בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

בחזרה ליקב של סיציליה

יינות היקב דונפוגאטה מסיציליה הגיעו לראשונה לישראל ב-2002, זכו לביקורות טובות אך נעלמו. עכשיו הם חוזרים בזכות מיזם משותף. הבעיה: המחיר

תגובות

משפחותיהם של ג'אקומו וגבריאלה ראלו מכירות היטב את יינות סיציליה; הן נמצאות באי כבר 150 שנה ובבעלותן מרתפים היסטוריים בעיר מרסלה וכרמים במערב סיציליה, בקונטסה אנטלינה ובאי פנטלריה. החלק המודרני בתולדות יצור היין של המשפחה החל ב-1983, עם פתיחת יקב דונפוגאטה.

לייצור יינות לבנים היקב משתמש בזנים מקומיים כגון קטראטו זיביבו ואנסוניקה ביאנקה (הנקרא גם אינזוליה), וכן בזנים קלאסיים כשרדונה וסוביניון בלאן. יינות אדומים של דונפוגאטה מופקים ברוב המקרים מהזן המקומי נרו ד'אבולה ומזנים צרפתיים ובהם קברנה סוביניון, מרלו וסירה. השילוב הזה מניב יינות ייחודיים לסיציליה, שאפשר להגדיר כיינות מודרניים של העולם הישן.

היקב אינו מנסה להפיק יינות גדולים, עמוסי נוכחות של אלון וטאנינים, אלא יינות עגולים, רכים, בנויים היטב ולא אגרסיביים. התוויות של דונפוגאטה מספרות סיפורים מעניינים - חלקם מיתולוגיים, חלקם היסטוריים - שכמעט כולם קשורים לנשים. אפשר לראות את התוויות ולקרוא על הרקע שלהן באתר של היקב: www.donnafugata.it.

יינות היקב דונפוגאטה מסיציליה הגיעו לראשונה לישראל ב-2002, זכו לביקורות טובות ונעלמו כלעומת שבאו. היינות חוזרים עכשיו, במיזם יבוא משותף של הדוש והחברה הסקוטית. ההסתייגות היחידה שלי מהיינות היא מחירם, הגבוה משום מה ב-60%-100% ממחירם בארצות הברית.

לבנים

* Donnafugata, Chiaranda Sicily, 2009. בלנד שצבעו זהוב עז וגופו מלא, המורכב מאנסוניקה ושרדונה בחלקים שווים. רמז עדין לשוקולד לבן מעיד על התפתחותו החלקית בחביות. בהיפתחו בכוס הוא חושף פירות קיץ טריים, תפוחים ורמז קל לפרי הדר. יין בעל טעם מלא ואיזון טוב בין נוכחות העץ, החומציות והפירות, שכולם מתמשכים יפה בגימור. שתו מעכשיו עד 2013. 275 שקלים. ציון: 92.

* Donnafugata, Lighea, Sicily, 2009. בלנד לבן יבש המכיל 75% זיביבו (שם נרדף למוסקט אלכסנדריה), 20% שרדונה ו-5% סוביניון בלאן. צבעו קש לח עם גוני כתום וירוק. הוא נפתח בבשומת פרחונית המזכירה עלי כותרת של ורד אדום, וממשיך וחושף בכוס ניחוחות וטעמים של פירות קיץ, קליפת הדרים, ורמזים למינרלים ומי מלח, שאולי משקפים את האדמה הוולקנית שעליה גדלו הענבים. בגימור עולה רמז מקסים לדבש אקליפטוס. שתו מעכשיו עד 2013. 125 שקלים. ציון: 90.

* Donnafugata, Vigna di Gabri, Sicily, 2009. יין עתיר מינרלים מענבי אנסוניקה המקומיים המעורבים ב-20% שרדונה. צבעו קש זהוב חיוור והוא חושף ניחוחות וטעמים של תפוחים ירוקים, קליפות הדרים ומינרלים צורניים. ארוך, מרענן וממלא פה. שתו עכשיו או השנה. 144 שקלים. ציון: 90.

* Donnafugata, Anthilia, Sicily, 2010. בלנד שצבעו קש זהוב בהיר המיוצר מענבי קטראטו ואנסוניקה ביאנקו. גופו קל-בינוני, הוא חושף ניחוח פרחים אך הוא יבש עד פריכות. בהיפתחו בכוס נחשפת קשת מצודדת של טעמים וניחוחות ובהם פרי הדר, אפרסקים צהובים ופירות טרופיים, וכל אלה על רקע המרמז על ציטרונלה ומינרלים צורניים. רך, עגול, נעים לשתייה וניחן במורכבות במידה שדי בה לצוד את תשומת הלב. שתו עכשיו או השנה. 90 שקלים. ציון: 88.

* Donnafugata, Polena, Sicily, 2010. בלנד שלא עבר יישון בחביות אלון, בעל גוף בינוני, המורכב משילוב של ענבי ויונייה וקטראטו. בהיפתחו חושף ניחוח עדין של פרחים ופירות. בכוס עולים רמזים לפירות טרופיים, פרי הדר ומינרלים על רקע המרמז רגע על מינרלים צורניים ובמשנהו על מלון דבש. מאוזן היטב, יבש עד פריכות, ונוכחות הפירות והמינרלים מתמשכת יפה. שתו עכשיו או השנה. 96 שקלים. ציון: 88.

אדומים

* Donnafugata, Sedara, Sicily, 2009. יין שלא עבר יישון וצבעו אודם נוטה לנופך. זהו בלנד רך, עגול ובעל גוף בינוני המכיל ענבי נרו ד'אבולה בשיעור 65% בתוספת סירה, קברנה סוביניון ומרלו. ניחוח נדיב של פירות שחורים מפנה את מקומו לטעמים של דובדבנים שחורים, דומדמניות שחורות ופטל שחור, בתמיכה נאה של רמזים לעשבי תיבול ים-תיכוניים שזה מקרוב נקטפו, טבק סיגרים ומינרלים אדמתיים. שתו מעכשיו עד 2012 ואולי מעט מעבר לזה. 90 שקלים. ציון: 89.

* Donnafugata, Sherazade, Sicily, 2009. יין שצבעו אודם נוטה לנופך, המיוצר על טהרת הזן המקומי נרו ד'אבולה. זהו יין עגול ועדין, בעל גוף בינוני-מלא, טאנינים רכים ובשומת של פירות אדומים. הוא נפתח בכוס וחושף קשת נדיבה של טעמים וניחוחות ובהם דומדמניות, דובדבנים שחורים ואוכמניות, על רקע של אדמה תחוחה טרייה. בגימור הארוך עולה רמז מצודד למוקה. יין פשוט אך טעים. שתו מעכשיו עד 2012. 105 שקלים. ציון: 89.

* Donnafugata, Angheli, Sicily, 2007. בלנד שצבעו נופך כהה מאוד וגופו מלא, המיוצר ממרלו בשיעור 70% ומנרו ד'אבולה בשיעור 30%. התפתחותו בחביות צרפתיות במשך כ-12 חודשים משתקפת בטאנינים שעוקצים בעדינות. בהיפתחו חושף ניחוחות וטעמים של פירות שחורים, פירות יער מרוסקים ומינרלים אדמתיים. בגימור הארוך עולה רמז מצודד לדובדבנים ולאדמה עשירה ברקבובית. שתו מעכשיו עד 2013. 182 שקלים. ציון: 90.

* Donnafugata, Tancredi, Sicily, 2006. בלנד שהתיישן בחביות אלון ומכיל נרו ד'אבולה בשיעור 70% וקברנה סוביניון בשיעור 30%. צבעו נופך כהה עם השתקפויות בכתום, בעל גוף מלא וטאנינים שמתחילים כמוצקים והולכים ומתמזגים עם היין. חפשו בו פטל שחור, דובדבן שחור ופירות יער מרוסקים על רקע נאה המרמז על מוקה וזיתים ירוקים. ארוך וממלא את הפה. שתו מעכשיו עד 2014 ואולי אף מעבר לזה. 227 שקלים. ציון: 90.

* Donnafugata, Mille e Una Notte, Sicily, 2006. יין הדגל של היקב, שדי בשמו - אלף ולילה ולילה - להעלות חיוך על השפתיים. זהו בלנד המכיל 90% ענבי נרו ד'אבולה ו-10% קברנה סוביניון, שהתיישן בעיקר בחביות אלון צרפתי חדשות במשך 24 חודשים. הוא נפתח בניחוח עשיר בפירות שחורים, אלון מעושן ושוקולד נמס. בהמשך חושף קשת עשירה של ניחוחות וטעמים ובהם דומדמניות שחורות, פטל שחור ופטל אדום על רקע נדיב של שוקולד, תבלינים ומינרלים אדמתיים. הטאנינים והפירות מתגברים בגמור הארוך לצד רמז לעלי טבק שזה עתה נתלו לייבוש. יין מאוזן היטב, שניחן במבנה מבטיח ליישון. שתו מעכשיו עד 2018. 496 שקלים. ציון: 93.

קינוח

* Donnafugata, Kabir, Sicily, 2009. יין המיוצר מענבי זיביבו (הידועים יותר בשם מוסקטו דה פנטלריה), שניחן במתיקות נדיבה לצד חומציות טובה ומאזנת. זהו יין קינוח אלגנטי שהתפתח אך ורק במכלי פלדת אל-חלד, והוא חושף רמזים למשמשים טריים, אפרסקים לבנים מיובשים, תפוחים מדובשים וקליפת הדרים מסוכרת. יין מלא חיים ומאוזן היטב, בעל גוף בינוני, במיטבו כאפריטיף. שתו מעכשיו עד 2015. 290 שקלים. ציון: 89.

* Donnafugata, Ben Ry, Sicily, 2008. יין ששמו, "בן הרוח", הולם אותו מאוד. יין קינוח עשיר מאוד, שניחן ברמזים מובהקים לבריזה ים-תיכונית רעננה. צבעו נחושת מוברשת כהה, והוא מיוצר בשיטת פאסיטו, שבה בוצרים את ענבי הזיביבו בבציר הראשון באוגוסט ומניחים להם להתייבש בשמש. בספטמבר בוצרים בציר שני ומצננים את הענבים כדי למנוע תסיסה בטרם עת. רק כשענבי הבציר הראשון הצטמקו לצימוקים מערבבים את התירוש של שני הבצירים. היין בולט במתיקותו, אך למרבה השמחה מאוזן בחומציות טובה המעניקה לו חיים. בתקיפה הראשונה עולה לפתן של פירות קיץ, ובעקבותיו ניחוחות וטעמים של ריבת תפוזים, סוכריית טופי ורמזים לאגוזי ברזיל קלויים. יותר מתאים להגשה כקינוח מאשר לצדו. שתו מעכשיו עד 2022. 496 שקלים. ציון: 94.

נייר אפייה

הזדמנות שנייה

"איכס! זה טוב", כך נקרא בתרגום חופשי מאוד מצרפתית ספרם של ג'וליאן פואן ובלנדין בויה. בספר מנסים השניים - סטייליסטית של אוכל ועיתונאי, עורך ובעלים של שתי מסעדות מצליחות בפאריס - להציל את כבודם האבוד של כמה מרכיבים דוחים במיוחד.

בשיתוף פעולה עם כמה שפים יצרו פואן ובויאר 46 מתכונים, שישדלו את הקוראים לתת הזדמנות שנייה לחומרים לא אסתטיים (תבשיל תמנונים ביין); דוחים מבחינה פסיכולוגית (אשכים, שבלולים); כאלה ששיטות בישול מיושנות המאיסו (כרוב ניצנים); וסתם איומים ונוראים (עוגת שפן).

"העיקרון של הספר הוא שבמטבח, כמו בחיים, לא צריך להיצמד לרושם הראשוני", אמר פואן בראיון ל"הארץ" לפני כחצי שנה. "יש אנשים שנראים מכוערים או מרושעים וכשמכירים אותם מתברר שאינם כאלה. זה נכון גם לבישול. אם יש ירק או בשר מכוער, שמעורר דחייה ראשונית, זה לא אומר שאין לו טעם טוב. ניסיתי לחתור תחת ההנחה הנפוצה שהדברים הכי יפים הם הכי טובים".

"Beurk! C'est bon" מאת ג'וליאן פואן ובלנדין בויה. הוצאת רוארג, צרפת 2010

מאיה לוין



יקב דונפוגאטה בסיציליה. יינות מודרניים של העולם הישן


האחים ג'אקומו וגבריאלה ראלו, הבעלים של היקב



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו