בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

ענבי קריניאן זוכים סוף סוף לכבוד הראוי להם גם בישראל

תגובות

קריניאן הוא זן ענבים שהופיע לראשונה במאה השלישית, בכפרי הפרובינציה הספרדית ארגון. במאה ה-12 החלו לגדל אותו בדרום צרפת, ובשנות ה-60 של המאה ה-20 הוא כבר היה הזן הנפוץ ביותר בצרפת. בסוף המאה ה-19 החלו לגדל קריניאן גם בפלשתינה.

באזור ריוחה שבספרד הוא מוכר תחת השם מזאולו, בשאר חלקי ספרד כקריניינה ובאיטליה שמו קריניאנו. שנים רבות צרפתים וישראלים הפיקו ממנו יינות בעלי צבע וטאנינים טובים, שלא הצטיינו בכל הנוגע לטעם ולאישיות. הרוב המוחץ של יינות קריניאן היה זול, חיקוי עלוב לקברנה סוביניון, והזן שימש בעיקר לתערובות או להפקת יינות זולים, יום-יומיים.

למרבה השמחה, בשנים האחרונות ייננים מיקבים גדולים וקטנים בישראל מפגינים כבוד רב יותר כלפי הזן ומפיקים ממנו יינות מצוינים. הם למדו, למשל, שמגפנים בוגרות יותר אפשר להפיק יינות בעלי אישיות בולטת יותר; ושאם שומרים על תנובה נמוכה של גפנים צעירות, אפשר להפיק יינות מרוכזים ומאוזנים היטב. הם גם גילו שנוכחות דומיננטית מדי של אלון נוטה להשתלט על הזן, ומניבה יינות קשים שמזכירים עשבי תיבול.

חשוב מכל, הייננים הבינו שענב הקריניאן ניחן ביכולת המופלאה לשקף את הטרואר שלו - אותה תחושה של מקום שנובעת משילוב של טופוגרפיה, סוג האדמה והמיקרו-אקלים - ושאפשר לעודד את היכולת הזאת בכרמים רבים.

ב-20 השנה האחרונות זכה הקריניאן לעניין מחודש באזור פריוראט בספרד. כמה מיינות פריוראט הטובים ביותר המופקים מקריניאן וזמינים בארץ הם Vall Llach, Cims de Porrera, Pares Balta ו-Capcanes.

גיל שצברג, היינן הבכיר ביקב רקנאטי, הזמין אותי לאחרונה לביקור לא שגרתי בכרם אחד, לצורך טעימת יין אחד. הוא לקח אותי לאחד הכרמים המיוחדים ביותר שראיתי בישראל. מול נוף יפהפה של הרי יהודה, של כרמים מודרניים ושל מנזר דיר רפאת, נפרש לפני כרם שכולו גפני קריניאן שניטעו לפני כ-30 שנה.

אף על פי שבכרם הונחו טפטפות השקיה מפלסטיק, מעולם לא עברו בהן מים והגפנים לא הושקו מאז נטיעתן. יתרה מכך, אלו גפנים שהניחו להן להתפתח כשיחים (המונח הטכני הוא שיטת גובלה), כלומר לא השתמשו בחוטי תיל או במערכות הדליה אחרות. גזע הגפן נותר קצר והעלים יצרו מעין חופה דמויית מטרייה, המגוננת על הענבים מקרני שמש חזקות מדי, מאפשרת חשיפה נאה לאוויר ומשמשת הגנה טבעית לענבים. שיטת הגידול הזאת - שנוסתה גם בעמק הרון, פרובנס, לנגודוק ובורגונדי - אינה נפוצה בישראל.

בעודנו מטיילים בכרם - נהנים מהאוויר הצח, מהנוף ומהשיחה - לגמנו יין רקנאטי קריניאן רזרב 2009. טעמתי את היין שוב בארוחת הצהריים, וכשחזרתי הביתה לגמתי אותו שוב, בשיטה עיוורת, בהשוואה ליינות דומים. המסקנה: זהו יין מקסים. הנה רשמיי מממנו ומיינות קריניאן מקומיים אחרים.

* רקנאטי, קריניאן, רזרב, כרם בעל, 2009. על התווית רשום שהיין בא מכרם לא מושקה ושזהו יין "פראי", בהתייחס לכך שהגפנים גדלו פרא כגפני שיח. היין מוצלח עוד יותר מאשר בטעימה מוקדמת מהחבית. זהו יין הקריניאן הזני הראשון של היקב, הוא מיוצר מגפנים בוגרות בעלות תנובה נמוכה מטבען ומפגין גוף מלא וצבע ארגמן מובהק. הטאנינים שלו כבר אינם גושניים אלא רכים ונעימים. חושף בשומת של פטל ותבלינים, ועם הפתיחה בכוס נחשפת קשת נדיבה של פירות ובהם דומדמניות שחורות ופטל שחור, בתמיכה של רמזים לאלון מתובל, ליקוריץ, פלפל וטבק. עוצמתי ועם זאת עדין מאוד על החך, עם רמזים לשיח המסקיט ושמץ של חומציות רעננה המוסיף חיים לגימור הנדיב. יהיה במיטבו לצד סטייק אנטרקוט, טי-בון או פורטרהאוס. שתו מעכשיו עד 2016. 140 שקלים. ציון: 93. כשר.

* ויתקין, קריניאן, 2008. מיוצר על טהרת ענבי קריניאן, נפתח בבשומת המרמזת על יוד, אך מיד משתנה למנטה. צבעו נופך כהה כמעט אטום, גופו מלא והוא ניחן בטאנינים מוצקים ובנוכחות של עץ מתובל בשיעור נאה ביחס לפירות. בתקיפה הראשונה עולים פטל ודובדבנים, ובעקבותיהם באים פטל שחור ושזיפים סגולים. בגימור הארוך מתגברים הטאנינים והפירות אלה לצד אלה. מרוכז ושרירי, אך בד בבד גם עדין ואלגנטי, ובעל פוטנציאל טוב ליישון. שתו מעכשיו עד 2018. 95 שקלים. ציון: 91.

* אבידן, קריניאן, 2007. בלנד יוצא דופן ומוצלח המורכב מ-85% קריניאן, 10% טמפרנילו ו-5% פטיט סירה. גופו בינוני-מלא, הוא בעל מרקם רך ופתוח ורישומם של 16 החודשים שבהם התיישן בחביות ניכר בו בטאנינים רכים וברמז לעץ מתובל. ניחוחות וטעמים של שזיפים, גרגירי בר ורמזים לתבלינים המתמשכים בנועם. שתו עכשיו. 90 שקלים. ציון: 90.

* בנימינה, קריניאן, 2009. הקריניאן הזני הראשון בסדרת רזרב של היקב הוא מוצלח בהחלט. יין בעל גוף מלא, צבעו נופך כהה והוא ניחן בטאנינים רכים ובהשפעות עדינות של עץ מעושן, המעניקים ליין אישיות מתפרצת ומאופקת כאחד. חושף ניחוחות וטעמים של שזיפים, אוכמניות ותבלינים, שמובילים בכוס לטעמי צ'רי-ברי (דובדבנים ופירות יער). בגימור הנדיב עולה רמז לאספרסו. שתו מעכשיו עד 2015. 87 שקלים. ציון: 90. כשר.

* כרמל, קריניאן, הסדרה האזורית, גפנים בוגרות, זכרון יעקב, 2008. יין המיוצר מגפנים בנות 30-40 שנה (ואכן ראוי לתואר "גפנים בוגרות" על פי אמות המידה הישראליות). צבעו נופך כהה והוא ניחן בטאנינים רכים ובהשפעה מצודדת של עץ מתובל. נפתח בניחוחות וטעמים של שזיפים סגולים ודומדמניות, ובהמשך מתחלף בפטל. ארוך ונדיב. בגימור מתגברים הטאנינים. שתו מעכשיו עד 2015. 87 שקלים. ציון: 90. כשר.

* צ'ילאג, קריניאן, פרימו, 2009. יין שנטעם מהחבית ולכן עדיין בחיתוליו, אך כבר חושף צבע ארגמן כהה וריכוז טוב. היין מיוצר מענבי גפנים בוגרות (בנות 25 שנה), בעל גוף בינוני-מלא וטאנינים רכים המתפוגגים בנועם וחושפים רמזים לעץ אלון מתובל, פטל שחור וקליפת הדרים, על רקע מפתה של שיח המסקיט. ייצא כיין זני או כסוכן לערבוב. שתו מיום היציאה. 95 שקלים. ציון טנטטיבי: 90-92.

* ארל, קריניאן, כרם ארויו, ישראל, 2007. יין שצבעו נופך בכהות בינונית נוטה לארגמן, שגופו בינוני. התפתח בעיקר בחביות אלון משומשות וחושף מרקם רך, עגול וחלק. ביין ניחוחות וטעמים של פירות יער ופירות שחורים לצד רמזים לעץ אלון קלוי ולפלפל. בגימור מתגברים הטאנינים לצד רמז מפתה לקקאו כהה. שתו עכשיו. 90 שקלים. ציון: 90.

* יפו, קריניאן, 2009. יין שצבעו נופך כהה נוטה לארגמן, בעל גוף בינוני וטאנינים גושניים משהו, המעניקים לו נופך חלוד מצודד. ניחוחות וטעמים של שזיפים, פטל שחור, טבק סיגרים ורמז לפלפל לבן - כולם מתמשכים בנועם על החך. שתו מעכשיו עד 2013. 90 שקלים. ציון: 89.

* Red Poetry, קריניאן, ,Red Stains 8002. יין שניחן בכל מאפייניו של הזן: צבעו נופך כהה עם השתקפויות בכתום, גופו בינוני-מלא, ויש בו רמזים לניחוח של עץ ארז מתוק וטאנינים מוצקים שטרם השתלבו. נפתח לאטו בכוס וחושף רמזים לדובדבנים אדומים, פירות בר, פלפל לבן וליקוריץ. מאמצע החך עולה רמז לשקדים מרירים, שמתמשך בנועם. שתו מעכשיו עד 2013. 88 שקלים. ציון: 88.

* סוסון ים, מהדורה מיוחדת, קריניאן, 2008. יין המיוצר על טהרת ענבי קריניאן. רמזים לאלון מעושן וטאנינים לעיסים מעידים על 24 החודשים שבילה בחביות. עם הפתיחה נחשפים רמזים לשזיפים ולטבק, וביניהם שזור רמז מסקרן לפלפל לבן. שרירי אך עגול ואלגנטי. שתו עכשיו. 80 שקלים. ציון: 88.



גידולים של יקב צ'ילאג בכרם בן זמרה


ענבי קריניאן בכרם של יקב רקנאטי בהרי יהודה



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו