בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

הפתעה בליהוק

תגובות

לעתים ייננים כועסים על מבקרי יין. הם חושבים בטעות שאנחנו "נטפלים" אליהם. עליהם להבין שני דברים: האחד, מבקרים ישרים מפרסמים את דעותיהם הכנות על היינות שלהם, בין שהיינות המסוקרים מעולים באיכותם, גרועים או איפשהו באמצע; והשני, לפעמים פעולותיהם מבלבלות גם את השקדן שבמבקרים. כך קרה עם ברוט 2009 של תשבי שטעמתי היום.

הבלבול שלי מתבטא בתהייה מדוע התקבלה ההחלטה לייצר את היין המבעבע הזה מבציר 2000 ואילך על טהרת ענבי פרנץ' קולומבר. אמנם פרנץ' קולומבר (או פשוט קולומבר, כפי שהוא נקרא בצרפת) הוא הרכבה של גואה (Gouais) בלאן ושנין בלאן, זן נפוץ מאוד שמתאים ביותר להפקת קוניאק וארמניאק.

אלא שברוב המוחץ של המקרים הענב משמש בעיקר כסוכן ערבוב או כבסיס חומצי לרבים מיינות הקנקן הזולים בקליפורניה ואוסטרליה. כשהוא לעצמו, הענב מפיק יין צלול חומצי מאוד ומעט פרחוני, לפעמים בגרסה מתוקה, לפעמים בגרסת אוף-דריי, אך רק לעתים נדירות בגרסה יבשה. במשפט אחד, היין נופל מאוד באיכותו משרדונה, סוביניון בלאן, פינו גרי, ויונייה וזנים לבנים אחרים, שנחשבים "אציליים" יותר.

ייצור יינות מבעבעים מפרנץ' קולומבר נעשה בעיקר בארצות הברית ביקבים כגון קורבל. היין שלהם הוא תערובת של שרדונה, שנין בלאן ופרנץ' קולומבר, והוא נמכר תמורת כ-8 דולר; יקב דריי קומאל קריק מייצר יין תוסס חצי יבש מבלנד של פרנץ' קולומבר ומוסקט אלכסנדריה; ומשפחת וייבל המייצרת לא רק את יין הספרקל (Sparkelle) מענבי פרנץ' קולומבר אלא גם מייצרת יין מבעבע מפטל. כך או כך, הנה רשמיי מיין תשבי המדובר.

* תשבי, ברוט, 2009. יין מבעבע שמיוצר מענבי פרנץ' קולומבר בלבד בשיטת שמפנואז, כלומר בהתססה ראשונה במכלי פלדת אל-חלד ושנייה בבקבוק. מנקודת מבט טכנית, היין יבש עד פריכות, אך הוא ניחן בכל מעלות הפרחוניות של הזן ומבליט בנדיבות את הפירותיות שלו בפירות קיץ (רבים מתבלבלים בין פירותיות לבין מתיקות ועלולים לחשוב בטעות שזהו אוף-דריי). בעל קצף קצר אך ניחן בבועות דקות המתמשכות יפה. שתו עכשיו או השנה. 85 שקלים. ציון: 84. כשר.

החלטות תמוהות

יקב וילה וילהלמה נוסד ב-2003 על ידי מוטי גולדמן ועמרם סורסקי במושב בני עטרות, לא הרחק מנמל התעופה בן גוריון. יינותיו מיוצרים מענבים אדומים שגדלים בכרמים בגליל העליון ובכרמי יוסף שלרגלי הרי ירושלים. היינות יוצאים בשלוש סדרות: גרנד רזרב, Timeless ווילה וילהלמה.

היקב הוציא לא מכבר את שלושת יינות הסדרה "Timeless", אחד שעבר יישון בחביות אלון במשך 780 יום, שני - 929 יום ושלישי - 1,120 יום. היין השני והשלישי יוצרו מענבים מבציר 2006 ואילו הראשון יוצר מבציר 2007. לא ברור לפי מה החליט היינן מתי כל אחד מהיינות האלה במיטבו.

עוד לא ברור מדוע היינן בחר לפעול נגד דעתם של מרבית הייננים בישראל, שלפיה היינות המקומיים ומרבית היינות הבינלאומיים שעוברים יישון לטווח ארוך מאוד בחביות אלון חדשות נעשים בומבסטיים וחסרי איזון. להלן רשמיי הטעימה שלי מהיינות האלה. טל' להזמנות: 4564526-054.

* וילה וילהלמה, 780 ,Timeless יום, 2007. בלנד מענבי קברנה סוביניון ומרלו מכרם בן זמרה שבגליל העליון, בשיעור 75% ו-25% בהתאמה. היין התפתח בחביות אלון חדשות, חלקן צרפתיות וחלקן אמריקאיות במשך 789 ימים (26 חודשים). צבעו נופך כהה והוא ניחן בבשומת של אלון מתובל וברמזים לפירות שחורים, ואלה נפתחים בכוס ומפנים את מקומם לפטל ולקאסיס. מאמצע החך ואילך עולים דומדמניות שחורות, תבלינים ורמז לאספרסו. האלון בולט אך לא משתלט. שתו מעכשיו עד 2013 ואולי אף מעבר לזה. 145 שקלים. ציון: 87.

* וילה וילהלמה, 929 ,Timeless יום, 2006. בלנד המיוצר מאותם ענבים שגדלו באותם כרמים, אך נבצרו שנה מאוחר יותר. שיטת הייצור זהה לחלוטין לשיטת הייצור של היין שלעיל, אך היין הזה התיישן בחביות אלון במשך 929 ימים (31 חודשים). יש בו ניחוח של תבלינים ביד רחבה, רמזים מעושנים לעץ אלון ועץ ארז, ונוכחות שרגע מרמזת על פירות שחורים בשלים מדי ובמשנהו על תיבת סיגרים וטבק. יין "בלוקבסטר", מרוכז ואינטנסיבי, החושף רובד עליון נדיב של אלון, שמתפוגג באטיות בכוס וחושף דומדמניות ופטל שחור בשלים מדי וכמעט ריבתיים, בתמיכה מחמיאה של רמזים לקקאו ולעשבי תיבול צלויים. מתאים בעיקר למי שאוהב יינות בעלי נוכחות בולטת של אלון. שתו מעכשיו עד 2013. 165 שקלים. ציון: 85.

* וילה וילהלמה, 1,120 ,Timeless יום, 2006. בלנד המיוצר מאותם ענבים בדיוק של היין שלעיל ובאותם יחסים, אך התפתח בחביות אלון חדשות פרק זמן ארוך יותר - 1,120 יום (37 חודשים). צבעו נופך כהה, גופו מלא והוא בעל טאנינים מוצקים ונוכחות בולטת של אלון שנדמה שאינה רוצה לדעוך. האלון המתוק והמתובל כה בולט עד שנדמה שטעמי השזיף הסגול והקאסיס ריבתיים מדי. שתו מעכשיו עד 2013. 190 שקלים. ציון: 82.

מומלץ

* Domaine Bouchard Pere & Fils, Meursault, Genevrieres, Burgundy, 2006. יין זהוב בהיר ומבריק בעל גוונים ירוקים, בעל גוף בינוני עד מלא, שנפתח במרקם כמעט שמנוני, בתמיכה מחמיאה של מינרלים אדמתיים וצורניים ושל רמזים לעץ אלון מתובל. ניחוחות וטעמים של פרי הדר (בעיקר ליים), תפוחי גראני סמית ובצק מאפים בטעם וניל. אלגנטי, ארוך, עשיר וממלא פה. שתו מעכשיו עד 2018. 380 שקלים. ציון: 94.

מציאה

* Domaine Bott Geyl, Pinots d'Alsace, Metiss, Alsace, 2006. בלנד מעניין של פינו בלאן, פינו גרי, פינו נואר ופינו ד'אלזס, שיוצר יין לא מורכב אך עשיר. חומציות טובה ורמזים נדיבים לקליפות הדרים מדגישים רמזים לתפוחים, אפרסקים לבנים ומינרלים אדמתיים. כולם מוליכים לגימור קצת חמצמץ אך נעים, עם רמז לאשכוליות. שתו עכשיו או השנה. 89 שקלים. ציון: 87.



כרם של וילה וילהלמה בכרמי יוסף



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו