בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

מה עושה הפסח למסעדות בארה"ב?

כ-50 מסעדות ברחבי ארצות הברית יגישו מחר ארוחת סדר כהלכתה. רובן ימשיכו בתפריט החג במשך כל השבוע, עם חידושים יצירתיים שמותחים את גבולות המסורת

תגובות

סבה וסבתה של ויקטוריה הרמן מתו ב-2005, ומסורת סדר הפסח שהיתה נהוגה במשפחתה חלפה מן העולם אתם. בשנה שעברה, כשליל הסדר חל באמצע השבוע, היא ובן זוגה נהגו כמו יהודים אמריקאים רבים בפסח - הם חגגו את ליל הסדר במסעדה: "ג'ו-דו" באיסט וילג' במנהטן.

"הגדות היו מונחות על השולחן, הדלת היתה פתוחה לאליהו הנביא והבעלים קיבל את פנינו", היא אומרת. "זה הזכיר לי את ליל הסדר המשפחתי". הרמן, שמאית רכב ומוסיקאית, תגיע ל"ג'ו-דו" גם בליל הסדר הנוכחי.

במשך שנים משפחות יהודיות אמריקאיות יצאו בפסח לשיט או שהו במלונות שבהם הכל הוכן בקפדנות לקראת החג, תוך הקפדה מלאה על כללי הכשרות. לאחרונה יהודים מסורתיים פחות, שמעוניינים בתחושת חג משפחתית, מגלים כי ארוחת ליל סדר במסעדה עונה על דרישותיהם.

"הסדר נהיה אופנתי", אומרת הרבה ג'וי לויט, מנכ"לית המרכז היהודי הקהילתי במנהטן. בשנים האחרונות מספר המסעדות המגישות ארוחות סדר ברחבי ארצות הברית עלה לכ-50. ברט תורן, עורך בכתב העת המקצועי "Nation's Restaurant News", אומר שאפשר לייחס זאת באופן חלקי לעובדה שיותר שפים יהודים נכנסו למקצוע בשנים האחרונות. "בנוסף, במסעדות עושים כל מה שאפשר כדי למשוך קהל: מציינים את יום המרמיטה, יום כדור הארץ, ליל הסדר ועוד".

החוויה שונה ממקום למקום. ברבות מהמסעדות אין הקפדה על כשרות. בחלקן עורכים סדר כהלכתו, עם רב וחזנים. כך למשל במסעדת "לומייר" בניוטון, מסצ'וסטס, או "ספאגו" בדרום קליפורניה, שבה עורכים סדר מאז 1984. פטר הופמן ממסעדת "סאבוי" בסוהו מנהל סדר פסח בנוסח ספרדי זה 19 שנה. לפני כמה שנים הסדר התרחב וכעת הוא מתקיים בשני סבבים. במסעדות רבות - ביניהן "ג'ו-דו" ו"דומניקה" בניו אורלינס (מסעדה איטלקית עם השף היהודי אלון שעיה) - מציעים תפריט בהשראת ליל הסדר במשך כל שבוע החג. סדר כהלכתו מתקיים רק לפי דרישת הלקוחות.

"הנחנו צלחת סדר עם חזרת, חרוסת וכל היתר על השולחן ואיפשרנו ללקוחות לעשות מה שהם רוצים", אומר טוני מוואס, שף מסעדת "קרייגי און מיין" בקיימברידג', מסצ'וסטס. אחרי שסבו וסבתו מתו, איש במשפחתו לא רצה לציין את חג הפסח. ואז הבריק רעיון במוחו של מאווס: "יש לי מסעדה, אני תמיד מבשל, למה לא לערוך את הסדר כאן", הוא נזכר.

בליל הסדר הזה, כפי שהוא נוהג זה שלוש שנים, יגיש צלעות בקר ובשר עם שזיפים מיובשים, שקדים וכוכבי אניס ל-16 קרובי משפחתו. בשני הערבים שלאחר מכן יגיש את המנות האלה ומנות יהודיות נוספות לכל הסועדים. בילי רוז חוגג פסח ב"קרייג און מיין" בשלוש השנים האחרונות. "בעבר היו לנו ארוחות סדר משפחתיות", הוא אומר, "אבל אחרי שהוריי מתו והאחים התפזרו לכל מיני מקומות, התקשנו לכנס יחד 35 איש ויותר".

הלוגיסטיקה של פסח נהפכה למורכבת יותר, אומרת לויט, "זה אתגר אמיתי". שעיה התגייס לאתגר. "כשפתחתי את 'דומניקה'", הוא אומר, "רציתי להזמין אנשים לבית שלי, שהוא המסעדה שלי, כך שיש לי תפריט פסח במשך שמונת ימי החג. אני עושה את זה כי זה רווחי, אבל מעבר לכך, יש לזה הרבה משמעות בעבורי. בניו אורלינס, שבה האוכלוסייה היהודית קטנה, יש דרישה תרבותית לאוכל יהודי ותרבות יהודית".

אחרי שרובין ברנס עברה לניו אורלינס, ב-2006, היא וחבריה החלו לחגוג את הסדר ב"דומניקה". "בפעם הראשונה הלכנו בתור הרפתקה, כדי לנסות את האוכל", היא אומרת. "עכשיו זו מסורת הפסח שלנו".

כאשר ג'ו דוביאס הקתולי וג'יל שולסטר היהודייה פתחו את "ג'ו-דו", לפני שלוש שנים, שולסטר ידעה שהדרך היחידה שבה תוכל להשתתף בסדר המשפחתי תהיה להביא אותו למסעדתם הקטנטנה, המונה 26 מקומות. זה תפח לשלושה לילות של תפריטי פסח עם מנגינות מסורתיות המושמעות דרך מכשיר אייפוד, אפיקומן עם פרסים, קריאה בהגדה ודלת פתוחה לאליהו הנביא.

"אני לא יהודי, אבל אוהב את החג", אומר דוביאס. "חלק מהמאכלים המסורתיים נעשים תפלים עם הזמן. אני לא יכול להתחרות באמהות יהודיות. כל חיי אני מתחרה באמא האיטלקייה שלי". השנה תפריט הפסח של דוביאס הוא שידוך יהודי-איטלקי משונה: מצות בטיגון עמוק שעליהם תבלינים, וצלחת סדר הכוללת פאטה כבד עוף, חרוסת וחזרת. "מעולם לא טעמתי מצות טעימות כמו שלו", מחמיאה הרמן.

שעיה משתעשע במנות ותיקות ואהובות, למשל כשהוא משתמש ביין מוסקט ואגוזים במקום ביין של מנישביץ' (יצרן אמריקאי מוביל של מזון כשר) ושקדים שבהם היתה משתמשת אמו הבולגרייה להכנת חרוסת בעלת עקצוץ נעים של בצל וחומץ לצד מתיקות של תאנים, תפוחים ותמרים. אבל כשהוא אופה מצות מקמח רגיל, שעיה אינו שומר על כללי הכשרות הקפדניים של פסח. חריגה כזאת מהמסורת אולי תזעזע יהודים רבים, אחרים נהנים ממנה.

"החלק האהוב עלי בארוחה הוא המצות תוצרת בית והחרוסת", אומרת ברנס, שמתארת את הארוחה כ"מפתיעה". "התפריט היה בהשפעה איטלקית, אבל גם קצת בסגנון ניו אורלינס, עם סופגניות עשויות מצה ופודינג לימון עם נענע טרייה. אני יודעת כמה עבודה כרוכה בהכנות לסדר ובאירוח. זו יותר מדי אחריות בעבורי. אני שמחה ללכת למסעדה, ליהנות מהארוחה, לחיות את המסורת המשפחתית שלי ולא לדאוג לניקיון אחרי שהארוחה נגמרת".



השף של מסעדת ''דומניקה'' בניו אורלינס, אלון שעיה, ומנת החרוסת. משתמש ביין מוסקט ואגוזים



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו