בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

יין | הענב נפל קרוב לעץ

העברת השרביט מיאיר לאסף מרגלית, הייננים של יקב הבוטיק מרגלית, התגלתה כמוצלחת מאוד

תגובות

מעטים אינם מכירים את יינות יקב מרגלית - אחד מיקבי הבוטיק הראשונים בארץ, וללא ספק היקב הישראלי הראשון שמשך את תשומת לבם של חובבי יין מתוחכמים. היקב הוקם ב-1989 במושב כפר בילו שליד רחובות. מ-1994 היקב ממוקם במרכז פרדס לא הרחק מחדרה, למרגלות הכרמל.

הייננים הם אב ובנו, יאיר ואסף מרגלית, שעיקר פרסומם בא להם מיינות אדומים בסגנון בורדו שיוצאים הן בסדרה רגילה והן במהדורת רזרב. יאיר מרגלית, ד"ר לכימיה פיסיקלית, פירסם כמה ספרי לימוד. בנו למד בחוג לחקלאות של האוניברסיטה העברית ברחובות, השתלם בקליפורניה ועכשיו משמש כיינן ביקב. למרבה השמחה, העברת השרביט מדור לדור התגלתה כמוצלחת מאוד.

אין יתרון ליינות של האב על פני אלה של הבן, ולהיפך. האיכות נשמרת בשני המקרים. תחת שרביטו של אסף מרגלית היינות קצת פחות מסיביים, נגישים יותר בנעוריהם ומתקרבים באופן בולט לאלגנטיות. יינות האב והבן ראויים ליישון במידה שווה. התפוקה נעה בין 17 אלף בקבוקים ל-21 אלף בקבוקים בשנה.

היין הראשון של מרגלית, קברנה סוביניון, יצא ב-1989 במהדורה של 900 בקבוקים. יינות מאוחרים יותר, ובהם קברנה, מרלו, פטיט סירה, קברנה פרנק וסירה, מיוצרים בעיקר מענבים מכרמי היקב בקדיתא שבגליל העליון; ואילו הקברנה פרנק מיוצר בכרם היקב בבנימינה.

היקב מציע שלוש סדרות, סדרת הדגל ספיישל רזרב ומרגלית, והחל בבציר 2003 גם אניגמה, בלנד בסגנון בורדו. היקב יקיים מפגשי טעימה ומכירה בשלושה סופי שבוע רצופים: 1-2 באפריל, 8-9 באפריל ו-15-16 באפריל. בימים אלה יימכר יין ספיישל רזרב ב-230 שקלים, אניגמה ב-190 שקלים ואילו קברנה סוביניון וקברנה פרנק ב-165 שקלים. אני מניח שהמחירים יעלו ב-10%-15% כשהייינות יגיעו לחנויות. טל' לפרטים: 6262058-04.

* מרגלית, קברנה פרנק, 2009. יין עגול, גמיש ומלא חן, שצבעו אדום דובדבן כהה נוטה לנופך וגופו מלא, אך נדמה שהוא מרחף על החך עם טאנינים רכים המלטפים יותר משהם עוקצים והשפעות עץ עדינות המעניקות לו תחושה קטיפתית. באף עולים רמזים מובהקים לפירות אדומים, ואלה מוליכים בניחותא לניחוחות וטעמים של דובדבנים בשלים, דומדמניות ותבלינים. מאמצע החך ואילך ניכר רמז כובש למנטה. נגיש ומהנה מאוד עכשיו, אך יהיה במיטבו ב-2013-2021. שידוך מרתק בין עוצמה לאלגנטיות. ציון: 93.

* מרגלית, אניגמה, 2009. בלנד בורדו, המכיל קברנה סוביניון בשיעור 60%, מרלו בשיעור 22% וקברנה פרנק בשיעור 18%. צבעו אדום-דובדבן כהה, גופו מלא והוא מרוכז, אך מפגין את שריריו בדיסקרטיות ובחן. באף עולה בשומת של שוקולד ואני מעז לומר גם של בייקון. בתקיפה ראשונה עולים ניחוחות וטעמים של דובדבנים אדומים ופטל, ואלה מוליכים בניחותא לרמזים לדומדמניות, אוכמניות ורמזים לעץ ארז ולעשבי תיבול - הכל על רקע טאניני רך. בגימור הארוך עולים רמזים לטבק ומינרלים, לצד רמז מצודד לאדמה עתירת רקבובית. נגיש עכשיו, אך יהיה במיטבו ב-2013-2021. ציון: 93.

* מרגלית, קברנה סוביניון, ספיישל רזרב, 2009. קברנה סוביניון מעורב ב-17% מהפטיט סירה האינטנסיבי מאוד של מרגלית. צבעו של היין נופך כהה מאוד, גופו מלא והוא מרוכז, רחב ועתיר שכבות. היין נפתח בדומדמניות שחורות ופטל שחור, ואלה מפנים את מקומם לרמזים לתבלינים, לעץ ארז ולזיתים ירוקים. לבסוף, בגימור הארוך, עולים רמזים לעץ אלון מאובק ולמרווה. להערכתי בעוד כמה שנים יהיה אפשר להרגיש ביין הזה רמזים לליקוריץ שחור ולשמיר. אם אתם לא מתאפקים ומוכרחים לטעום אותו עכשיו, תגלו שהוא נגיש להפליא. אם יש לכם סבלנות, תנו לו הזמן הדרוש לו להראות את העומק, האלגנטיות והעידון שלו. יהיה במיטבו ב-2013-2023. ציון: 95.

* מרגלית, קברנה סוביניון, 2009. יין מסוגנן, גדול ורחב, שצבעו נופך כהה והוא ניחן בריכוז ומבנה טובים. נפתח לאטו בכוס וחושף קשת של ניחוחות וטעמים של דומדמניות, פטל שחור וליקוריץ שחור על רקע של טאנינים מתקתקים. נדיב ואלגנטי, ובגימור הארוך עולים רמזים מפתיעים אך חביבים מאוד של פטל. נגיש עכשיו אך זקוק לזמן כדי להפגין את הדקויות והאלגנטיות שלו. יהיה במיטבו ב-2012-2021 ואולי אף מעבר לזה. ציון: 94.

שניים מיקב קסטל

יקב קסטל החל כיקב זעיר, שהוציא יין ראשון ב-1992, במהדורה של 600 בקבוקים בלבד. בהדרגה גדל וכעת הוא מייצר כ-100 אלף בקבוקים בשנה. הבעלים והיינן אלי בן זקן - שעובד עכשיו עם בניו, אריאל ואיתן - ייצר כמה מהיינות הטובים ביותר בארץ. היקב המודרני והיפה, על חדר החביות המעוצב להפליא שלו המחזיק כ-500 חביות, שוכן במושב רמת רזיאל שבהרי ירושלים.

היקב עובד רק עם ענבי האזור, בעיקר מכרמים שבבעלותו וכמה מכרמים שבפיקוחו המלא. זני הענבים כוללים קברנה סוביניון, מרלו, פטי ורדו, קברנה פרנק, מלבק ושרדונה. היקב מייצר שלושה יינות מדי שנה, שנמנים כמעט ללא יוצא מן הכלל עם הטובים ביותר במדינה. יין הדגל, גרנד וין קסטל, הוא בלנד בורדו מעולה; היין המעולה השני, פטי קסטל, שבמקרים רבים אינו נופל ממנו באיכותו, מיועד לשתייה מוקדם יותר; ויין "C" בלאן דו קסטל הוא אחד מיינות השרדונה המלהיבים ביותר שהופקו בארץ. יינות קסטל כשרים מ-2003 ואילך.

* קסטל, גרנד וין קסטל, 2008. בלנד של קברנה סוביניון, מרלו, פטי רדו, קברנה פרנק ומלבק (בשיעור של 6% ,10% ,2% ,60% ו-4% בהתאמה). יין ארומטי מאוד, בעל גוף מלא, שניחן בריכוז טוב ובהיפתחו חושף אלגנטיות אמיתית ברבדים רבים של מורכבות ועומק. טאנינים מתקתקים המלטפים את הפה בעדינות משתלבים עם עץ ארז מתובל קלות ומדגישים ניחוחות וטעמים של דומדמניות שחורות, פטל שחור ועשבי תיבול ים תיכוניים טריים. בגימור הבולט באורכו עולה רמז מפתה לשוקולד לאפייה. שתו מעכשיו עד 2018. 245 שקלים. ציון: 93. כשר.

* פטי קסטל, 2008. יין מעולה. כתמיד, זהו בלנד בורדו של קברנה סוביניון, מרלו ופטי ורדו. היין עבר יישון בחביות אלון צרפתי במשך 16 חודשים והוא יין בורדו אמיתי שנושא חותם ברור של השמש הים-תיכונית. צבעו נופך עמוק, גופו מלא והוא ניחן בטאנינים רכים וברמזים דקים אך מפתים לעץ מתובל, שכבר השתלבו יפה. ניחוח עשיר של פטל שחור מפנה מקום על החך לניחוחות וטעמים של דומדמניות שחורות, פטל שחור ודובדבנים שחורים. טהור, עגול, עשיר, ממוקד היטב וניחן בנגיעות של אניס ועץ ארז בגימור. יין מורכב, עמוק וארוך. שתו מעכשיו עד 2015. 115 שקלים. ציון: 93. כשר.



חדר החביות ביקב קסטל ברמת רזיאל



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו