מה אוכלים מלצרים במסעדות יוקרה?

הארוחות שהמלצרים מקבלים במסעדות היוקרה שבהן הם עובדים בסיסיות להפתיע: פתיתים ב"רפאל", משה בתיבה ב"מסה" וקבבים ב"כתית"

מיכל פלטי
מעבר לטוקבקיםכתוב תגובה
הדפיסו כתבה
מיכל פלטי

מלצרים שעובדים במסעדות שף יוקרתיות אינם אוכלים שפע של מנות מעודנות סביב השעון, כפי שאפשר היה לדמיין. ארוחת פועלים היא המינוח ההולם את הסעודות שהם מקבלים בעת המשמרת שלהם: מדובר בדרך כלל בארוחה אחת או שתיים, ויש פער גדול בין מנות התפריט לארוחת העובדים.

יש לכך שתי סיבות עיקריות: הראשונה, הארוחה מגולמת בתלוש המשכורת של העובד. בעל מסעדה חייב לדווח במס ולשלם בעבור כל ארוחה של עובד, ולא רבים יכולים להרשות לעצמם להאכיל עובד בסכום של כ-100 שקלים ליום.

הסיבה השנייה היא חישוב עלויות בסיסי. "גם מוכר בחנות בגדים לא חוזר בכל יום הביתה עם סוודר חדש", אומר המסעדן נועם ריזי, הבעלים של המסעדות "אדום", "לבן" ו"קולוני" בירושלים. "אנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו להאכיל את צוות המסעדה בכל יום במנות שאנחנו מוכרים לסועדים". זו הוצאה של עשרות אלפי שקלים בחודש.

למרות זאת, ברוב המסעדות משתדלים לספק למלצרים ארוחות סבירות, גם אם מפתיעות:

* במסעדת "מסה" בתל אביב מוגשת למלצרים ארוחת בוקר גדולה בסביבות 10:00. הארוחה כוללת ביצים, סלטי ירקות, טוסטים, ממרחים וגבינות. ב-17:00, לפני משמרת שמתחילה חצי שעה מאוחר יותר, מוגשת ארוחת ערב חמה. היא כוללת פסטות או שניצלים ואפילו מחווה ילדותית ותמוהה: "משה בתיבה", נקניקייה מצופה בצק. שמכינים במטבח כנראה מטעמי נוסטלגיה. מלצר שרוצה לאכול מנה מהתפריט זוכה להנחה של 20% מהמחיר הנקוב.

* ב"כתית" בתל אביב, הצוות כולו אוכל ארוחת בוקר ב-11:00 וארוחת ערב ב-18:00. לדברי השף מאיר אדוני, התפריט כולל את "מה שהטבח התורן בישל באותו יום". בדרך כלל זהו "סטאז'ר מרצון", חובב בישול שמתלמד במסעדה יום בשבוע. המשימה מוטלת על הבשלן החובב ותלויה ביכולותיו, עם הכוונה קלה של הטבחים מסביב. הארוחה כוללת ירקות ממולאים, מוסקה, קבב או המבורגר. מלצר שרוצה לאכול מנה מהתפריט זוכה ל-50% הנחה.

* ב"רוקח 73" בתל אביב הצוות אוכל ב-11:30 ארוחת בוקר. במשך המשמרת יש ארוחה אחת הכוללת סלט, פסטה או תבשיל שמוכן במטבח: מנה מהתפריט תימכר למלצר ב-50% הנחה.

* ב"אדום", "לבן" ו"קולוני" לא טורחים על בישולים נפרדים. לדברי ריזי, "בכל יום פתוחות למלצרים עשר מנות לבחירה מהתפריט. לא מדובר במנות היקרות או המיוחדות, אבל ההיצע מצוין".

* ב"רפאל" בתל אביב כ-150 עובדים בשלוש משמרות. ארוחת הבוקר כוללת ביצי עין, לחמים, גבינות, חומוס מתוצרת בית, ירקות ועוד. ארוחת הצהריים כוללת עוף בגריל, פתיתים או סלטים. יום בשבוע מוגשת פסטה בולונז. בארוחת הלילה העובדים מקבלים פוקאצ'ות ופיצות. עובד שרוצה לאכול מהתפריט זוכה ל-25% הנחה. את הארוחה מכין בשלן קבוע שנקבע מראש, וזו משרתו.

* ב"כרמלה בנחלה" שליד שוק הכרמל בתל אביב, אומר השף דניאל זך כי "הארוחה היא ארוחת פועלים, אבל מוקפדת. אנחנו מגישים לעובדים חזה עוף בגריל, פסטה, כבדי עוף מוקפצים, בתוספת ירקות ופירה".

* ב"סושי סמבה" בתל אביב מגישים למלצרים שלוש ארוחות ביום, שתיים מהן לבחירה מהתפריט. ארוחת הבוקר כוללת ביצים, שקשוקה, סלטים וממרחים. ארוחות הצהריים והערב כוללות מנות מהתפריט מבחר מנות. עובד שרוצה להזמין מנה אחרת מקבל הנחה של 50%.

* ב"אסיה מוניקה" בהוד השרון - מסעדה אסייתית בבעלות זך ואורי ירמיאס - מגישים למלצרים נודלס, אורז או המבורגר. בסוף משמרת הטבחים אוכלים שאריות משופרות מאותו יום: קדירות, גולאש ומרק. עובד שרוצה להזמין מהתפריט זוכה להנחה של 10%.

* ב"קלואליס" ברמת גן המלצרים אוכלים ארוחת בוקר ב-10:30: סלטים, ביצים, פיצות, סלטים וממרחים. ארוחת הערב מוגשת להם ב-17:30 ומורכבת ממנות משתנות: עוף בתנור, גולאש, ממולאים, מפרום ועוד. את הארוחה מבשל בכל יום צוות המטבח ואוכלים 15 עובדים.

* ב"בית תאילנדי" בתל אביב העובדים אוכלים כרצונם מהתפריט. כארבע פעמים בשבוע הבעלים יריב מלילי ואשתו מבשלים להם מנות מיוחדות - כולל איברים פנימיים ולובסטרים. בשבתות מלילי מביא אוכל ממסעדות אחרות: בגטים מ"לה מולאן", המבורגרים מ"סטפן בראון" ועוד. "העובדים מתאילנד מתעניינים במטבח המקומי, ואני מביא להם גם חומוס ומסבחה. בהתחלה זה היה נראה להם מוזר, אבל הם תמיד סקרנים", הוא אומר.

תגיות:

תגובות

משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ