בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

מקשיבים לגפנים: פיתויים משכרים בחבל היין של בורדו

כנסייה חצובה בסלע מתחת לפני האדמה, מאפה מתוק שמכינים ממתכון סודי מהמאה ה-17 ויקבים בארמונות עתיקים

תגובות

רק 300 תושבים מתגוררים בכפר הקטן סנט אמיליון (Saint Emilion), כ-30 קילומטר ממזרח לבורדו בדרום מערב צרפת. לעומת זאת, לא פחות ממיליון מבקרים מגיעים לכפר הזה בכל שנה. הם באים כדי לראות את הבתים, הרחובות הצרים מימי הביניים, הכנסייה הענקית שחצובה בסלע. אבל יש שתי סיבות אחרות שגורמת להמוני המבקרים להגיע לכפר הקטן - הם מגיעים לסנט אמיליון כדי לטעום מקרון - מאפה מקומי מתוק, שבכל החנויות בכפר טוענים שמכינים אותו בדיוק לפי אותו מתכון סודי שנתנה נזירה במאה ה-17, והם באים כדי לשתות יין באחד המקומות הכי מפורסמים בעולם.

האזור שעליו מדובר אינו גדול במיוחד, ואפשר לחצות אותו ביום אחד. מרכזו סביב העיר בורדו בחבל אקיטן (Aquitaine) בדרום מערב צרפת. הכפר הימי-ביניימי סנט אמיליון, שהוכר כנכס עולמי על ידי ארגון אונסק"ו, הוא נקודת התחלה טובה ויש בו שילוב יפה בין הכרמים, הבתים והגבעות שמקיפות אותו.

למרות הפיתויים הרבים מעל פני האדמה, שמכוונים כמעט כולם לחך ולקיבה וכוללים כמה חנויות מצוינות ליין ואחרות שמתמחות בהכנת ומכירת מקרון, האתר המעניין ביותר בסנט אמיליון נמצא דווקא מתחת לקרקע, ואין בו מה לאכול או לשתות. שטח עצום של מחילות ומנהרות חפור תחת הכפר כולו.

במרכזו של המתחם התת-קרקעי ניצבת הכנסייה המונוליטית, שחצובה כולה בסלע ונחשבת לגדולה מסוגה באירופה. היא נחפרה בידי נזירים שהגיעו במאה ה-10 מחבל קפדוקיה בטורקיה, שם שאבו כנראה את הרעיון. כיום יש בה כמה אולמות גבוהים עם שישה חלונות שמאפשרים לקרני אור אלכסוניות לחדור פנימה, ומעניקים למקום מראה מלא הוד ומרשים. ב-1996 הוכרז המקום כאחד מ-100 האתרים בעולם שנמצאים בסכנת הכחדה ומאז נעשה מאמץ להגביל את מספר המבקרים במקום.

צמא גדול אוחז בכל השבים לפני האדמה, והם יוצאים לחפש קצת יין בסביבה. אחת האפשרויות הקרובות ביותר היא ללגום יין מבעבע, בבר שפועל כיום בשרידי המנזר הפרנסיסקני. המקום הוקם כבר במאה ה-14, והקלויסטר הסגור שלו הוא ללא ספק החלק היפה ביותר. צמחייה מטפסת ירוקה מכסה אותו, ועל העצים צומחים פקקי שעם. בירור קצר מעלה שהפקקים נתלו שם כחלק מאמונה מקומית - התושבים מאמינים שכך אפשר לגרום למשאלות להתגשם.

חובבי מדרגות יטפסו את 196 המדרגות שמובילות אל ראש מגדל הכנסייה ויזכו לתצפית יפה על הגגות, הכרמים והגבעות שמקיפות את הכפר. המשך הטיול מוביל אל כמה מן היקבים האיכותיים של האזור. בניגוד לדרכי יין באזורים אחרים, באזור בורדו תיירות היין נעשית באיפוק ששומר בקפדנות על הפרטיות והכבוד של בעלי השאטו. בחלק מן היקבים אין אפילו חנות לממכר יינות למבקרים. בעלי כמה יקבים הסבירו שהם מעדיפים למכור את כל התוצרת לסוחרים גדולים ולא לעסוק ב"ענייני מכולת" כפי שכינו את המכירה ליחידים. אלא שהמשבר הכלכלי והתחרות הקשה מכתיבים את הצורך לפתוח את דלתות השאטו לסקרנים שרוצים לטעום יין, לאכול גבינה וגם לקנות כמה בקבוקים.

כחלק מן השינוי שעובר על האזור מארגנת לשכת התיירות של סנט אמיליון בסוף השבוע הראשון של מאי "בית פתוח", שבו מאפשרים כמעט כל בעלי היקבים לבקר בביתם. לבאים בשאר ימות השנה מחלקים בלשכת התיירות מפות עם מסלולי היין והמקומות שחובבי המשקה יכולים לטעום, להתרשם ולקנות בהם.

פייר דאספניה, יינן ואחד הבעלים של שאטו גרנד קורבן דאספניה (Chateau Grand Corbin Despagne) הוא אחד מהם. תחילה הוא מונה את שושלת משפחתו עד המאה ה-16. השם קשור כנראה לקרבה לגבול הספרדי. לפני שבעה דורות רכשו בני המשפחה את השאטו ליד סנט אמיליון. פייר מנהל את העסק המשפחתי ב-15 השנים האחרונות. הוא מסתכל באהבה על הגפנים ומסביר שהן בנות 43 שנים ומצבן מעולה. "הבסיס ליין שלנו הוא ההקשבה לגפן. בודקים כל הזמן את הקרקע, מעניקים טיפולים עדינים, עוברים בהדרגה לחקלאות אורגנית. כל אלה משפיעים על איכות היין יותר ממה שנעשה אחר כך ביקב". הוא מייצר 150 אלף בקבוקים בשנה ואת היין הטוב ביותר עושים לדבריו מהגפנים הוותיקות ביותר.

דאספניה הוא מארח למופת. הכרם והיקב מרשימים והיין טעים, אבל אין לו חנות והוא אינו מוכר כאן יין. הוא פשוט גאה להציג את המסורת המשפחתית. מסחר זה משהו שאחרים עוסקים בו. על סיור בחלק הבית שבו גרה המשפחה אין מה לחלום אפילו. כבר בשלב המוקדם הזה של הסיור אני נכון להודות בפה מלא, שאין לי שום יכולת או כישרון להבחין בין היינות השונים שממשיכים למזוג לכוסי. לכולם יש טעם נעים של יין אדום. בתום כל טעימה מצקצקים שותפי למסע בלשונם ובוררים ביטויים נבונים כ"טעם פירותי, טבק, רגישות, מלאות, עגול". אני משתדל שלא לפגר ומחקה את המגיבים שנראים לי מבינים.

שאטו פאפ קלמאן

שאטו פאפ קלמאן (Chateau Pape Clement) בפרברי בורדו הוא ההיפך הגמור מן היקב של דאספניה. כאן הכל ערוך לביקור של תיירים, והמסלול הברור מוביל אל החנות הגדולה והמרשימה, שבה מוצגים היינות לפי המחירים מ-10 ועד 50 יורו לבקבוק. התחושה במקום היא שכאן מקדישים לאירוח את מלא תשומת הלב. חלק מהסיור כולל ביקור בטירה מן המאה ה-18, עם ריהוט עתיק ושטיחים רקומים. במקום משכירים לאורחים שבעה חדרים ויש בו כמה אולמות אירועים. הגן מאחורי השאטו יפה במיוחד.

נשות מדוק

בחבל מדוק (Medoc) מצפון לבורדו נמצאים כמה מן היקבים המפורסמים ביותר באזור. אחת היוזמות המעניינות בחבל היא שותפות בת שש שנים בין ארבע נשים. כל אחת מהן מגיעה מיקב אחר, אבל הן מציעות ביחד סדנאות שמיועדות לתיירים ולמבקרים שרוצים לחוות באופן אישי את העיסוק בייצור היין.

ארמל פאלסי קרוז, אחת מן הארבע והבעלים של שאטו דה טאיאן (Chateau du Taillan) מתארת את הסדנאות שמציעות נשות מדוק. הבסיס הוא סדנת בציר בעונת הסתיו (ספטמבר עד אוקטובר). המבקרים עובדים קצת ואוכלים הרבה בחברת הבוצרים המקצועיים. לאחר מכן צופים המשתתפים בתהליך הכנת היין, ומסיימים כמובן בטעימת יינות משנים קודמות.

בשאר ימות השנה מציעות נשות מדוק סדנאות שבהן מלמדים איך יוצרים יין מסוגי ענבים שונים, התאמה בין סוגי גבינות ליין ולאחרונה החלו לשווק סדנה שעוסקת בקשר בין יין ליופי, שעיקרה טיפולי יופי לנשים, שמסתיימים בטעימת יינות.

מחיר הסדנאות בין 40 ל-80 יורו. כל סדנה נמשכת יום שלם, והמחיר כולל הסעה מבורדו וארוחת צהריים.

שאטו דה מונבזיליאק

מסוללת העפר הגבוהה שליד שאטו דה מונבזיליאק (Chateau de Monbazilliac), כעשרה קילומטרים מדרום לברז'רק ו-60 קילומטרים ממזרח לבורדו, רואים את אחד הנופים הרחבים והיפים ביותר באזור. שורות ארוכות של כרמים שעדיין לא מלבלבים ועצים שעומדים בשיא הפריחה שלהם מקיפים את הטירה. במונבזיליאק אפשר לנצל הזדמנות טובה לשלב בין ביקור בארמון מן המאה ה-16 לטעימת יינות של היקב המקומי. ההתמחות של השאטו היא היינות הלבנים. היקב שפועל 70 שנה מאגד 100 מגלי ויצרני יין מקומיים.

בית הספר ליין

במרכז העיר בורדו פועל בית ספר ליין. המוסד מציע סדנאות וקורסים קצרים שנמשכים בין שלוש שעות לשלושה ימים. הקורסים מיועדים לחובבי יין שרוצים להרחיב את השכלתם בנושא, ואת הבנתם בסוגי היין השונים ובתהליך ייצורם. הם מיועדים גם לבעלי מקצוע שרוצים בהיכרות מעמיקה עם יינות בורדו.

חזק וחושני

על הגישה החדשה לתיירות היין בחבל בורדו מעיד מקום שנקרא Winery. כבר השם באנגלית מצביע על הפנייה לקהל תיירים שאינם דוברי צרפתית. המקום מציע היכרות עם יינות החבל, חנות ענקית ליינות האזור ובעיקר סדנה שנמשכת שלוש שעות שבמהלכה קובעים בעזרת תוכנת מחשב מיוחדת מהו פרופיל היין האישי של כל מבקר.

בתחילת הסדנה ביקשו ממני לענות על סדרת שאלות כלליות שמעידות על האופי, הנטייה האישית, הטעם ובעיקר איזה יינות אני אוהב. בהמשך טעמתי שישה יינות מבלי לדעת עליהם מאומה. אחר כך עניתי על שאלות האם הם נעמו לחכי, מה אהבתי ביין זה, מה הוא הזכיר לי וכדומה.

שעה לאחר מכן כבר אחזתי בידי חוברת נאה ומעוצבת שעליה נכתב שמי באותיות מסוגננות. טקסט די ארוך בעמוד השני הבהיר שיש לי חיבה לטעם מתוק, ושפרופיל היין שלי הוא "חזק וגורמה". בירור קצר העלה שרוב הגברים בסדנה זכו לתואר "חזק". רוב הנשים שהשתתפו זכו שבפרופיל שלהן תופיע המלה "חושני". *

מראה מקום

סנט אמיליון: נמצאת 30 קילומטר ממזרח לבורדו. הגעה ברכבת מפאריס לתחנת ליבורן ומשם לסנט אמיליון. המגיעים במכונית נוסעים בכביש 10 מפאריס לבורדו ומשם בכביש 62 עד היציאה La Reole ou Langon.

אתר לשכת התיירות: tourisme.com-emilion-www.saint

שאטו גרנד קורבן דאספניה: סמוך מאוד לסנט אמיליון. ביקורים בתיאום בטלפון 0557510838 או באתר despagne.com-corbin-www.grand

שאטו פאפ קלמאן: כדי להגיע יורדים מכביש הטבעת שמקיף את בורדו ביציאה 13 ומשם נוסעים לפי השילוט לפסאק (Pessac). סיורים מודרכים מתקיימים כמה פעמים ביום. כדאי להזמין מקום מראש בטלפון 0557263834. אתר: clement.com-www.pape

מידע על הסדנאות של נשות מדוק אפשר למצוא באתר www.lesmedocaines.co

הסבר כיצד להגיע לשאטו דה טאיאן יש באתר השאטו www.chateaudutaillan.com

בית הספר והבר שצמוד אליו פועלים בבניין Maison du Vin, מול לשכת התיירות של בורדו בכתובת .1 cours du XXX Juillet. אתר: www.bordeaux.com

- Winery ליד בורדו על כביש 1D בין Le Taillan ל-Medoc-de-Castelnau אתר: www.winery.fr



חזית טירת מונבזיליאק בחבל היין של בורדו. סיור וטעימות


היינן פייר דאספניה. שושלת משפחתית



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו