בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

צוואר הבקבוק | מסורת חדשה

המרקיז אנטינורי היה הראשון לסטות מחוקים עתיקים ששלטו בייצור היין באיטליה. כ-600 שנה לאחר מכן, משפחתו ממשיכה לעמוד בצמרת התחום בטוסקנה

תגובות

יינות מצרפת, איטליה וספרד אהובים עלי במיוחד. במדינות הללו, המייצרות כמה מהיינות הטובים בעולם, תוארי אצולה ממשיכים לעבור בירושה; רבים מהתארים האלה מתקשרים ליין טוב. אם מביאים בחשבון שתואר מרקיז הוא גבוה יותר מאשר ברון, ויקונט ורוזן - ונמוך רק בדרגה אחת מנסיך - אי אפשר שלא להתפעל ממשפחת המרקיז פיירו אנטינורי. התואר עובר במשפחה מדור לדור, מאז שהוענק לג'ובאני די פיירו אנטינורי ב-1385.

המרקיז אנטינורי הראשון ייצר יין בטוסקנה וכך עושה גם המרקיז הנוכחי, פיירו אנטינורי. אנטינורי הוא דור 25 למשפחה שתמיד היתה מעורבת בניהול ייצור היין. ב-1976, כשאנטינורי קיבל לידיו את ניהול האחוזות והיקב המשפחתיים, הוא הכיר בכך שאיכותם של יינות טוסקנה, ובהם היינות של משפחתו, הידרדרה. אנטינורי החליט לנקוט צעדים קיצוניים, ובשנים שחלפו מאז חולל מהפכה בתעשיית היין האיטלקית.

בין השאר, היה הראשון שסטה מרבים מהחוקים העתיקים ששלטו בייצור היין באיטליה, כשהוסיף לראשונה לטיניינלו שלו 10% קברנה סוביניון. הוא גם היה אחד החלוצים שעברו משימוש בחביות גדולות ופתוחות לשימוש בחביות צרפתיות בנות 225 ליטרים.

הוא סטה מהמסורת גם בכך שהתעלם מהחוק המחייב להוסיף 10% ענבים לבנים לקיאנטי, והחליף אותם בקברנה סוביניון. כיום השם אנטינורי שעל התווית הוא ערובה ליינות אינדיבידואליים, שנאמנים למסורת ולטעמים שמעניקים ליינות טוסקנה את זהותם הייחודית. בקיצור, משפחת אנטינורי - כיום הצטרפו לניהול שלוש בנותיו של פיירו, אלבירה, אלגרה ואלסי - ממשיכה לעמוד בראש יצרני היין בטוסקנה.

למשפחה כרמים ויקבים בתת האזורים קיאנטי קלסיקו, מונטלצינו, מונטלורו ובולגרי שבטוסקנה, וכן במחוז השכן אומבירה; המטה הראשי של אנטינורי שוכן בפאלאצו (ארמון) אנטינורי, לא רחוק מהקתדרלה ומוזיאון אופיצי בפירנצה. המשפחה קנתה את הארמון ב-1506, תקופה שבה ניקולו אנטינורי היה מעשירי פירנצה.

יתרה מכך, היה לו קשר למשפחת מדיצ'י ולאפיפיורים של תקופתו, וכולם העניקו לו את ברכתם. כיום יש בקומת הקרקע של הארמון לא רק חצר וגן יפהפיים אלא גם מקמורת סגורה בזכוכית ובה מוזיאון, פסלים ומרבדי קיר הקשורים ביין. המרתף, קומת הקרקע וחלק מהקומה השנייה משמשים כמשרדים, ואילו שתי הקומות העליונות משמשות כמעונו הפרטי של המרקיז.

יינות אנטינורי אינם חדשים בישראל. חברת הכרם מייבאת אותם דרך קבע מ-1996. היינות המופיעים ברשימה נמצאים בימים אלה על המדפים ואפשר להשיגם בחנויות היין המובחרות ברחבי הארץ.

* Antinori, Tignanello, Tuscany, 2006. אחד מיינות טיניינלו הטובים ביותר. כתמיד זהו בלנד בעל גוף מלא של סנג'ובזה, קברנה סוביניון וקברנה פרנק. יין מרוכז ובשלב זה גם כמעט אינטנסיבי, החושף בתקיפה הראשונה נוכחות של קפה קלוי ועץ אלון מתקתק וחושף טאנינים מוצקים, ששוקעים כעת יפה. בהמשך עולים רמזים לפטל שחור ולדומדמניות אדומות, ומעליהם רמזים לאדמה תחוחה ולעשבי תיבול ים-תיכוניים. כל אלה מוליכים לגימור ארוך, אלגנטי וממלא פה. אפשר ליהנות ממנו כעת, אך יהיה במיטבו ב-2013-2023. 425 שקלים. ציון: 93.

* Antinori, Solaia, 2004. יין שאיכותו מעולה לא פחות מיינות בציר 1997, 2003 ו-2005. יין אינטנסיבי ומרוכז, בעל גוף מלא וטאנינים לעיסים המצפים את הפה בעדינות ונוכחות מרומזת של אלון מתובל. בהיפתחו בכוס נחשפים רבדים של דומדמניות שחורות, דובדבנים שחורים, גרגירי בר ורמזים לפרחים. מאמצע החך חפשו בו רמזים לפירות מיובשים ומסוכרים, ובגימור הארוך והנדיב הטאנינים מתגברים. נגיש ומהנה עכשיו, אך יהיה במיטבו ב-2010-2022 ואולי אף מעבר לזה. 1,280 שקלים. ציון: 96.

* Antinori, Pian delle Vigne, Brunello di Montalcino, 2004. יין שצבעו נופך כהה בגלימת ארגמן, מרוכז ובעל גוף מלא וטאנינים רכים המלטפים בעדינות, ונגיעה קלה של העץ שבתוכו התיישן. בתקיפה הראשונה עולים רמזים לפטל ודובדבנים. אחריהם צצים גרגירי בר, תותים וקאסיס. ארוך ונדיב. שתו מעכשיו עד 2018. 310 שקלים. ציון: 94.

* Antinori, Tenuta Guado al Tasso, Bolgheri Superiore, 2005. יין שצבעו אודם כהה נוטה לנופך, גופו מלא והוא ניחן בטאנינים רכים ובהשפעה קלה מהאלון שבו התיישן. בתקיפה הראשונה עולים גרגירי בר ואניס, ואלה מוליכים לניחוחות וטעמים של דומדמניות ושוקולד מצופה מנטה. ארוך ונדיב עם רמז לעשבי תיבול קלויים בגימור. שתו מעכשיו עד 2018. 435 שקלים. ציון: 93.

* Antinori, Chianti Classico Riserva, Badia a Passignano, Tuscany, 2005. יין מרוכז ובעל גוף מלא שצבעו נופך כהה כמעט אטום. ניחן בטאנינים לעיסים שמפנים את מקומם לרמזים לגרגירי בר, קאסיס וקליפת הדרים בתמיכה של רמז עבה למינרלים אדמתיים. הטאנינים והפירות מתגברים יפה בגימור הארוך. שתו מעכשיו עד 2015. 225 שקלים. ציון: 92.

* Antinori, Vie Cave, Fattoria Aldobrandesca, Maremma, Tuscany, 2006. יין שיוצא לראשונה מכרם נפרד של אנטינורי בדרום טוסקנה, ששונה מכל כרם אחר באיטליה משום שהיין הזה מיוצר בעיקר מענבי מלבק. יין עגול ובשל שניחן בטאנינים רכים המצפים את הפה בעדינות. שהייתו בחביות אלון משתקפת ברמזים קלים לפלפל שחור ולשוקולד לבן, בתמיכה מחמיאה של גרגירי בר, שזיפים ורמזים מצודדים לליקוריץ ולעוגה אנגלית. עגול, בשל ונדיב. שתו מעכשיו עד 2012. 100 שקלים. ציון: 90.

* Antinori, Chianti Classico, Peppoli, Tuscany, 2007. קיאנטי קלסיקו טעים, שצבעו נופך כהה עם השתקפויות בסגול וכתום, גופו מלא והטאנינים שלו חלקים כמשי ומלטפים את הפה בעדינות. בהיפתחו בפה נחשפים רמזים נדיבים לדומדמניות שחורות ולגרגירי בר, בתמיכה נאה של רמזים לקקאו מריר ולמוקה. שתו מעכשיו עד 2012. 96 שקלים. ציון: 90.

* Antinori, Villa Antinori, Red, 2006. בלנד של ענבי סנג'ובזה, קברנה סוביניון, מרלו וסירה. צבעו אודם כהה נוטה לנופך, גופו בינוני-מלא והטאנינים שלו מלטפים בעדינות. היין נפתח ברמזים לפטל שחור ולדומדמניות, ואלה מפנים את מקומם לרמזים לפטריות שזה מקרוב נקטפו ולתבלינים אקזוטיים. שתו מעכשיו עד 2014. 100 שקלים. ציון: 90.

* Antinori, Santa Cristina, Tuscany, 2008. בלנד של ענבי סנג'ובזה ומרלו, וכמו בכל שנה הוא רענן, פירותי ונעים לשתייה בטעמי הפטל, גרגירי הבר והשזיף הנתמכים יפה ברמזים למינרלים אבניים ולתבלינים. יין טוב לשתייה יום-יומית במחיר סביר. שתו מעכשיו או השנה. 60 שקלים. ציון: 87.

* Antinori, Villa Antinori, White, Tuscany, 2009. יין בעל גוף בינוני ורמזים מצודדים לפרי הדר ולאגסים, המכיל תערובת של טרביאנו, מלווזיה, שרדונה, פינו ביאנקו ופינו גריג'ו. ניחן במורכבות במידה שיש בה לצוד את תשומת הלב, ומתאים מאוד ללוות דגים צלויים, מאכלי ים ושניצלים. שתו עכשיו. 65 שקלים. ציון: 87.



יקב אנטיונרי בטוסקנה. 25 דורות



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו