בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

אתם מחוברים לאתר דרך IP ארגוני, להתחברות דרך המינוי האישי

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

יס דוקו מציג: שבועיים של תחקירים על אוכל

הערוץ מציג רצועת בישול שתימשךעד ה-22 בחודש ותעסוק באוכל גם אל תרבות גבוהה, אך גם תחקור את התזונה הבריאה

תגובות

רצועת הבישול העילי "דוקו שף", שהחלה אתמול ותשודר עד 22 בחודש בערוץ יס דוקו, עוסקת בשתי המגמות השולטות והסותרות ביחס לאוכל כיום: האחת היא מגמת המאסטר-שף, שמתייחסת לאוכל כאל תרבות גבוהה - פינוק, בון-טון, סמל סטטוס למביני דבר; והשנייה היא מגמת התזונה הבריאה, החוקרת את האוכל ומטילה בו ספק. שתי המגמות מלמדות על ריחוק מהעיסוק במטרתו הבסיסית ביותר של האוכל, להזין את הגוף. הסרטים המייצגים אותן יפים ונוצצים כמו תמונות כרומו בספרי בישול משובחים.

הערב, למשל, תטפל הרצועה בנושא אחד - השוקולד - משתי זוויות מנוגדות. אחד גורם להגיר ריר, השני - לדמוע. הראשון הוא "מפעל השוקולד של וילי" (21:00), פרק ראשון במיני סדרה, על וילי האקורט-קוז, שמאמין כי הצליח לייצר את השוקולד הטוב בעולם, משלב הפולים ועד האריזה. הוא עובר עם אשתו ושלושת ילדיו מאנגליה לחווה המוקפת שדות שוקולד בוונצואלה. כשהוא שב עם המשפחה למולדת, הוא פונה לשוקולוטיירים ולקניין הראשי של סלפרידג'ס, כדי שימכור את המוצר על מדפיו. מעניין לצפות במאמציו של מי שיכול להיות הקאדסברי או הלינדט הבא.

בתום הפרק (22:00) ישודר הסרט "שוקולד: האמת המרירה", על התעשייה ש-40% ממנה עדיין מיוצרים במערב אפריקה. בחוף השנהב, למשל, עדיין סוחרים בילדים שעובדים בחוות הקקאו. העיתונאי הבריטי פול קניון מתחזה לסוחר קקאו ממערב אפריקה, עוזר להציל ילד בן 12 ומאחד אותו עם אמו.

ממחר (20:10), במשך שלושה ערבים, תשודר סדרה התחקירים הססגונית "כל האמת על תוספי מזון", העוסקת בתוספים המוחדרים לאוכל. בסדרה זו עיתונאי המזון הבריטי סטיבן גייטס בודק את עולם צבעי המאכל ובוחן אם יש אמת בשמו הרע של המונוסודיום גלוטומט, תוסף הנמצא לרוב באוכל סיני (התשובה במלה: לא).

הסדרה מבהירה מה מסתתר מאחורי המספרים המדעיים. E920, למשל, הוא סימן לשיער אדם. לידיעת הצמחונים, E120 הוא צבע אדום שנוצר על ידי מעיכת אלפי חרקים. חומרים כאלה אפשר למצוא בסוכריות גומי, ביין, בלחם, בשינקן ואפילו במשחת שיניים. כמו מורגן ספרלוק ב"לאכול בגדול", גם גייטס מנסה על לשונו הכל. אחד הניסויים שהוא עורך, בעזרת מומחית, הוא לצבוע יין לבן בצבע אדום, להגיש אותו לקבוצה של טועמי יינות מקצועיים ולראות אם הם מזהים שזהו יין לבן בתחפושת. למרבה השמחה - כי קשה לעמוד בפני שמחה לאיד למבינים ביין - איש אינו מזהה את התחפושת.

הסדרה המעניינת הזאת מלמדת כי אפליה על רקע צבע במאכלים קיימת מקדמת דנא, וכך גם בתחום תוספי הצבע. גם בבריטניה של המאה ה-19 נהגו להוסיף צבע צהוב רעיל לחלב כדי לשוות לו מראה קרמי; וסוכריות נצבעו בעופרת אדומה נוצצת. "בתקופה שבה אנשים מתו בגיל 40 מכולירה או שחפת, כנראה לא היו מודאגים מהנזק המתמשך של צבעי מאכל", אומרת במקבריות המדענית שמשוחחת על הנושא עם גייטס.

עוד סרטים שישודרו במסגרת הזאת הם: "תמיד לשירותך: מלצריות ואמנות השירות" (יום שלישי); "היית אוכל פיל?" (יום חמישי); ו"איש הממתקים: סיפורו של דייוויד קליין" (יום שני הבא).



פול קניון, משמאל, ''שוקולד: האמת המרירה''. מאחד ילד עם אמו


סטיבן גייטס, ''כל האמת על תוספי מזון''. מאחורי המספרים



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו