בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

יין | טוען לכתר הברברסקו

תגובות

יש אנשים שמתפלאים לשמוע שבאיטליה יש יותר מ-35 אלף חברות המייצרות יין, ושורשיהן של רבות מהן מגיעים עד המאה ה-12. על פי אמות המידה האלה, משפחת גאיה היא טירונית יחסית - היא הגיעה מספרד לכפר ברברסקו שבפיימונטה במאה ה-17. כמעט מיום שהגיעה לכפר התחילה המשפחה לייצר יין, שברובו נועד למכירה בטברנה שפתחו במקום מגוריהם החדש. יקב של ממש הוקם רק ב-1859 בידי ג'ובאני גאיה, ובסוף המאה ה-19 היינות כבר עשו לעצמם שם במידה שהספיקה לבקבק אותם ולשלוח אותם לצבא האיטלקי בחבש.

האיש שחולל מהפכה לא רק ביקב גאיה אלא באיטליה בכלל ובפיימונטה בפרט היה אנג'לו גאיה, מצאצאיו של ג'ובאני, שקיבל לידיו את השליטה ביקב ב-1961 בהיותו בן 21. הוא הכניס ליקב שלל שינויים, ביניהם שימוש בחביות אלון צרפתיות, התססה מלולקטית, והקונצפט של יין מכרם יחיד.

כיום יש לגאיה כרמים בכל פיימונטה. החברה ייסדה את יקב קה'מרקנדה בטוסקנה, והיא נחשבת בעיני רבים למלכה הבלתי מעורערת של ברבסקו. יינות היקב, המופקים בקצב של כ-350 אלף בקבוקים בשנה, נמנים עם היוקרתיים ביותר באירופה. לא מכבר השתתפתי בטעימה של יינות גאיה וקה'מרקנדה שערכה היבואנית, רשת חנויות דרך היין.

* Gaja, Rossj Bass, Langhe, Piedmont, 2009: יין שניחן בצבע זהוב בהיר ומבריק ובבשומת של פירות קיץ ומינרלים אבניים. גופו בינוני-מלא והוא חושף איזון טוב בין אלכוהול, חומציות ופירות. היין מורכב משרדונה בתוספת כמות קטנה של סוביניון בלאן, הוא התיישן בחביות אלון במשך כחמישה חודשים, והוא ממלא את הפה יפה. חושף ניחוחות וטעמים של פרי הדר, מלון, אגס וקליפות הדרים, בתמיכה נאה של רמזים למינרלים וללחם שיפון קלוי. ארוך וממלא את הפה. שתו מעכשיו עד 2013. 295 שקלים. ציון: 90.

* Ca'Marcanda da Promis, Bolgheri, Maremma, Tuscany, 2006: יין שצבעו אודם כהה נוטה לנופך והוא חושף בשומת רעננה של פירות אדומים. התפתח בחביות בנות שנתיים במשך 12 חודשים, והוא בעל גוף בינוני וטאנינים המלטפים בעדינות, וחושף גם רמז לחומציות הגורמת לשפתיים להתכווץ בעדינות. זהו בלנד של מרלו, סירה וסנג'ובזה (בשיעור 35% ,55% ו-10% בהתאמה), שבהיפתחו חושף ניחוחות וטעמים של פירות יער אדומים, קסיס ושזיפים, בתמיכה של רמזים לפלפל שחור, שמשתהים יפה ולאורך זמן. שתו מעכשיו עד 2013. 250 שקלים. ציון: 89.

* Ca'Marcanda Ca'Marcanda ,Bolgheri, Maremma, Tuscany, 2006: בלנד בורדו של מרלו, קברנה סוביניון וקברנה פרנק (בשיעור 40% ,50% ו-10% בהתאמה), שהתיישן במשך 18 חודשים בחביות אלון צרפתיות חדשות ברובן. צבעו נופך כהה והבשומת שלו מרמזת על ליקוריץ, והוא ניחן בטאנינים שעוקצים בעדינות וברמז לאלון מתובל. בתקיפה הראשונה עולים פטל שחור ודומדמניות שחורות, ואלה מוליכים בנועם לרמזים לשוקולד כהה, למוקה ולעשבי תיבול מרירים. הגימור ארוך, והטאנינים והפירות בולטים בו. ארוך, עגול ונדיב. שתו מעכשיו עד 2016. 250 שקלים. ציון: 93.

* Gaja, Sito Moresco, Langhe, Piedmont, 2006: כמעט זהה לחלוטין למהדורת 2005 של היין. בלנד שהתיישן בחביות אלון צרפתיות במשך 18 חודשים ומכיל נביולו ומרלו בשיעור 35% כל אחד וקברנה סוביניון בשיעור 30%, מרוכז בעדינות ובעל גוף מלא, ובהיפתחו חושף פטל ורמז לאלון מתובל. אחר כך מתגלים פטל שחור, דומדמניות מיובשות וקשת תבלינים כובשת. ארוך ונדיב. שתו מעכשיו עד 2014, ואולי אף מעבר לזה. 190 שקלים. ציון: 91.

* Gaja, Barolo, DaGromis, Piedmont, 2005: מיוצר על טהרת ענבי נביולו, התיישן במשך שנה בחביות אלון צרפתי ושהה שנה נוספת במכלי אלון סלובניים גדולים. צבעו נופך כהה ושהייתו במגע עם העץ ניכרת בטאנינים מתקתקים, המצפים את הפה בעדינות. חושף ניחוחות וטעמים של פטל שחור וקסיס בתמיכה של רמזים לשוקולד כהה, ליקוריץ ומינרלים אדמתיים, וכולם מוליכים לגימור ארוך ועגול. שתו מעכשיו עד 2018. 280 שקלים. ציון: 93.

*Gaja, Barbaresco, Piedmont, 2007 : יין עשיר ומרוכז, בעל גוף מלא, שרירי אך מפגין את עוצמתו במתינות. מיוצר על טהרת ענבי נביולו, התיישן בחביות אלון במשך 12 חודשים ו12- חודשים נוספים בילה בחביות אלון גדולות. חושף בשומת של פירות אדומים ורמזים לכמהין ולעץ ארז מתובל. עם הפתיחה בכוס נחשפים דובדבנים, פירות יער אדומים ושחורים ורמזים לליקוריץ ולטבק סיגרים. נגיש עכשיו אך יהיה במיטבו ב2025-2013- ואולי אף מעבר לזה. כשהיין ימשיך להתפתח חפשו בו רמזים למינרלים אדמתיים ולשוקולד מצופה מתנה. 850 שקלים. ציון: 95.

*Gaja, Sori Tildin, Langhe, Piedmont, 2007 : נביולו מעורב ב-5% ברברה, שהתפתח בחביות אלון צרפתיות במשך 12 חודשים, ואחר כך, כנהוג ביקב גאיה, במשך שנה נוספת בחביות סלובניות גדולות. רמזים ללחם קלוי ולתבלינים מעידים על שהייתו במגע עם עץ. גופו מלא והטאנינים שלו כמעט לעיסים, והוא חושף איזון ומבנה טובים, וניחוחות וטעמים של פטל שחור, דובדבנים שחורים, שזיפים סגולים וקשת נדיבה של תבלינים, וכולם מגיעים לשיאם בגימור ארוך הממלא את הפה. יהיה במיטבו ב-2015-2035. 1,590 שקלים. ציון: 95.

*:Gaja, Sperss, Langhe, Piedmont, 2006 ענבי נביולו מעורבים במעט ברברה, שעברו יישון כפי שנהוג ביקב במשך שנה אחת בחביות צרפתיות ושנה נוספת בחביות אלון גדולות. זהו יין אינטנסיבי, בעל גוף מלא וטאנינים שעוקצים עדיין, שבמרוצת הזמן ישתלבו יפה. בתקיפה הראשונה עולים ניחוחות וטעמים של שזיפים סגולים, עשבי תיבול ועץ ארז מתוק ומתובל, ואלה מתפוגגים ומפנים מקום לפטל שחור, שוקולד מריר וזר עשבי תיבול. עמוק ואינטנסיבי בשלב זה, אך עם הזמן יפגין אישיות עגולה ואלגנטית. יהיה במיטבו ב-2015-2035 ואולי אף מעבר לזה. 325 שקלים. ציון: 95.

* :Gaja, Sperss, Langhe, Piedmont, 1997 זו הטעימה השלישית שלי. היין עכשיו בשנתו ה-14, אך הוא עדיין תינוק, ולמרות חזותו הצעירה, זהו יין מעולה משנת בציר מעולה. במילים פשוטות, זהו נביולו במיטבו. בעל גוף מלא, צבעו אודם כהה נוטה לנופך, הטאנינים שלו עדיין מוצקים, אך הוא נפתח בכוס וחושף פירות יער אדומים ושחורים, דובדבנים, שזיפים אדומים ותבלינים, בתמיכה מקסימה של רמזים לטבק סיגרים וליקוריץ אדום. בגימור הבולט באורכו עולים רמזים לפריחת דובדבן ולקליפת הדרים. נגיש עכשיו אך יהיה במיטבו ב-2013-2030. מחיר: 275 שקלים. ציון: 97.

* Gaja, Sperss, Langhe, Piedmont, 1996: יין שצבעו נופך כהה כמעט אטום, גופו מלא והוא מרוכז ובעל טאנינים לעיסים. בשל בשלותו יש שימצאו בו רמז למתיקות. חושף ניחוחות וטעמים של רסק של גרגרי בר, דומדמניות וצימוקים, בתמיכה אל רמזים למינרלים אבניים ולזפת. נגיש ומהנה עכשיו אך יהיה במיטבו ב-2013-2025. מחיר 275. ציון: 94.



יקב גאיה בברברסקו. מהיינות היוקרתיים באירופה



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו