בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

אתם מחוברים לאתר דרך IP ארגוני, להתחברות דרך המינוי האישי

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

הצלחת הישראלית | חברות מזון בינלאומיות יודעות מה טוב בשבילנו

חברות מזון בינלאומיות עושות הכל כדי לקלוע לטעם הישראלי. מי באמת מזמין "מק פלאפל", מלוואח-פיצה וקאפקייקס עם ממרח "השחר העולה"?

תגובות

"גלוקליזציה" או "עולםקומיות" - אלה המונחים המתארים מצב שבו ישראלי נכנס לסניף מקומי של רשת מקדונלדס האמריקאית ולא מזמין המבורגר, אלא קבב, סלט קצוץ, טחינה ואפילו פלאפל. לחלופין הוא עשוי להזמין פיצה-מלאווח בסניף של פיצה האט או לכרסם קאפקייקס עם חלבה בבית קפה מקומי.

במקרים אלה הגלוקליזציה מתבטאת בבחירה של זכיינים מחו"ל לשלב בתפריט הבינלאומי מנות מחומרי גלם מקומיים או כאלה שבושלו בשיטות מקומיות, כדי לתת ללקוח תחושה ביתית. ה"מק פלאפל" של מקדונלדס הוא דוגמה קיצונית, אך כדי לקלוע לטעם הישראלי הרשת גם הגדילה את הקציצה ברבע, ועברה לצלייה על גחלים ("מק רויאל") בשל חיבתו של הקהל למאכלים "על האש".

אך לא רק הישראלים תובעים מנות מוכרות ממקדונלדס. ביוון נמכר "גריק מק", המבורגר בפיתה הנאפית במקום; בסניפים הודיים לא יימכר המבורגר מבשר בקר בגלל קדושת הפרה; ובהונג קונג הגדילו לעשות ובסניפים המקומיים נמכר המבורגר בפריכיות אורז.

במזל דלי

הפנייה של החברות האמריקאיות אל הקהל הישראלי מאפיינת גם רשתות אחרות, אך לא תמיד בהצלחה. ברשת קנטאקי פרייד צ'יקן, למשל, ניסו למכור בשנה האחרונה שניצל בבגט. לדברי מנהלת השיווק, לרי לוין, למוצר לא היה מספיק ביקוש, "מפני שלקוחות רצו את מוצר הדגל של הרשת, דלי של שוקיים מצופות ומטוגנות". לדברי לוין, לקהל הישראלי הרגלים שונים משל האמריקאי: בארצות הברית לקוח מכלה דלי כזה לבדו, ואילו בישראל אוכלים אותו בחבורה.

זכייני הרשת האמריקאית פיצה האט בישראל מתחשבים בעיקר בטעמו של קהל הילדים. למענם ייצרו "קריספי פיצה", שהיא בעצם מלאווח ועליו גבינות עם רוטב המוגש בצד. מוצר נוסף שזוכה לפופולריות ונמכר בישראל בלבד הוא מקלונים מאורכים של בצק פיצה, המרוחים ברוטב שוקולד. המבוגרים יסתפקו בבלינצ'ס גבינה, שגם הוא נמכר בסניפים המקומיים בלבד. בנוסף, רק בישראל מוגשים סלטים מסוימים ובהם הגרסה המקומית לסלט יווני.

לפני כשנה הוקמו בישראל דוכני "קונוס פיצה", שלא קלעו לטעם המקומי. בניגוד אליהם, מיובאת למרכולים בהצלחה "קוניאן פיצה", פיצה קפואה בצורת קונוס של חברה מספרד. כדי להתאימן לישראלים, הפיצות הוקטנו מ-155 גרם ליחידה ל-90 גרם ונוסף להן מלח. לדברי דוד ברנן, סמנכ"ל סחר ושיווק של החברה המייבאת, "הישראלים אוהבים מוצרים יותר קטנים ומלוחים. חשבנו שלילדים יהיה יותר נוח להחזיק גביע פיצה במקום משולש".

קוביות כן, מלחיות לא

הגלוקליזציה ניכרת גם בחנויות הקאפקייקס שנפתחו באזור המרכז בשנתיים האחרונות. בחנות "איי לאב קאפקייקס" שברחוב בן יהודה בתל אביב, דניאל לוי, עולה מבריטניה, מכינה שילוב אמריקאי-ישראלי של קאפקייקס עם חלבה. לדבריה, "זה פיתוח מיוחד לישראלים, והוא אכן מבוקש". מחווה נוספת לקהל הישראלי ערכה לוי באחרונה, כשהכינה קאפקייקס מקושטים בשוקולד "השחר העולה". "עם השוקולד הזה לא מתווכחים. זה היה גימיק, שעבד על הקהל", היא אומרת.

כאשר הקונדיטור דורון רגב נחשף בהונגריה ל"קיורטוש קולאש", הוא ידע שצריך להתאים את החלה לישראל ולא לייבא אותה כפי שהיא. "הבצק בהונגריה צמיגי וקשה. עידנתי אותו והפכתי אותו רך יותר", הוא מפרט. "בהונגריה הקיורטוש לא ממולא, אלא מוגש רק עם אגוזים ושומשום. כאן מילאתי אותו בממרחי נוטלה, נוגט, שוקולד וריבת חלב. שינוי נוסף הוא הגודל - בהונגריה הקיורטוש גדול פי שניים מהגרסה הישראלית". לפני חמש שנים פתח רגב סניף של קיורטוש ברחוב בוגרשוב בתל אביב וכעת מדובר ברשת בת 14 סניפים.

החך המקומי דורש יחס מיוחד לא רק בתחום המזון המהיר. יצרניות מזון גדולות כמו קנור, המתמחה במרקים מוכנים ובתערובות תיבול, פיתחה בעבור הקהל הישראלי "תיבוליות": קוביות של תבלינים ועשבי תיבול לתבשילי עוף או אורז. המוצר המקביל באירופה הוא מעין מלחייה עם תבלינים. לדברי קרן סער, מנהלת השיווק של החברה בישראל, המלחייה לא התקבלה יפה בארץ וכמוה מרק באריזת קרטון כשל חלב עמיד.

במקביל, חברת פומפדור העולמית מייצרת תה שחור עם נענע ותה לימונית ולואיזה, רק בגלל החיבה הישראלית אליהם. ואילו חברת הפסטות והרטבים האיטלקית ברילה מייצרת צנצנות רוטב בטעמי פיצה בזכות האהדה המקומית לפיצה-פיתה ביתית.



קאפקייק חלבה באיי לאב קאפקייקס. פיתוח מבוקש


מק פלאפל של מקדולנדס



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו