בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

ברובע צ'יינטאון של סן פרנסיסקו לא מבינים למה לוקחים להם את הכריש

תושבים וסוחרים ברובע צ'יינטאון של סן פרנסיסקו חשים שהיוזמה לאסור מכירה של סנפירי כרישים, מאיימת על המורשת התרבותית שלהם

תגובות

ניו יורק טיימס

אנה לי, הבעלים של צ'אנג צ'ו סיטי, חנות ענק עמוסה לעייפה במאכלי ים מיובשים בצ'יינטאון של סן פרנסיסקו, חולשת על חביות עמוסות ברכיבים נחשקים ונדירים כמו ביצים מיובשות של שרימפס וקיבות דג מיובשות. אבל היהלום שבכתר הוא סנפירי כריש, "אם אין מרק סנפירי כריש בארוחה שלך, אתה לא שווה", מסכמת לי.

אבל בצעד שהכעיס את לי ואחרים בקהילה הסינית המקומית, הצעת חוק שהעלה בית המחוקקים בקליפורניה קוראת לאסור על מכירת סנפירי כריש. חלק מתושבי צ'יינטאון וסוחריה רואים בהצעת החוק מתקפה על התרבות שלהם.

בדומה לתקנה שעברה בהוואי, הצעת החוק מבקשת להפחית את מספר המקרים של הסרת סנפירי כריש, נוהג אכזרי שבו נחתכים הסנפירים מגופו של הכריש בעודו חי, כך שהוא נדון למוות אטי בעודו שוקע לקרקעית הים.

בהוואיי נקבע כי מסעדות יוכלו לבשל או להשמיד את מאגרי הסנפירים שלהם עד 30 ביוני, והעונש על החזקתם יהיה קנס גבוה. הצעות חוק דומות הוצגו באורגון ובמדינת ואשינגטון. חוקרים מצביעים על דרישה הולכת וגוברת למרק סנפירי כריש, הפופולרי בעיקר בקרב המעמד הבינוני של סין.

נגישות המנה, אשר הוגשה בעבר רק בטקסים ובאירועים רשמיים, מביאה למותם של כ-73 מיליון כרישים בשנה. הצעת החוק מושכת לפיכך קשת מגוונת של תומכים, ביניהם התאחדויות דייגים, מגדלי דגים, שפים, מדענים ואין-ספור קבוצות הדוגלות בשמירה על הסביבה.

אולם בעיר שבה אוכל ואיכות הסביבה הם ככל הנראה אובססיות שוות ערך, הפוליטיקה של המרק מדגישה גם פער דורי בין צעירים בעלי מודעות אקולוגית לבין הוריהם המדגישים מסורת.

צ'רלס פהאן, השף הראשי של המסעדה המפורסמת "The Slanted Door", גדל על המרק, שבישלה אמו הסינית בווייטנאם. למרבה אכזבתם של רבים מהקולגות הסינים שלו, הוא תומך באיסור על קיצוץ הסנפירים. "המסר הוא לא לאכול את המרק", הוא אומר. "הזמנים השתנו. כשהאוקיינוס נכחד, אתה לא יכול להרשות לעצמך לאכול את זה".

החוק הפדרלי אוסר על הבאתם לחוף של כרישים ללא סנפירים, אך לדברי ג'ון מקוסקר מהאקדמיה למדעים בקליפורניה, פירצה מתירה ייבוא של סנפירים - בעיקר מסין ומקסיקו. כרישים כמו הכריש הלבן מתרבים בקצב אטי ומגיעים לבגרות רק בגיל 15, כך שגידולם בחוות בלתי אפשרי. מדענים אומרים כי 90% מהכרישים באוקיינוסים הפתוחים בעולם נכחדו. "הם בין היצורים הפגיעים ביותר באוקיינוס", אומר מקוסקר. "כל שרשרת המזון משתבשת כשמוציאים את הטורף שנמצא בראש".

לתדהמתם של כמה נציגים בקהילה הסינית, את החוק המוצע בקליפורניה יזם פול פונג, שגדל על מרק סנפירי כריש. "זה מבעית", הוא אומר על חיתוך הסנפירים. "כאדם בעל מודעות סביבתית, תמכתי במדענים". לעומתו, ללנד יי, המתמודד על ראשות עיריית סן פרנסיסקו, אומר שהאיסור מרחיק לכת, ומוציא מחוץ לחוק אפילו סנפירים של כרישים שנלכדו באופן חוקי. "המנהג לאכול מרק סנפירי כריש קיים בתרבות שלנו במשך אלפי שנים", הוא אומר. "חייבת להיות דרך לאזן בין הסביבה לבין שימור התרבות והמסורת".

קליפורניה היתה המדינה המובילה בשימור כרישים, כשחוקקה חוקים להגנה על כרישים לבנים ב-1997. כריס לואו, מומחה לכרישים, אומר שבשנות ה-30 של המאה הקודמת הפופולריות של שמן המופק מכבד כרישים הביאה לדלדולם.

סנפירי כרישים קיימים בדירוגים שונים ומתומחרים בהתאם. היקר מביניהם הוא הסנפיר בעל הזנב העבה. מחירו יכול להגיע ל-800 דולר בעבור כ-800 גרם. קינסון וונג מ"G&R", מסעדה מובילה בצ'יינטאון, מגן על המעדן החלקלק. "אנשים באים לאמריקה כדי ליהנות מהחופש, כולל החופש לבחור מה לשים בצלחת", הוא אומר. וונג, שזוקף את הצלחתו בסן פרנסיסקו למרק סנפירי הכריש ולפתיחותו של הנשיא ריצ'רד ניקסון כלפי סין, מגיש מרק סנפירי כריש ב-15 דולר. מחירה של מנת מרק בתפריט המיוחד לסעודות חגיגיות של עשרה אנשים הוא 75 דולר, והיא מגיעה בלוויית אטריות ברוטב שבלולים וסרטן אפוי בציר מעודן. חיסול מרק סנפירי הכריש, הוא אומר, יגרע מן הטיפים של המלצרים ויפחית מרווחי המסעדה.

לי מצ'אנג צ'ו סיטי זועמת על הצעת החוק, אמנם תוך שמירה על איפוק, וצופה אפקט דומינו (או המקבילה הסינית מה-ג'ונג) בצ'יינטאון. "אם הממשלה תאסור על שימוש בסנפירים של כרישים", היא אומרת בזעם, "הדבר הבא יהיה קיבות הדגים".

הסערה בכוס המרק מייצגת תנודה סיסמית. כמו צעירים רבים באזור מפרץ סן פרנסיסקו, לפרנק וונג, בנו של קינסון וונג, יש רגשות מעורבים ביחס לסנפירי כריש, שהיו חלק מילדותו. "זה לא חשוב בשבילי כפי שזה חשוב להורים שלי", הוא אומר. אפילו וונג המבוגר מודה שייתכן שלא ימליץ לבנו לערוך בחתונתו משתה מפואר שהמרק יוגש בו.

ג'ניפר צ'ונג, מעצבת תעשייתית צעירה, סירבה לאכול את המרק בארוחת ערב משפחתית לכבוד ראש השנה וניסתה - לשווא, לדבריה - להסביר לדודה המבוגר על חשיבותה של המערכת האקולוגית. "הם התייחסו אלי כאל היפית", היא אומרת. "אני באה מתרבות שבה אוכל הוא חשוב, אבל אני חושבת שזה מחיר גבוה מאוד לקערת מרק".



סנפירי כרישים בחנות בצ'יינטאון של סן פרנסיסקו. הסנפיר בעל הזנב העבה עולה 1000 דולר לקילו


תצלומים: ג'ים וילסון, ניו יורק טיימס



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו