תיכונית הושלמה מזמן. היינן קובי ארביב (ששווה גם להכיר את היקב הפרטי המצוין שלו, מיה לוצ'ה) יוצר כאן יינות נגישים ומלאי טעם. זה האחרון עולה על כולם. הענבים מגיעים מכרם בעמק יזרעאל ונחשפים למעט חמצן (חיזור) במהלך העשייה, כך שהיינן מצליח "לאוורר" את היין ולפטור אותו מהכובד האופייני לו. התוצאה הסופית מלטפת ומלאת עומק, מסתורית ומצאנו בה גם נוכחות רכה של אדמתיות ועישון. יין גדול ויופי של מתנה למארחים. 119 שקלים.

פלטר: ריזלינג 2018יקב פלטר הוקם בשנת 2001 ומאז מפיקים בו יינות שרק הולכים ומשתבחים. בחירה בזנים פחות שגרתיים, יצירת בלנדים עשירים ומלאי קסם ועשייה אינטואיטיבית הפכו אותו חביב הקהל והמבקרים. היינות האדומים שלו נהדרים אבל הפעם התמקדנו בריזלינג הלבן, שזהו בציר ראשון לו. תענוג לטעום ריזלינג ישראלי שכזה. הוא פרחוני ושופע טעמים, אבל יבש, בעל פטרוליות קלה מאוד וחומציות מרעננת. ביטוי אלגנטי ומקומי של הזן הזה. 120 שקלים.

טוליפ: קברנה פרנק – מרלו רזרב 2017 – ביקב טוליפ עושים כבר כמה שנים יינות ים תיכוניים והדבר מוצא ביטוי גם ביקב האח, מאיה. היינן דוד בר אילן לא פוחד לנסות שילובים חדשים והתוצאה משמחת לב. כאן הוא הלך על בלנד חצי-חצי של קברנה פרנק ומרלו שמגיעים מכרם מטע וצובה שבהרי יהודה. זהו יין מלא אופי, אלגנטי וקריר, שבקצותיו ירקרקות מתובלת. נהדר כבר עכשיו ויוסיף להתיישן בשנים הבאות. 129 שקלים.

יקב אוריה: אלפא אומגה 2016 – יעקב אוריה הוא מהייננים המסקרנים בישראל וכל חובב יין ראוי שיכיר את עבודתו. בשנים האחרונות הוא פועל תחת מותג עצמאי ומפיק יינות גדולים מהחיים, אחרים ומאתגרים. ביניהם מעניין במיוחד היין הכתום שלו, סגנון שעשייתו בישראל לא ממש צלחה וכדאי לתת לו צ'אנס. זהו בלנד של רוסאן, סמיון וויונייה שהותססו על הקליפות ואז התבגרו משך למעלה משנה בחביות. זהו יין עגול ומורכב, אלגנטי שבמעמקיו רוחשת התרחשות מסעירה. נהדר כבר עכשיו וגם יתיישן היטב. ההפתעה הגדולה של הטעימה. 130 שקלים.

המלצות נוספות ליינות:

יינות מומלצים לראש השנה והחגים

יינות רוזה מומלצים לימים חמימים

יינות לבנים מומלצים לחגים

תגובות

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ