בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

אתם מחוברים לאתר דרך IP ארגוני, להתחברות דרך המינוי האישי

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

אוכל | כיצד נוצרה האופנה הממותגת של מדי השפים

מעמדם של השפים עלה וכעת הם נדרשים להתלבש בהתאם. עד כמה הם משקיעים בבגדי העבודה שלהם, ומה בעצם ההבדל בין מדים מכותנה מצרית לז'קט מכותנה מעומלנת?

תגובות

השף גיא פרץ מעיד על עצמו כי טעמו האופנתי נהפך סולידי במשך השנים. לפני כשמונה שנים עוד היה לובש חליפות שף מבדים בהזמנה מיוחדת. "אהבתי צבעים בולטים, חליפות מקושקשות, הדפסים שלא היו לאף אחד. בשנים האחרונות נהפכתי למותגיסט בתחום", הוא אומר.

לפרץ - שף (מלונות הולידיי אין קראון פלאזה), מסעדן ובעל חברה לייעוץ למסעדות - יש חדר ארונות כפול, ובו כ-2,000 חליפות ומדי שף. "אני מרגיש שהטעם שלי השתנה עם השנים. אני פחות מוחצן, בוחר יותר בקלאסיקות, בגזרות הולמות, במדים מעומלנים", הוא אומר. "סידרתי את הארונות לפני כמה חודשים והעברתי המון מדי שף לעמותות, לצבא, לסדנאות, לבתי ספר. רציתי לפנות מקום לפריטים חדשים. בכל פעם שאני בחו"ל אני קונה עוד כמה חליפות. למשל של החברות האמריקאיות זיפי, שף וורקס ושף וור".

אם חשבתם ששפים מסתפקים בז'קטים מעומלנים ומכופתרים, שנועדו רק להגן על החולצות מהכתמה בעת הבישול - טעות בידכם. הטעות הנפוצה השנייה היא ההנחה שאין הבדל בין סוגי החליפות, הכפתורים והדוגמאות המתנוססים על מדי השפים. האקססוריז הקשורים לבישול אינם מסתכמים במותגים של סכינים, סירים וקרשי חיתוך. שף עסוק, המעוניין שיבחינו בינו לבין עמיתיו, מחליף כמה חליפות ביום ומתהדר במדי שף נחשבים באירועים מיוחדים ובארוחות שבהן הוא יוצא לאורחים.

בשנים האחרונות מיובאים לארץ מדי שפים של חברות צרפתיות מובילות בתחום: ברגארד וקלמנט. ברגארד היא חברה ותיקה, שהז'קטים היקרים ביותר שלה עשויים כותנה מצרית חלקה, עם כפתורי פנינה (1,500 שקלים לז'קט). ב-1996 טיירי בוביל, שף ומעצב צרפתי, הקים לה מתחרה יקרה יותר, קלמנט. היא מאופיינת בעיצובים נועזים יותר, לא מחויטים ובחומרים ובדים הלקוחים מתחום אופנת הספורט: בדים "נושמים", נמתחים על הגוף, שהחגורה שלהם מחוברת בתפר פנימי מיוחד. קלמנט כובשת שפים המבקשים גזרות מחוטבות וצרות יותר, צבעים עדכניים כמו אפור, שחור וחום לגברים, וסגול לנשים - הרחק מהלבן השמרני. מחיר הז'קט היקר ביותר של קלמנט: 2,500 שקלים.

יותר מרגש מדרגות קצונה

כיצד נוצרה האופנה הממותגת של מדי השפים? לדברי גלעד פלד, שף מסעדת "פושקין" בתל אביב, שפים שלומדים בחו"ל נחשפים לדגמים היקרים בשנות הלימודים. "בבית ספר קורדון בלו בצרפת לימדו אותי לייחס חשיבות רבה למדים", הוא אומר. "לובשים שם מדים מסדרת 'ג'וניור שף' של ברגארד. התלמיד חייב לשמור עליהם מצוחצחים וזה נטמע בו.

"כשעבדתי במסעדה של גורדון רמזי בלונדון, המעוטרת בשלושה כוכבי מישלן, הייתי השף הרביעי במטבח שקיבל ז'קט שעליו נרקם שמו לצד שם המסעדה", הוא מוסיף. "באותו רגע הייתי יותר גאה מאשר כשקיבלתי דרגות קצונה. איכות הבד לא היתה רלוונטית, אלא מה שהיא ייצגה".

ככל שהמטבחים נפתחים לקהל, גוברת הציפייה מהשף להיות בקשר עם קהל הסועדים, מעמדו עולה והוא נדרש להיות בעל מראה ייצוגי. לדברי צ'ארלי פדידה, השף של מלון שרתון בתל אביב, "שפים כבר לא מתעסקים בשמן או כורכום, הם לא מתלכלכים כמו טבחים ויכולים להרשות לעצמם ללבוש מותגים. למרות הסגנון שנותנים הצבעים, לדעתי שפים צריכים ללבוש בגדים לבנים בלבד. אני לובש רוב היום ז'קט מכותנה מצרית של ברגארד, וכשמתחשק לי לגוון אני עובר לכזה של קלמנט.

"היום, למשל, הסתובבתי עם סינר בפסים אדום-לבן, שמשך המון תשומת לב ועשה את העבודה", הוא ממשיך. "אני מזמין מדי קלמנט גם לסגנים שלי במטבח. כולם צריכים להיות גם ייצוגיים. בכל שף שמרן יש גם נפש גנדרנית שנהנית למשוך תשומת לב, אבל יש גם כללים שצריך להקפיד עליהם - נעליים טובות, למשל".

נעלי שף צריכות לכלול כיפת מגן מאסיבית לקצה כף הרגל וסוליה שמונעת החלקה על משטחים משומנים. חברות כמו פומה ואדידס מייצרות נעלי עבודה העונות לשתי הדרישות האלה. אלה נעליים סגורות, מאסיביות אך קלות, שגם אזרחים מן השורה בוודאי יחשקו בהן, ומחירן: 300 שקל ומעלה. ניצן רז, השף של מסעדת "סושי סמבה" בתל אביב, ייבא מארצות הברית נעלי עבודה של פומה שעשויות מקשה אחת של גומי ועור קשיח המגינה על כף הרגל. "בנעליים לא משחקים, בכל זאת אנחנו עומדים כל היום", הוא אומר. במטבח רז לובש מכנסי ג'ינס וז'קטים של ברגארד, שעליהם רקומים שם המסעדה ושמו. "יש לי יותר מעשר חליפות כאלה. אני מתלכלך הרבה ומכבס אותן המון. לזכותן ייאמר שהן מחזיקות שנתיים-שלוש", הוא אומר.

אבל במטבח עובדים במרץ לא רק שפים עם ז'קטים רקומים, אלא גם טבחים וסגנים. גם השפים עצמם - אם ידחקו אותם לפינה - יודו שיש מדים לימי שגרה ומדים חגיגיים יותר. בימים האפורים, שבהם לא צפויים אורחים במטבח, הם מסתפקים במדים מעומלנים של יונידרס, למשל, חברה ישראלית שמייצרת ז'קטים מכותנה מעומלנת עם כפתורי פנינה נרכסים, שמחירם 30-60 שקלים ליחידה.

יונידרס, שנפתחה בשנות ה-70 כחברה עניינית למדי עבודה, נהפכה לרשת של חנויות מעוצבות. לדברי רוית רוזנברג, מנכל"ית החברה, בשנים האחרונות טעמם של השפים השתפר ולקולקציה נוספה סדרה של בגדים שעליהם מוטבעים פלפלים קטנים וז'קטים שחורים. יונידרס מוכרת סינרים מודפסים ומדים גם לקבוצות של חברים המקיימים סדנת בישול לכבוד אירוע מסוים, למסעדות המבקשות להטביע חותמת על מדים ולשפים המבשלים בבית הלקוח ומבקשים חותמת או רקמה מיוחדות לאירוע.

בשבח החולצה העלובה

ציניקנים ישאלו, האם מדים ממותגים ויוקרתיים מקנים ללובשיהם את הידע והיכולת לבשל - שהרי אפשר לבשל אוכל מצוין גם במדים פשוטים מאוד, וההייררכיה במטבח נשמרת לא משנה אילו מדים עוטה השף.

"אני לא איש של מותגים", אומר צחי בוקששתר (רשת "בלאק"). "תנו לי לבחור בין חולצה עלובה לחולצה יוקרתית ואני אעדיף את העלובה. אני עובד עם חולצת טי, העיקר שהנעליים יהיו חזקות - לא מחליקות ולא נעלי התעמלות. אני אוהב בגד מקצועי טוב, שאם נשפך עליו מרק חם, הוא לא נספג בו. אם כבר אני נדרש למדים, אז שחורים: בין היתר כי זה מרזה. כמו שיש כאלה שנוסעים בפורשה ואני אף פעם לא אסע, כי זה נראה לי מוזר, אני מעדיף מדים טובים, פשוטים ויעילים על מהודרים מדי".

גם השפית מיקה שרון, המפעילה כיום קייטרינג, מסרבת להתפעל מהמגמות האופנתיות במטבח. "כאשה תמיד היתה לי בעיה למצוא ז'קט שף הולם, כי הגזרה של הז'קטים קופסתית ומתאימה בעיקר לגברים. אסור לשכוח ששפים ושפיות לובשים מדים לא רק בגלל האופנה, אלא מסיבות ענייניות: להגן מפגיעה של מים רותחים, שמן, החלקה, סכינים. מגמות אופנתיות לא מעניינות אותי. אני תמיד מעדיפה חולצת טי וסינר במטבח. אם אני בארוחה ייצוגית, ואני חייבת ללבוש מדים - יש לי כמה ז'קטים קלאסיים מכותנה של ברגארד. לא הייתי קוראת לזה אופנה, אלה מדים לכל דבר. השם שלי רקום על הז'קט ובזה אני מסתפקת".

גם השפית איילת לטוביץ' ("בתא קפה" בתל אביב) אינה מרוצה ממדי השפים. "חסרה לי שמלת שפית או בגד אחר שיפנה אל נשים. פניתי למעצבים ישראלים כמו פראו בלאו, אבל העלויות היו גבוהות. הז'קטים האלה מאוד לא מחמיאים לנשים. בצר לי, אני פותחת בהם כפתור - אבל זה לא תמיד משפר את המראה", היא אומרת.



צ'ארלי פדידה בחולצה של קלמנט: בכל שף שמרן יש נפש גנדרנית


גיא פרץ בחולצה שעוצבה במיוחד למענו: אני פחות מוחצן



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו