בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

בלזק - כנראה הביסטרו הרומנטי ביותר בישראל

להנות מאוכל מהנה בדגש על הפרטים החשובים

תגובות

בשבועות האחרונים, בשקט בשקט, התחוללה גם אצלנו מהפכה. מהפכה שעלולה לשנות מן היסוד את עולם המסעדנות שלנו. ואיך זה שלא שמתם לב? כי הייתם עסוקים מדי בבדיקת הדיל היומי. וזו בדיוק המהפכה. בשנים האחרונות, ככל שאנחנו חיים יותר ויותר באופרת סבון אמריקאית, אחד הימים החזקים ביותר במסעדות אצלנו הוא יום ולנטיין הקדוש. חג מלאכותי, שבגרסתו המודרנית הומצא על ידי חברת כרטיסי ברכה אמריקאית ותוחזק בעזרת מאות פרקי טלוויזיה סכריניים, רובם במימון ענקיות הקמעונאות.

מהפרקים האלה למדנו, יחד עם שאר העולם, שאמצע פברואר הוא הזמן האידיאלי לקנות ורדים במחיר מופקע, לחפש שוקולדים באריזות מטופשות, וכמובן, לצאת לארוחת ערב רומנטית. והנה הפתעה. מסעדות רבות מדווחות שביום ולנטיין הקדוש האחרון (14 בפברואר), עד 80% מהמזמינים השתמשו בסוף הארוחה בתלושים של הדיל היומי לתשלום בעד החוויה הרומנטית.

יש מסעדות שבהן 100% מהאורחים שלפו בסיום הארוחה את התלושים ושילמו בעזרתם תמורת ערב של נרות, יין מבעבע ואשליה של מקום אחר. לטובת אותם שניים-שלושה אנשים שהרגע חזרו מעורף האויב ועדיין לא מתחילים את יום העבודה שלהם בבדיקת האתרים שמרכזים את הצעות הדיל היומי, נסביר שמדובר בתלושים, שמשמשים הליך פיסקאלי לכל דבר, שנקנים בסכום נמוך מהסכום הנקוב בהם.

למסעדות, למשל, אתה יכול לקנות (באתרים שעוסקים בכך) תלוש ששוויו 100 שקל ב-50 שקל בלבד, וברגע הגשת החשבון אתה מוציא את התלוש, והפלא ופלא כאילו פרעת 100 שקלים מהחשבון. מסעדות אחדות ניסו בשבועות האחרונים להקדים תרופה ולבדוק אצל סועדים מראש אם הם "תלושאים", כדי לנסות ולהתחכם קצת עם החשבון. אבל לא אלמן ישראל ולא פראיירית בת ציון.

הסועדים הפכו עד מהרה את העניין לחד משמעי: תלושים הם הנחה של ממש. התוצאה היא שבאחד הערבים החזקים של השנה המדד לבחירת מסעדה לא היה אוכל טוב, שירות מעולה או אווירה רומנטית, אלא תלושים משתלמים. מי שהנפיק את התלושים המשתלמים ביותר, מילא את המסעדה, גם אם, כפי שמדווחים לא מעט מסעדנים בחיל ורעדה, במחיר של הפסד כספי. מסעדנים, ברובם אנשים שאם היה להם ראש לעסקים היו מתרחקים ממטבחים ומתרוודים כמו מאש, מצדיקים את ההתנהגות האובדנית הזאת בכך ש"ככה אנשים יתרגלו לאכול בחוץ". כן, בטח. הדבר היחיד שהם יתרגלו אליו זה הנחות.

בקתה אירופית באשדוד

בנסיבות הציניות האלה, צריך מסעדה רומנטית מאוד כדי להתגבר על אלמנט התלושאות. כזאת בדיוק היא מסעדת "בלזק" באשדוד. זה אולי הביסטרו הרומנטי ביותר בארץ. יש בו משהו (בעיקר אם אתה מגיע אחרי חשיכה) שגורם לך להרגיש כמו בבקתה אירופית קטנה. חמים, נינוח, בצבעי חום-זהוב, ובעיקר: עם אוכל טוב.

בשבע השנים האחרונות זאת מסעדת השף של נתי שפריר, שהתפריט שלו מתמקד במנות מוכרות בביצוע חף מבנאליות. בכל מנה יש נגיעה, ולפעמים כמה, שהופכות אותה ממנה מוכרת ושגרתית למנת שף. וגם המינון הזה נכון למסעדה רומנטית: מצד אחד, אוכל מהנה, מצד שני, אוכל שלא גוזל יותר מדי תשומת לב ממה (או ממי) שחשוב באמת. אחד הדברים שמאפיינים את המטבח של שפריר הוא הניסיון להתמקד ככל האפשר במוצרים מקומיים, כלומר, במוצרים מדרום הארץ. והעניין הזה ניכר כבר מהרגע הראשון.

דבר ראשון מגיעה לשולחן פוקצ'ה מצוינת ולידה טחינה סמיכה ומרירה. זו לא סתם טחינה: זו טחינה זהב. מפעל טחינה זהב היה אחד ממפעלי הטחינה הראשונים בארץ. הוא הוקם ביפו על ידי עולים מיוון מיד עם תום השלטון הטורקי. עד אז, המונופול על ייצור טחינה היה בשכם. טחינה זהב עברה גלגולים מגלגולים שונים (אחד מצאצאיה היה טחינה אביב, עליה השלום), ובתחילת שנות ה-80 השם נרכש על ידי יצרן שהעביר את המפעל לבני ברק. עכשיו, אחרי עוד כמה תהפוכות ושינויי כתובת, הוא עבר לקרית מלאכי. טחינה זהב ממשיכה לייצר טחינה בשיטה המסורתית, כלומר בעזרת אבני ריחיים, ומתבססת על שומשום שמיובא מאתיופיה. התוצאה, אחרי שהיא עוברת במטבח של "בלזק", היא טחינה סמיכה, מרירה, עשירת טעם ומיוחדת.

הבשר נלחם בחזרה

המאמץ המובחן הזה להתבסס על חומרים מקומיים בא לידי ביטוי גם באחד החלקים החזקים בתפריט של "בלזק": הבשרים. שפריר מקפיד לעבוד עם בשר ישראלי טרי שאותו הוא מלקט, זעיר פה סינטה שם, בקצביות הרוסיות המשובחות של אשדוד. העובדה שהוא לא עובד עם ספק קבוע גורמת לכך שבכל ביקור נתח אחר הוא היפה ביותר, המיושן ביותר או סתם, המוצלח ביותר.

ביום שבו ביקרנו, למזלנו, מלך במטבח נתח יפהפה של שייטל. הנתח הזה לא זוכה אצלנו לכבוד המגיע לו, מפני שאצלנו - כאילו היינו כולנו תושבי הדיור המוגן - אוהבים בשר שלא צריך ללעוס. ושייטל (המכונה גם ראם סטייק, ובא מחלקה האחורי של הפרה, בשכנות לסינטה) הוא בשר שנלחם בחזרה. לכן, יישון מושלם והתקנה קפדנית הם תנאים הכרחיים לכך שייהפך למנה מהנה.

ב"בלזק" נהנינו מהשייטל המשובח פעמיים: קודם כל, השוליים שלו נפרסו דק ועטפו אספרגוס פריך וטעים. בדרך כלל, נהוג לעשות תרגיל כזה עם בייקון, שנותן לאספרגוס טעם מעושן משהו. ב"בלזק" השייטל ספג טעמי עישון מהמחבת והפך את האספרגוס, שהוגש עם קטשופ פלפלים פיקנטי, למנה לא שגרתית.

מנה ראשונה אחרת היתה ברוסקטת פטריות. גם כאן, מה שבהרבה מקרים הופך להיות טוסט פטריות, נהפך למנת שף בזכות ההקפצה המהירה של הפטריות. הן הוקפצו במחבת עם מעט גבינה פיקנטית, כך שנותרו מוצקות ושמרו על צורתן ועל מרקמן. התוצאה היתה ברוסקטה שנעים מאוד לנגוס בה, ולא כמו שקורה לעתים, דייסת פטריות על לחם רטוב.

מלך הארוחה, השייטל המפואר, שב והגיח מהמטבח לפגישתנו השנייה כשהוא נח על ערימת פירה זהובה ומלווה ברוטב יין אדום. הסטייק הזה היה פשוט נפלא. בבלזק בחרו בנתח גדול, גבוה, אדמומי בפנים וצרוב בחוץ, שבדומה לפרוסות שעטפו את האספרגוס הצליח איכשהו לספוג מהמחבת טעמי עשן כאילו ניצלה על גריל פחמים. לאוהבי בשר, ולאלה שאוהבים ללעוס בשר, זה סטייק יוצא מהכלל.

ממול הגיעה עוד מנה שחומרי הגלם שלה באו מהאזור: אינטיאס שנידוג מול תחנת הכוח באשקלון. אינטיאס, בעיני, הוא אחת הברכות הקולינאריות הגדולות שלנו, וכדי לא לשעמם אתו (לא שזה קל), שפריר שידך לו רוטב תפוזים חמצמץ וצלה אותו קצרות כך שהוא נשאר עסיסי וזה הכל. ככה זה, כשיודעים: לא מוכרחים להתחכם. זה גם הסוד ברומנטיקה, לא? *

מסעדת בלזק - כל הפרטים והכתבות

להזמנת שולחן במסעדת בלזק

"בלזק". האשל 11, אשדוד. טל' 8536336-08

חשבון בבקשה

אספרגוס במעטפת שייטל צרוב .................... 45 שקל

ברוסקטת פטריות ..................................... 42 שקל

אינטיאס ברוטב הדרים .............................. 90 שקל

סטייק שייטל עם פירה .............................. 90 שקל

סן פלגרינו גדול ....................................... 21 שקל

טיפ ...................................................... 40 שקל

סך הכל ............................................... 328 שקל



''בלזק'' באשדוד. מנות חפות מבנאליות
 



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו