בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

מה מעדיף הישראלי לשתות במסעדה

מים מינרליים או מי ברז? ואם מינרליים - ממעיינות ישראל או מחו"ל? עם קרח או לימון?

תגובות

זהו רגע מוכר: נכנסתם למסעדה, המלצרים בירכו אתכם באדיבות, ערכו שולחן, רשמו הכל בקפדנות ונעלמו. ביקשתם קנקן מים ואתם ממתינים לו בסבלנות. המלצרים הולכים ושבים, פורסים ומגישים, מסבירים באריכות על המנות המיוחדות, אבל קנקן המים החינמי הוא תמיד בגדר בקשה מיוחדת, המתמלאת רק בתום טקס ההגשה - אם בכלל.

לפי ההיגיון, קנקני מים או לפחות כוסות מים אמורים להיות מוגשים לשולחן מיד עם בוא הלקוחות, בוודאי בקיץ הישראלי. אבל מנהלים במסעדות רבות בישראל מודים שיגישו לשולחן מים רק לפי בקשת הלקוחות. העילה שיווקית: אם יגישו מי ברז חינם, יכול להיות שהלקוחות יוותרו על כוונתם להזמין בקבוק מים מינרליים.

מבחינה זו ישראל אינה משתלבת עם המגמה המערבית להפחית בצריכת מים מינרליים מטעמים ירוקים. במנהטן, למשל, ברוב המסעדות עברו בשנתיים החולפות למי ברז מסוננים.

בישראל אופנת המים נעה בין שני קצוות. מצד אחד במסעדות המעודכנות במגמות העולמיות, המנהלים מייגעים את מוחם ברכישת מסננים מסוגים שונים, כדי להגיש מים ייחודיים. מצד שני הם מגישים מים מינרליים ממותגים מיובאים, יקרים ומהודרים.

מפתיע לגלות שברוב המסעדות לקוחות שמבקשים מים "רגילים", ללא תשלום, מקבלים מים מסוננים. למשל, ב"הרברט סמואל" בתל אביב, שבה מבשל יונתן רושפלד, מוגשים "מים חיים" או "מי בריאה". מקור השיטה בחברה ממושב אמירים הטבעוני, המתיימרת לשחזר את זרימת המים במעיינות ובטבע, כדי שהמים לא "יעמדו בצינורות" ויקבלו את הטעם המאוס המוכר לכל תושב בעיר הגדולה.

האפקט מושג באמצעות חבקים מיוחדים, המוצמדים לצינורות המים של המסעדה במקומות שונים. "אנחנו מגישים מים כאלה כבר כמה חודשים. אני לא יכול להצביע על ההבדל המדויק בינם לבין מי ברז רגילים", מודה גיא בליס, מנהל המסעדה. "אבל אלה מים טעימים, ובחירה אקולוגית יותר משימוש במים בבקבוקים - גם אם אלה בקבוקי זכוכית שאנחנו ממחזרים". בליס מוסיף שבימים חמים במיוחד, מוגשים לסועדים מים מסוננים בדלי שמפניירה גם בלי לחכות לבקשה מפורשת מצדם.

במקום אפשר גם להזמין מים מינרליים בבקבוקי זכוכית של אקווה פנה (26 שקלים ל-750 מ"ל) או סן בנדטו (13 שקלים ל-500 מ"ל). "יש נטייה קלה של הסועדים לטובת הזמנת מים בבקבוקים במקום מים מסוננים", אומר בליס. "באופן כללי, הלקוחות שלנו שותים הרבה מים, כמשקה נלווה ליין. משתייה מתוקה או מוגזת רובם נמנעים".

איך משפיע החבק?

גם במסעדות נוספות מגישים "מי בריאה" או "מים חיים". מנהליהן נשבעים שגם אם אינם מבינים כיצד משפיע החבק המסתורי על הצינורות, המים טעימים בדיוק כמו מים שסוננו במסנן מוכר. במסעדת "צפרה" בתל אביב הותקנו "מי בריאה" לפני כשנה והם מוגשים בתשלום - 13 שקלים לבקבוק של חצי ליטר. זו המסעדה היחידה שגובה תשלום תמורת השירות הזה, ומדובר בסכום מופרז לכל הדעות. במקביל מוגשים שם - לדברי אחת הבעלים, ענת לאופר - מי עדן או בקבוק פרייה של מים מוגזים (26 שקלים ל-750 מ"ל או 13 שקלים ל-330 מ"ל). "הלקוחות שלנו מעדיפים מים מוגזים", מציינת לאופר.

גם מאיר אדוני, שף מסעדת "כתית" בתל אביב (שפותח בקרוב את מסעדת "המזללה" בעיר), החל להגיש באחרונה "מי בריאה" לבקשת הלקוח. "תמיד נשאל את הלקוח להעדפתו: מים מסוננים או מי בקבוק - עם לימון או עם קרח", הוא מציין.

יובל וייסיד, מנהל מסעדת "מסה" בתל אביב, טוען כי "רוב הלקוחות אינם רוצים מי ברז. אצלנו מגישים מים שסוננו ב'תמי 4', רק לפי בקשת הלקוח, למעט ימים חמים במיוחד - אז הם מוגשים באופן אוטומטי. במסעדה נמכרים גם מותגי מים מינרליים, כמו אוויאן (29 שקלים ל-750 מ"ל). לדברי וייסיד, למרות המחיר, הלקוחות מעדיפים להזמין מים מוגזים על מסוננים, כולל בקבוקים יקרים שעוצבו במיוחד לכבוד הסילבסטר או חג המולד.

מים ביבוא אישי

גם במסעדת "אונו" בתל אביב מוכרים בקבוקי אוויאן ב-30 שקלים, אך לדברי המנהל מייקל ברסקי, "אם לקוח לא מזמין שתייה, נגיש לו מיוזמתנו בקבוק מים מסוננים במערכת הפילטר של המסעדה. רוב הלקוחות מעדיפים מים מינרליים מוגזים כמו אוויאן על פני מים מסוננים".

מי אוויאן ב-30 שקלים ל-750 מ"ל הם הבחירה המועדפת גם במסעדת "מול ים" בתל אביב, אחת המסעדות היקרות בישראל. לדברי בן מחרובסקי, מהבעלים, "לקוחות מזמינים מים כמשקה נוסף ליין. כמעט ולא שותים אצלנו שתייה תוססת או ממותקת. ללקוח תמיד מוצעת בחירה בין מים שסוננו בפילטר של המסעדה, ללא תשלום, לבין מים מינרליים בבקבוק זכוכית".

לדברי יובל סלע, מבעלי "מוזס", ברשת המסעדות לא מגישים מים לשולחן ללא בקשה מפורשת של הלקוחות מטעמי חיסכון במים. "אם לקוח יבקש מים, נגיש לו מים שסוננו במערכת מיוחדת", הוא אומר. במקום נמכרים מים מינרליים כמו סן בנדטו או נביעות ב-19 שקלים לבקבוק גדול ו-11 שקלים לקטן.

רפי כהן, שף מסעדת "רפאל" בתל אביב, שבמסעדה שלו סועדים גם תיירים רבים, מספר כי הם דווקא מעדיפים בקבוקי מים מתוצרת ישראל (15 שקלים ל-330 מ"ל). "אנחנו תמיד מציעים מים מסוננים ללא תשלום, אבל ההעדפה של הסועדים היא מים בבקבוק: אוויאן או סן פלגרינו מוגזים. שתייה ממותקת כמעט לא מזמינים", הוא אומר.

רפי בן הרוש, מנהל מסעדת "קלואליס" ברמת גן, מצביע על פער מחירים משמעותי בין מותגי המים המינרליים - 34 שקלים לאוויאן, 26 שקלים לסן פלגרינו או נביעות מוגזים ו-16 שקלים לבקבוק קטן יותר של ויטל. ב"קלואליס" מוצעים מים בקנקנים, מסוננים בשיטת אוסמוזה הפוכה שמשביחה את טעמם. "רוב השתייה שאנו מוכרים היא מים מינרליים בבקבוקים", הוא אומר.

יש מסעדות המייבאות מותגים ייחודיים של מים מינרליים. במסעדת "פרונטו" בתל אביב, למשל, מייבאים מאיטליה בקבוקי 750 מ"ל מוגזים של פררלה (26 שקלים) ובקבוקים קטנים של נאטיה (12 שקלים). לדברי עופר זמיר, שותף ומנהל, "סועדים רבים מבקשים קנקן מים קרים, שמסוננים במסעדה. בימים חמים אנחנו מגישים אותו גם ללא בקשה מפורשת".



במסעדות היוקרה מעדיפים הסועדים להזמין מים מינרליים יקרים על פני מים מסוננים ללא תשלום



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו