בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

בטעם רע: פתח תקוה הפנתה עורף לפיסת היסטוריה אדריכלית

חדר האוכל המרשים של קיבוץ גבעת השלושה, מעבודותיו המוקדמות של אריה שרון, לא מוצא את מקומו בפתח תקוה

תגובות

חדר האוכל הישן של קיבוץ גבעת השלושה ממשיך להתפורר. אמנם בעתיד אמור הבניין, שנמצא כיום בידי עיריית פתח תקוה (יחד עם שאר שטחי הקיבוץ ההיסטורי, שעבר מאז למיקום אחר), להיהפך לחלק מקריית המוזיאונים העירונית, תוך שימור ושיפוץ מקיף. אך למרות אינספור הבטחות ומאבק ציבורי עיקש, דבר לא נעשה עד כה בשטח. כתובות גרפיטי מכסות את החזיתות, החלונות נעקרו ממקומם וכך גם מרבית הריצוף. בשל הקרבה למרכז העיר, חבורות בני נוער הפכו אותו למקום מפגש מפוקפק. חלק ממנו אף נהרס לפני כמה שנים באופן לא חוקי על ידי עמותה פרטית.

חדר האוכל הוא אחת מעבודותיו המוקדמות הבולטות של האדריכל אריה שרון (1900-1984). הוא תיכנן אותו באמצע שנות ה-30, זמן לא רב אחרי שובו מלימודים בבית הספר של הבאוהאוס בגרמניה. ההחלטה להשקיע משאבים בבנייה של בניין ציבורי ראשון גמלה בלבם של חברי הקיבוץ כעשור לאחר עלייתו לקרקע. הם פנו לשרון ולשמואל ביקלס, אדריכל בולט נוסף שפעל בקיבוצים, וביקשו מכל אחד מהם לגבש תוכנית.

שרון, שהצעתו היא זו שהתקבלה, הציע לחברים בניין המורכב מסדרה של קופסאות לבנות שחובקות חלל מרכזי ללא עמודים עם מקום ל-400 סועדים. בכניסה הציב שרון אכסדרה מקורה עם עמודים, מעין פרשנות מודרניסטית לסממן מובהק של בנייני ציבור מאז אדריכלות יוון העתיקה. הדיאלוג שהבניין מקיים עם הנוף מסביבו מרתק. הוא הוקם אמנם על גבעה שחולשת על הנוף, אבל חלק ממנו "יורד" ועוקב אחרי שיפוליה.

בבניית חדר האוכל היו מעורבים בפועל כמעט כל חברי הקיבוץ, שתרמו מימי העבודה שלהם. הבניין שימש כמרכז הקיבוץ הצעיר מבחינה גיאוגרפית וגם מבחינה חברתית ותרבותית. "הוא מילא את כל הפונקציות - מקום אכילה, מקום התכנסות לאסיפות קיבוץ, מופעים, חגים וליל הסדר כמובן", מפרטת יעל שוהם, חברת הקיבוץ לשעבר. "מי לא הגיע אלינו להופיע, שחקני תיאטרון הבימה, שחקני האוהל, בקיץ היינו מותחים בחוץ יריעת בד בין שני עמודים ומקרינים שם סרטים". הבניין נחשב לאחד מחדרי האוכל המרשימים ביותר בתנועה הקיבוצית ואף זכה ברבות הימים להנצחה על בול של דואר ישראל.

שוהם, כיום תושבת כפר מע"ש, נולדה ב-1939, השנה שבה נחנך חדר האוכל. כיום היא אחת השותפות המרכזיות במאמצים להצלתו. "אני זוכרת שנכנסו לחדר האוכל דרך שתי מבואות. בצד אחד היה מקום לרחוץ ידיים ולוח המודעות הגדול של סדרן העבודה. המבואה השנייה שימשה כמעין חדר עיתונים קטן. בחדר הזה היה הרדיו היחיד בקיבוץ. שמענו שם את הכרזת העצמאות בכ"ט בנובמבר והתחלנו לרקוד ברחבה. במלחמת העולם השנייה תלו שם מפת עולם גדולה והזיזו את הנעצים - של הנאצים ושל כוחות הברית - בהתאם לדיווחים ברדיו".

באחת התמונות ההיסטוריות ששמרה במשך שנים ארוכות ניתן לראות את אמה, שעבדה כמטפלת, עם חניכי גן הילדים ועוד שתי מטפלות נוספות. ברקע ניצב כמובן חדר האוכל האיקוני, "תמיד הצטלמנו כשהוא ברקע. היינו מאוד גאים בו".

אולם ספורט

קיבוץ גבעת השלושה גדל והתרחב ובתחילת שנות ה-50 היה לאחד מהקיבוצים הגדולים בארץ עם כ-900 חברים. הפילוג בתנועה הקיבוצית הגיע גם אליו וב-1952 החליטו החברים להתפצל (כחלק מההכנות לפיצול אף הוקם קיר לבנים באמצע חדר האוכל, שהפריד בין תומכי התנועות השונות).

נוכח ההתפתחות המהירה של שכונות פתח תקוה הוחלט לנטוש את היישוב המקורי ולהקים שני קיבוצים חדשים ממזרח לעיר: גבעת השלושה סמוך למקורות הירקון וקיבוץ עינת סמוך לראש העין. שטחי הקיבוץ נמכרו לעיריית תל אביב לטובת הפעלת בית אבות וחלק אחר שימש להפעלת אכסניית נוער. חדר האוכל שימש את התושבים החדשים במשך כמה שנים. לאחר מכן הוא ננטש. כשבית האבות חדל לפעול קיבלה עיריית פתח תקוה את השטח לידיה.

הפרק הנוכחי בחייו של חדר האוכל החל ב-2004, כאשר פתח תקוה החליטה להקצות את הבניין לעמותה הדתית הפרטית "דרכי נועם" לטובת קריית חינוך תורנית חדשה. במארס 2007 נכנסו נציגי העמותה לשטח בליווי כלים הנדסיים והרסו כשליש מהבניין, זאת מבלי שקיבלו היתר בנייה או אישור הקצאה על ידי משרד הפנים. מעבר לנזקים המכוונים לבניין הם ביקשו להקים מול החזית הראשית אולם ספורט בגובה שלוש קומות שיחסום כל קשר עם הרחוב ויפגע בתכנון הנוף המקורי. מצבו ההולך ומידרדר של חדר האוכל הדליק נורה אדומה בקרב חברי משק לשעבר. שוהם וחבריה הקימו ועד פעולה והחלו בפעילות ציבורית נמרצת להצלתו. הם גייסו את עמותת "אדם טבע ודין" ואת המועצה לשימור אתרים ופנו לשר הפנים בדרישה שיתערב. המאבק על הבניין כוסה באופן נרחב בעיתונות המקומית והארצית. לבסוף בוטלה ההקצאה הלא חוקית, אבל הבניין נותר בשיממונו.

מצבו של חדר האוכל אינו מפתיע. התנועה הקיבוצית, על שלל פלגיה ומוסדותיה, טרם גיבשה רשימת שימור לבניינים, מרקמים בנויים ונוף במאות ישובים. כאשר התנועה הקיבוצית עצמה אינה דוחפת לשימור נכסיה האדריכליים אין להתפלא שעיריית פתח תקוה אינה ממהרת להתמסר למשימה. סוגיה אחרת היא ההגנה על הבניין מבחינת חוק התכנון והבנייה. הוא אמנם נמצא ברשימת השימור של העירייה, אבל בהעדר תוכנית בניין רשמית שמסדירה את מעמדו, עתידו נמצא עדיין בגדר המלצה.

החלטה פוליטית

המצב האורבני המוזר של עיר שחובקת קיבוץ הוא נדיר בישראל, ודווקא משום כך קשה להבין את הסחבת סביב שימורו של חדר האוכל. פתח תקוה היתה יכולה להרוויח מרקם כפרי ייחודי ולהפוך אותו למוקד משיכה. די להביט על תהליך ההתחדשות שעוברת בימים אלה המושבה הגרמנית שרונה ברחוב קפלן בתל אביב. אפשר להתווכח על ההחלטה להסב את בתי המושבה לחנויות ומסעדות, אבל לא על הפוטנציאל העירוני הטמון בכך.

מוניקה כהן, מנהלת מחלקת שימור אתרים בעירייה, מודה כי הטיפול בשימורו של חדר האוכל נמשך יתר על המידה. "המקום הזה לא צריך להגיע לידיים של עמותה פרטית, זה יהיה עוול ובכייה לדורות", לדבריה. היא מוסיפה כי שימורו צריך לכלול גם את הנוף הייחודי שסביבו. בשלב מאוחר יותר כהן מתכוונת לפעול גם לשימור יתר בנייני הציבור של הקיבוץ.

בתגובה רשמית של העירייה נמסר כי "לאחרונה ביצעה העירייה ניקוי השטח שסביב ובתוך המבנה ההרוס. תוכנית השיפוץ המוצעת כוללת את בנייתו מחדש של המטבח באגף הצפוני אשר נהרס כעבירת בנייה על ידי העמותה שלה הוקצה המתחם. הקצאה זו בוטלה על ידי משרד הפנים. לפני כחודש נערך במקום סיור של מנכ"ל העירייה ואנו מקווים שהתוכנית תאושר בהקדם".

עם זאת גורם בעירייה רמז כי למרות המאבק הציבורי וההחלטה החד משמעית של משרד הפנים, אי אפשר להבטיח שהמתחם לא יימסר בסופו של דבר לעמותת "דרכי נועם" או לגוף פרטי אחר. "בסופו של דבר זאת החלטה פוליטית", הוא הוסיף.



חדר האוכל של קיבוץ גבעת השלושה, כיום בפתח תקוה. היינו גאים בו


מטפלות וילדי גן על רקע הבניין, שנות ה-40



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו