בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

כך תגדלו צמחי מרפא בבית (כולל אלוורה)

אפשר לקנות שפופרת של אלוורה שכתוב עליה שהיא טבעית, ואפשר, בקלות רבה, לגדל אלוורה באדנית. וגם רוזמרין, לוונדר ומרווה, שלכולם סגולות מופלאות

5תגובות

לא צריך שטח חקלאי, אפילו לא חצר. יש שפע צמחי מרפא שמשגשגים גם בעציצים, אדניות, בעצם בכל כלי קיבול מלא באדמה. רובם קלים לטיפול עד כדי כך שגם בעלי מוניטין הרסניים בתחום הגינון הביתי עשויים לראות ברכה בעמלם. בין צמחי המרפא יש גם כאלה ששונאים פינוק וטיפוח ומיטיבים לצמוח דווקא בתנאים של הזנחה פושעת ומיעוט מים. הנה כמה מהם, בתוספת רעיונות לשימושים ביתיים.

אלוורה

רבים קונים אלוורה ומשתדלים שיהיה כתוב על האריזה שהיא טהורה או טבעית. כולם יודעים שהיא מעולה לטיפול בפצעים, גירויי עור או כוויות. בנוסף לכך היא נחשבת אנטי היסטמין טבעי ורב השפעה וגם משככת כאבים. יש אף מי שמאמינים שהיא טובה לבעיות עיכול ובולעים את הג'ל. עוד שימושים: אפטר שייב טבעי, שיכוך נפיחות מסביב לעיניים והקלה של עקיצות, גם של יתושים.

מעטים מגדלים את האלוורה בבית ואלה שכן מתאפקים לא לצחוק. כל כך קל לגדל אותה.

האלוורה זקוקה למעט מאוד מים וטיפול אבל לא אוהבת קור. בעיה קטנה למי שמגדל אותה בישראל. מומלץ לגדל את האלוורה על אדן החלון במטבח ופשוט לחתוך עלה בכל פעם שנכווים. יתרון נוסף לגידולה בתוך הבית נובע מכך שמייחסים לה מעצם נוכחותה את היכולת לנקות אוויר מזוהם ולטהרו.

ובחזרה לריפוי הגוף: הג'ל השקוף ניגר מהעלה, כל מה שצריך כדי לשחרר אותו הוא לחץ מתון באצבעות. אפשר גם לגרד אותו בכפית. מי שמגדל את האלוורה בחצר או במרפסת יכול לקטוף כמה עלים, לחלק כל אחד לשניים לאורך, לחתוך לפרוסות בעובי של שלושה ס"מ ולשמור במקפיא לעת צרה ושליפה מהירה. בשעת הצורך פשוט מחליקים את הצד של הג'לי על העור (אין צורך להפשיר לפני כן).

אפשר גם להכין משקה אלוורה:

צריך: כוס קוביות מלון, אגס בינוני מגולען וחתוך, רבע כוס מיץ לימון טרי, 2 כפיות אלוורה טבעית. הכנה: מרסקים בבלנדר עם כמה קוביות קרח ומגישים קר.

רוזמרין

לפני שנים רבות עבדתי כעוזרת במאי בתיאטרון באר שבע. יום אחד התנפחו שתי עיני והרגשתי איך בכל אחת מהן מבצבץ ראש של שעורה. כשהשחקנית הוותיקה ציפורה פלד הביאה לי מגינתה כמה ענפי רוזמרין, השרתה אותם במים רותחים, הכינה מהם קומפרסים והניחה אותם על עיני, פשוט לא היה לי נעים להגיד לה שאין לי ראש לשטויות האלה. היא הרי אשה כל כך מתוקה. אז הסכמתי להניח את הראש אחורה ולסבול את הקומפרסים שטיפטפו לי על הצוואר והמשיכו הלאה. אבל אחרי שעה שמתי לב להטבה משמעותית ולמחרת העיניים שלי היו כמו חדשות.

חוץ מהטבה משמעותית ומהירה בכל מה שקשור לבעיות עיניים, יש מי שנשבעים ששפשוף עלי רוזמרין בתוך היד לא רק מעורר אלא גם מחדד את הזיכרון ואף מגביר את הערנות. וכל זה במחיר של שאיפת ריח נעים במיוחד. הרוזמרין הוא צמח ים-תיכוני מובהק ולכן הוא מסתפק במה שיש לאקלים המקומי להציע לו: הרבה שמש ומעט מים.

הקדמונים, בגלל סגולותיו של הרוזמרין כמחדד חשיבה, נהגו לעטר את ראשיהם בזרים שנשזרו ממנו. זה עלול להיתפש כדקדנטי משהו ולכן מומלץ להרתיח את הרוזמרין בסיר כדי שאדיו הניחוחיים יתפזרו בבית או פשוט לחלוט ממנו תה (שתי כפות מחטי רוזמרין בתוך כוס מים רותחים, מחכים חמש דקות ושותים עם או בלי לימון).

יש מי שמניחים ענפי רוזמרין בתוך מי האמבט ומאמינים שהם מרעננים, מחטאים וממריצים, מקלים על התקררות ומפיגים מתח. זאת ועוד: במקומות אחרים, בזמנים אחרים, נהגו להניח ענפי רוזמרין במיטה כדי לגרש שדים. בבחינת אם לא יועיל, לא יזיק.

ואשר לשימוש הנפוץ במיצוי רוזמרין לסילוק כינים - ניסיתי וכשלתי. יכול להיות שגם הכינים כבר לא מה שהיו פעם. בנוסף לכך, מחטי הרוזמרין משדרגות כל תבשיל, מאפה או סלט.

כך מכינים דלעת רוזמרין:

צריך: 2 חצאים של דלעת ערמונים יפה, שלוש כפות שמן זית, זר רוזמרין. הכנה: מרפדים תבנית טרה קוטה בענפי רוזמרין, מניחים את שני חצאי הדלעת, מושחים אותם בשמן, מכסים ומכניסים לתנור שחומם מראש ל-250 מעלות. אחרי חצי שעה הדלעת נימוחה ואפופה בניחוח הרוזמרין.

לוונדר

לניחוח הלוונדר יצאו מוניטין של גלולות שינה טבעיות: כל היתרונות בלי החסרונות. כמו הרוזמרין, הלוונדר הוא צמח ים-תיכוני שאוהב שמש ויובש יחסי. באביב הוא פורח בסגול ואת הפריחה שלו נהוג לאסוף, לייבש ולהטמין בארונות בגדים וגם בין הכרית למזרון.

מהפרחים וגם מהעלים אפשר להכין תה ולשתות אותו לפני השינה. ויש גם מי שמכינים מיצוי על ידי השריית העלים והפרחים באלכוהול למשך שבועיים. איך? פשוט מאוד - מכניסים עלים ופרחים לבקבוק אלכוהול קטן, סוגרים ומחכים. המיצוי המוכן מקובל כשיקוי שינה. לא ניסיתי.

רוטב לוונדר:

צריך: כוס פרחי לוונדר, רבע כוס שמן זית, חצי כוס מיץ לימון טרי, 3 תמרים מג'הול מגולענים. הכנה: מבשלים את הפרחים בכוס מים - מרתיחים, מקטינים את האש ומצמצמים במשך כחמש דקות. מקררים ומכניסים למעבד מזון עם הלימון, תמרים ושמן זית. מעבדים עד שנוצר רוטב חלק.

מרווה

כל הדברים הטובים שנכתבו על הרוזמרין והלוונדר נכונים שבעתיים בנוגע למרווה. היא לא מבקשת דבר ובתמורה נותנת המון: ריח נפלא, טעם מעודן והרבה סגולות מרפאות. המרווה מצוינת לשטיפת הפה ומחטאת אותו, את החניכיים ואת הגרון. היא מיטיבה עם מערכת העיכול והשפעתה על מצב הרוח היא לא רק מרגיעה אלא גם מרוממת.

הכי קל ופשוט לחלוט כמה עלים במים רותחים ולשתות. אבל המרווה משתלבת כמעט בכל מאכל ומיטיבה עם כולם: רוטב עגבניות, סלט ירקות, סלט פירות, מאכלי גבינה, מאכלי ביצים, קינוחים, כולם נשכרים מהמפגש עם המרווה.

קינוח מרווה:

צריך: כוס קוביות אננס קפואות, בננה בשלה, 10 עלי מרווה, חופן אגוזי קשיו. הכנה: מכניסים את כל הרכיבים למעבד מזון ומפעילים עד קבלת מרקם אחיד.

טאבולה לפסח

צריך: לכל סועד קישוא בינוני אחד חתוך לפרוסות עבות, תפוח קטן מתוק חתוך לרבעים, כף קוקוס, חופן עשבי תיבול לפי בחירה (כוסברה, נענע, פטרוזיליה), חצי חופן אגוזי מלך וחצי חופן צימוקים. חצי כוס קינואה מבושלת בטמפרטורת החדר.

הכנה: מכניסים את כל המרכיבים חוץ מהקינואה, הקוקוס והצימוקים למעבד מזון ומפעילים בפולסים קצרים כדי שתתקבל טאבולה ולא מחית. מעבירים לקערת הגשה, מערבבים עם הקינואה ומקשטים בצימוקים וקוקוס.



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו