בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

בית הסטודנט בחיפה קיבל חיים משלו

בית הסטודנט החדש לא לגמרי תואם את חזונו המקורי של אוסקר נימאייר לגבי אוניברסיטת חיפה, אבל מעניק לסטודנטים חלל ציבורי שהיה חסר בקמפוס

תגובות

אוניברסיטת חיפה עוברת בשנתיים האחרונות מתיחת פנים משמעותית. הבניין המרכזי שלה, אייקון מודרניסטי שנהגה באמצע שנות ה-60 על ידי האדריכל הברזילאי הנודע אוסקר נימאייר, זכה לשיפוץ מקיף לאחר שנים של הזנחה. בשנה הקרובה תעבור גם הספרייה המרכזית של האוניברסיטה שיפוץ דומה בהתאם לתוכניתו של האדריכל אסף לרמן.

לצד ההשקעה בשיפוץ הבניינים המקוריים, ברחבי הקמפוס נחנכו לאחרונה גם כמה בניינים חדשים. הבולט שבהם הוא בית הסטודנט ע"ש סר מוריס האטר. הבניין ממוקם בחלקו הצפון-מזרחי של הקמפוס מעל המורד התלול של הכרמל. הוא תוכנן בידי האדריכלים ברכה ומיכאל חיוטין, בני זוג במשרד ובחיים, שזכו בפרויקט בתחרות אנונימית שקיימה האוניברסיטה.

בית הסטודנט הוא מחווה לנוף המרהיב של הר הכרמל ומפרץ חיפה ונכס חשוב לציבור הסטודנטים, אולם מתרחק עוד יותר מהחזון של נימאייר לבנות קמפוס של בניין אחד. המיקום של בית הסטודנט נקבע בתוכנית האב של האוניברסיטה והיה נתון קשיח בתהליך התכנון. חיוטין עצמה סבורה שהיה עדיף להציב אותו בהמשך לאחד הצירים האורכיים של הקמפוס כדי לחזק אותם.

הבניין כולל שני שימושים עיקריים - משרדי דיקנט הסטודנטים וחללי הפעילות של אגודת הסטודנטים הכוללים משרדים, כיתות, מועדון ואולם נשפים. האדריכלים בחרו להפריד בין השניים באופן ברור - הדיקנט ממוקם בתוך גוף מלבני דו קומתי שפורץ מן ההר אל תוך הנוף, בזמן שאגודת הסטודנטים ממוקמת במניפה של טרסות בנויות המשתפלות מפסגת הר. המתח שבין הגוף המרחף לבין הטרסות הנעוצות בקרקע יוצר משחק דרמטי של אור, צל ותנועה.

התרומה החשובה ביותר של הבניין החדש נעוצה בשטחי החוץ הנדיבים שלו. כל גגותיו מחופים בדק עץ אופנתי שמאפשר להשתמש בהם כנקודת תצפית ומפגש. אחת הבעיות המרכזיות של האוניברסיטה מתחילת דרכה היתה מחסור בחלל ציבורי פתוח. היא אמנם ממוקמת מול אחד מהנופים המרהיבים בישראל - בין יערות הכרמל לבין מפרץ חיפה - אבל מעולם לא הצליחה לספק לסטודנטים ולסגל שלה הזדמנות להשתמש בו.

חלק מהבעיה נעוץ בכך שבנייתה לא הושלמה בהתאם לתוכנית המקורית. נימאייר (עם שותפו הישראלי שלמה גלעד) תיכנן להציב על גג הספרייה שורה של ביתנים שישמשו פונקציות אוניברסיטאיות ויאפשרו יציאה אל הנוף. מעקה הגג וחדרי המדרגות נבנו וקיימים עד היום, אבל הביתנים נותרו כפנטסיה על שולחן השרטוט.

לדעת ברכה חיוטין, המרחב הציבורי הוא המרכיב החשוב ביותר בכל קמפוס אוניברסיטאי. היא עצמה משמשת כיום כאדריכלית הראשית של אוניבריסיטת בן גוריון בבאר שבע. "המרווחים בין הבניינים, זה מה שעושה קמפוס מכיוון ששם אנשים מתקהלים ונפגשים", היא מסבירה. "כאדריכלית קמפוס אני עוסקת רבות בעיבוד של החללים האלה. מובן שבתוך הבניינים צריכים להיות חללי פנים מזמינים ומוארים לא פחות שישמשו לאותה מטרה וכדי שהסטודנטים לא יהיו מדוכאים".

היא מסכימה שבקמפוס החיפאי "המרווחים בין הבניינים" נראים יותר כמו שארית ולא כחלל מתוכנן עם שאר רוח ומקווה כי הבניין החדש שתיכננה יסייע לשיפור המאזן. בינתיים לא נמצא התקציב להצבת ספסלים והשלמת הפיתוח של המרחב הציבורי של הבניין. לחלק מהסטודנטים זה לא מפריע לשכב על הדק ולהשתמש בתיק הגב שלהם ככרית.

ללא פגע

בית הסטודנט מצליח להדהד את האדריכלות של האוניברסיטה ושל חיפה כולה בכמה דרכים. הבטון החשוף מתחבר לבטון של נימאייר וכך גם הקיסוסים שעוטפים אותו בנקודות רבות במעטפת הבניין. במרכז הבניין עובר גרם מדרגות נרחב, פרשנות ל"רחוב המדרגות" החיפאי הטיפוסי, שמאפשר כניסה לכל אחת מהקומות באופן נפרד. מהחלק העליון של גרם המדרגות אפשר להשקיף לנוף הרחוק וככל שיורדים למטה נחשפים לנוף הקרוב - החורש הטבעי של הכרמל.

חיוטין מקווה שבעתיד הצמחייה הטבעית תתמזג עם הצמחייה הנטועה ותמסמס את החיבור של הבניין אל הקרקע. היא מספרת שלאחר השריפה בכרמל התקשרו אליה עמיתים מהארץ ומהעולם כדי לדרוש בשלומו של הבניין. למרבה המזל הוא שוכן בצד של הכרמל שנותר ללא פגע.

ברכה ומיכאל חיוטין מיצבו את עצמם בעשור האחרון כמשרד מוביל בפרויקטים ציבוריים בארץ. בין השאר תיכננו את בתי המשפט בעיר התחתית בחיפה (2003), את בניין הסנאט באוניברסיטת באר שבע (2004) ואת תיאטרון גבעתיים (2006). בנוסף זכו בשנים האחרונות בשתי תחרויות ציבוריות יוקרתיות - תכנון בתי המשפט במרכז ירושלים ותכנון מוזיאון הסובלנות השנוי במחלוקת, שניצב בסמוך אליהם.



בית הסטודנט באוניברסיטת חיפה. אולי היה עדיף להציב אותו במקום אחר



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו