בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

אשליית המתיקות ביינות האמרונה האיטלקיים

יינות האמרונה האיטלקיים, השנויים במחלוקת בגלל טעמם המר, מתחילים את דרכם כצימוקים מתוקים במיוחד

תגובות

לא רבים היינות שמעוררים ויכוחים בקרב חובבי היין יותר מאשר האמרונה האיטלקי. הדעות כלפיו קוטביות: או שמעריצים אותו או שמתעבים אותו. האמרונה מופק בוונטו שבצפון איטליה, והוא בדרך כלל שילוב של הזנים קורווינה, מולינרה ורונדינלה. בעשר השנים האחרונות החלו יצרנים רבים, ובראשם יקב מאסי, להוסיף לבלנד כמויות קטנות של ענבי אוסלטה המקומיים.

ייחודו של היין הזה הוא בכך שלאחר הבציר מייצרים אותו בשיטה הידועה בשם אפאסימנטו: בוחרים את הענבים הבשלים ביותר, מניחים אותם על מצעי קש ומשאירים אותם לייבוש בחדרים חמימים במשך חמישה-שישה חודשים עד שהם מאבדים 30%-40% ממשקלם, טעמם מתעצם ונעשה ממוקד והם נהפכים לצימוקים מתוקים במיוחד. לפעמים הענבים אף מותקפים בפטריית בוטריטיס, הרקב האציל, שבאמצעותו מייצרים את היינות המתוקים הגדולים בעולם.

עם זאת, היין המופק מהענבים עתירי המתיקות האלה מר במובהק בטעמו, ומרירות היא הטעם השנוי במחלוקת ביותר מכל הטעמים הבסיסיים: יש אנשים שהוא מעורר בהם תגובה קמאית של האדם הקדמון שקישר את הטעם הזה לרעל. כדי ליהנות ממרירות יש צורך בטעם מפותח ובוויתור על ההנאות הבסיסיות המובטחות מהמתיקות; אמרונה, שפירושו באיטלקית "המר הגדול", הוא ההיפך הגמור ממתוק. אף על פי כן, בכמה מיינות האמרונה הטובים ביותר טמונה אשליה מרתקת של מתיקות בגימור הארוך.

אמרונה מופק באזור ונטו מימי הרומאים, ובמיטבו הוא יין מלכותי, שמשולבים בו כוח וחן. הוא היה היין החביב על דמויות ידועות כגון וירגיליוס, פליניוס הזקן ומאוחר יותר אף על אצילי ונציה העתיקה. פירוש המלה "אמרונה" הוא "המר הגדול", אך היין ניחן במקרים רבים ברמז מתוק מפתה, שאינו מתיקות ממש אלא אשליה של מתיקות הנובעת מרמת האלכוהול הגבוהה של היין, שבמקרים רבים מגיעה ל-17%.

אחד היצרנים הידועים של יינות אמרונה כיום הוא יקב מאסי שנמצא בבעלות משפחתית. סנדרו בוסקאיני, המשמש כמנכ"ל היקב מ-1978 וביקר בישראל לפני שנתיים, מדבר על היחסים בין מין, חושניות ויין לא פחות מאשר על השקפת העולם של המשפחה ביחס לייצור יין. לדבריו, על פי פילוסופיה זו היקב "מכבד את מורשת העבר, מתערב באופן מינימלי בלבד במתנות הטבע, וזוכר שהיין הוא אחת הדרכים העמוקות והכנות לחגוג את החיים".

יינות אמרונה רבים מתיישנים יפה 10-15 שנים וכמה מאריכים חיים עד 35 שנה. כדאי לזכור שקשה להתאים את האמרונה לאוכל. לדעת כותב שורות אלו, מומלץ לצרף את היין לגבינות איטלקיות קשות ומיושנות היטב כגון פרמג'אנו-רג'אנו, פיאבה, מונטאסיו ואסיאגו. האמרונה מתאים ללוות גם כמה מאכלי בשר, ובהם אוסו-בוקו כבש ונתחים גדולים של בקר שטוגן לאטו ביין אדום.

* Masi, Amarone della Valpolicella Classico, Mazzano, Veneto, 1999. יין שצבעו נופך ועדיין ניכרים בו רמזים סגולים לנעורים. גופו מלא והטאנינים שלו עדיין מוצקים ולעיסים. מינרלים ביד רחבה מורגשים בו מהתקיפה הראשונה ועד הגימור הארוך. היין חושף ניחוחות וטעמים מורכבים, אינטנסיביים ומתובלים של פירות יער שחורים ואדומים ועשבי תיבול, והגימור עתיר הצימוקים מצטיין באורכו. שתו מעכשיו עד 2030. 700 שקלים. ציון: 97.

* Masi, Amarone della Valpolicella Classico, Camplongo di Torbe, Veneto, 2001. יין מפתה לא פחות מקודמו המיוחד מ-1997. גופו מלא והוא נפתח בניחוח עשיר בפירות יער שחורים, צימוקים ותבלינים. בהמשך הוא נפתח בכוס וחושף תחילה דומדמניות ופטל, אחר כך פורח בתאנים ובשזיפים אדומים בשלים, ולבסוף משלב בגימור הארוך מאוד רמזים לשוקולד מריר. יין עשיר, כמעט מסחרר, שמצליח להיות שרירי ואלגנטי כאחד. נגיש ומהנה מאוד עכשיו, אך יהיה במיטבו מ-2012 עד 2035, ואולי אף מעבר לזה. 690 שקלים. ציון: 95.

* Masi, Amarone della Valpolicella Classico, Costasera Classico, Veneto, 2006. יין נפלא. בלנד בעל גוף מלא שיש בו שילוב של מודרני ומסורתי. מכיל 70% קורווינה, 25% רונדינלה ו-5% מולינארה, בלוויית רמז בולט לעשבי תיבול ומינרלים המושפעים מבוטריטיס, ומפנים את מקומם לרמזים לגרגירי בר שחורים ואדומים, הל, למון גראס ואלון מתובל. כולם מוליכים לגימור עתיר כמהין שמתמשך עוד ועוד. שתו מעכשיו עד 2030. 345 שקלים. ציון: 94.

* Masi, Amarone della Valpolicella Classico, Viao Armaron, Serego Alighieri, Veneto, 2004. הבלנד המסורתי של קורווינה, רונדינלה ומולינארה, צבעו נופך כהה וגופו מלא, והוא ניחן בטאנינים המשולבים יפה ברמז מריר קל ומפתה שנמשך לכל האורך. ניחוחות של דובדבנים מרים, קליפות הדרים וקקאו מסתיימים ברמז בולט למינרלים. שתו מעכשיו עד 2022. 380 שקלים. ציון: 93.

* Tedeschi, Amarone della Valpolicella Classico, Monte Olmi, Veneto, 2005. יין שצבעו נופך כהה ואטום וגופו מלא, והוא חושף טאנינים לעיסים ואישיות עשירה במינרלים אדמתיים ובעשבי תיבול שזה מקרוב נקלו. בתקיפה הראשונה עולים דובדבנים שחורים, תותים וצימוקים, ואלה מפנים את מקומם לשזיפים ולפלפל שחור שנבזק בנדיבות. אינטנסיבי, ארוך ומאמצע החך מלווה באשליית מתיקות מענגת. שתו מעכשיו עד 2035. 640 שקלים. ציון: 94.

* Tedeschi, Amarone della Valpolicella Classico, la Fabriseria, Veneto, 2005. יין בעל גוף מלא וטאנינים משיים וחלקים, שנפתח בניחוחות של ריבת תותים וצימוקים ובהמשך חושף ניחוחות וטעמים של דומדמניות שחורות, מינרלים אדמתיים ורמזים לציפורן, קינמון וליקוריץ. בגימור הארוך מתגברים הטאנינים לצד רמזים לאוכמניות. שתו מעכשיו עד 2020. 900 שקלים. ציון: 93.

* Tedeschi, Amarone della Valpolicella Classico, Veneto, 2006. יין שצבעו נופך כהה, גופו בינוני-מלא, והוא ניחן בניחוח פרחים עשיר המרמז על עץ מתובל. בהיפתחו בכוס חושף נוכחות בולטת של שזיפים סגולים, תאנים ומינרלים אדמתיים, ואלה מתפוגגים מאמצע החך ואילך ומפנים מקום לפטל שחור, שוקולד לאפייה ורמז כובש לשקדים מרים. ארוך ונדיב. מהנה עכשיו, אך יהיה במיטבו מאמצע 2011 עד 2020. 230 שקלים. ציון: 92.

* Tommasi, Amarone della Valpolicella Classico, Veneto, 2006. יין שצבעו נופך כהה, בעל גוף מלא וטאנינים מוצקים עדיין, שרק כעת מתחילים להשתלב. נפתח בניחוחות של פירות יער מרוסקים ופרחי אביב, ולאחר הפתיחה בכוס חושף ניחוחות וטעמים של פטל שחור, פטל ושוקולד מריר מרוכז, המוליכים לרמזים לתבלינים אקזוטיים. בגימור הארוך עולה רמז לקליפות הדרים מסוכרות. יהיה במיטבו ב-2012-2022. 250 שקלים. ציון: 92.

* Tommasi, Amarone della Valpolicella Classico, Veneto, 2004. יין בשל ועשיר, בעל גוף מלא וטאנינים מלטפים בעדינות. נפתח בבשומת של ליקוריץ שחור ושוקולד, ובהמשך יחשוף טעמים המרמזים על דומדמניות שחורות ואדומות, פירות טרופיים ורמזים לתבלינים אוריינטליים. כשהיין נפתח בכוס חפשו בו גם את האשליה המתוקה והמקסימה המאפיינת את האמרונה במקרים כה רבים, אבל אל תיתנו לזה לבלבל אתכם - המתיקות הזאת היא בעצם רמז נדיב לפטל בשל. ארוך ומורכב. יהיה במיטבו ב-2011 עד 2018. 280 שקלים. ציון: 91.

* Allegrini, Amarone della Valpolicella Classico, Veneto, 2003. בלנד אמרונה קלאסי בעל גוף מלא, המכיל ענבי קורווינה, ורונזה, רונדינלה ואוסלטה (בשיעור 15%, 80% ו-5% בהתאמה). בתקיפה הראשונה בולטת נוכחות של פירות, שיוצרת תחושה של יין העולם החדש כמעט, אך לאחר זמן מה בכוס נחשף מגע עדין של מסורת. היין נפתח בפרחי אביב, קליפות הדרים ומינרלים, ובהמשך עולים צימוקים, שזיפים סגולים ופירות בר, ועל הכל נמשך רמז מסקרן למרירות. ארוך ונדיב. שתו מעכשיו עד 2012 ואולי אף מעבר לזה. 475 שקלים. ציון: 91.

* Allegrini, Amarone della Valpolicella, Corte Giara, Veneto, 2004. בלנד ונטו המסורתי של ענבי קורווינה, רונדינלה ומולינארי, שהתייבשו במשך שלושה חודשים בטרם נכבשו. זהו יין העולם החדש במובהק, שחסרים בו העומק והרמזים המרירים הרצויים של אמרונה אמיתי. בעל גוף מלא ורמזים לשזיפים ופירות יער. משקה רך, קל לשתייה ונחמד למדי, אך חסר מורכבות. שתו עכשיו. 181 שקלים. ציון: 85.

יין מקומי במחיר מפתיע

* זאוברמן, מהדורה מוגבלת, 2005. המהדורה המוגבלת של יצחק זאוברמן היא ניסיון ישראלי ראשון לייצר יין בנוסח אמרונה. האם העובדה שיקב מקומי מציע יין במחיר התחלתי של 550 שקלים (שבינתיים האמיר ל-650 שקלים) היא בבחינת חוצפה או לא - את זה יקבעו הקונים הפוטנציאליים.

על כל פנים, זהו קברנה סוביניון המיוצר בשיטת אמרונה האיטלקי. יין בעל תכולת אלכוהול נדיבה של 15.4%, שנוכחות נדיבה של עץ ארז מתוק ומתובל משקפת את 22 חודשי התיישנותו בחביות. יין כמעט לעיס, שחושף ניחוחות וטעמים של פטל, דובדבנים מיובשים וריבת פטל שחור, בתמיכה של רמזים לתה שחור וליקוריץ בגימור. אף שחסרה לו המרירות העמוקה של אמרונה אמיתי, זה בהחלט יין מעניין. שתו מעכשיו עד 2015. 650 שקלים. ציון: 90.

------

תיקון

מחיר פטיט סירה של תשבי, 2007, הוא 120 שקל ולא כפי שפורסם ("צוואר הבקבוק, 3.2).



כרם של מאסי בוונטו, איטליה


ייבוש ענבים בחדר חמים



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו