בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

אתם מחוברים לאתר דרך IP ארגוני, להתחברות דרך המינוי האישי

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

מסעדת חג' כחיל ביפו - גן עדן של סלטים (וזה עוד לפני האוכל)

היכן מוגשות הסעודה הצמחונית המשתלמת בישראל, ארוחת הטאפאס הזולה ביותר וההצעה הקולינארית הקוסמת ביותר? בחג' כחיל ביפו

7תגובות

איך, לעזאזל, לא חשבו על זה קודם? זו המחשבה הראשונה (והשנייה, והשלישית) שעולה בראש בזמן ארוחה במסעדת "חג' כחיל" החדשה והנפלאה ביפו. וב"זה", הכוונה למסעדה ערבית אותנטית ביפו. לא מסעדה מיובאת מהגליל, אלא כזאת שהאותנטיות שלה כפולה: גם ערבית אסלי וגם תל-אביבית למהדרין. כלומר, עולש, מחמר, פרפחינה, צוואר טלה ממולא, חוביזה וסינייה. אבל כל אלה בגרסה הרבה יותר תל-אביבית, כלומר, יותר עדכנית, מלוטשת ונוצצת מהמסעדות הערביות בצפון.

ואז עולה בראש עוד מחשבה טורדת: מאיפה בדיוק להתחיל? הנובלס אובליז' מחייב להתחיל מהאיכות (הלו, זה טור גסטרונומיה, לא טור צרכנות), אבל מה אתה כבר יכול לעשות מול מחיר שכזה? אז ברשותכם, הפעם נתחיל מהמחיר. נסלק את העניין הזה מעל השולחן ונפנה אותו לטובת ערכת הסלטים המרהיבה של "חג' כחיל".

אז ככה, ערכת סלטים מלאה במסעדה הזאת, בלי להזמין בשר, עולה 30 שקל לאדם. כלומר, חמישה אנשים שבאים, אוכלים סלטים עד דלא ידע, ושותים משקה קל משאירים 200 שקל. עכשיו נשאר רק לברר אם מדובר בארוחה הצמחונית המשתלמת ביותר בישראל, בארוחת הטאפאס (הבטחתי עדכנות) המשתלמת ביותר, או שפשוט, בהצעה הקולינארית המשתלמת ביותר? למיטב הבנתי, ב-30 שקל לאדם (אם מזמינים גם מנת בשר המחיר יורד ל-20 שקל לאדם), עם ערכה מגוונת ומעולה כל כך של סלטים, אין דרך שבעולם שבה המסעדה מרוויחה.

לכן, אין לי אלא להניח שנעים חג' כחיל, איש שכבר ניהל עסק או שניים בחייו, פשוט נוקט כאן אסטרטגיה שיווקית ישנה: יבואו בשביל המחיר, יחזרו בשביל האיכות. עלי, לדוגמה, זה עבד מצוין: באתי להתרשם מהמסעדה ביום רביעי, וביום שישי כבר חזרתי עם המשפחה.

מרירות מרתקת

אז מה מקבלים ב"חג' כחיל" בשביל 30 שקל? נתחיל, ברשותכם, בסלטים המיוחדים. קודם כל, פרפחינה. עלי הצמח הזה (שמוכר יותר כרגלת הגינה או ריג'לה), שהם החלק האכיל, עתירים בטעמי מרירות שמזכירים מנגולד, אבל הם קצת יותר עדינים ומורכבים. טיפול פשוט, תיבול אלמנטרי, קצת מיץ לימון, וזהו.

ליד הפרפחינה, עוד ירק עונתי: חרדל בר. הוא לא מוגש כשלעצמו, אלא מככב בסלט נהדר עם לבנה. החרדל הזה, שיש לו עקצוץ חרדלי באף, אבל עקצוץ עדין ונעים, משדרג את הלבנה למעדן. עוד קצת מעלי העונה? בוודאי: עולש. העולש נכנס למטבח שלנו כבר לפני עשור בערך הודות למאמצים של מסעדות דוגמת "אל באבור" ו"דיאנה". כמו הפרפחינה, זה ירק שכוחו במרירות מרתקת ובטעמי לוואי שאין דרך לתאר אותם אלא כ"אביביים". כאן הוא מותקן באופן מושלם: שליקה קצרה, ערבוב קצר עם בצל, וזהו. בלי תבלינים שיסתירו את טעמו ובלי שטויות.

הלאה, חוביזה. פעם זו היתה בדיחה (זוכרים את סיפורי האימה על קציצות החוביזה שאכלו בזמן המצור על ירושלים?). ובכן, חוביזה (חלמית בעברית) היא הכל חוץ מבדיחה. זה עוד ירק שלצד העולש והפרפחינה סימל במטבח הערבי המסורתי את בוא האביב. מה שאוכלים בחובייזה הוא את זר העלים הרכים והדשנים שהיא מצמיחה בתחילת האביב, וגם כאן, שום תיבול, רק הטעם הנהדר של העלים.

מכן והלאה זה מתחיל להיות קצת יותר מתוחכם: סלט של סברס עם לבנה עזים. הסלט הזה הוא דוגמה ראשונה לכיוון שאני מעריך שעוד יתפתח ב"חג' כחיל", של עדכון הטעמים המסורתיים למנות שף. האיש שאחראי על המטבח כאן, אגב, הוא עומר עלואן. עלואן, יליד נצרת, למד ועבד שש שנים בגרמניה, והטכניקה של מטבח אירופי קלאסי ניכרת מאוד בעבודה הנקייה והמדויקת שלו.

כשחזר ארצה עבד ב"דיאנה", אבל לא נהפך לשף הראשי של המסעדה. נעים חג' כחיל, שהבחין בכך שמדובר בכישרון נדיר, שלף אותו משם ובנה את המסעדה החדשה סביב היכולות יוצאות הדופן שלו. סלט של סברס עם כדורי לבנה עזים הוא דוגמה נהדרת ליכולות האלה: מקומי מאוד, אותנטי מאוד, אבל גם "שפי" מאוד. מהודר, מהודק וטעים להפליא. אתם חושבים שהתחלנו? איפה.

תאווה לעיניים

מכאן אני פשוט אעבור לרשימה: עגבניות שרי בטחינה פיקנטית (פנטסטי: מתוק וחריף בעת ובעונה אחת), תפוחי עץ בחומץ (נשמע מוזר? חכו עד שתרגישו את ההשפעה המרעננת של תפוחי העץ ליד צוואר טלה ממולא), סלק (עם תפוחי עץ, זוהר ויפה), אבוקדו, קישואים בטחינה, סלט גזר, חצילים ביוגורט, תרד בר (או-לה-לה), לבנה עם אגוזים, כרובית בטחינה (מהמוצלחות שבכרוביותינו) - לא איבדתם את חוט העלילה, נכון? 30 שקל לאדם.

עגבניות שרי בפסטו מקומי, חציל יווני (מושלם), חציל רומני (מאז ימי מלך החצילים שליד מגרשי הטניס לא היה כאן חציל רומני כזה). מספיק? איפה. כי אחרי הצלחות הקטנות מגיעים הסלטים הגדולים: טבולה (שאת רעש הקיצוץ שלה אפשר היה לשמוע מהמטבח), סלט עלים וסלט חסה פריכה חתוך דק. וכל אלה, עם פיתה טרייה - בהשפעה טורקית מודגשת - שנאפית במקום.

מה עוד הבנאדם צריך? אז קודם כל שלוש קיבות, ואז חוש התאפקות של נזיר אפגאני. כי אם תטעו ותתנפלו על הסלטים, אתם עלולים להגיע למנות העיקריות כמונו: באפס כוח. וזו טעות. בעיקר כשמדובר, למשל, בצוואר כבש ממולא. כאן, בצוואר, מגיעה למלוא ביטויה העדכנות של המקום. קודם כל, זו מנה יפהפייה: שחומה, מגיעה לשולחן בחתיכה אחת, מעוטרת בפירות יבשים ובשקדים. תאווה לעיניים. ואז מגיעים הטעמים והניחוחות, והם חדים, מענגים ומשכרים. מרגישים את הקרדמון במנה, מרגישים את איכות הפירות המיובשים ומרגישים את הזמן הארוך שבו שומן הכבש נספג באורז. בקיצור, מרגישים לגמרי לא רע.

עוד מנה מסורתית נהדרת כאן היא הקבב החלבי: הקבב נעשה בקציצות קטנות, בתוך מרק עגבניות עשיר (שאולי הייתי מפחית טיפה את כמות הכמון שבו), והן עסיסיות, בשרניות ומהבילות.

לקינוח מגישים ב"חג' כחיל" כנאפה מצוינת. הגבינה והבצק מגיעים מנצרת, הביצוע - ובעיקר ההקפדה שלא לקבור הכל בתוך מתיקות מוגזמת - כל כולם טוב הטעם של המקום. עוד מנת קינוח מוצלחת היא העטאיף. פעם אפשר היה לאכול את המנה הזאת ביפו בעיקר ברמדאן. היום, בזכות הביקוש, היא זמינה ברוב ימות השנה וגם זלגה לכמה וכמה מסעדות בתל אביב גופא. הגרסה של "חג' כחיל" מושלמת: בצק גמיש שעוטף מילוי פריך, ובעיקר: לא מתוק מדי.

וכך, כשאתה יוצא מ"חג' כחיל" ומתוק לך, זה לא כי סיממו אותך בסירופ סוכר, זה פשוט כי האכילו אותך יוצא מהכלל. ואני מתנצל על הנדנוד אבל אני חייב לחזור על זה שוב: 30 שקל? אתם רציניים? *

חג' כחיל - כל הפרטים והכתבות

"חג' כחיל". רזיאל 18 יפו (כיכר השעון). טל' 5188866-03

חשבון בבקשה

ערכת סלטים (כ-20 לזוג)..............................40 שקל

צוואר כבש ממולא (מנה זוגית).......................170 שקל

2 קולה זירו.............................................. 20שקל

כנאפה....................................................24 שקל

טיפ........................................................40 שקל

סך הכל.................................................294 שקל



''חג' כחיל'' ביפו. טכניקה של מטבח אירופי קלאסי
 



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו