בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

יין שרירי לגבר, יין מלטף לאשה

הסברה שיינות מסוימים מתאימים יותר לנשים מבוססת על סטריאוטיפים מגוחכים

תגובות

שני מיתוסים הקשורים ליין נפוצו באחרונה ובשניהם אין שמץ של אמת. לפי הראשון, גברים טובים מנשים כטועמי יין. לפי השנייה, יינות מסוימים מתאימים יותר לגברים, ואחרים - לנשים.

כבר בשנות ה-50 הוכח שהיכולת להבחין בדקויות הטעם של יינות (ולצורך העניין של כל משקה ומאכל) נקבעת אך ורק על פי מספר פקעיות הטעם שבלשון ודחיסות קולטני הריח שבנחיריים. מאמצע שנות ה-90 העניין בנושא גבר באירופה וצפון אמריקה, בעיקר כדי לספק מידע לחברות גדולות לייצור מזון שרצו לדעת למי לכוון את מסעות הפרסום שלהן.

ביולוגים מהאוניברסיטאות קורנל, ג'ונס הופקינס וגרנובל העלו ממצא הידוע בתעשיית המזון והיין זה 100 שנה לפחות. לפי הממצא, אנשים נחלקים לשלוש קבוצות נרחבות: קהי-טעם, רגילי-טעם וחדי-טעם, כלומר אנשים בעלי יכולת מוגבלת, יכולת רגילה ויכולת יוצאת דופן להבחין בטעמים ובניחוחות שיש באוכל ובמשקאות.

מה שהפליא את החוקרים (גברים, ברובם) ואת ציבור טועמי היין (בייחוד את השוביניסטים שבהם) היה ממצא אחר: כ-80% מחדי הטעם הם נשים. במלים אחרות, לנשים יש נטייה גנטית למספר רב יותר של פקעיות טעם וריכוז גדול יותר של קולטני ריח, ולכן הן מתאימות יותר מרוב הגברים להבחין בטעמי יין. אין זה מקרי שנשים כמו ג'אניס רובינסון, סרינה סאתקליף, לורה אוונס וקרולין גילבי מדורגות במקום גבוה מאוד בקרב מבקרי היין.

נכון שנשים אינן זוכות לייצוג נאות בתעשיית היין. למרות זאת כמה מיצרני היין הטובים והידועים ביותר בצרפת ובקליפורניה הן נשים, ובהן הלן טורלי, היידי בארט, זלמה לונג וכריסטין ואלה. גם בישראל הנשים מטביעות את חותמן כיינניות. עם המוכשרות ביותר שבהן נמנות טלי סנדובסקי מיקב רמת הגולן, אורנה צ'ילאג מיקב צ'ילאג, רוני ססלוב מיקב ססלוב וצינה אבידן מיקב אבידן.

הסברה שיינות מסוימים "מתאימים" יותר לנשים מעלה חיוך. נכון שיינות מסוימים מתוארים כ"גבריים" ואחרים כ"נשיים", אך די במבט חטוף במונחים האלה כדי להבין שהם נובעים מסטריאוטיפים. יינות שאמורים להיות גבריים מתוארים כתוקפניים, עמוקים, שריריים, צורניים, חזקים, בוטים, מחוספסים ואף וולגריים. ואילו הנשיים הם רכים, מעודנים, חושניים, מלטפים, חמימים וסקסיים.

במובן מסוים, עצם השימוש בתארים כאלה הוא מופרך - אך הם משמשים כתיאורים נוחים ליין. אך לומר שגברים נוטים להעדיף יינות המתוארים כגבריים ונשים את הנשיים - זו טעות גסה. ניתוחי שוק רבים שנערכו לא מכבר בצרפת ובארצות הברית העלו שנשים וגברים מגלים העדפות דומות ביחס ליינות קברנה סוביניון עמוקים, צעירים ותוקפניים וליינות לבנים רכים, מעודנים ומלטפים מענבי סוביניון בלאן.

להלן רשמיי מיינות של כמה יקבי בוטיק מקומיים, כמה מהם מתוארים כגבריים ואחרים כנשיים. אני מתחייב כי גברים ונשים ייהנו מהיינות האלה במידה שווה.

יינות "גבריים"

* אבידן, קברנה סוביניון, רזרב, 2005. יין שהתיישן בחביות אלון במשך 24 חודשים והוסיפו לו 15% מרלו. צבעו נופך כהה, גופו מלא וניכרת בו נוכחות נדיבה של אלון. הטאנינים המוצקים מאוזנים היטב בפטל שחור, דמדמניות שחורות וקליפות הדרים, והכל מלווה ברבדים עיליים של פלפל ואניס, המוליכים לגימור ארוך ונדיב. יין משובח, שמתאים למי שמעדיף יין אדום שרירי. שתו מעכשיו עד 2012. ציון: 91.

* בוסתן, מרלו, 2005. יין מרלו שרירי ואלגנטי בו בזמן, בעל גוף מלא וטאנינים אינטנסיביים מתקתקים המצפים את הפה. ניחן בניחוחות וטעמים של גרגירי בר, דומדמניות, תבלינים, עשבי תיבול ים-תיכוניים וסבך. כולם משתלבים יפה לשלמות רציפה. ארוך ונדיב. שתו מעכשיו עד 2014. ציון: 92. כשר.

* צ'ילאג, פטיט סירה, 2006. פטיט סירה כפי שפטיט סירה צריך להיות. עבר יישון בחביות אלון במשך 24 חודשים, צבעו נופך כהה כמעט אטום, הוא דחוס ומרוכז ונפתח ברמזים ללוונדר ולפלפל, המוליכים לשוקולד ולליקוריץ. רק אז עולים גם טעמים של דובדבן שחור, פטל שחור, קאסיס ושזיף. ברקע חפשו טבק ואלון קלוי, ובגימור הארוך והלעיס רמז לאספרסו. היין אינו מסונן, לכן אל תופתעו למצוא בו מעט משקעים, שאינם פוגמים ביין השרירי אך המקסים הזה. שתו מעכשיו עד 2016. ציון: 92.

* קלו דה גת, הראל, מרלו, 2007. יין שרירי שצבעו ארגמן נוטה לשחור, בעל טאנינים בולטים המשולבים יפה באלון מתובל. היין, שמיוצר על טהרת ענבי מרלו, התיישן בחביות במשך 14 חודשים. בתקיפה הראשונה עולים טעמים וניחוחות של שזיף מתקתק וקקאו, ואלה מוליכים לרמזים לריבת דמדמניות וליקוריץ. בגימור המוצק צצים רמזים לקליפות הדרים. שתו מעכשיו עד 2015. ציון: 92.

* מרגלית, קברנה סוביניון, 2008. יין בעל גוף מלא, שצבעו אודם נוטה לנופך. הוא מעורב ב-10% מרלו ומפגין את שריריו בעדינות, כלומר הוא עוצמתי אך מלא חן. ניחן בניחוחות וטעמים של דומדמניות שחורות ואדומות, פטל שחור ורמזים לתיבת סיגרים, בתמיכה מחמיאה של רמזים לפלפל לבן ועשבי תיבול טריים. בגימור הארוך עולה רמז כובש לפטריות פורצ'יני. שתו עכשיו רק אם אין ברירה; יהיה במיטבו ב-2012-2018 ואולי אף מעבר לזה. ציון: 93.

יינות "נשיים"

* אסף, 4 עונות, 2007. בלנד של פינוטאז', סירה, קברנה סוביניון וקברנה פרנק, ששבעת החודשים שבהם התיישן בחביות אלון ניכרים בתבלינים קלים ובטאנינים רכים המלטפים בעדינות. יין עגול בעל גוף בינוני-מלא, שרמזים נדיבים לאוכמניות, תאנה וליקוריץ משתלבים בו יפה ומתמשכים על החך בנועם לצד רמז לעץ ארז המתגבר בגימור. שתו עכשיו. ציון: 89.

* ברקן, אלטיטיוד, קברנה סוביניון, 2005 ,720. יין שנפתח בניחוח מעושן ומתובל ובהמשך חושף נוכחות מצודדת של שזיפים, פטל שחור ודומדמניות, בלוויית רובד עליון של תבלינים אוריינטליים. טאנינים רכים ומלטפים והשפעות עץ עדינות מוסיפות למורכבותו. חפשו בו גם רמזים מפתים לפרחי אביב בגימור הארוך. שתו מעכשיו עד 2012. ציון: 91. כשר.

* לוינסון, שרדונה, המוסך של אבא, 2008. יין שצבעו זהוב בהיר ומבהיק עם רמז מפתה להשתקפויות ירוקות, החושף איזון טוב בין חומציות, מינרלים ופירות. בתקיפה הראשונה עולה רמז מובהק לאשכוליות, המוליך לרמזים ללימון, מלון, תפוחים ירוקים ושילוב מפתה של מינרלים גיריים וצורניים, ומעל הכל נסוך רובד עילי של פרחים. בעל גוף מלא אך נדמה שהוא צף על החך לצד רמזים עדינים לעץ מתובל. היין ממלא את הפה אך הוא עדין ואלגנטי ועתיד להתיישן יפה. שתו מעכשיו עד 2018. ציון: 93.

* רזרב, מרלו, 2007. יין שהתיישן במשך שנה בחביות אלון חדשות, צרפתיות ברובן, ואחר כך הועבר בתבונה לאלון משומש (בן שנתיים) לשישה חודשים נוספים. לפיכך נוכחות העץ בו מתונה ונעימה. יין רך ועגול בעל גוף בינוני-מלא ורמז דק למינרלים אדמתיים התומך ברמזים לפטל שחור, דובדבן שחור ודומדמניות. בגימור עולים רמזים מצודדים לזיתים שחורים ולעשבי תיבול מרירים. שתו מעכשיו עד 2015 ואולי אף מעבר לזה. ציון: 90. כשר.




תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו