בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

יין ברברסקו - האח הקטן של ברולו

יינות ברברסקו אמנם אינם מרשימים כמו יינות ברולו, שמקורם מאותו אזור בצפון איטליה, אך במקרים רבים הם אלגנטיים ונגישים יותר

תגובות

אזור פיימונטה שבצפון איטליה ידוע ביינות הברולו הטובים שלו, המיוצרים על טהרת ענבי נביולו. אף על פי שבאזור מייצרים גם יין ברברסקו מאותו זן, יין זה נדחק קצת לפינה ומכונה "האח הקטן של ברולו". הברברסקו אמנם אינו מרשים ואינטנסיבי כמו הברולו, אך במקרים רבים הוא אלגנטי יותר מאחיו הגדול ונגיש מוקדם יותר. יין ברולו טוב זקוק לעתים ל-15-20 שנה של שהייה בבקבוק לפני שהוא מגיע לשיאו, ואילו יין ברברסקו טוב אפשר לשתות חמש שנים לאחר הבציר.

בעבר ייצרו יינות ברברסקו בעזרת שמרי בר. שמרים אלה ותהליך ההתססה האטי גרמו לכך שהיינות הכילו משקעי סוכר בכמות גדולה שהמתיקה אותם. בסוף המאה ה-19, בעקבות הצעדים שנקטו יצרני ברולו כ-50 שנה קודם לכן, התחילו יצרני הברברסקו להשתמש בשיטות עבודתו של היינן הצרפתי לואי אודאר ולהסתמך על שמרים מלאכותיים בתהליך ההתססה - כך נטמעו היטב עודפי הסוכר ואפשר היה להפיק יין יבש לחלוטין.

יין הברברסקו מיוצר בכרמים המקיפים את הכפרים ברברסקו, טרייזו, נייבה ואלבה. אחת הסיבות להבדל באינטנסיביות בין הברברסקו לברולו היא הרכב הקרקע; הקרקע שבה גדלות הגפנים שמהן מייצרים ברולו עשירה בחימר, ואילו אדמת הכרמים של הברברסקו עשירה בסידן - דבר שמעניק ליינות ניחוח עשיר יותר, קליל מעט יותר ועתיר פירות.

כמו בכל איטליה, החוקים השולטים בייצור הברברסקו נוקשים למדי. בטרם ייצאו לשוק על כל היינות לעבור יישון בחביות אלון במשך 12 חודשים לפחות, ושנה נוספת בבקבוקים. יינות המתויגים כ"ריזרבה" חייבים לעבור יישון בחביות אלון במשך שנתיים ולהתיישן שנתיים נוספות בבקבוק. יתרה מכך, תכולת האלכוהול של היינות חייבת להיות 12.5% לכל הפחות, אף שלא מעטים מהם מגיעים גם ל-13.5% ול-14%.

החוק מחייב שהיינות יופקו על טהרת ענבי נביולו, אך סוד גלוי הוא שכמה מהיצרנים מערבבים את יינותיהם בקברנה סוביניון, מרלו או סירה בשיעור של עד 10%. המהילה הזאת היא חלק ממגמה לייצור יינות יותר מודרניים, פחות טאניים, שהם רכים יותר ונגישים מוקדם יותר. כיום ניטש ויכוח בין המצדדים בטכניקות ייצור מודרניות לבין אלה שמעדיפים את הייצור המסורתי, והאחרונים טוענים כי היינות שאינם על טהרת הנביולו אינם "ברברסקו אמיתי". לא מדובר בהבדל באיכות, אלא בסגנון היין.

בכל מקרה, טוב יעשה הצרכן אם יזכור שלמעט בציר 2002, שהיה גרוע ביותר, כל אחת מהשנים שבין 2000 ל-2008 היתה מצוינת בפיימונטה, וכולן זכו לדירוג בציר גבוה. שנת הבציר 2000 היתה הטובה ביותר וזכתה בדירוג בציר מרשים של 98 נקודות.

רוב יינות ברברסקו הטובים מגיעים לשיאם חמש-עשר שנים לאחר הבציר, אך יינות שיוצרו בשיטה המסורתית מתיישנים יפה יותר, ואפשר לשמור אותם 20-25 שנה. בנעוריהם, יינות ברברסקו ניחנים בבשומת פרחים ובפרופיל טעמים שעשוי לכלול דובדבנים שחורים ואדומים, קסיס, כמהין שחורות ולבנות, שומר וליקוריץ. כשהיינות מתבגרים הם נוטים לפתח ניחוחות וטעמים המזכירים אדמה תחוחה, עלוות יער אחרי גשם קל, עור וזפת. יינות ברברסקו טובים במיוחד לצד בשר בקר צלוי, כבש או טלה, בשר ציד כגון צבי, לעופות ציד כגון חוגלות ופסיונים וגבינות קשות.

* Prunotto, Barbaresco, Bric Turot, Piedmont, 2004. יין שצבעו נופך כהה נוטה לארגמן, בעל גוף מלא, טאנינים רכים ורמזים לעץ ארז מתוק, המפנים מקום לשזיפים אדומים, פטל ורמזים לאספרסו. מורכב, מרוכז וארוך. יהיה במיטבו ב-2012-2024. 300 שקלים. ציון: 93.

* Prunotto, Barbaresco, Piedmont, 2004. יין בעל גוף מלא וטאנינים מוצקים הזקוקים לזמן כדי להשתלב, אך האיזון והמבנה שלו מבטיחים. ניחן בניחוחות וטעמים של קאסיס ופטל, לצד רמז לפלפל לבן, וכולם מובילים לגימור ארוך וממלא פה. נגיש מ-2009 אך יהיה במיטבו רק מ-2011, ואז יהיה אפשר ליישנו ללא היסוס למשך עשור נוסף. 190 שקלים. ציון: 93.

* Pio Cesare, Barbaresco, Il Brico, Piedmont, 2003. יין מרוכז ואינטנסיבי בעל גוף מלא, שצבעו נופך כהה. היין ניחן בטאנינים רכים ושופעים המצפים את הפה בעדינות. בהיפתחו בכוס הוא חושף שזיפים סגולים, פטל שחור וקאסיס על רקע של מינרלים אדמתיים. ארוך ונדיב. שתו מעכשיו עד 2018. 525 שקלים. ציון: 93.

* Pio Cesare, Barbaresco, Piedmont, 2003. יין בעל גוף בינוני עד מלא, שצבעו נופך כהה נוטה לסגול, בעל טאנינים שעוקצים בעדינות ורמזים לעץ אלון עתיר וניל. חושף ניחוחות וטעמים של תות שדה, דובדבנים אדומים ופטל, על רקע מתובל קלות. שתו מעכשיו עד 2016. 410 שקלים. ציון: 91.

* Gaja, Barbaresco, Piedmont, 2003. יין שצבעו נופך כהה, בעל גוף מלא וטאנינים מלטפים שניחן ברמז קל וכובש לעץ ארז מתוק. בתקיפה הראשונה עולים פטל שחור וליקוריץ, ובעקבותיהם רמזים ברורים לדובדבנים שחורים ואדומים ורמז לעשבי תיבול קלויים. ארוך ונדיב. שתו מעכשיו עד 2018. 795 שקלים. ציון: 92.

* Giaosa Fratelli, Barbareso, Basarin, Vigne Gianmate Piedmont, 2004. יין שצבעו אודם כהה נוטה לנופך, גופו בינוני עד מלא והטאנינים שלו כבר אינם מוצקים ועוקצניים אלא מתחילים לשקוע יפה. היין חושף בשומת של וניל ופטל, ובעקבותיו נחשפים טעמים וניחוחות של תות שדה, קאסיס ורמז קל לליקוריץ אדום שצץ בגימור. נגיש ומהנה עכשיו, אך יהיה במיטבו ב-2012-2020. 425 שקלים. ציון: 92.

* Albino Rocca, Barbaresco, Vigneto Brich Ronchi, Piedmont, 2006. יין בעל גוף מלא, טאנינים רכים ומתקתקים ורמזים לעץ מתובל. יין של פירות אדומים שניחן בניחוחות וטעמים של פטל ודובדבנים אדומים בתקיפה הראשונה, ואחר כך עולים בו דומדמניות אדומות ורמז מצודד לתבלינים אוריינטליים. יהיה במיטבו ב-2012-2020. 270 שקלים. ציון: 92.

* La Spinetta, Barbareso, Valeirano, Piedmont, 2003. יין שצבעו אודם עמוק נוטה לנופך, בעל גוף מלא וטאנינים מוצקים, כמעט לעיסים ונוכחות נדיבה של אלון מתובל. נפתח באטיות בכוס וחושף ניחוחות וטעמים של דומדמניות, שזיפים סגולים ועשבי תיבול ים תיכוניים. שתו מעכשיו עד 2016. 530 שקלים. ציון: 91.

* Albino Rocca, Barbaresco Piedmont, 2006. יין שצבעו נופך כהה נוטה לארגמן, בעל גוף מלא וטאנינים רכים ומשולבים היטב. ניחן בניחוחות וטעמים של פטל, דומדמניות אדומות, דובדבנים, בתמיכה מחמיאה של רמזים לתבלינים ולמינרלים. יהיה במיטבו ב-2012-2018. 230 שקלים. ציון: 90.

* Fratelli Giacosa, Barbaresco, Piedmont, 2004. יין בעל גוף מלא החושף נוכחות נדיבה של שזיפים, עלי ורדים וזפת, לצד טאנינים רכים ומשולבים היטב. מצטיין באיזון ובמבנה. שתו מעכשיו עד 2018. 355 שקלים. ציון: 90.

* Michele Chiarlo, Barbaresco, Asili, Piedmont, 2004. יין שצבעו אודם צעיר וכהה, בעל טאנינים שעוקצים בנועם ומשולבים יפה ברמז של עץ מתובל המדגיש בשומת עשירה של אוכמניות וטעמים של אוכמניות, פטל שחור, שזיפים אדומים ורמז מצודד של פרחים. כשהיין יתפתח חפשו בו רמזים לליקוריץ ולתבלינים אקזוטיים. בעל גימור ארוך, עגול ונדיב. שתו מעכשיו עד 2014. 380 שקלים. ציון: 90.

* Michele Chiarlo, Barbaresco Reyna, Piedmont, 2006. יין שצבעו אודם נוטה לנופך, בעל גוף מלא וטאנינים שכבר התרככו. יין צעיר ומלא חיים שבהיפתחו חושף קשת נדיבה של ניחוחות וטעמים של שזיפים אדומים ופטל כתוש על רקע פרחים ותבלינים. יהיה במיטבו ב-2018-2020. 220 שקלים. ציון: 90.



יקב גאג'ה בפיימונטה


כרמים של יקב פרונוטו בפיימונטה, צפון איטליה



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו