בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

שוקולד זה בריא? בטח לא איך שאתם אוכלים אותו

תגובות

יש המון פרסומים, חלקם פסאודו-מדעיים, רובם מגובים בדוגמנים ודוגמניות מרהיבים, שלפיהם שוקולד טוב לבריאות: ממריץ, מחזק, מחסן, גורם אושר. הפרסומים האלה מקבלים רוח גבית גם מכל מיני שיטות בריאותניות, חלקן אופנתיות ומצליחות, שלפיהן פולי קקאו נאים הם מזון בריאות לכל דבר ובנוסף לכך מצטיינים בסגולות מופלגות שהופכות אותם לסופר פוד.

בספרם "Suicide by Sugar" (הוצאת 2009 ,Squareone) מתייחסים המחברים ננסי אפלטון וג"נ ג'ייקוב גם לפרסומים על יתרונות השוקולד ויוצאים נגדם. על פיהם, בדל האמת היחיד בכל הקלחת הזאת של פרסומים בעד שוקולד הוא שפולי הקקאו, שמהם מיוצר השוקולד, אכן עשירים בנוגדי חמצון ששמם פלבנולים. נוגדי החמצון האלה נודעים ביכולתם להפחית את רמות הכולסטרול והסוכר וכן את לחץ הדם. מקורה של תשתית המידע הזה במחקרים שנעשו בקרב תושבי אזורים מבודדים אשר נהגו לשתות משקאות קקאו מפולים לא קלויים. אחד הידועים שבהם נעשה בקרב אינדיאנים משבט קומה. במחקרים התברר שבריאותם של האנשים האלה מצוינת.

גם מבלי להיכנס למתכונים עצמם ולברר מה בדיוק הכילו המשקאות הללו (כמה סוכר למשל יש בשוקו ששתה אינדיאני משבט קומה? כנראה 0), כדאי להעיר, גם להדגיש, שהצרכן הסביר נוטה לא לשים לב למקורות המימון של המחקרים האלה. את רובם מממנות חברות השוקולד עצמן. את המחקר הידוע בקרב האינדיאנים מימנה חברת מרס. בכל המחקרים לא מציינים, אף פעם, את כמויות הסוכר השערורייתיות שמוסיפים לשוקולד התעשייתי. שלא לדבר על השומן. בקרב חובבי השוקולד במערב, אלה שמנופפים בערכיהם החיוביים של פולי הקקאו, גם בקרב הבריאותניים לעילא, אין ככל הנראה אפילו אחד שנוהג לאכול את הפולים לא ממותקים. הם מרים מדי.

אין טעם להיכנס לוויכוח קטנוני על תקפותם ומהימנותם של המחקרים שמוכיחים שפולי קקאו במצבם הנא עשירים בנוגדי חמצון. אפשר להניח שזה נכון וגם כך זה נתון חסר חשיבות, שולי, מיותר, כשמדובר בשוקולד התעשייתי. בעייתו של השוקולד בגרסתו המעובדת אינה כמה נוגדי חמצון יש או אין בו. בעייתו הגדולה היא כמויות הסוכר, שהופכות את השוקולד לקטגוריה סוכרית בפני עצמה, המסוכנת במיוחד דווקא מפני שהיא מנופפת בסגולות בריאותיות.

ואשר לנוגדי החמצון - בדרכם להיהפך לשוקולד תעשייתי עוברים הפולים תהליך מורכב שכולל גריסה, שטיפה, קלייה ועוד פעולות, שבעטיין בשוקולד שאנחנו קונים יש כמות זעומה, אם בכלל, של נוגדי חמצון. המשתתפים במחקר שמומן על ידי חברת השוקולד מרס, בני שבט קומה, ניזונו מפולי קקאו נאים שלא עברו שום תהליך עיבוד. חוץ מזה הם חיו בתרבות חפה מממתיקים שגזרה עליהם משטר אכילה בריא. לכן היו בריאים. יכול להיות שהפולים עתירי נוגדי החמצון עזרו, אבל בשום אופן לא היו הסיבה העיקרית. בני הקומה, אגב, תיבלו את משקה הקקאו שלהם בעשבים מרים. מונטסומה, המנהיג האצטקי הנודע, תואר כמי שמשקה הקקאו שלו לא הומתק, אבל חוזק בפלפל חריף ומעט וניל.

הספרדים הביאו לאירופה את פולי הקקאו ואילו הבריטים הוסיפו להם את הסוכר. ספרי ההיסטוריה אינם מגלים מי הציע או החליט שלפולי קקאו אין זכות קיום בלי המתקה.

ספרם של אפלטון (דוקטור לתזונה) וג'ייקוב (עיתונאי ודוקומנטריסט) מצטרף לרשימה ארוכה של ספרים שיוצאים למלחמה בסוכר ומצטיין בין השאר בעובדה שהוא, בהשוואה לאחרים, קצר וקל לקריאה. המחברים מקדישים את רוב הספר לתיאור מפורט, שלב אחרי שלב, של האופן שבו הסוכר, בדרכים רבות ומורכבות, אחראי כמעט לכל הרעות החולות, מדמנציה ועד אפילפסיה, מסרטן ועד עודף משקל. לגביהם הסוכר הוא סם לכל דבר, אבקה לבנה וממכרת, זולה, שנמצאת בכל מקום. הספר נפתח בווידויה של אפלטון על המאבק הממושך שניהלה בהתמכרות שלה לסוכר. הוא מסתיים בשפע של עצות מעשיות למי שרוצה למחוק את הסוכר מהתפריט שלו.

שוקולד בלי סוכר

* גלידת שוקולד אחרת (4 מנות):

צריך: 3 בננות חתוכות קפואות, 15 פולי קקאו נא (יש בכל בית טבע), 2 כפות טחינה או חופן אגוזי מלך לא קלויים (רוצים גלידה מתוקה יותר? אפשר להוסיף עוד בננה או אגס בשל או כמה תמרים. רוצים פחות מתוקה? מוסיפים אבוקדו בשל מזן אס. קפואה יותר? מוסיפים 4 קוביות קרח).

הכנה: מכניסים הכל למעבד מזון, מפעילים עד שמתקבל מרקם גלידתי ונהנים.

* קינוח שוקולד (2 מנות):

צריך: כוס קוביות בשר אגוז קוקוס או כוס קוביות אבוקדו או חצי חצי, 6 תמרים, 5 פולי קקאו נא.

הכנה: מכניסים לפוד פרוססור ומפעילים עד שמתקבל מרקם חלק.



איור: עמוס בידרמן



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו