בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

אתם מחוברים לאתר דרך IP ארגוני, להתחברות דרך המינוי האישי

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

יין | רק המתיקות משתנה

ביינות המיוצרים מענבי גוורצטרמינר תכולת האלכוהול גבוהה והבשומת בולטת

תגובות

כשיקב רמת הגולן הוציא את יין הגוורצטרמינר הראשון שלו, ב-2002, רק מעטים הכירו את הזן הזה. מעטים עוד יותר ידעו להגות את שמו כראוי. באלזס, שם גדל הזן הזה בהצלחה כבר 400 שנה לפחות, רבים אינם יודעים שיש בכלל זנים אחרים.

יינות לבנים המיוצרים מגוורצטרמינר נחשבים למעניינים. "גוורץ" בגרמנית פירושו "תבלין", ורבים מהיינות מאלזס, שם מייצרים את הטובים שביינות הזן, ניחנו בטעם מתובל ואקזוטי מובהק. תכולת האלכוהול ביין הזה גבוהה מאשר ברוב היינות הלבנים, הבשומת שלו בולטת והוא ניחן בניחוחות מובהקים של ורדים וליצ'י ולפעמים גם אפרסקים וג'ינג'ר. במיטבו זהו יין אקזוטי, רחב וממלא פה, שנועד להילגם באטיות ורק לעתים נדירות בכמויות גדולות.

יש בלבול מסוים ומוצדק בנוגע לסגנונות השונים של יינות גוורצטרמינר. באלזס רוב היינות האלה יבשים, אך באלה המתויגים Vendage Tardive או Selection de Grain Nobles יש מתיקות במידה משתנה. ללא קשר לרמת היובש, יין גוורצטרמינר מאלזס ניחן בטעמים עזים ובבשומת פרחונית במובהק. בניו זילנד, שם הענב הזה זוכה להצלחה רבה יותר מבכל מקום אחר מחוץ לצרפת, הניחוחות של היינות האלה אינם כה מודגשים, אך גם הם מפגינים את הריכוז והטעמים האופייניים לאלזס. יינות גוורצטרמינר מגרמניה הם בדרך כלל יבשים למחצה, ואילו היינות מאוסטריה מתוקים. מדינות אחרות שערכו ניסויים מוצלחים פחות או יותר בזן הזה כוללות את איטליה, שם היינות כמעט תמיד יבשים וקלילים ויש לשתותם בצעירותם; צ'ילה, שם היינות נוטים למתיקות אקזוטית; ארצות הברית (בייחוד קליפורניה ואורגון); ואוסטרליה, שם היינות קלילים, יבשים ויותר מוצקים מאשר באלזס. גם ביקבים ישראליים הגוורצטרמינר מצא בית חם.

אלזס

* Domaine Weinbach, Gewurztraminer, Cuvee Laurence, Altenbourg, Alsace,2005 . יין טיפוסי ליקב ויינבך אך בשל מרקמו הכמעט שמנוני והרמזים לדבש ולפרחים אינו טיפוסי לגוורצטרמינר. לא שזה משנה, משום שזהו יין מצוין, בעל גוף מלא, החושף רמזים נדיבים לליקוריץ, קינמון ואניס, המתפוגגים ומפנים מקום לניחוחות וטעמים נדיבים של ליצ'י ופירות קיץ בשלים. על הכל נסוך רמז לליקר צדפות שמתמשך בנועם על החך. קשה להתאים לו אוכל, אך הוא מקסים לכשעצמו. במחשבה שנייה, נסו ללגום אותו לצד פיסת גבינת ברי בשלה. שתו מעכשיו עד 2016. 351 שקלים. ציון: 94.

* Domaine Marcel Deiss, Engelgarten, Berrgheim, Alsace, 2005. בלנד של ריזלינג, פינו גרי ופינו נואר (הפינו נואר הופק במגע מינימלי עם הקליפות). יין עשיר, כמעט דקדנטי, בעל רבדים עיליים מינרליים חזקים וחומציות טובה השומרת על האיזון. הוא נפתח ברמזים לחבושים ולאפרסקים ובהמשך חושף רמזי מושק מעושנים וקלילים, שאי אפשר לעמוד בפניהם. ארוך ונדיב. שתו מעכשיו עד 2013. 225 שקלים. ציון: 93.

* Domaine Marc Tempe, Gewurztraminer, Grand Cru Mambourg, Alsace, 2003. שנת הבציר לאו דווקא טובה, אך היין מצוין. צבעו זהוב כהה וניחוחו עמוק ומזכיר סוכריית חמאה, קוקוס ודבש. בהיפתחו בכוס נחשפת קשת מצודדת של טעמים וניחוחות ובהם בולטים ליצ'י, אפרסקים לבנים וקליפות הדרים על רקע של וניל, ג'ינג'ר ופלפל לבן. יין אינטנסיבי, שעשבי תיבול קלויים מתגברים בו בגימור הבולט באורכו. שתו מעכשיו עד 2014. 288 שקלים. ציון: 93.

* Pfaffenheim, Gewurztraminer, Goldert Guerberschwier, Grand Cru, Alsace, 2001. יין שצבעו זהוב בוהק, נפתח ברמזים לקליפת תפוז מרה ובהמשך עובר לפסיפלורה, ליצ'י וקלמנטינה. המתיקות מאוזנת היטב בשל חומציות מרעננת. ארוך ונדיב ובעל רמז מובהק למנגו שמתמשך בנועם. שתו מעכשיו עד 2018. 220 שקלים. ציון: 93.

* Pfaffenheim Gewurztraminer, Alsace, 2007. יין שצבעו קש לח, החושף טעמים וניחוחות של תבלינים וליצ'י, האופייניים לגוורצטרמינר, לצד רמזים לתפוחים טבולים בדבש. אוף-דריי עם חומציות מאזנת וטובה. 140 שקלים. שתו עכשיו. ציון: 87.

* Domaine Bott Geyl, Pinots d'Alsace, Metiss, Alsace, 2006. בלנד מעניין של פינו בלאן, פינו גרי, פינו נואר ופינו ד'אלזס. יין לא מורכב אך עשיר, שניחן בחומציות טובה וברמזים נדיבים לקליפת הדרים המדגישים רמזים לתפוח, לאפרסק לבן ולמינרלים אדמתיים. כולם מוליכים לגימור אשכולית חומצי משהו אך נעים למדי. שתו עכשיו או בשנה הקרובה. 90 שקלים. ציון: 87.

* Cave de Beblenheim, Gewurztraminer, Alsace, 2008. יין יבש למחצה בעל גוף קל-בינוני, שניחן בניחוחות וטעמים של פפאיה, ליצ'י ומשמש על רקע מתובל קלות. האיזון הטוב בין המתיקות לחומציות הופכים אותו ליין צנוע אך מצודד. שתו עכשיו. 60 שקלים. ציון: 85.

* Pierre Sparr Gewurztraminer, Alsace, 2007. לצערי, זהו יין פשוט מדי, שאינו עומד באמות המידה הרגילות של היקב. אף שגוורצטרמינר אמור להיות מתובל, ביין הזה התיבול כה בולט עד שהרמזים לאניס ולציפורן מסתירים את הרמזים לפרי הדר ולפרחים שמתקשים להותיר את רישומם בחך. שתו עכשיו. 100 שקלים. ציון: 84.

ישראל

* כרמל, כרם יחיד, גוורצטרמינר, בציר מאוחר, שעל, גולן, 2009. בהשפעת בוטריטיס בשיעור 15%-20%, זהו יין שניחן בניחוח דבשי ופרחוני מקסים. כמו מהדורות קודמות של היין הזה, הוא מורכב, נדיב, בולט במתיקותו, אך מאוזן בחומציות טובה. היין חושף רמזים ברורים לדבש אקליפטוס, ליצ'י ומשמשים מיובשים - והכל על רקע מתובל במידה. יין מסחרר שמתמשך עוד ועוד. שתו מעכשיו עד 2020. 90 שקלים. ציון: 90. כשר.

* יקב רמת הגולן, Heightswine, ירדן, 2008. יין שמיוצר על טהרת ענבי גוורצטרמינר, צבעו זהוב עז ובוהק וגופו בינוני. הוא ניחן במתיקות דבשית וחושף פירות מצודדים ובהם אפרסק, משמש ופירות טרופיים על רקע של תפוחים אפויים בטעם ג'ינג'ר. עשיר, ארוך ומלא חיים בזכות החומציות הטובה. מוצלח מאוד לצד עוגת גבינה או פאי פירות. שתו מעכשיו עד 2018. 110 שקלים. ציון: 92. כשר.

* יקב רמת הגולן, ירדן, גוורצטרמינר, 2010. יין שצבעו קש זהוב כהה, גופו בינוני והוא ניחן במתיקות מתונה וחושף רמזים לפרי הדר ופירות טרופיים, אך חסרות בו התכונות האופייניות לגוורצטרמינר שבזכותן היין הצליח בעבר. שתו עכשיו. 70 שקלים. ציון: 87. כשר.

* כרמל, אזורי, גוורצטרמינר, גליל עליון, 2009. היין - מהכרמים קיומי ושעל שבצפון הגולן - עבר תסיסה קרה כדי לשמור על הניחוחות והטעמים. יין אוף דריי עם חומציות טובה ומאזנת, החושף טעמים וניחוחות של משמשים, ליצ'י ותבלינים. בגימור הארוך מתגבר רמז קל אך מפתה לדבש ואקליפטוס. שתו עד 2012. 65 שקלים. ציון: 90. כשר.

* בנימינה, רזרב, גוורצטרמינר, בציר מאוחר, 2009 ,Cluster Select. יין שיוצר מענבים ש-20% מהם עברו השפעה של בוטריטיס, בעל גוף מלא ומרקם כמעט עבה. ניחן ברמז קל ומצודד לבוטריטיס המדגיש ניחוחות וטעמים של משמשים מיובשים ומדובשים. יין קינוח מפתה בעל תכולת אלכוהול נמוכה וחומציות טובה ומאזנת המשווה לו חיים. שתו מעכשיו עד 2016 ואולי אף מעבר לזה. 60 שקלים. ציון: 92. כשר.

* פלטר, גוורצטרמינר, 2010. יין אוף-דריי שניחן בחומציות טובה המעניקה לו חיים ורעננות. בהיפתחו חושף ניחוחות וטעמים של מי ורדים וליצ'י, האופייניים לגוורצטרמינר, בתמיכה נאה של רמזים לתפוחים ירוקים, אגסים בשלים ושקדים ירוקים. מתמשך לאורך זמן ובניחותא על החך. שתו מעכשיו עד 2014. 100 שקלים. ציון: 90.

* צרעה, הרי יהודה, גוורצטרמינר, אור, 2008. יין עם איזון טוב בין מתיקות לבין חומציות שמדגיש טעמים וניחוחות של גויאבה, אננס ואגס, לצד רמזים לאפרסקים בשלים ורמז נדיב לריבת חבושים מפולפלת - הכל על רקע קל של מינרלים. שתו מעכשיו עד 2015. 90 שקלים. ציון: 90. כשר.

* גוש עציון, אלון הבודד, גוורצטרמינר, 2009. יין שצבעו זהוב בהיר, הנפתח בניחוח של חמאה מושחמת, פרחים שזה עתה נקטפו ומינרלים דמויי צפחה. ניחוחות וטעמים של תערובת פירות קיץ, לימונים וקלמנטינות, בתמיכה נאה של רמז לדבש אקליפטוס. בשל ומעודן. שתו מעכשיו עד 2012. 67 שקלים. ציון: 89. כשר.

ליד קרפיון

מאחר שיינות המיוצרים מענבי גוורצטרמינר בולטים בניחוח, בתיבול ובבשומת, רבים מתקשים להתאים להם אוכל. רבים ישמחו לשמוע שהגוורצטרמינר מתאים באופן אידיאלי למטבח של אלזס. למעשה קשה למצוא יין טוב יותר לליווי מאכלי כבד אווז, קרפיון בכל צורה, כרוב כבוש, קיש לורן או מרק בייקון. באופן כללי, גוורצטרמינר יבש מתאים מאוד למאכלי בשר שמן ודגים.

קשה יותר להתאים יין גווצטרמינר מתוק למחצה או מתוק לאוכל. הייינות האלה מתאימים יפה לרוב מאכלי הביצים, לפונדו גבינות ולקישים, אך רבים (ובהם בני אלזס) מעדיפים להשתמש ביינות אלה כאפריטיף או לצד קינוח. אני עצמי אוהב לשתות יין גוורצטרמינר יבש למחצה או מתוק כשהוא מצונן היטב, כאפריטיף או לצד כוס קפה מהביל במקום קינוח.



כרם של יקב פלטר ברמת הגולן



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו