בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

אתם מחוברים לאתר דרך IP ארגוני, להתחברות דרך המינוי האישי

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

כוס התה שלהם: מבחן טעימות התה הגדול

בשניים מתוך שלושה מקרים ניצחו תיונים תעשייתיים את השקיקים מהבוטיק. מבחן טעימות עיוור עם תוצאות מפתיעות, בהשתתפות ארבעה מכורים לתה

תגובות

סופה או שתיים פקדו את ישראל בשבועות האחרונים, המעילים הוצאו מהארונות וכל מי שרוצה יכול להרגיש סוף סוף שישראל אינה רק מדינה מדברית מוכת חמסינים, אלא מקום שבו אפשר לפתוח מטריות ואפילו לערוך טקסי תה. במלים אחרות, החורף הישראלי הקצרצר מחלץ מחלק מהישראלים גינונים שלהם הם ממתינים כל השנה: שתיית תה היא אחד מהם.

בשנים האחרונות התרבו סוגי התה על המדפים: חנויות בוטיק נפתחו וחברות גדולות דוגמת ויסוצקי, פומפדור וליפטון מציעות סדרות איכותיות של תה. את התרומה של דני ואסף כהן לשוק התה המקומי אפשר להשוות לזו של ארז קומרובסקי לשוק לחמי הבוטיק. האחים הקימו ב-2004 את חברת קנקן ואת המוצר סרמוני, עלי תה שיובאו מהעיר מיולי שבטייוואן. התה נרקח בתערובות חדשניות, עליו נקצצו בחוסר אחידות והוא נארז בתיוני רשת שקופים. החידושים הללו דירבנו את החברות הגדולות לייצר סדרות דומות, ועודדו יזמים לפתוח חנויות תה ולהקים קווי יצור של תה אורגני דוגמת חברת Te המשווקת במעדניות.

פלח השוק של התה צמח מאוד בשנים האחרונות: ב-2009 הוא הגיע ל-350 מיליון שקל, ונחשב לשוק הצומח במהירות - כ-15% בשנה. לשם השוואה, ב-2005 היקף השוק היה 125 מיליון שקלים.

כינסנו ארבעה אוהבי תה למרתון טעימות תה בשלוש קטגוריות: תה שחור, תה ירוק וחליטות צמחים. נבחרו בעיקר תערובות תה חדשות שלא היו על המדפים בחורף שעבר: סדרות חדשות של ויסוצקי, ליפטון ופומפדור; תערובת ותיקה יותר של תה צמחים "בריאותי" של ויסוצקי; ומוצרים של חברות הבוטיק Te ופלה דה תה. לסיום הטעימה נבחרו שלוש תערובות מובילות.

הטעימות נערכו במסעדת "דלאל" בתל אביב, שבה מתקיימת מדי יום בין 15:00 ל-18:00 "שעת תה" ובה מוגשים תה ותקרובת בסגנון בריטי על מגשים בני שלוש קומות: סנדביצ'ונים, סקונס ולסיום ממתקי פאדג'. לכיבוד אחראי הקונדיטור ענר צלאל, שהוא גם אחד הטועמים בכתבה זו. שאר הטועמים הם מיכאל כ"ץ, עופר חרמוני ושלומי צינגלר (ראו מסגרת). טעימות התה נערכו בצורה עיוורת - הטועמים לא ידעו מי ייצר את המשקאות שהוגשו להם ולא נעשתה הבחנה בין תה בתיון לתערובת בתפזורת.

תה שחור

הקטגוריה הראשונה שנטעמה היא של תה שחור - תה בניחוחות ארל גריי וברגמוט, שהבריטים נוהגים לשתות בדרגות שונות של חוזק, עם חלב ורצוי ללא סוכר.

1. סנטד בלק טי של חברת Te. תה בתפזורת, ארוז בקופסאות עגולות וקשיחות ומשווק במעדניות ברחבי הארץ. רוב התערובות אורגניות וכולן נסחרות בסחר הוגן.

צלאל: "בתה יש הד של טעמי ברגמוט - עדין, אבל שחור וכבד, בדיוק במידה. די טוב".

כ"ץ: "תה רגיל לחלוטין, דליל מכל בחינה. חסרה ארומה".

חרמוני: "תה חלש, חסר ארומה, פשוט מדי".

צינגלר: "נדמה בהתחלה כחלש, אבל אחר כך נבחן כארומטי, מריר, מוציא את התבלינים החוצה. לא רע".

ציון משוקלל: 70.

2. תערובת ברקפסט טי של פלה דה תה. נמכרת בסניף של המותג ברחוב דיזנגוף 131 בתל אביב.

צלאל: "פחות אהבתי אותו, היתה בו מרירות, אבל טעם חיוור. על הלשון לא נשאר בסוף כלום".

כ"ץ: "תה חלש מבחינת ארומה, די דליל בטעמו. הגיב יפה לסוכר, אבל זה לא מספק".

חרמוני: "תה שחור, מריר, עם המון תאין, יותר ארומטי מהתה הראשון, עושה את העבודה".

צינגלר: "תה מינימליסטי בטעמו. הארומה הורגשה כטעם נלווה שנשאר על הלשון".

ציון משוקלל: 60.

3. בלנדד בלאק טי של Te עם טעמי קוקוס.

צלאל: "הקוקוס היה בולט מדי ולא יכולתי להתרכז בתערובת התה".

חרמוני: "אהבתי את ארומת הקוקוס, תה נעים. שחור עם ערך מוסף".

צינגלר: "נעים, עדין ומאוזן".

ציון משוקלל: 60.

4. ארל גריי ברגמוט מסדרת "Tea Leaves" של ויסוצקי.

צלאל: "הברגמוט עדין, אהבתי מאוד. טעמי הארל גריי לא התנגשו בשאר הטעמים. לא מריר. מבחינתי, תה מובחר".

כ"ץ: "אהבתי מאוד. ארומה עדינה לכל אורך השתייה".

חרמוני: "התה הכי פשוט והכי ישיר. יש בו מעט ארומת מנטה ומעט מתיקות. לא רע בכלל".

צינגלר: "יש בו ניחוח לימוני מאוזן, אם כי הוא מעט חיוור. פחות שחור ומריר".

ציון משוקלל: 90.

לסיכום: התה של ויסוצקי גבר על התה מחנויות הבוטיק. "אני חושב שויסוצקי קולעים לחך הישראלי, ואנחנו אחרי הכל ישראלים", אמר כ"ץ עם היוודע תוצאות הטעימה. "הם מתוחכמים, ואנחנו נופלים ברשתם". לדברי צלאל, "ויסוצקי יודעים את העבודה. המוצר הכי קלע לטעמי". "זה תה שעשוי היטב", מוסיף חרמוני, אך צינגלר מסייג: "אני חושב שיש בשוק תערובות טובות יותר".

תה ירוק משודרג

נטעמו תערובות המבוססות על תה ירוק, בתוספת כמה טעמים לגיוון.

1. דה דו האמאם של פלה דה תה, תערובת של תה ירוק עם ציפת תמר ירוק ופירות יער.

צלאל: "תה בטעם מסטיק, טרופי, עשה לי סמטוכה תותי-פרוטית בפה. אולי הייתי מכין ממנו אייס טי עם אלכוהול. הקהל הישראלי הכי יאהב את זה".

כ"ץ: "תה מעניין. מתחיל בטעם מסטיק ומסתיים בטעם לימון. דווקא לא רע".

חרמוני: "ארומת פירות חזקה מאוד. התה קצת מריר. בינוני למדי, אבל נחמד".

צינגלר: "אהבתי מאוד. טעם פירותי מיוחד שהשתלט על התה הירוק".

ציון משוקלל: 85.

2. ניחוחות הגליל בטעם מרווה ולימונית של ויסוצקי.

צלאל: "טעם קטלני, לא פחות. סוג לא ברור של מנטה, טעם ספיירמינט. הזכיר לי נענע מיובשת עם למון גראס. ישראלי מאוד. לא מאיים, אבל לא טעים".

כ"ץ: "תה ארומטי מאוד, טעם מנטה חזק מאוד. באופן מפתיע, הזכיר לי טעם של חלודה. נשאר המון זמן בפה, אבל אהבתי".

חרמוני: "טעם שיש בו בעיקר ארומה של נענע שמשתלטת על הכל".

צינגלר: "טעם המנטה בולט מאוד, בא על חשבון התה הירוק. בסוף יש חמיצות לא נעימה".

ציון משוקלל: 50.

3. מרוקו של ליפטון, תערובת תה צמחים בתיבול קינמון.

צלאל: "הטעם מזכיר מסטיק 'עלמה' עדין, עם קינמון. מזכיר את הילדות, לא רע".

כ"ץ: "מזכיר גם לי טעם של מסטיק 'עלמה'. חיבבתי את זה דווקא".

חרמוני: "לא אהבתי את ארומת הקינמון. היא היתה חזקה מדי".

צינגלר: "השילוב של המנטה עם הקינמון מוזר מאוד".

ציון משוקלל: 80.

לסיכום: התערובת שזכתה ברוב השבחים, למרות הסתייגותו של צלאל, היא התערובת של פלה דה תה - תערובת פירותית וארומטית מאוד, המבוססת על תה ירוק. פגיעה צרפתית מדויקת בחך הישראלי.

חליטות

"מי שצורך חליטות אינו בהכרח צרכן תה", אומר צלאל. "צרכני תה בריטים אמיתיים שותים את הדבר האמיתי: תה שחור, חזק וחריף. לא פירותי, לא מלטף ולא בטעמים". אף על פי כן החלטנו לבדוק שלוש חליטות.

1. תערובת פירות יער של פומפדור.

צלאל: "להוסיף סודה ולהגיש קר".

כ"ץ: "הזכיר לי היביסקוס, ייבש לי את הפה".

חרמוני: "טעם של דובדבן, דומיננטי מדי. לא אהבתי".

צינגלר: "לא טעים, חמוץ מדי".

ציון משוקלל: 50.

2. תערובת רויבוס של פלה דה תה.

צלאל: "טעם של מקל קינמון, אבל עגול בסופו של דבר. הטעם נשאר. אהבתי יחסית".

כ"ץ: "לא אהבתי. טעם חזק של קינמון שנעלם מהר מאוד - וזהו".

חרמוני: "בסך הכל תה קינמון חזק מדי. לא אהבתי".

צינגלר: "תה קינמון סטנדרטי, פשוט וטעים לדעתי".

ציון משוקלל: 80.

3. תה ניצנים לבן בסדרת "Tea Leaves" של ויסוצקי.

צלאל: "זו חליטת יסמין. בתוספת שתי קוביות סוכר, אני אוהב אותו".

כ"ץ: "תה יסמין מהפשוטים ביותר. הייתי שותה אותו בלילה, לפני השינה. טעים עם סוכר".

חרמוני: "ארומה של תה אסייאתי עם עלים צלויים, דווקא טעים לי".

צינגלר: "מזכיר לי תה במסעדות סיניות פשוטות".

ציון משוקלל: 90.

לסיכום: גם בקטגוריה זו נבחרה תערובת של ויסוצקי. הטועמים בחרו להמתיק אותו, ואהבו את ניחוח היסמין שלו. *



מבחן טעימות בשעת התה של מסעדת דלאל בתל אביב. מימין: עופר חרמוני, שלומי צינגלר, מיכאל כ''ץ וענר צלאל



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו