קלסוטס: המתנה שהעניקו הקטאלנים לעולם הקולינריה

עם כל הכבוד לקרם קטאלן, הקלסוטס - ירק שנראה כמו הכלאה בין בצל ירוק לכרישה ונוצרה סביבו מעין דת שלמה - הוא המתנה האמיתית של קטלוניה לקולינריה

שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
מעבר לטוקבקים
קלסוטס עם רוטב רומסקו
קלסוטס עם רוטב רומסקו צילום: Iakov Filimonov/Shutterstock
טל הולצמן סגל
טל הולצמן סגל

אתחיל בהתנצלות. את המאכל הזה לא תוכלו לקנות באף חנות בישראל או לטעום באף מסעדה. ולא רק בישראל, לא תוכלו לקנות או לטעום אותו בשום מקום בעולם, וליתר דיוק: רק בקטלוניה.

לא מעט נכתב על הקלסוטס, ירק מופלא שהפך לחגיגה שלמה בקטלוניה, יש שיאמרו אפילו שנוצרה סביבו איזו דת. אם תשאלו אותי, קלסוטס היא המתנה החשובה של הקטאלנים לעולם הקולינרי, לצד לחם עם עגבנייה כמובן.

הקלסוטס נראה כמו הכלאה בין בצל ירוק לכרישה ואם לא מכירים אותו, בקלות ניתן לבלבלו עם אחד מהם. זהו ירק שמגדלים בקטלוניה בלבד, במקור מאזור טרגונה, ועונתו קצרה מאוד, בין תחילת - אמצע ינואר לאמצע מרץ. 

קלסוטס

נהוג לומר שמקורו של הקלסוטס אינו ידוע והוא אינו מופיע בספרי ההיסטוריה. אך אם מתעקשים להצמיד איזושהי רומנטיקה לירק החורפי הזה, אז קצירו הראשון היה ככל הנראה רק במאה ה-19 ומיוחס לחוואי קטלאני בשם שאט דה בניוז'ה מהכפר וייס (Valls). על פי אותו סיפור, בניוז'ה ערך ניסויים בבצלים והעמיק את עומק האדמה תוך כדי גדילתם עד שנוצרו מה שאנחנו מכירים כיום כקלסוטס. כדי לוודא שהחלק האכיל יהיה גדול מספיק, מכסים  עד היום מגדלי הקאלסוטס את סביבת נביטת הגבעולים באדמה רבה. פעולה זו מבטיחה 15-20 ס"מ של גוף לבן, מתקתק ועסיסי.

התחנה הבאה של הקלסוטס אחרי שיצא מן האדמה היא הגריל. לשם הם מגיעים בצרורות ומונחים מעל אש בוערת. אחרי שישחירו והגבעולים יפוחמו לגמרי, יוגשו אל השולחן בדרך כלל לא על צלחת אלא על רעף. כן, אלה של הגגות. הסיבה לכך היא שקלסוטס מגישים באופן מסורתי על רעף, על מנת לשמור על הטמפרטורה הלוהטת שלו עד שיגיע לסועדים.

קלסוטס על הגריל צילום: EuskalFotos/Shutterstock

היות שהקטלנים רק מחפשים סיבה לחגיגות נוצר סביב עונת הקציר של הקלסוטס חג שלם ושמח. ארוחת הקלסוטס המסורתית נקראת "קלסוטדה". לפתיחה יוגשו לשולחן טוסטים ענקיים מלחם האיכרים המקומי הנקרא "קוקה" בליווי צלחת עגבניות ושיני שום. הסועדים יקלפו שן שום, יחצו אותה וימרחו אותה על הלחם. אחר כך יחצו עגבניה וימרחו את המיצים שלה על הלחם, מעל כל זה יוזלף שמן זית וטיפה מלח ובתיאבון.

אחר כך תוגש לשולחן כמות אדירה של קלסוטס על הגריל, על רעף או מגולגלים בנייר עיתון ומלווים ברוטב רומסקו המסורתי שעשוי מפלפלים ושקדים (חכו, מחכה לכם גם מתכון לרוטב רומסקו בסוף).

כדי לאכול את הקלסוטס צריך למשוך מלמטה את השורש ולהסיר את הקליפה המפוחמת. טובלים את חלקו הלבן ברוטב רומסקו ומניפים את הקלסוטס מלמעלה ישר לתוך הפה. היות שהקלסוטס יוצא מהגריל מפוחם ואכילתו מטנפת לגמרי את הידיים, יוגשו לשולחן ערכות אישיות ובהן כפפות חד פעמיות וסינר לכל סועד.

איך להכין ולאכול קלסוטס

למנה עיקרית יוגש בשר, בדרך כלל סלסיצ'ה עם שעועית לבנה עם המון איולי קטלאני, שבניגוד לאיולי הפופולרי עשוי משמן זית ושום בלבד. כמנהג הקטאלנים הכל ילווה בהמון בקבוקי יין אדום ובסוף יקנחו גם במשהו מתוק, בדרך כלל קרמה קטאלנה ובכוס, אולי אפילו בקבוק, של קאווה צוננת.

כשיום אחד ייפתחו השמיים ותחזרו לטייל בברצלונה, רשמו לפניכם ביומן או בתזכורות - לחפש ארוחת קלסוטדה. כדי לחוות קלסוטדה כהלכתה כדאי דווקא לצאת קצת מהעיר, ולחוות את החגיגה בחברת מקומיים בכפרים הסמוכים לברצלונה. בכלל, בימים כתיקונם כדאי להגיע לברצלונה בעונת הקלסוטס, מובטחת חוויה אדירה.

כמה המלצות שלי למקומות ששווה לחוות בהם קלסוטדה אמיתית. רצוי להזמין ממקום מראש:

Font Les planes

המסעדה שנמצאת בכפר שנקרא Les Planes, מרוחקת בסך הכל 20 דקות נסיעה ברכבת מפלאזה קטלוניה וכרוכה בצעידה איטית נעימה בת חמש דקות מהתחנה. בסופי שבוע תגלו שהמוני ברצלונאים גילו את הטריק של הנסיעה הקצרה וצובאים על המסעדה, שמציעה גם שירותי השכרת גריל לקבוצות ולמשפחות ובאוהל ענק תמצאו שורה של עשרות גרילים וכל אחד שייך לקבוצה אחרת שמביאה את הבשר והאלכוהול שלה מהבית ואת הקלסוטס קונה בדוכן שמעמידים שם בחוץ. מוזר? רק בהתחלה. מיד נשטפים לחגיגה אחת גדולה ומובטחת חוויה שונה ושמחה. בתוך המסעדה תוכלו למצוא שולחנות ארוכים של משפחות מקומיות חוגגות את חג הקלסוטס. מחוץ למסעדה יש גם גן שעשועים וכל מיני פעילויות לילדים כך שתוכלו לשבת ולשתות לכם בנחת בזמן שהם משחקים. פרטים נוספים

Can Martí Restaurant

על הר הטיבידאבו שמתנשא מעל ברצלונה נמצאת המסעדה הקסומה הזאת, שם תשבו ותאכלו את סעודת הקלסוטדה שלכם כשכל העיר פרוסה לפניכם. חוץ מנוף מרהיב תוכלו למצוא שם גם אוכל משובח וכך הסלסיצ'ה הקטלאנית המסורתית תקבל שם טוויסט ותהיה עם גבינה כחולה ואגסים וכן, זה טעים בדיוק כמו שזה נשמע. אחרי הסעודה תוכלו לצאת לטייל בהר וליהנות מהנופים והטבע המפתיע באזור. לפרטים נוספים

Restaurant Vinyanova
Restaurant Vinyanova

Restaurant Vinyanova

ואם כבר בנוף עסקינן, אל תפספסו את המסעדה הזאת הממוקמת לרגלי הר המונסראט. אמנם כאן מדובר בנסיעה קצת יותר ארוכה מההמלצה הקודמת, אבל היא כל כך שווה את זה. הבונוס: אפשר לשלב את הביקור במסעדה  עם טיול על הר המונסראט ובמנזרו, ביקור חובה לכל המבקרים בברצלונה. כמה פעמים בחיים כבר יצא לכם לאכול קלסוטס ולראות את המדונה השחורה באותו יום? פרטים נוספים

כמובטח, מתכון לרוטב הרומסקו המסורתי

בעבור הקטאלנים, הרוטב מיועד לקלסוטס בלבד אבל בעיניי פרוסת לחם טבולה ברומסקו היא מזון האלים.

קלסוטס עם רוטב רומסקו מסורתיצילום: Patty Orly / Shutterstock

חומרים:

3 עגבניות בשלות

ראש שום

3-2 פלפלים אדומים מתוקים ככל שניתן. בקטלוניה משתמשים בפלפל בשם ñoras שפופולרי בעיקר באזורי מורסיה, אליקנטה וקטלוניה. זה פלפל אדום קטן ועגלגל שנמכר יבש אחרי שיובש בשמש וטעמו מתקתק

80 גרם שקדים קלויים ללא מלח. ניתן להחליף חלק מהכמות באגוזי לוז או צנוברים קלויים

 70 מ"ל של חומץ שרי או חומץ יין אדום

 250 מ"ל (כוס ורבע) של שמן זית כתית מעולה בכבישה קרה

 כפית שטוחה של פפריקה מתוקה

 חתיכת לחם קלוי

 מלח

הכנה:

יום לפני ההכנה משרים את הפלפלים במים למשך הלילה ואז מקלפים אותם ומוציאים להם את הזרעים. מחממים תנור לחום של 200 מעלות וצולים את העגבניות למשך 20 דקות ואת השום למשך 15 דקות.

לאחר הצלייה מנקים את העגבניות, מסירים את העור והזרעים ומקלפים את ראש השום ומפרקים אותו לשיניים.

קולפים את השקדים וטוחנים אותם בבלנדר עם העגבניות והשום הצלויים. 

בשלב הזה מוסיפים לתערובת בבלנדר את הלחם הקלוי, הפלפלים, השמן והחומץ וטוחנים שוב.

מוסיפים את הפפריקה, קצת מלח ואם מישהו רוצה טיפה חריפות גם טיפה צ'ילי ומערבבים הכל לתערובת אחידה וטעימה מאוד.

___

טל הולצמן סגל מתגוררת בברצלונה והיא בעלת My Secret Barcelona-Tour the city like a local

לחצו על הפעמון לעדכונים בנושא:

תגובות

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ