בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

אתם מחוברים לאתר דרך IP ארגוני, להתחברות דרך המינוי האישי

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

סיציליה - לא רק מאפיה

לאי שמעולם לא התקשר באופן אסוציאטיבי ליינות טובים, יש כמה יקבים איכותיים להציע. חלק מהיינות אפילו מגיעים אלינו

תגובות

במשך שנים רבות התקשרה סיציליה במוחם של רבים עם המאפיה ועם זורבה היווני. פרט ליין מרסלה, האי לא התקשר באופן אסוציאטיבי ליינות טובים. הוא היה אחד מאזורי הייצור הגדלים באיטליה, אך רוב היינות האדומים והלבנים היבשים משם נחשבו פשוטים למדי, ורובם נצרכו בגבולות האי.

מסוף שנות ה-80 - אז צנחה צריכת היין באיטליה מ-100 ליטרים לאדם בשנה ל-60 ליטרים - הבינו כמה בעלי יקבים מקומיים שעליהם להתחרות עם ההתפתחויות המתרחשות בטוסקנה, פיימונטה וונטו. הם גם הפנימו שכדי לשרוד, עליהם להיכנס לשוק הייצוא.

רבים מיקבי האי ממשיכים לייצר יין נחות באיכותו. אך כמה מפעלים חדשים, המודעים לצורך בטיפול טוב יותר בכרמים ובשיטות מודרניות ביקבים, נכנסו לזירה. היקבים החדשים האלה מותירים חותם בשוק העולמי. המצליח מכולם הוא יקב פלאנטה שבבעלות משפחתית. אלסיו, פרנצ'סקה וסנטי פלאנטה הוציאו את היינות הראשונים שלהם מבציר 1995 וזכו לביקורות חיוביות מאוד ממבקרי יין בארצות הברית ובריטניה.

פלאנטה מורכב מחמישה יקבים, שכרמיהם פזורים ברחבי האי. בעתיד הקרוב יגדל המספר לשישה, שכן המשפחה מפתחת כעת כרמים חדשים על צלעות ההר אטנה שבחוף המזרחי של האי. אטנה הוא הר הגעש הפעיל הגדול ביותר באירופה, והוא ממשיך להתפרץ באופן מרהיב וסדיר למדי, אך התפרצויותיו לא סיכנו את הכפרים הרבים שבסביבה. יתרה מכך, במדרונות הנמוכים יש אדמה וולקנית פורייה מאוד, רוחות יציבות ואקלים ים תיכוני חמים ולח - תנאים אידיאליים לפיתוח כרמים.

היקב משתמש בזנים מקומיים של האי (גרקאניקו, מוסקטו ביאנקו, נרו ד'אבולה, פרפאטו, נרולו, מסקלזה, קריקאנטה ופיאנו) וכן בזנים צרפתיים כגון קברנה סוביניון, מרלו, קברנה פרנק וסירה. יינות פלאנטה הגיעו לישראל לראשונה ב-2001 וזכו גם כאן לשבחים. הנה רשמיי מכמה מיינות פלאנטה המוצעים בימים אלה למכירה בישראל. את היינות מייבאת החברה הצרפתית-ישראלית.

* Planeta, Alastro, Sicilia, 2009. יין המיוצר על טהרת ענבי גרקניקו מגפנים זקנות, ש-90% מהם עוברים התססה ומתפתחים על שמריהם במשך שישה חודשים במכלי פלדת אל-חלד, והשאר מתפתחים בחביות אלון. צבעו זהוב בהיר, גופו בינוני והוא ניחן בניחוחות וטעמים של אפרסקים ונקטרינות בשלים בתמיכה של רמזים לתבלינים ולמינרלים. לא מורכב מדי, אך מקסים כפי שהוא או לצד דגים ומאכלי ים. 110 שקלים. ציון: 89.

* Planeta, Burdese, Sicilia, 2005. המונח "בורדזה" בסיציליה פירושו "בורדלז" - ושני המונחים מרמזים על בלנד בורדו, במקרה זה של ענבי קברנה סוביניון וקברנה פרנק. כשנטעם לראשונה, ב-2008, היין היה בעל גוף בינוני וניכרו בו רמזים לפירות יער אדומים, קאסיס ווניל - הכל על רקע של פלפל לבן ומינרלים. היין התבגר בצורה נאה וכעת גופו מלא. את הרמזים לפירות יער אדומים החליפו שזיפים אדומים בשלים, הקאסיס והווניל פינו את מקומם לאדמתיות מצודדת של עשבי תיבול. דוגמה מצוינת ליין שמורכבותו גדלה כשהוא מתפתח בבקבוק. שתו מעכשיו עד 2013. 190 שקלים. ציון: 90.

* Planeta, Nero d'Avola, Plumago, Sicilia, 2008. יין המיוצר מענבי נרו ד'אבולה, וטאנינים עדינים. שמונת החודשים שבהם שהה בחביות אלון משומשות ניכרים ברמזים לעץ אלון ולווניל. צבעו ארגמן כהה, גופו בינוני-מלא ויש בו נוכחות גדושה של גרגירי בר, קאסיס ופטל שחור בשל, בתמיכה נאה של רמזים לזיתים שחורים ולשוקולד כהה. בגימור הארוך עולה רמז לליקוריץ שחור. יין עגול ופירותי נדיב, עם גימור ממלא פה. שתו מעכשיו עד 2014. 110 שקלים. ציון: 90.

* Planeta, Santa Cecilia, Sicilia, 2005. בלנד המכיל נרו ד'אבולה בשיעור 85% ושיראז בשיעור 15%. ולכן אפשר לכנותו "סופר-סיציליאני". צבעו ארגמן כהה, גופו מלא והוא ניחן בטאנינים רכים. בפתיחה עולים שזיפים כמעט ריבתיים, פירות יער וקאסיס על רקע של אשכוליות אדומות ודובדבנים. מתאים למי שאוהב יינות שהפירות בהם שופעים ומודגשים. שתו עכשיו. 190 שקלים. ציון: 87.

* Planeta, Cometa, Sicilia, 2009. יין לבן שלא עבר יישון בחביות אלון, מיוצר על טהרת ענבי פיאנו המקומיים. צבעו קש זהוב בהיר, גופו בינוני-מלא והוא ניחן בחומציות טובה ומאזנת. בהיפתחו נחשפת קשת של פירות טרופיים (בעיקר מנגו ופפאיה) לצד רמזים לפרי הדר ועשבי תיבול. בגימור הארוך עולים רמזים למינרלים ולפיסטוקים. יין ארוך ומלא חיים, שמתאים מאוד ללוות לובסטרים צלויים או קוקי סן ז'אק. שתו מעכשיו עד 2013. 130 שקלים. ציון: 90.

* Planeta, Cerasuolo di Vittoria, Sicilia, 2009. יין אדום מלא חיים ומקסים, שלא עבר יישון בחביות ומכיל תערובת של שני זנים מקומיים, נרו ד'אבולה ופרפאטו. גופו בינוני והוא ניחן בטאנינים משיים. בפתיחה נחשפים תחילה רמזים לפטל, דובדבנים וחמוציות, ואלה מפנים מקום לרמזים לקסיס ולמינרלים אבניים. משקה טוב ללגימה וייתכן שיהיה במיטבו כליווי לגבינות עזים רכות בטעם חד. שתו מעכשיו עד 2012. 130 שקלים. ציון: 89.

* Planeta, La Segreta, Rosso, Sicilia, 2009. יין שלא עבר יישון ומכיל תערובת של נרו ד'אבולה, מרלו וסירה בשיעור 20% ,60% ו-20% בהתאמה. צבעו אודם עמוק, גופו בינוני והטאנינים שלו רכים. בהיפתחו עולים בתקיפה הראשונה שוקולד כהה ועלי טבק, ואלה מתפוגגים וחושפים נוכחות נדיבה של שזיפים, גרגירי בר ודובדבנים שחורים. מאמצע החך עולה רמז קל ומרותק לחומץ בלסמי. שתו עכשיו או השנה. 65 שקלים. ציון: 88.

* Planeta, La Segreta Bianco.Sicilia, 2009. בלנד שלא עבר יישון ומכיל 50% גרקניקו, 30% שרדונה ו-10% ויונייה ופיאנו. צבעו קש זהוב בהיר עם גוונים של כתום וירוק, גופו קל-בינוני והוא ניחן בחומציות מלאת חיים המדגישה ניחוחות וטעמים של פרי הדר, אננס ופפאיה, על רקע מינרלים פריכים. יין לא מורכב, שמתאים להפליא לבראנץ' או לארוחת צהריים של סלמון מעושן, ביצים בסגנון בנדיקט עם בייקון וכדומה. שתו עכשיו. 65 שקלים. ציון: 87.

* Planeta, Chardonnay, Sicilia, 2008. התקופה הקצרה שבה היין התפתח בחביות אלון מתבטאת בנגיעה עדינה של עץ. יין רך ועגול שצבעו קש זהוב עמוק עם גוונים של כתום וירוק, וגופו בינוני-מלא. חושף ניחוחות וטעמים מצודדים של תאנים, תפוחים ירוקים וקליפת הדרים, על רקע של אגוזי חמאה. היין ניחן באיזון טוב ובגימור ארוך ונדיב. שתו מעכשיו עד 2013. 200 שקלים. ציון: 91.

חדשים מקונצ'ה אי טורו

לעומת פלאנטה, יקב קונצ'ה אי טורו (Concha y Toro) מצ'ילה הוא יקב ותיק. הוא נוסד ב-1883 על ידי דון מלצ'ור קונצ'ה אי טורו ואשתו אמיליאנה, שייבאו יינות מבורדו.

אני מן הסתם אחד היחידים שזוכר שיינות קונצ'ה אי טורו יובאו לראשונה לישראל על ידי ישראל עשהאל. אלה היו היינות הראשונים שהגיעו לישראל מצ'ילה. סנשו פנשה אמר שהוא אוהב לחזות את העתיד משום שכשתחזיותיו מתגשמות, "אנשים חושבים שאני חכם". כמוהו, מבקרי היין אוהבים לחזות את העתיד. במקרים שבהם התחזית מתממשת, הם רצים לספר לעולם כמה הם חכמים.

כשהיינות הראשונים של קונצ'ה אי טורו הופיעו בישראל, צפיתי שימצאו בית חם בישראל, ושקונצ'ה אי טורו יהיה ליקב הדרום-אמריקאי הראשון שיוכיח כי היבשת מסוגלת לייצר יינות טובים דיים כדי להתחרות במיטב יינות צרפת וקליפורניה.

ואכן, היינות מצאו להם מקום חם בלבבות חובבי היין. קונצ'ה אי טורו והיקב אלמה-ויוה - מיזם משותף של קונצ'ה די טורו והברון פיליפ דה רוטשילד מיקב מוטון רוטשילד - היו למעצמת יין.

היינות הבאים מיובאים לארץ על ידי חברת אנוטקה ואפשר להשיגם בכל סניפי רשת Wine and More.

* Concha y Toro, Don Melchor, Puento Alto, Maipo Valley, Chile, 2006. יין מעולה, שהפגם היחיד בו הוא שהוא ניצב בצלו של קודמו מ-2005. בלנד בעל גוף מלא של קברנה סוביניון וקברנה פרנק בשיעור 96% ו-4% בהתאמה. 15 החודשים שבהם התיישן בחביות אלון צרפתי ניכרים בטאנינים שעוקצם טרם קהה וברמזים לעץ ארז מתוק, שכבר משולבים יפה. היין נפתח בכוס וחושף ניחוחות וטעמים של דומדמניות שחורות, גרגירי בר ותאנים על רקע של טבק סיגרים שזה מקרוב יובש ושוקולד מריר. בגימור הארוך והממלא את הפה עולים רמזים למנטה. יין שרירי, שמשתמש בשריריו כדי להראות אלגנטיות. נגיש ומהנה עכשיו, אך יהיה במיטבו ב-2012-2020. 455 שקלים. ציון: 95.

* Concha y Toro, Marques de Casa Concha, Merlot, Puento Alto, Maipo Valley, Chile, 2007. יין שניחוחו חושף שפע של פירות אדומים. גופו מלא, אך הוא עגול ובעל טאנינים רכים המלטפים בעדינות. בהיפתחו נחשפת קשת נדיבה של פטל שחור, שזיפים סגולים ודומדמניות על רקע המרמז רגע על וניל ובמשנהו על ליקוריץ. ארוך ונדיב. שתו מעכשיו עד 2013. 90 שקלים. ציון: 90.

* Concha y Toro, Marques de Casa Concha, Cabernet Sauvignon, Puento Alto, Maipo Valley, Chile, 2008. יין שצבעו אודם כהה נוטה לנופך, גופו מלא והוא ניחן בטאנינים מוצקים שעוקצים בנועם. לאחר שהם מתפוגגים בכוס עולים רמזים מצודדים לדומדמניות שחורות, פטל שחור ותאנים בתמיכה נאה של רמזים לעץ ארז מתוק ולאספרסו. שרירי ומחוספס, אך מתאים מאוד ללוות סטייקים או תבשילי צלי. שתו מעכשיו עד 2013. 90 שקלים. ציון: 88.



יקב קונצ'ה אי טורו בצ'ילה. נהפך למעצמת יין



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו