בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

עובדי חברת ניאופארם יכולים לשלוט בחלון המשרד באמצעות הטלפון הסלולרי

מטה החברה המחודש בפתח תקוה משלב בין אופי מחוספס לזהות עכשווית, ומכניס גם טכנולוגיה חדשנית

תגובות

הבניין המחודש של חברת ניאופארם בפתח תקוה מעניק לעובדיו אמצעי מקורי לשלוט בתנאי האקלים שלהם: האדריכלים יעל בן ארויה ויורם שילה התקינו על הבניין חזית משוכללת של רפפות נעות ואיפשרו לכל עובד אפשרות לשלוט על מידת פתיחתן וחשיפתן במשרדו. כשמתבוננים על הבניין מהרחוב ניתן לראות פסיפס של חלונות פתוחים וסגורים למחצה, ביטוי להעדפותיו של כל עובד.

קבוצת ניאופארם הוקמה ב-1941 ועוסקת בייצור, שיווק וסחר של תרופות וציוד רפואי, וגם בניקוי קרקעות ומים באמצעות טכנולוגיות ביולוגיות מתקדמות. היא מעסיקה כ-600 עובדים ושכנה עד לא מזמן בשני בנייני משרדים חסרי אופי באזור התעשייה קריית אריה בפתח תקוה. לפני כשנתיים ביקשה ההנהלה לשפץ ולהרחיב את אחד הבניינים ולהפוך אותו לבניין מטה מעודכן. "המטרה שלנו היתה לקחת את הערכים של ניאופארם - יצירתיות, דינמיות ועשייה משותפת - ולתרגם אותם למבנה", מסבירים האדריכלים. "היה להם חשוב שהבניין יקרין מכובדת שאינה מנקרת עיניים. מצד שני הם רצו משהו 'חדש' שישקף את המחויבות שלהם כלפי הסביבה".

בן ארויה ושילה הציעו שתי אסטרטגיות לשיפוץ: הראשונה היא תוספת של שתי קומות משרדים חדשות על גבי הגג והשנייה היא התקנה של מערכת חזיתות שתציג פנים רעננות לבניין. את קומת הקרקע, ששימשה בעבר כאזור למשרדים ואחסון, הם פתחו מחדש לרחוב תוך יצירה של לובי כניסה וחדר אוכל לשימוש העובדים. שאר הקומות וחדרי המדרגות עברו גם הם שיפוץ מקיף, הכל בזמן שהפעילות בבניין נמשכת כהרגלה. במסגרת העבודות הותקן גם גשר עילי מפלדה שמחבר בין שני בנייני המטה, שתוכנן גם הוא על ידי האדריכלים (שילה הוא גם מהנדס מוסמך).

קומות המשרדים החדשות שנוספו לבניין מאורגנות מסביב לחלל מרכזי שאליו חודר אור טבעי מבעד לחלון גג, פתרון שיוצר חיסכון ניכר בחשמל. המשרדים הפונים לחלל, הן של העובדים והן של הדרג הניהולי, מתוחמים בקירות זכוכית מרצפה עד תקרה. בהנהלת החברה חששו בתחילה כי שקיפות היתר תפריע לעבודה היום-יומית, אבל בינתיים נראה שהעובדים למדו להסתדר עם הפרטיות המוגבלת. חלקם הציבו עציצים גדולים בסמוך לזכוכית בזמן שאחרים מנצלים את השקיפות כדי לתקשר עם הקולגות מעבר למסדרון; אין כמו הצצה חטופה למשרד אחר כדי לתבל את שגרת יום העבודה בקורטוב של רכילות.

פלטת החומרים שנבחרה לקומות המשרדים החדשות נועדה ליצור זהות עכשווית: בטון מוחלק בעבור הרצפה, בטון חשוף לקירות, חיפוי עץ מסביב לפירי המעליות והמדרגות ומשקופי ברזל שחורים. מערכות התאורה, המיזוג וכיבוי האש חשופות ותלויות מהתקרה ללא חיפוי של פאנלים אקוסטיים שבלוניים. מטעמי בטיחות הותקנו לפני המעליות דלתות סורגים שאוטמות את הקומות בלילה. האדריכלים בחרו בסורגים מתועשים מהסוג שמשמש במוסכים על מנת לחסוך במחיר ולחזק את האופי המחוספס. חדר הישיבות המרכזי, שממוקם בחלקו המזרחי של הבניין, כולל יציאה לגינת גג קטנה. החברה משתמשת בחלל המשולב לטובת אירועים ואירוח אורחים מחו"ל.

האופי המתועש של הבניין ממשיך כאמור גם כלפי חוץ. חזיתות הרפפות שהותקנו על גבי החזיתות הקיימות משדרות את הממד הטכנולוגי של החברה. חזיתות כפולות הן רעיון תכנוני נפוץ כיום בעולם להתמודדות עם חיסכון באנרגיה, במיוחד במדינות עם קרינה חזקה וקיץ ארוך. קרינת השמש נבלמת בחזית החיצונית, מייצרת תנועה מחזורית של אוויר בין שתי החזיתות ומקטינה משמעותית את הצורך במיזוג. "הערכת יועץ החשמל היא שבתוך שלוש-ארבע שנים החיסכון בצריכת החשמל יכסה את עלות בניית החזית הכפולה", מסבירים בן ארויה ושילה. ההזזה וההטיה של הרפפות מתבצעת דרך תוכנת מחשב שמותקנת במחשב ובמכשיר הטלפון הסלולרי של כל אחד עובד. על גג הבניין מותקנת מערכת חיישנים לרוח שמסוגלת להרים את כל הרפפות בבת אחת במקרה של סופה למשל. בעתיד הקרוב תותקן גם מערכת חיישנים שתשלוט על הטיית הרפפות בהתאם לתנועת השמש במשך היום והשנה.

בן ארויה ושילה, זוג במשרד ובחיים, הקימו את משרדם המשותף בתל אביב לפני שבע שנים. שניהם בוגרים של בתי ספר לאדריכלות בניו יורק - בן ארויה למדה בקופר יוניון ושילה בקולומביה. בשנים האחרונות הם התעסקו בעיקר בתכנון בתים פרטיים ובניינים מסחריים, ובית שתיכננו בשכונת אפקה אף התפרסם באטלס של אדריכלות המאה ה-21 שפרסמה הוצאת הספרים היוקרתית פיידון ובמגזין העיצוב הבינלאומי "וולפייפר".



הבניין המחודש בפתח תקוה, אחרי השיפוץ. מערכת חיישנים מרימה את הרפפות במקרה של סופה


הבניין לפני השיפוץ



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו