בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

חגיגת חצות עם כוס יין בוז'ולה

יינות הבוז'ולה הצרפתיים קלים להפליא ורצוי לשתות אותם צוננים, בלגימות גדולות

תגובות

בוז'ולה - אזור יין השוכן בדרום בורגון - נחשב לחלק מבורגון, אך תנאי הקרקע והאקלים בו כה שונים עד שליינותיו אין כמעט דבר במשותף עם יינות בורגון. יינות בוז'ולה מיוצרים בשיטה שונה מאוד מיינות בורגון. הניגוד ביניהם מודגש מכיוון שיינות בוז'ולה מופקים על טהרת ענבי גמאיי, ענב ייחודי לאזור בוז'ולה, וכ-98% מהם הם יינות אדומים. עוד הבדל הוא שבניגוד ליינות הרציניים של בורגון, יינות בוז'ולה טובים בעיקר בצעירותם.

אם תזמינו כוסית יין אדום בין מקון לליון, יש סיכוי טוב שתקבלו כוסית של בוז'ולה או בוז'ולה וילאז'. יינות הבוז'ולה, המיוצרים בכל רחבי אזור בוז'ולה, הם יינות קלים להפליא, שרצוי לשתותם צוננים ובלגימות גדולות. יינות הבוז'ולה וילאז', שמיוצרים אך ורק ב-39 כפרים באזור, הם יינות מורכבים ומלאים יותר שמחירם משתלם. הן בוז'ולה והן בוז'ולה וילאז' מוגשים בטמפרטורה של 11-12 מעלות.

רבים מכירים רק את היינות הצעירים מאוד של בוז'ולה, אלה הידועים בשם בוז'ולה נובו. יינות אלה יוצאים לשוק כשישה שבועות לאחר הבציר ואת הופעתם חוגגים בחצות הלילה, בין יום רביעי ליום חמישי בשבוע השלישי של חודש נובמבר. הבוז'ולה נובו הוא יין בעל גוף קל, כמעט נטול טאנינים, שאפשר ליהנות ממנו בצעירותו - אך לא יותר משלושה חודשים לאחר צאתו לשוק.

כל יינות הבוז'ולה מיוצרים בשיטה מיוחדת המכונה השריה קרבונית. בשיטה זו מתסיסים אשכולות ענבים שלמים מבלי למצות את המיץ מהם תחילה. את האשכולות שמים במכלים סגורים ביחד עם דו תחמוצת הפחמן, וההתססה מתרחשת בתוך הענבים שמתבקעים לאחר מכן. בנוסף ליינות הבוז'ולה והבוז'ולה וילאז' קיימים עוד עשרה אזורי גידול מובחרים (crus) של יינות באזור בוז'ולה, והכרמים של כל אזור מניבים יינות בעלי איכות ואופי שונים.

* סן אמור (St. Amour). אזור קטן שיינותיו מלאים ועזים יותר מהיינות המתויגים בוז'ולה או בוז'ולה וילאז'. זהו יין מלא חיים, בעל ניחוחות של קירש ותבלינים, ויש להגישו בטמפרטורה של 13 מעלות. הוא מתאים במיוחד למאכלים המבוססים על עוף, יונה ושליו. יצרניו הטובים ביותר הם ז'וזף דרואן, ז'ורז' דיבף ואנרי פסי.

* רני (Regnie). האזור החדש ביותר בבוז'ולה שזכה ל"קרו" משלו. יינותיו קלילים, מלאי חיים, פריכים ופרחוניים עם בשומת בולטת של פטל. הם טובים לצד טרין, נתחי בשר קטנים ומאכלים המוגשים עם רוטבי שמנת, ואת כולם יש להגיש בטמפרטורה של כ-12 מעלות. היצרנים הטובים ביותר הם ג' דקומב, ז'ורז' דיבף וגי ברטון.

* מולן א ון (Moulin a Vent). יין עוצמתי למדי עם צבע עמוק ותכולת פירות עשירה. יינות מולן מצוינים כליווי לבשר צבי, לבשר אדום ולגבינות חריפות, ויש להגישם בטמפרטורה של כ-14 מעלות. היצרנים הטובים ביותר הם לואי ז'אדו, פוטל-אווירון ודומיין דה ויסו.

* מורגון (Morgon). אחד הידועים שביינות בוז'ולה. זהו יין דחוס ועשיר בצבע סגול עמוק. והוא ניחן בניחוח של דובדבנים, אפרסקים ומשמשים. הוא עוצמתי יותר ממולן א ון ומעולה כתוספת לרוסטביף, סטייקים, נתחים טובים אחרים של בקר וכן לצד בשר איילים וחזירי בר. את היין יש להגיש בטמפרטורה של 14 מעלות. היצרנים הטובים ביותר הם מרסל לפייר, דומיין רושט וז'אן-פול תבנה.

* ז'וליינה (Julienas). אחד מיינות בוז'ולה המעטים שיפיק תועלת משהייה של שנתיים-שלוש בבקבוק. היין, שניחן בעומק מרשים, חושף גם בשומת של אפרסקים ותפוחים, והוא מאוזן דיו כך שיתאים יפה ללוות צלי עוף ביין אדום, עוף צלוי ונתחים קטנים של בקר. היצרנים הטובים הם פוטל-אווירון, פסקאל גראנז'ה ואנרי פסי.

* פלרי (Fleurie). היין החביב עלי הוא היקר ביותר כיום מיינות בוז'ולה. במיטבו, פלרי הוא יין בעל גוף בינוני שניחן במרקם קטיפתי ובשפע טעמי פירות. צבעו כמעט ארגמני והוא חושף ניחוחות של איריס, סיגליות, אפרסקים ודומדמניות שחורות. יש להגישו בטמפרטורה של כ-13 מעלות, והוא אידיאלי כליווי לשוק טלה, עוף, עגל וחזיר. היצרנים הטובים הם מויאר, דיבף ומייזון תורן.

* שירובל (Chiroubles). יין פופולרי מאוד בצרפת, שמשום מה לא קנה לו אוהדים באמריקה או באנגליה. יינות שירובל הם גרסה רכה ועדינה יותר של פלרי, ובמיטבם הם מפתחים עידון מרשים. היצרנים הטובים ביותר הם ז'ן-מארק אוז'ו, בראק דה לה פרייר ואנרי פסי.

* שנא (Chenas). הקטן מאזורי הקרו של בוז'ולה. יינותיו יקרי ערך במיוחד משום שנחוצה להם בדרך כלל תקופת יישון של חמש שנים בבקבוק בטרם יגיעו לשיאם, ובמקרים רבים אפשר ליישנם עד 15 שנה. היצרנים הטובים ביותר הם טרנל ובניו, אובר לאפייר וז'ורז' דיבף.

* ברואי (Brouilly). אזור הבוז'ולה הגדול ביותר. היינות המיוצרים בו בולטים ברובד עילי אדמתי המדגיש ניחוחות וטעמים של פטל, דובדבנים, אוכמניות ודומדמניות. זה גם אזור גידול הבוז'ולה היחיד שמגדל גם זני שרדונה, אליגוטה ומלון דה בורגונייה. היצרנים הטובים ביותר הם ניקול שנריון, אלן מישו ושאטו דה לה טרייר.

* קוט דה ברואי (Cotes de Brouilly). מבחינה טכנית זהו חלק מאזור ברואי, אך מייצרים בו יין נפרד, החושף פן פחות אדמתי, גוף מלא יותר ובעל פירות כהים יותר מאשר ביינות ברואי. היצרנים הטובים ביותר הם ניקול שנריון, דומיין רושט ודומיין די פביון דה שאוואן.

2009 היתה אחת משנות הבציר הטובות ביותר לייינות בוז'ולה. לא רבים מיינות בוז'ולה משנה זו זמינים בארץ, לכן כדאי לחפש את הבציר הזה כשנוסעים לצרפת. בשנים האחרונות נהוגי לזלזל ביינות של ז'ורז' דובף, ואף להכריז שהם מיושנים או נחותים באיכותם. לדעתי חלק ניכר מההערות האלה נובעות מהרצון להדיח מכיסאו את היצרן הגדול ביותר באזור, בשם תקינות פוליטית המעניקה תג איכות ליצרנים קטנים. לטעמי, דיבף שומר היטב על מעמדו כמלך הבוז'ולה.

* Marcel Lapierre, Morgon, Beaujolais, 2009. יין בעל גוף בינוני וטאנינים רכים, שכמעט "מנשקים" במקום לעקוץ. ניחוחות של פרחים ושזיפים מוליכים לניחוחות וטעמים של דובדבנים שחורים, תות שדה, קינמון ותבלינים. מאוזן ואלגנטי. שתו מעכשיו עד 2016. 140 שקלים. ציון: 90.

* Georges Duboeuf, Morgon, Flower Label, Beaujolais, 2009. יין בעל גוף בינוני עד מלא, שניחן בטאנינים שעוקצים בעדינות ומפנים את מקומם לשפע דומדמניות שחורות, אוכמניות ועשבי תיבול קלויים. מורכב ומלא חיים. שתו מעכשיו עד 2013. 120 שקלים. ציון: 90.

* Georges Duboeuf, Fleurie, Flower Label, Beaujolais, 2009. יין שצבעו אודם כהה, בעל גוף בינוני עד מלא, טאנינים לעיסים וחומציות טובה. ניחוחות וטעמים ריבתיים של שזיפים, דובדבנים שחורים וקליפות הדרים, הנתמכים יפה ברמזים לשוקולד לבן, ציפורן וקינמון. ארוך ונדיב. שתו מעכשיו עד 2014. 125 שקלים. ציון: 90.

* Georges Duboeuf, Brouilly, Flower Label, Beaujolais, 2009. יין בעל גוף בינוני עד מלא שניחן בטאנינים רכים ובשפע רמזים מתובלים, המשלימים ניחוחות וטעמים של פטל שחור, דובדבנים ושזיפים. יין ארוך וממלא פה, עם רמז לתה מנטה בגימור. שתו מעכשיו עד 2013. 130 שקלים. ציון: 90.

* Henry Fessy, Julienas, Beaujolais, 2009. יין בעל גוף בינוני ומרקם כמעט שמנתי המדגיש ניחוחות וטעמים של קירש, פטל שחור ואניס. יין אלגנטי, שבגימור הארוך שלו צץ רמז לציפורן. שתו מעכשיו עד 2013. 130 שקלים. ציון: 90.

* Joseph Drouhin, Moulin a Vent, Cru Beaujolais, 2007. יין מתובל בעל גוף בינוני, שניחן בטאנינים רכים ובשפע ניחוחות וטעמים של ריבת פטל שחור, עוגת שזיפים ורוזמרין. רך ועגול. שתו עכשיו או השנה. 100 שקלים. ציון: 88.




תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו