בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

הכה את המומחה: דניאל רוגוב עונה לשאלות הקוראים

צוואר הבקבוק

תגובות

אני חוזר למטלה הנעימה ומשיב על שאלות קוראים בנושאים שונים הקשורים ליין שהופנו אלי בעת האחרונה.

האם באמת יורקים בטעימות?

סוגיית היריקה בטעימות יין מטרידה אנשי מקצוע וחובבים. יריקה לעולם אינה אלגנטית, אבל למי שעומד לטעום יין בכמות שחורגת מזו שהוא נוהג לשתות באחר צהריים או ערב אחד, זו דרך לשמור על שפיות, פיכחות וכבוד עצמי. לאנשי מקצוע שטועמים 50 ואף 100 יינות באירוע אחד, זו גם דרך להבטיח שהכבד, הכליות והמוח ימשיכו לתפקד באופן נורמלי פחות או יותר עד שיגיעו לשיבה טובה. בכל מקרה, גם כאשר יורקים יין, צריך לנסות לעשות זאת באופן מכובד.

מה פירוש "תקופה אילמת" של יין?

המלה אילמת ("dumb") בהקשר של יין יכולה להתפרש הן כ"אילם", שותק, והן כ"טיפש". במקרה הראשון, יין בתקופה אילמת הוא אנמי מבחינת ניחוח וטעם, ומבחינה מטפורית הוא נמצא בתרדמה עמוקה. ברוב המקרים, לאחר שהות מסוימת בבקבוק והפגנת סבלנות מצד חובב היין, היין יתעורר.

במובן השני של המלה, "טיפש", הכוונה היא שהיין צבר פיגור ומציב אתגר לטועם, המנסה להחליט אם היין איבד את קסמו או עבר את שיאו. גם במקרה זה יש צורך בסבלנות. אין הסבר רציונלי לכך שיין נסגר בצורה כזאת. יין מלא חיים ושופע יכול להיות דל כעבור שבועיים. אף שכמה יינות ידועים בנטייתם להיכנס לתקופה אילמת, לגבי אחרים אין אלא לנחש מתי ייכנסו לתקופה כזאת וכמה זמן היא תימשך.

יינות שלא נועדו ליישון בנעוריהם אינם ראויים לשתייה אחרי התקופה האילמת. ביינות שנועדו ליישון, התקופה האילמת עשויה להימשך בין שישה חודשים לשלוש-ארבע שנים, תלוי במידה רבה בזן ובבלנד.

מעניין לציין שיינות בורדו, עמק הרון ובורגונדי (אדומים ולבנים כאחד) עוברים תקופות אילמות שאפשר לצפותן מראש במידה מסוימת (מאחר שיש להם היסטוריה ארוכה שאפשר לעקוב אחריה). יינות העולם החדש, לעומת זאת, הרבה פחות צפויים בנוגע לתקופות אילמות ולמשך שלהן. הזן הבעייתי ביותר מבחינת תקופה אילמת הוא יינות אדומים מבורגונדי ולבנון; שניהם עשויים לעבור יותר מתקופה אילמת אחת, הראשונה נמשכת לעתים קרובות שנתיים עד ארבע והשנייה בלתי צפויה לחלוטין.

כדי לזהות תקופה אילמת, חשוב לבדוק שהיין לא התקלקל ואינו חושף פגמים. במקרים כאלה הטוב ביותר הוא להניח בצד את הבקבוקים הנותרים לתקופת זמן מסוימת, להחזיק אצבעות ולנסות שוב בתוך שנה-שנתיים.

כשפותחים בקבוק ומגלים שהוא בתקופה אילמת, לפני שמשליכים אותו, נסו למזוג אותו במהירות שלוש-ארבע פעמים בין שני דקנטרים. ייתכן שהיין בתרדמה עמוקה, ותהליך כזה עשוי לעורר אותו חלקית. מלת המפתח היא "עשוי". ישנם יינות ששרויים בתרדמה כה עמוקה שגם מערבל בטון לא ישנה אותם.

כמה יין אנשים שותים?

סקר שנערך בארצות הברית ב-2010 העלה שצריכת היין השנתית לאדם שם עלתה מ-2 גלונים (7.57 ליטר) ב-2000 ל-2.5 גלונים (9.46 ליטר) ב-2010. נתונים מקבילים מראים כי הצריכה השנתית בצרפת היא כ-53 ליטרים לאדם, ובאיטליה כ-50 ליטרים. לפני 25 שנים צרכו במדינות אלו כ-130 ליטר לנפש ואחד מגורמי המוות העיקריים היה שחמת הכבד. בישראל מוערך כי הצריכה השנתית לאדם נעה בין 5.5 ל-7 ליטרים.

מהו היין הגרוע בעולם?

יש מקום מיוחד בלבי לאנשי העיירה גילרוי בקליפורניה, ארצות הברית, הנחשבת ל"בירת השום העולמית". 92% מהתושבים בעיירה מעורבים בתעשיית גידול השום, ופסטיבל השום בעיר הוא נקודת שיא הומוריסטית ומענגת בחיים הקולינריים של קליפורניה. אלא שלפני כמה שנים הרחיקו אנשי גילרוי לכת והחלו לייצר יין. הבציר האחרון יצא זה עתה והוא כנראה היין הגרוע ביותר בעולם.

התווית שעל הבקבוק, "שאטו דה גארליק" (יקב השום), אינה מסגירה שום רמז על זן הענבים ששימש (אם בכלל) לייצור היין. מה שברור הוא שהיין תובל בשום נוזלי במידה שהפכה אותו צורב ודוחה. היקב מציע להגיש את היין כליווי לעוף, סטייקים ופסטה. עוד מוצע שם להגיש את היין קר כקרח. אני מנחש שהקור המקפיא נועד להרדים את בלוטות הטעם, כדי שלא יהיה אפשר להבחין בטעמו האיום של הנוזל. בתווית מוצע לחלוק את היין עם חבר. אני מציע לתת אותו לאויב.



שפים בפסטיבל השום בגילרוי, קליפורניה. כנראה היין הגרוע בעולם



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו