בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

פטריית הכמהין מגיעה לבית המשפט

בצפון קרוליינה מתנהל מאבק משפטי על הזכות לביית זן של כמהין. בינתיים נראה כי שני הצדדים מפסידים

תגובות

שני הטוענים לכתר במלחמת הכמהין הגדולה לא היו יכולים להיות שונים יותר זה מזה. סוזן רייס אלכסנדר, החדשה בתחום, היא אשה מוחצנת, עשירה מופלגת הנשואה למנתח. ואילו פרנקלין גרלנד, הוותיק בתחום, הוא תמהוני, שחי עם אשתו בקצה שביל עפר מחורץ.

לאלכסנדר יש צלמת אישית והיא מנהלת מועדון בגינת ביתה המשתרע על שטח של 930 מ"ר, למשתתפים היא מגישה כריכי גבינה שזורים בכמהין. לגרלנד יש 20 קנריות ופסל של בתולת ים בבית שבנה בעצמו. הוא אוהב לערבב פיסות כמהין בגלידה שהוא קונה ברשתות זולות.

אבל יש להם תחום עניין משותף: כמהין פריגור שחורה, יבול נדיר שמחירו עשוי להגיע ל-800 דולר לחצי קילו. בשנים האחרונות השניים תבעו זה את זה בגין תוכניות עסקיות, סודות מסחריים ומכירת עצים שפטריות כמהין צומחות על שורשיהם. העניין שלהם נידון פעמים רבות בתהליכי גישור. כעת הם בהמתנה, מחכים שבית המשפט יחליט מי מהם טעה.

"אני צריך להיות זהיר, כי אני לא רוצה להשמיץ", אומר גרלנד, בן 59. "הוא חושב שאני מנסה לגנוב את העסק שלו", אומרת אלכסנדר, שאינה חושפת את גילה. האמת היא ששניהם אינם מלקטים מספיק פטריות כמהין. ב-80 מטעים המרכיבים את תעשיית הכמהין הזעירה של צפון קרוליינה, הבציר הגיע השנה לכ-23 ק"ג. עם זאת, אם הפטריות יצוצו, הרווח יכול להיות עצום. טבחים התומכים במזון מקומי יוכלו להפסיק לשאת עיניהם לכמהין מאירופה. ושני מגדלי הכמהין הנצים יוכלו להרוויח מאות אלפי דולרים מחפירה סביב שורשי העצים.

הכמהין הן אחת התעלומות הגדולות של עולם הקולינריה עוד מימי קדם. בצרפת ואיטליה הפטריות הנחשקות צומחות בר מתחת לאדמה. כדי למצוא אותן, ציידי כמהין משתמשים בחזירים ובכלבים שאולפו במיוחד להימשך לפרומונים שהפטריות הבשלות מפיצות. הכמהין הלבנות המשובחות ביותר מאיטליה עשויות להימכר תמורת אלפי דולרים לקילו.

השוק מתנהל למעשה כמו במערב הפרוע, עם ציידים זהירים וסוכנים מיומנים שקובעים את המחיר בכל עונה. שף שאינו זהיר דיו עלול להיתקע עם כמהין סיניות מאיכות נמוכה או עם גרסאות אירופיות ירודות.

גרלנד מגדל כמהין לסירוגין משנות ה-80. מאמצים דומים נעשים במדינות אחרות, כולל קליפורניה, אורגון וטנסי, אבל הוא ומגדלים אחרים מאמינים שתנאי הקרקע ומזג אוויר נוח בצפון קרוליינה יהפכו את המדינה לבירת הכמהין של ארצות הברית.

לא כולם בטוחים בכך. שפים מקומיים מעניקים לכמהין של צפון קרוליינה ביקורות בינוניות. "אין להם מספיק בקרת איכות", אומרת אנדריאה ריוזינג, שפית והבעלים של מסעדת "לנטרן" בצ'אפל היל.

ובכל זאת, יש תקווה במטעים הללו - והמלחמה נמשכת. גרלנד מכריז על עצמו כעל "הצאר של הכמהין". הוא מוכר שתילים תמורת כ-20 דולר ליחידה לבעלי קרקעות מלאי תקווה, ששותלים אותם ונאלצים לחכות חמש שנים לפחות לפני שהשורשים מניבים פרי. הוא פועל גם כמתווך - קונה כמהין מאנשים שקנו את העצים שלו ומוכר אותן לשפים.

ב-2005 הגיעה אלכסנדר לחממה שלו, כדי ללמוד על כמהין. היא קנתה 6,000 מהעצים שלו ב-100 אלף דולר, כתבה תוכנית עסקית והחליטה לגדל את מטע הכמהין המבויתות הגדול בארצות הברית על שטח של 1.2 קמ"ר ליד פיינהרסט. בתביעתו גרלנד טוען שב-2007 אלכסנדר הבטיחה לרכוש ממנו 20 אלף שתילים נוספים ואף שילמה 45 אלף דולר מקדמה. בסופו של דבר לא רצתה אותם וגרלנד אומר שהוא נתקע עם יותר שתילים משהיה יכול למכור. בתביעה הוא אף טוען שלא שילמה לו ולאשתו בעבור עזרתם בהקמת העסק שלה, Black Diamond French Truffles.

אלכסנדר אומרת שמעולם לא נחתם חוזה לרכישת העצים הללו, ותובעת את השבתם של 45 אלף דולר. היא קונה שתילים ממתחרה של גרלנד ומייבאת כמהין טריות למכירה ולשימוש בקו מוצרים כמו מלח, שמן ופופקורן כמהין. "אני רוצה שזה יגיע לכל אחד", היא אומרת. את המוצרים היא מוכרת לרשת הול-פודס.



פטריית כמהין מצפון קרוליינה. שפים העניקו להן ביקורות בינוניות



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו