בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

צוואר הבקבוק | יינות שאטו ד'איקם - זהב נוזלי

רק מעטים מאתנו יכולים להרשות לעצמם להתענג על יינות ד'איקם העשירים והאלגנטיים מבורדו

תגובות

יש רגעים שבהם קריאה על יינות מסוימים כמוה כקריאה על מכוניות למבורגיני, יהלומים או מטוסים פרטיים. אף על פי שמעטים מאתנו יכולים להרשות לעצמם מותרות כאלה, אנחנו נהנים מעצם הידיעה עליהם. כך זה עם היינות הנהדרים שאטו ד'איקם (Chateau d'Yquem) משנות בציר מוקדמות וגם עכשוויות יותר.

היקב, השוכן בלב מחוז סוטרן בבורדו, נוסד ב-1580 על ידי משפחת סובאז' ד'איקם. ב-1785 נישאה ג'וזפין סובאז' ד'איקם לרוזן דה לור סאלוס ובמשך כ-250 שנה ייצרו ביקב רק יינות לבנים יבשים. אף על פי שהנשיא האמריקאי תומס ג'פרסון אהב את היינות האלה, היקב החל לבלוט רק ב-1830, כשהתברר שרבים מענבי המחוז נפגעו מהפטרייה הידועה כבוטריטיס צינראה ("הרקב האציל"). מיד התגלה שהשפעת בוטריטיס על הענבים הנכונים יכולה להפוך יין רגיל ליין נהדר.

שאטו ד'איקם נותר בידי משפחת לור-סאלוס עד 1994, אז קיבלה אותו לידיה בהשתלטות לא ידידותית קבוצת LVMH (תאגיד רב-לאומי שבבעלותו המותגים לואי ויטון, קוניאק הנסי, שמפניה מואה אה שנדון ויקב יוקרתי בארגנטינה) ופייר לורטון התמנה ליינן.

לורטון, שמנהל גם את יקב שוואל בלאן, המייצר את אחד היינות האדומים הטובים בבורדו ובעולם, טוען שיינות שאטו ד'איקם הם זהב נוזלי. ייתכן שאינו מגזים. היינות שלו נמנים עם יינות הקינוח המעולים בעולם, ורבים סבורים שהם מצדיקים את מחירם הגבוה.

יין 2001 הצעיר, עולה 700-850 דולר; יין 2005 הצעיר עוד יותר נמכר ב-100-850 דולר; הבקבוקים הספורים היחידים שנותרו מיין 1928 נמכרים ב-6,000-8,000 דולר; יין 1900, שטעמו עדיין נפלא, נמכר בכ-16 אלף דולר. את היינות אפשר להזמין בייבוא אישי דרך רשת דרך היין.

לפני זמן לא רב נכחתי בטעימות של יין ד'איקם עשיר מאוד ובעל אלגנטיות שאין דומה לה. שאטו ד'איקם הוא במיטבו לצד מאכלי כבד אווז, פירות בשלים, קינוחים כגון עוגת גבינה וגבינות חריפות. היינות האלה מרהיבים גם כשהם מוגשים כאפריטיף או כדיז'סטיף לאחר הארוחה.

* Chateau d'Yquem, Sauternes, 1921. אחד היינות הגדולים שהופקו אי פעם בסוטרן. צבעו ענבר בהיר אך עדיין נותרו בו גוני כתום עמוקים, וכרגע שולטים בו טעמי משמש, אך הם מאוזנים היטב בטעמים וניחוחות של וניל מתובל, אגס ומוקה. מתוק ללא בושה, עבה ודחוס, אך ניחן באיזון ומבנה מעולים, ובעל טעמים שמתמשכים כעד אין קץ. זה אחד היינות המעטים שגילו עולה על גילי, אבל יש לו סיכוי טוב להמשיך לחיות אחרי. ציון: 100.

* Chateau d'Yquem, Sauternes, 1945. יין בעל גוף בינוני-מלא אך עשיר ומרוכז להפליא, וחושף השפעת בוטריטיס בולטת ומתיקות קרמל דבשית על רקע פירות טרופיים, פרי הדר מיובש, משמשים ובישקוטים. יין מקסים שניחן בגימור ארוך במיוחד, שמורגשים בו פירות מתובלים וטעימים. מאז צאתו כמעט כולם (ובהם כותב שורות אלו) ניבאו שלמרות איכותו המעולה, הוא לא יחזיק מעמד יותר מ-50 שנה. כולנו טעינו: יין מבוגר למדי וצבעו כבר זהוב מוברש נוטה לענבר, אך הוא מתמשך עוד ועוד, ובכל שנה מספק אישור מחודש לאגדות שנרקמו סביבו. שתו מעכשיו עד סוף העשור. ציון: 95.

* Chateau d'Yquem, Sauternes, 1967. טוב כמעט כמו יין 1921 האגדי. יין בעל גוף בינוני-מלא שמציע אלגנטיות קלאסית. אף שהוא אינטנסיבי ושרירי, הוא חושף איזון ומבנה מעולים, שיוצרים תחושת קלילות על החך. יין מעולה, שניחן במתיקות חסרת בושה, צבעו זהוב-ברונזה נוטה לענבר, והוא מעלה ניחוחות וטעמים של אננס, קיווי ודבש בתקיפה הראשונה. אלה מוליכים לפירות קיץ, וניל וקוקוס בגימור ארוך-ארוך. ציון: 98.

* Chateau d'Yquem, Sauternes, 1975. יין עמוק, מלא, מרוכז ואינטנסיבי. הוא מרהיב, אך טרם הגיע לשיאו. חושף אננס, משמשים ואגוזי לוז קלויים בשפע על רקע של מתיקות חסרת בושה, וניל ואלון. מרהיב באיזונו המושלם. אפשר ליישנו ללא חשש עד 2050. ציון: 98.

* Chateau d'Yquem, Sauternes, 1983. יין מרוכז ומורכב, שממשיך להפגין איזון וריכוז מיוחדים במינם. צבעו זהוב מוברש והוא חושף טעמים וניחוחות של אפרסקים ומשמשים מיובשים, פירות טרופיים ופרי הדר. הכל על רקע של מתיקות סוכריית חמאה דבשית וגימור ארוך בעל השפעת בוטריטיס של אלון ווניל מתובלים. שתו מעכשיו עד 2050. ציון: 98.

* Chateau d'Yquem, Sauternes, 1986. מרגע שהיין הזה יצא, היה ברור שהוא עומד להיות אחד מיינות סוטרן הטובים ביותר. כעבור כמעט רבע מאה, הוא מקיים את ההבטחה במלואה. טעמיו כה עשירים על החך עד שהוא מזכיר שמן זית טוב, אך הוא ניחן בכל הניחוחות והטעמים העשירים והדבשיים המאפיינים סוטרן במיטבו. חפשו ביין המיוחד והמפליא באורכו אפרסקים מיובשים, משמשים, תפוזים ורמז דק לפלפל. אפשר לשתות עכשיו או ליישנו למשך 50-60 שנה ויותר. ציון: 99.

* Chateau d'Yquem, Sauternes, 1988. יין זהוב צהבהב, שניחן בניחוח בוטריטיס עז, ובו מנדרינות, תפוזים, משמשים, דבש ווניל, שכולם נפרשים ומתערבבים זה בזה. חושף שפע של אלון מתוק ומתיקות כללית, המאוזנת בחומציות נאה. ייין בעל גוף מלא שטעמיו מתמשכים על החך בניחותא. מצוין עכשיו, אך ימשיך להתבגר יפה עד 2040-2050. ציון: 98.

* Chateau d'Yquem, Sauternes, 1989. יין אלגנטי במיוחד, עשיר ודבשי בעל בשומת מורכבת וטעמים עשירים ועמוקים. שום יין אחר לא ישווה לו; הוא יקבע את אמות המידה ל-50 השנה הבאות. שתו עכשיו רק אם אין ברירה, שכן היין המונומנטלי הזה רק יתחיל להגיע לשיאו בעוד חמש-עשר שנים, ואז ישמור על קסמיו עד 2045 ואף מעבר לזה. מעולה. ציון: 99.

* Chateau Yquem, 1990. יין נהדר של יקב נהדר בשנה נהדרת. יין בגון זהוב-עמוק המציע טעמים וניחוחות עשירים ודבשיים ובהם פירות טרופיים, דבש, פרחי אביב, קוקוס, נקטרינות ופרי הדר. כולם משתלבים יחד באופן שמעורר אנחת תענוג. טעמיו נפתחים בעודו בכוס, והוא מתחיל להבשיל רק עכשיו. בפורמטים של 375 מ"ל ו-750 מ"ל, היין יתיישן ללא חשש עד 2030-2040. בפורמט מגנום היין הזה יוכל להמשיך לחיות יפה עוד כ-100 שנה. חוויה בלתי נשכחת. ציון: 99.

* Chateau d'Yquem, Sauternes, 1996. שנה מעולה לסוטרן וברזאק. האיקם מצדיק בקלות את המוניטין שלו כטוב משני היינות באזורים האלה. הוא ניחן בניחוח מורכב ועמוק להפליא. עם המזיגה תמצאו בו טעמים וניחוחות של דבש, פרחי אביב, אפרסקים ותפוזים, וכשהוא ייפתח בכוס חפשו בו גם רמזים לפלפל שחור ולפירות מסוכרים. צעיר אך מעולה כבר עכשיו, אך יהיה במיטבו עד 2050 לפחות. החומר שממנו עשויים חלומות. ציון: 99.

* Chateau d'Yquem, Sauternes, 1998. מתיקות מתונה לצד השפעת בוטריטיס מאופקת אך מורגשת וניחוחות וטעמים של ריבת תפוזים, רפרפת קוקוס, וניל וקליפת הדרים. כל הטעמים מוליכים יפה לאגוזים מדובשים בגימור המצטיין באורכו. נהדר עכשיו, אך אל תהססו ליישנו עד 2030. ציון: 97.

* Chateau d'Yquem, Sauternes, 2001. אחד היינות המרהיבים שמציב את סוטרן מעל כל האחרים. זהו יין שיתיישן יפה עשרות שנים. צבעו צהוב-זהבהב עם השתקפויות בכתום, ירוק ואדום, גופו מלא והוא ניחן במתיקות אינטנסיבית, המאוזנת יפה בחומציות טבעית. קשת מורכבת במיוחד של ניחוחות וטעמים הכוללים אפרסקים צהובים בשלים, משמשים, דבש אקליפטוס ואננס מסוכר. כשהיין יתפתח חפשו בו תבלינים שיתגברו ורמז דק לקרמל שיתגנב פנימה בעוד כעשור. אחד היינות הגדולים. תוכלו לשתות, להתפעל, ליהנות ואף להעריץ את היין הזה, אבל אני לא ממליץ לעשות זאת, שכן הוא רק יתחיל להגיע לשיאו בעוד עשר שנים. יהיה במיטבו ב-2025 ואז יהיה אפשר ליישנו ללא חשש עד 2075 ואף מעבר לזה. ציון: 100.

* Chateau d'Yquem, Sauternes, 2003. אחד מיינות איקם שנועד להיות אלמותי. בעל גוף מלא והשפעת בוטריטיס נדיבה, חושף משמשים מיובשים, תפוחים ואננס טרי, בתמיכה נאה של רמזים לבצק פאי אפוי ותחושת פלפל ותבלינים השזורה לכל אורכו ומתמשכת עוד ועוד. מעולה כבר כעת, אך יהיה במיטבו רק החל ב-2015-2020. מאחר שיינות 1847 ו-1921 עדיין נהדרים, ויינות 1986 ו-1989 עדיין בינקותם, אני ממליץ ליישנו בלב שלם. היין הזה יחזיק מעמד יותר מכל אדם שחי כיום. ציון: 100.

* Chateau d'Yquem, Sauternes, 2004. יין בעל גוף מלא החושף איזון והרמוניה מושלמים, וכן שפע של השפעת בוטריטיס מפתה. בשלב המוקדם הזה הוא זהוב-צהבהב, ובהיפתחו חושף אננס ופרי הדר, שמתפוגגים ומפנים מקום לתפוחים ופירות קיץ. מרוכז ואינטנסיבי ובה בעת אלגנטי ומלווה בחומציות מאזנת, הממתנת את שפע המתיקות. נגיש עכשיו, אבל חבל לגעת בו: הוא יגיע לשיאו מ-2012 ואז ימשיך להתפתח ויהיה אפשר ליישנו יפה עד 2040. ציון: 98.

* Chateau d'Yquem, Sauternes, 2005. יין שצבעו זהוב עז וגופו מלא, והוא ניחן במתיקות ממוקדת ומתונה ובחומציות טובה ומאזנת, התומכת בניחוחות וטעמים של פרחי אביב, פירות קיץ מיובשים, קליפת הדרים ותבלינים אקזוטיים. נגיש ומהנה עכשיו, אך יהיה במיטבו מ-2020 ואז יהיה אפשר ליישנו ללא חשש עד 2070. ציון: 98. *




יקב שאטו ד'איקם בבורדו. נוסד ב-1580



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו