בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

טעויות נפוצות על מעבר לתפריט בריא

אוסף של אי-הבנות מרתיע רבים מעצם המחשבה על שיפור התפריט בכיוון הבריא יותר

תגובות

מאז שכתבתי על הכללים האישיים שכל אחד יכול לאמץ כדי לשפר את התפריט, אני נקלעת להרבה דיונים (שלא לומר ויכוחים) עם מכרים ומומחים, שטוענים שתפריט בריא הוא בעצם דיאטה לכל דבר. לא נעים להודות אבל אם זה היה נכון, כבר הייתי אמורה להיעלם מהעין. אלא שתפריט בריא ומשטר דיאטה הם שני דברים שונים בתכלית.

הוויכוחים הבהירו לי שיש אי-הבנות בסיסיות ורווחות ביחס לאכילה בריאה; האי-הבנות האלה עלולות לגרום לרבים להירתע מעצם המחשבה על שיפור התפריט. להלן מקבץ אי- הבנות רווחות, שאני מנסה להפריך.

1. כדי לדבוק בתפריט בריא, צריך לספור קלוריות. טעות. אין לי מושג מה ערכם הקלורי של מיני מזונות וזה גם לא מעניין אותי. ספירת קלוריות יעילה, אם בכלל, רק למי שאוכל מוצרים מעובדים. היא חיונית למי שמתעקשים לאכול ג'אנק, מפני שג'אנק דל קלוריות הוא בכל זאת הרע במיעוטו. למי שאוכל קלוריות ריקות, חפות מערך תזונתי, עדיף לספור אותן ולחסוך בהן. מי שאוכל מזון בריא, לא צריך לספור קלוריות. יש רק להקפיד לאכול כמה שיותר (80%-90%) מוצרים מהצומח - לא רק ירקות ופירות, אלא גם עלים, דגנים, אגוזים וקטניות.

2. תפריט בריא הוא פרויקט מורכב ומפרך. שטויות. תפריט בריא הוא פשוט ושווה לכל נפש. לא צריך תואר במדעים או רקע בתזונה כדי לאמץ אותו ולהקפיד עליו. כל מה שצריך הוא מסגרת כללית של כללי פתיחה קלים ליישום וקצת שכל ישר.

3. תפריט בריא חייב להיות סגפני. מצחיק מאוד. הרקע התיאורטי של השטות הזאת נובע מבלבול בין "סגפני" ל"פשוט". נכון שבתפריט בריא חוזרים להרבה מזונות שנחשבים פשוטים, מעצם העובדה שאינם מעובדים, נתונים באריזות נוצצות או גם וגם. אבל אין קשר בין פשוט לסגפני. להיפך. המזונות הפשוטים כוללים שפע פירות, ירקות, אגוזים, זרעים - מגוון עצום שאפשר לאכול ממנו בלי הגבלה. זאת ועוד, חלק גדול מהמוצרים המעובדים הנתונים באריזות מפתות - סיבי בוקר ודגנים דלי קלוריות, קינוחים לייט ומעדנים מופחתי סוכר ושומן - הם תמצית הסיגוף. אם בוחנים את טעמם ואת ההשלכות שלהם לטווח הארוך מגלים שהם לא סתם סיגוף, אלא סוג של מזוכיזם.

4. תפריט בריא הוא משעמם, תפל ומתסכל. להיפך: תפריט בריא הוא טעים, מגוון, מעניין ומשביע לשעות ארוכות. נכון, בשלבים הראשונים מתגעגעים לג'אנק פוד, בעיקר מפני שסוכר, קפה וקמח לבן הם ממכרים. אבל בהדרגה הגעגוע נחלש ואת מקומו תופסים רתיעה ואף גועל. ככל שאוכלים מזונות איכותיים יותר, כך הג'אנק פוד נראה גס יותר, מסריח, לא ראוי למאכל אדם. הלהיטות לג'אנק פוד נעלמת לגמרי אבל - כמו בכל התמכרות - זה לוקח זמן.

הטיעון שמזונות מהצומח תפלים מטבעם מצחיק, מפני שרוב המאכלים המעובדים והמזיקים מתהדרים בתיבול יתר שמקורו בחיקויים תעשייתיים של פלאי תיבול מן הצומח. חלק גדול מהטעמים התעשייתים הנלוזים והגסים מחקים מזונות מהצומח שטעמם מעודן ומקבלים מקום של כבוד בתפריט בריא. בגרסתם הטבעית הם גם עתירי סגולות בריאותיות. בזיליקום, ג'ינג'ר, שום, פטרוזיליה ולוונדר הם חלק קטן מרשימה ארוכה של מזונות שבתפריט בריא נהנים מהם בצורתם הטבעית - בעוד שבמוצרים מעובדים משלמים כסף רב על תחליפיהם העלובים.

5. רזים שאוכלים תפריט בריא לא סופרים קלוריות ולא מסתגפים, הם רזים מטבעם. אין דבר כזה רזה מטבעו. כל אחד יכול, בהקפדה על תפריט מערבי חסר רסן, לסבול מעודף משקל תוך חודשים ספורים. אנשים שמקפידים על תפריט בריא רזים, מפני שהם אוכלים מזונות שהגוף שלהם מעכל בקלות.

"בשר" קצוץ

צמחונים, טבעונים או טבעונאים וגם קרניבורים יכולים ליהנות מן המתכון הזה, שהוא תערובת לקציצות ללא בשר.

חומרים (9 המבורגרים):

2 כוסות גזר מגורר דק

2 כוסות פטריות פורטובלו חתוכות לקוביות קטנטנות

1 כוס בצל חתוך דק

3/4 כוס עלי סלרי קצוצים

1 כוס אגוזי לוז גרוסים

1/2 כוס גרעיני דלעת גרוסים

כף מרווה קצוצה

כף טימין קצוץ

כף מיורן קצוץ

כוס שיבולת שועל טחונה דק

הכנה:

מערבבים את הגזרים, הפטריות, הסלרי והבצל. מוסיפים את האגוזים והגרעינים ומערבבים היטב. מוסיפים את העשבים ומערבבים. אם התערובת יבשה לגמרי, מוסיפים כמה כפות מים. התערובת צריכה להיות נוחה לעיבוד, אבל לא דלילה. אם אינה דביקה דיה, אפשר להוסיף טחינה. טועמים ואם יש צורך מוסיפים מלח או רוטב סויה לפי הטעם. צמחונים, להבדיל מטבעונים, יכולים להוסיף ביצה.

מוסיפים לאט ובהדרגה את שיבולת השועל הטחונה.

מכאן הכל פתוח: אפשר להשתמש בתערובת לכל מטרה, מקציצות דרך ירקות ממולאים ועד המבורגרים או פשטידות. אפשר לאפות, לבשל ויש גם מי שמטגנים או בלשון מכובסת - מקפיצים. הטבעונאים מייבשים את ההמבורגרים בתנור בחום נמוך.




תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו