בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

אתם מחוברים לאתר דרך IP ארגוני, להתחברות דרך המינוי האישי

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

כמה המלצות ליין למשתה פורים

תגובות

מקורותיו של היין מעורפלים. איש אינו יודע מי היה הראשון להבין, כי אפשר לעבד וליישן את המיץ המותסס של הענבים וכך להפוך אותו טוב יותר מכל מיץ פירות אחר.

מיצירותיהם של סופרים רומים, כגון המשורר הסיודוס וההיסטוריונים הרודוטוס וקסנופון, אנו למדים על המקומות שבהם שכנו היקבים בעת העתיקה. באסיה הם שיגשגו בבבל, אשור, סוריה ופיניקיה. כשיהושע שלח את שליחיו לרגל בארץ כנען, הם גילו שבארץ המובטחת יש מגוון רחב של יינות.

בעת העתיקה כל כך אהבו לשתות יין עד שהקצו לו אל משלו, דיוניסוס או בקכוס, וערכו לכבודו חגיגות שנקראו דיוניסיה - עם מצעדים, משתים והצגות. ברומא הוקדש יום בשנה לבקכוס. ביום הזה היו ההמונים נוהרים לרחובות, לעתים קרובות עטויים תחפושות, מתהוללים ומשתוללים.

מקורה של הבקכנליה המפורסמת, שהיתה חגיגה מצומצמת יותר, הוא כנראה במצרים. משם התפשטו החגיגות ליוון, הגיעו לרומא ושם הידרדרו למפגני שכרות והוללות מחפירים. קאטו הזקן, משבית שמחות ידוע, הצליח להוציא את ההילולות האלה אל מחוץ לחוק בשנת 186 לפני הספירה, ומאז כמעט כל חברה חוקקה חוקים ותקנות הקובעים למי, היכן ומתי אפשר להגיש משקאות אלכוהוליים.

יש הטוענים כי העובדה שפורים חל בכל שנה בערך בזמן שבו התקיימה הבקכנליה הרומית ושבו מתקיימות החגיגות הנוצריות המודרניות יותר הנקראות מרדי גרא, פאשינג או פסטיבל, אינה אלא צירוף מקרים. בכל אחד מהחגים האלה יש תחפושות, הפקות תיאטרון, ריקודים ושירה ברחובות ושתיית יין בנדיבות. למעשה זו אחת ההזדמנויות היחידות בשנה שבה שתייה לשוכרה אינה מתקבלת בגינוי.

כל אחד מהיינות שבסקירה שלהלן מתאים לציון חג פורים.

שלושה מיקב בוסתן

אמנם נחמד להיתקל בהפתעות בתחום היין (יין מזן חדש, בלנד חדש וייחודי או יין מבציר מיוחד) - אך מבקרים וחובבי המשקה שמחים בעיקר ללגום יינות מצוינים, ללא גימיקים והפתעות.

בוסתן, יקב של יעקב פולגר המייצר יינות מצוינים באופן עקבי, הוציא את יינותיו הראשונים ב-1994. יינות יקב בוסתן תמיד מספקים לי הזדמנות להרהר ולהתענג. מעולם לא נתתי ליין של פולגר ציון נמוך מ-90 נקודות. אלה יינות שכולם בעלי גוף מלא, אך לעולם אינם כבדים, הטאנינים תמיד מתרככים בכוס, העץ תמיד מכיל רמז דק בלבד לעשן ותבלינים והפירות בולטים בנועם בחזית ואחר כך נחים בעדינות ולאורך זמן על החך.

להלן סקירה של שלושה יינות חדשים מהיקב. טל' להזמנות: 4892757-054.

* בוסתן, קברנה סוביניון, 2006. יין דחוס, עשיר ומרוכז שצבעו נופך כהה. 22 החודשים שבהם בילה בחביות אלון ניכרים בגוף מלא ובטאנינים מוצקים שכמעט נמסים בפה. היין חושף ניחוחות וטעמים של דומדמניות, מרווה ומינרלים, ואלה נפתחים בכוס וחושפים רמזים כובשים לאניס ולמינרלים אדמתיים. כליווי לאוכל, הוא מתאים לרוסטביף איכותי. שתו מעכשיו עד 2018. 145 שקלים. ציון: 93. כשר.

* בוסתן, מרלו, 2006. יין יוקרתי ועשיר, שצבעו נופך כהה נוטה לארגמן. 22 החודשים שבהם התיישן בחביות אלון ניכרים ברמזים לווניל ולקינמון ובטאנינים רכים וגמישים המלטפים יותר משהם עוקצים. חושף קשת נדיבה של ניחוחות וטעמים המרמזים על שזיפים, דובדבנים שחורים, דומדמניות, מוקה ואלון קלוי. כולם מתמשכים בניחותא בגימור בולט באורכו, שהטאנינים והתבלינים מתגברים בו בנועם. יין גמיש ונדיב, שמתאים מאוד לנתחים גדולים או קטנים של כבש. שתו מעכשיו עד 2016. 145 שקלים. ציון: 93. כשר.

* בוסתן, שיראז, 2007. יין בוטה ועשיר בעל גוף מלא, שניחוח הפתיחה שלו צד את תשומת הלב ברמזים לאוכמניות ובייקון. נפתח בכוס וחושף רובד אחר רובד של אוכמניות, דובדבנים שחורים, פטל ושזיפים. התיישן בחביות אלון במשך 18 חודשים, וניחן בטאנינים רכים, בתבלינים אסיאתיים ובגימור שנדמה שמתמשך לנצח. גמיש ונדיב. שתו מעכשיו עד 2016. 145 שקלים. ציון: 92. כשר.

ארבעה מיקב פלטר

מאז הקמתו, ב-2002, יקב פלטר מתגלה שוב ושוב כאחד היקבים הטובים והמלהיבים ביותר בארץ. היינן טל פלטר, שלמד ייננות ועבד בכמה יקבים באוסטרליה, משתמש בענבים הגדלים בעיקר ברמת הגולן ובגליל העליון, וגם בכרמים מהרי ירושלים. הנה רשמיי משלושה יינות מבציר 2010 ומיין אחד מ-2009.

* פלטר, גוורצטרמינר, 2010. יין יבש למחצה (אוף-דריי) אך בעל חומציות טובה, המשווה לו חיות ורעננות. היין נפתח וחושף את הניחוחות והטעמים האופייניים לגוורצטרמינר, מי ורדים וליצ'י, בתמיכה נאה של רמזים לתפוחים ירוקים, אגסים בשלים ושקדים ירוקים. מתמשך על החך לאורך זמן ובנועם. שתו מעכשיו עד 2014. 100 שקלים. ציון: 90.

* פלטר, שרדונה, 2010. כמדי שנה, זהו יין לבן שלא עבר יישון באלון. צבעו קש זהוב לח, גופו בינוני והוא נפתח וחושף קשת מצודדת של טעמים וניחוחות ובהם פרי הדר, פירות טרופיים ואפרסקים לבנים; כולם משתלבים למכלול מרענן ואלגנטי. שתו מעכשיו עד 2012. 75 שקלים. ציון: 90.

* פלטר, סוביניון בלאן, 2010. יין לבן שלא התיישן בחביות אלון, בעל גוף בינוני, שצבעו קש זהוב בהיר עם השתקפויות בירוק וכתום. היין ניחן בחומציות מאזנת וטובה. בתקיפה הראשונה עולים תפוזים ואשכוליות אדומות, ואלה מפנים את מקומם לרמזים לגויאבה ולמינרלים שנחים על החך לאורך זמן. שתו מעכשיו עד 2012. 75 שקלים. ציון: 90.

* פלטר, טריו, 2009. בלנד המכיל קברנה סוביניון בשיעור 70% ומרלו וקברנה פרנק בשיעור של 15% כל אחד. צבעו נופך נוטה לארגמן, הוא בעל טאנינים עדינים ומבטא את 14 החודשים שבהם בילה בחביות אלון צרפתי ברמזים לעפרונות עופרת ולווניל. היין חושף ניחוחות וטעמים של פטל שחור, אוכמניות וקאסיס, בתמיכה משלימה של רמזים לעשבי תיבול קלויים ולמינרלים אדמתיים. הטאנינים והפירות מתגברים יפה בגימור הארוך. שתו מעכשיו עד 2014 ואולי אף מעבר לזה. 75 שקלים. ציון: 90. *



דיוניסוס אל היין בציור מהמאה ה-18-17



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו