בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

אתם מחוברים לאתר דרך IP ארגוני, להתחברות דרך המינוי האישי

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

גם לפיקולו במסעדות ניו יורק מגיע תשר

תקנות חדשות מסדירות לראשונה את אופן חלוקת הטיפים במסעדות בתפוח הגדול

תגובות

רוזמרי אינגלטון השאירה טיפ של 110.40 דולר על חשבון בסך 552 דולר במסעדת "אינדושין" בניו יורק, אחרי חישוב בלתי אפשרי שכלל רכיבים כמו אווירה, אוכל וכמובן שירות. אבל היא לא השקיעה מחשבה בשאלה איך הטיפ יחולק בין אנשי הצוות. "אני מקווה שהצוות חולק את הטיפ", היא אומרת.

השאלות כמה טיפ להשאיר וכיצד אמור הצוות להתחלק בו מעוררות ויכוחים בתעשיית האוכל, גורמות מרמור בקרב חלק מהעובדים ומניעות גל של תביעות נגד כמה מהמסעדות המהוללות בניו יורק. כעת מנהלי מסעדות נאלצים לציית לסדרה חדשה של תקנות עבודה, שנועדו להבהיר לראשונה כיצד מסעדות צריכות לנהוג ביחס לטיפים. התקנות ייכנסו לתוקף בסוף פברואר, אבל יחולו רטרואקטיבית מ-1 בינואר.

"זו הפעם הראשונה שיש תקנות בנוגע לטיפים במדינת ניו יורק, מלבד סעיף מסתורי בחוק מ-1968 שמנע ממעסיקים לקחת לעצמם את הטיפים", אומרת ג'ין לינדהולם ממשרד העבודה של מדינת ניו יורק. התקנות החדשות מתייחסות לעובדים במסעדות ומלונות ומסדירות שאלות כמו מי אמור לשלם בעבור כיבוס מדי העבודה. שכר המינימום לעובדים שמקבלים טיפ עלה מ-4.65 דולר לשעה ל-5 דולר לנותני שירות בתחום המזון, ומ-4.90 דולר לשעה לעובדי שירות (סדרני מלתחות במסעדות או סבלים בבתי מלון) ל-5.65 דולר. החוקים החדשים מגדירים גם את קטגוריות העובדים הזכאים לנתח מהטיפים המתקבלים באולם האוכל: נותני שירות העוסקים במזון בלבד, כולל מלצרים, ברמנים, מפני שולחנות, סומלייה ומארחים.

החוקים החדשים מתירים למסעדות להכתיב הן את השיטה והן את האחוז המוקצה לכל קטגוריית תפקידים. הטיפים יכולים להיאסף יחד לסכום כולל ולהתחלק בין כל אנשי הצוות שסייעו למאמץ המשותף. לחלופין נותני שירות אינדיבידואלים יכולים לצבור את הטיפים ששולמו להם ולתת חלק מהסכום לחברי הצוות. משרד העבודה ידרוש כי מעסיקים ינהלו רישום של כלל הטיפים ואופן חלוקתם. המחלקה יכולה לאלץ מסעדה לשלם לעובדים כסף המגיע להם עד לפרק זמן של שש שנים אחורה. אי עמידה בחוקים עלולה לחשוף מסעדה לתביעה.

הדרכים שבהן טיפים מחולקים כיום מגוונות. בחלק מהמסעדות, כמו "Stanton Social" בלואר איסט סייד, מחלקים את הטיפים בסוף הערב לפי אחוזים. באחרות, כמו "אינדושין", מוקצה אחוז מסוים מהטיפים לכל בעל תפקיד. בכמה מסעדות ברמנים לוקחים את הטיפים שהם מקבלים בתוספת חלק מהטיפים שמתקבלים במסעדה עצמה, בעוד שבמקומות אחרים לא נוהגים כך. בכמה מקומות המלצרים נותנים טיפ למלצרים אחרים בהתבסס על אחוז ממכירותיהם, במקום על הטיפים שלהם.

"ככל שהמסעדה גדולה יותר ויש בה יותר עובדים, גובר הסיכוי שתהיה בה שיטת חלוקה פשוטה אך לא שוויונית", אומר כריס פהלינגר, מנהל ורב מלצרים במסעדת "פסנט" בנוליטה.

חופשי על הבר

האם המלצרים הישראלים חולקים את הטיפים עם הברמנים? תלוי במסעדה

לפי הנורמה המקובלת במסעדות בישראל, מלצרים חולקים את הטיפים רק עם הברמנים, ומפרישים להם אחוז קטן יחסית מהשלל. המלצרים אמורים להיות זכאים לתנאים סוציאליים על פי חוק. בעלי המסעדות אמורים לשלם להם שכר בסיס או להשלים את הסכום שקיבלו מטיפים כך שיגיע לשכר בסיס.

החלוקה בין המלצרים לברמנים ולאנשי שירות אחרים משתנה בהתאם למסעדה. למשל, ב"ויקי כריסטינה" במתחם התחנה בתל אביב וברשת "בנדיקט" (השייכת לאותם בעלים) המלצרים חולקים את הטיפים עם הברמנים ומקצים להם 20% משכר המשמרת.

במסעדת "מקום בלב" ברעננה כל העובדים מקבלים שכר בסיס. המלצרים בלבד חולקים את הטיפים ביניהם, בחלוקה שוויונית.

ברשת בתי הקפה והקונדיטוריות "אידלסון" המלצרים חולקים 10% משכרם עם הברמנים בלבד, "כחלק מתפישה של נתינת שירות", אומר המנהל אלון רונן.

במסעדת "סוהו" ההומה בראשון לציון מלצרים ומלצריות מקבלים שכר בסיס בתוספת לטיפים, ולא חולקים את הסכום עם עובדי המטבח. במסעדת "מונא" הירושלמית מלצרים לא חולקים את הסכום עם עובדים אחרים, וכך גם ברשת בתי הקפה "לנדוור".

במסעדות "בראסרי" ו"קופי בר" בתל אביב - שתיהן של רותי ברודו - המלצרים מקבלים שכר בסיס, ובנוסף חולקים את הטיפים עם שאר נותני השירות במסעדה.

מיכל פלטי



מסעדת ''קראפט'' בניו יורק



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו