בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

חלופה זולה, אותנטית וטעימה לביקור בסיאול

היהלום שבכתר הירושלמית היא מסעדה קוריאנית מסוג מיוחד - מסעדה עממית, מהסוג שנועד להיות מוכר וביתי למבקרים מקוריאה

3תגובות

לפני כמה שבועות זכיתי לחוויה נדירה במסעדת "רופטופ" הירושלמית: חויבתי בגין מנה שגם לא הזמנתי וגם לא אכלתי. השבוע - מה רבות נפלאותיך ירושלים - זכיתי במרחק מאות מטרים אחדות מהמתחם המבוצר של ממילא בחוויה הפוכה: זוכיתי על מנה שגם הזמנתי וגם אכלתי. ומעשה שהיה כך היה.

לפני חודשים אחדים נפתחה ברחוב שמאי בירושלים מסעדה קוריאנית אותנטית. המסעדה הזאת מחליפה מסעדה קוריאנית אותנטית אחרת - "בית קוריאני" שמה - שפעלה בירושלים במשך שנים אחדות וגם בין החובבים המקומיים של האוכל הקוריאני.

משנסגרה "בית קוריאני" התחיל להיות מורגש בירושלים מחסור אמיתי באוכל קוריאני. "לא הרגשנו", בטח תגיבו בלגלגנות מתנשאת. בטח שלא הרגשתם, מה אתם, צליינים קוריאנים? לירושלים מגיעים בכל שנה עשרות אלפי צליינים מקוריאה, והזרם הזה רק הולך ומתחזק. הסיבה לכך הוא אופייה המיוחד של הכנסייה הקוריאנית המתחדשת. היום, קוריאה היא אחד היעדים המרכזיים של הכנסיות האוונגליסטיות בסגנון אמריקאי (הכנסייה האוונגליסטית הגדולה בעולם נמצאת בסיאול, בירת דרום קוריאה).

הכנסיות האלה מרכזות סביבן את רוב פעילויות הפנאי של מאמיניהן. וצליינות לירושלים היא מן הסתם דרך הרבה יותר בטוחה מבחינה רוחנית לבילוי חופשה שנתית מאשר, נאמר, סוף שבוע במקאו. לצליינים האלה יש מספיק חווית זרות ומוזרות בארץ הקודש, גם בלי שייאלצו להתנסות במשחה בצבע חול מעיסת קיטניות או בכדורים מטוגנים מהעיסה הזאת. הם רוצים אוכל קוריאני.

במו ידיך

לכן, גם "בית קוריאני" וגם "היהלום שבכתר" (השם הנפלא שנבחר למסעדה החדשה) הן מסעדות קוריאניות מסוג מיוחד. מסעדות עממיות, מהסוג שנועד להיות הכי מוכר וביתי למבקרים מקוריאה. מעין אי של הפוגה משפע החוויות וההתנסויות החדשות. גם עיצוב המסעדה נועד לגרום לקוריאנים להבין שהם הגיעו לתחום אקס-טריטוריאלי: המניפות הקוריאניות המסורתיות, בובות שמייצגות את נסיכי ונסיכות העבר, תמונות של קוריאה ושל אוכל קוריאני ואפילו מייבש ידיים קוריאני אולטרה-משוכלל (אל תחמיצו) בשירותים. והיהלום שבכתר: טלוויזיה שבה מוקרנים פרקים מאופרות סבון קוריאניות. ובעיקר, והנה חזרנו למנה שבגינה זוכיתי, יחס קוריאני.

כשהגיע הרגע לקבל חשבון ניגשה אלינו בעלת הבית והודיעה שלא נחויב על מרק זנב השור שאכלנו. למה? תהינו, שהרי כאמור, גם הזמנו וגם אכלנו. "לא סיימתם את המנה" (מה שנכון, נכון), היא אמרה, "וזה קרה מפני שהזמנתם יותר מדי אוכל". "כן", אמרנו, "אנחנו יודעים. עשינו את זה בכוונה כי רצינו לטעום קצת יותר מנות מכרגיל". "לא", התעקשה בעלת הבית, "זו אחריות שלי כמארחת לדאוג שלא תזמינו יותר מדי". "אבל המלצרית הזהירה אותנו", עשינו ניסיון נואש אחרון. "לא", היא היתה חד משמעית, "הזמנתם יותר מדי. אתם לא צריכים לשלם בעבור זה". ב"רופטופ" בטח היו קופצים מהגג.

האמת שקל מאוד להתפתות ולהזמין ב"יהלום שבכתר" יותר מדי. משתי סיבות: ראשית, מטבח קוריאני, ובוודאי מטבח קוריאני אותנטי, הוא אורח די נדיר במחוזותינו והסקרנות עושה את שלה. שנית, כמעט כל מנה כאן מהווה, בעצם, ארוחה שלמה. קחו, לדוגמה, את מרק זנב השור שנזכר לעיל: מרק שמן ועשיר שבתוכו שלוש חוליות זנב עתירות בשר. בתוך המרק יש גם אטריות זכוכית, והוא מוגש עם אורז (בכלי מתכת ששומר על חומו), ועם כמה מיני מחמצים. מספיק כארוחת ערב? בהחלט.

המרק השמנמן הזה חשף מאפיין נוסף של האוכל הקוריאני: בהרבה מקרים, זה אוכל בשיטת עשה זאת במו ידיך. במערב, אוכל קוריאני נתפש בדרך כלל כגריל קוריאני: מתקן גריל באמצע השולחן, שעליו אתה צולה לעצמך נתחי בשר קטנים וירקות טריים שאותם אתה מתבל בעזרת שורת רטבים, מטבלים ומחמצים לפי טעמך.

ב"יהלום שבכתר" אין אמנם מתקני גריל שכאלה (יש מתקנים ניידים שמובאים לשולחן), אבל רוח ה"תבל זאת במו ידיך" נשמרת בקפדנות. כל המנות מגיעות כשלצדן מיני מחמצים (כן, יש קימצ'י, הכרוב המוחמץ החריף, שהוא המאכל הלאומי של קוריאה, שאוהביו מוכנים להישבע שהוא בחיר מחמצי תבל, ושונאיו טוענים שיש לו ריח בלתי נסבל), מטבלים ותבלינים שבעזרתם הסועדים אמורים לעצב לעצמם את המנה המוגמרת. זה אומר שלמי שלא מכיר את המשחק הקוריאני, הנגיסות הראשונות עלולות להיות קצת תפלות. לא להתבייש: שמחים להדגים כאן איך ובעזרת מה להשלים כל מנה.

כך, למשל, מנה שהגיעה מהגריל נקראה סאם גיופ סאל (Sam Gyeop Sal). זו מנה של פרוסות דקות מהחלק השמנמן של החזיר, שעוברות צלייה מהירה על המתקן הנייד עד שהן הופכות פריכות. הבשר עצמו אינו מתובל כלל, אבל אחרי שאתם טובלים אותו בתערובת של שמן שומשום ופלפל שחור ומצרפים אליו את הסלט הפיקנטי (והמצוין) של כרוב פריך ובצל ירוק טרי, מתקבל מעין סוג של סלט בשר חם מעניין ומצוין.

להחריב את הסדר

המסעדה מציעה, כמובן, את היהלום שבכתר המטבח הקוריאני העממי: דולסוט ביבימבאפ (Dolsot Bibimbap). זו מנה של אורז עם מיני תוספות, שמוגשת באופן מסורתי בקערת אבן חמה כשביצת עין מפארת הכל מלמעלה. הקערה שומרת על חום המנה (קוריאה היא ארץ קרה שמחייבת מטבח שמן ומטבח מחמצים, כדי לשמור על אספקת ויטמינים סדירה בחודשי החורף הקפואים) וממשיכה לבשל באטיות את האורז והירקות.

הגרסה הירושלמית של הדולסוט ביבימבאפ - שכללה נתחי בשר בקר קטנים במישרה פיקנטית, הרבה מאוד ירקות וכמובן, מעל הכל: ביצת עין - היתה אחד משיאי הארוחה. מנה מחממת לב, שהדרך לאכול אותה פשוטה: קודם כל, לוקחים את הסידור היפה שנעשה במטבח ומחריבים אותו מהיסוד. כלומר, מערבבים הכל בהתלהבות, אז מוסיפים למנה קצת שמן שומשום והרבה מהרוטב הפיקנטי הקוריאני ולפניכם ארוחה לתפארת.

מאחר שהיינו סקרנים, הזמנו גם גאן מאנדו (Gun Mandu), כיסונים מטוגנים, שמגיעים עם רוטב פיקנטי לטבילה. התפריט מציין שהם מותקנים מבצק עדין במיוחד, והתפריט לא משקר: שכבה דקיקה ופריכה של בצק מצוין עוטפת מלית בשר פיקנטית. יחד עם המחמצים והרטבים נוצרת עוד מנה שהיא לא רק טעימה מאוד אלא גם עמלנית להפליא.

בתחילת הארוחה, כמקובל, הגיעה ערכה של שלושה מיני סלטים-מחמצים: קימצ'י משובח, סלט בחריפות עדינה מצנון יפאני וסלט מצוין משעועית ירוקה טרייה. בקיצור, כמו שקל להתרשם, בעלת הבית צדקה: הזמנו יותר מדי. אז מה, זה עדיין היה זול יותר, ולא הרבה פחות אותנטי, מביקור בסיאול.

היהלום שבכתר - כל הפרטים

"היהלום שבכתר". שמאי 13, ירושלים. טל' 5855539-02

חשבון בבקשה

גום טאנג, מרק זנב שור עם בצל ירוק ומלח................................................לא חושב

גאן מאנדו, כיסוני בשר מטוגנים.......40 שקל

דולסוט ביבימבאפ, תבשיל אורז עם בשר וירקות.......................................65 שקל

סאם גיופ סאל, פרוסות חזיר בטיגון על השולחן (מנה זוגית)....................130 שקל

תה ירוק.....................................13 שקל

תה ג'ינג'ר..................................13 שקל

טיפ..........................................39 שקל

סך הכל....................................300 שקל



''היהלום שבכתר'' בירושלים. כמעט כל מנה יכולה להיחשב לארוחה שלמה
 



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו