בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

אתם מחוברים לאתר דרך IP ארגוני, להתחברות דרך המינוי האישי

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

יינות הפינו נואר מתרגלים ציונות

יינות הפינו נואר נחשבים בלתי נוחים לגידול ומשגשגים במלוא הדרם רק באדמה ובאקלים של בורגונדי, אבל מתברר שגם לחבריהם הישראלים יש במה להתגאות

תגובות

אף שמהזן פינו נואר מפיקים את היינות האדומים המפורסמים והמעולים ביותר של בורגונדי, מעטים מהניסיונות לייצר מהענבים האלה יינות מעולים בשאר חלקי העולם צלחו. שלא כקברנה סוביניון ומרלו, שניהם זנים צרפתיים שגדלים בהצלחה בכל רחבי העולם, ענבי פינו נואר משגשגים במלוא הדרם רק באדמה ובאקלים של בורגונדי.

פרט לכמה יוצאי דופן, גם היינות האיטלקיים הטובים ביותר המיוצרים מהזן הזה הם חסרי עומק, ופינו נואר גרמני הוא בדרך כלל מתוק מדי. אף שיינות שווייציים המיוצרים על טהרת פינו נואר הם נקיים וחלקים, הם גם ריקים להפליא, והיינות הרומניים שמגיעים לישראל מאכזבים ביותר. במקומות נוספים בעולם זכו יינות פינו נואר להצלחה חלקית - קליפורניה, אורגון וחלקים מאוסטרליה וניו זילנד מייצרים כיום כמה יינות פינו נואר מצוינים, אך היינות מדרום אפריקה ומצ'ילה מאכזבים בדרך כל.

אם יש לפינו נואר "בעיה", הרי היא שזהו זן לא נוח לגידול. הגפנים נוטות להיפגע מקימחון ומנגיפים שונים. בגלל הקושי לטפל בענבים אמר הכהן הגדול של היין בקליפורניה, אנדרה צליסצ'ף, ש"אלוהים ברא את הקברנה סוביניון; את פינו נואר ברא השטן".

אם מניחים לבעיות, יינות פינו נואר נהדרים נמנים עם המורכבים שביינות. הענב מפיק יין שיכול להיות בעל גוף מלא אך לא כבד, ומצליח שלא להיות טאניני או חומצי מדי, ולמרות עדינותו הוא פורש קשת נהדרת של ניחוחות וטעמים. מבחינת הניחוח אפשר לזהות בפינו נואר טוב פירות יער אדומים, פרחי אביב (בעיקר סיגליות), ורדים, וכפוף לאורך שהותו בחביות אלון - גם וניל, קוקוס, עץ ארז מתוק, עשן, קלייה ולפעמים זפת. מבחינת הטעמים אפשר למצוא בפינו תותים, דובדבנים אדומים ושחורים, קסיס, פטל ולפעמים עגבניות בשלות. הזן גם משקף את תנאי הקרקע והאקלים שבהם גדל בטעמים של פטריות, מינרלים אדמתיים וכמהין לבנות.

את הזן פינו נואר הביאו לישראל הנזירים ממנזר לטרון כבר ב-1985, אך יינות מעולים של פינו נואר הופקו רק כשיקב רמת הגולן ערך שתילה ניסיונית ב-1993 בתקווה שהגולן יספק את האקלים הקריר, הרוח השכיחה והקרקע שבהם הענבים יוכלו לשגשג. הגפנים הצעירות הניבו יינות טובים אך לא טובים דיים, ורוב היין שהופק מהן שימש לתערובות עם יינות אחרים. רק בבציר 1999 החליט היקב להוציא את יין הפינו נואר הראשון ומאז גם יקבים אחרים מגיעים להישגים יפים בזן הזה.

אשר להתאמה לאוכל, פינו נואר מתאים יפה למאכלים רבים, אך הוא מתאים במיוחד לצלי בקר, ברווז, מאכלי בקר בפטריות וסלמון צלוי. ובל נשכח גם את המאכלים המבוססים על פינו נואר, ובהם בף בורגניון וקאסולה.

הנה רשמיי מרבים מיינות פינו נואר המקומיים שהשוק בישראל מציע כיום וכן כמה יינות שמחירם סביר מבורגונדי.

ישראל

* פלטר, T-Selection, פינו נואר, T-2009: יין רך ועגול שצבעו אדום-דובדבן כהה נוטה לנופך, בעל גוף בינוני-מלא וטאנינים משיים. גרגרי בר ואוכמניות משתלבים יפה עם רמזים לאלון קלוי. גמיש, מאוזן היטב ומרוכז, ומסתיים בגימור ארוך ונדיב, עם רמז מצודד לשקדים מרירים. שתו מעכשיו עד 2016. ציון: 92.

* יקב הרי גולן, ירדן, פינו נואר, 2008: יין עגול ומאוזן היטב, אדום-דובדבן כהה נוטה לנופך בצבעו, ובעל גוף בינוני-מלא. בבשומת הראשונית עולים תבלינים ושוקולד, בלוויית טעם של פטל שחור, דובדבנים שחורים ועשבי תיבול קלויים. טרי, ארומטי ומרוכז, וחושף רמז כובש לליקוריץ בגימור הארוך. שתו מעכשיו עד 2017, ואולי אף מעבר לזה. ציון: 92. כשר.

* יקב הרי גולן, ירדן, פינו נואר, כרם מרום גליל, 2008: פינו קליל מהרגיל וארומטי מאוד של ירדן, חושף פירות יער, דובדבנים, מרווה ומינרלים. בעל גוף בינוני וטאנינים קלילים שמשתהים בנועם לאורך היין ומוליכים לגימור ארוך ומתמיד. שתו מעכשיו עד 2016. ציון: 91. כשר.

* יקב הרי גולן, ירדן, פינו נואר, כרם עין זיוון, 2008: בעל גוף מלא, החושף דובדבנים שחורים בשלים, שזיפים ותבלינים, ובגימור הארוך צצה נגיעה של מינרלים. בשל, טהור ובשרני. שתו מעכשיו עד 2016. ציון: 91. כשר.

* גבעות, גופנה, רזרב, פינו נואר, 2009: יין עשיר ואלגנטי, בעל גוף בינוני, שצבעו נופך בהיר, המיוצר מגפנים צעירות. התיישן בחביות אלון במשך 12 חודשים, נפתח בניחוח צ'רי-ברי (דובדבנים ופירות יער), ובהמשך חושף טאנינים רכים המלטפים בעדינות ושפע של גרגרי בר, שזיפים ודובדבנים, על רקע שיש בו די תבלינים כדי לצוד את תשומת הלב. ממוקד היטב וארוך, ובגימור מתבלטים יפה הפירות והטאנינים. שתו מעכשיו עד 2016. ציון: 91. כשר.

* לבני, פינו נואר, 2009: יין המיוצר על טהרת ענבי פינו נואר שגדלו בגובה 875 מטר ועברו יישון במשך 12 חודשים בחביות צרפתיות ואמריקאיות. גופו מלא, צבעו נופך כהה ואטום, והטאנינים שלו כמעט לעיסים. נפתח בניחוח פירות שחור, ובהמשך חושף גרגרי בר מרוסקים, דובדבנים בשלים ופטל, לצד רבדים עליים של ליקוריץ ומינרלים אדמתיים. זהו פינו נואר עשיר, עמוק ומרובד, שאף אם אינו נאמן במלואו לזן הוא בהחלט מפתה. נגיש ומהנה עכשיו, אך יהיה במיטבו ב-2013-2017. ציון: 90. כשר.

* ויתקין, פינו נואר, 2009: יין שצבעו אדום-דובדבן כהה נוטה לנופך, בעל גוף בינוני וטאנינים משיים שעוקצים בקלות, וניחוח קל של עץ מהגוני מבריק. בשל ועשיר, נפתח בפטל שחור ובתבלינים, ובהמשך חושף רמזים שמזכירים רגע פודינג שזיפים ובמשנהו תה שחור. בגימור הארוך, כהרגלו של היינן, עולה רמז מפתה של מרירות. פינו נואר ים-תיכוני במובהק, מסוגנן מאוד. יהיה במיטבו מאמצע 2012 עד 2016. ציון: 90.

* יקבי עמק האלה, פינו נואר, 2009: יין ארומטי מאוד, צבעו ארגמן עמוק, גופו מלא ביחס לפינו, אך הטאנינים שלו אינם בולטים מדי והשפעת העץ עדיין עדינה. בשל ומתובל, וחושף ניחוחות וטעמים של שזיפים, דובדבנים שחורים, קוקה קולה ומינרלים. בגימור הארוך והטרי עולה רמז לעץ ארז. שתו מעכשיו עד 2016. ציון: 90. כשר.

* הרי גליל, פינו נואר, 2009: מקיים יפה את הבטחתו מהטעימה מהחבית. יין שהתפתח בחביות צרפתיות, צבעו אודם כהה, בעל גוף בינוני וטאנינים עדינים, החושף ניחוח עתיר פירות ומקסים וטעמים מפתים לא פחות. ניחוחות וטעמים של פירות יער אדומים ושחורים, דובדבנים שחורים וקסיס, המשקפים השפעה עדינה של עץ מתובל. מאמצע החך ואילך עולים רמזים למינרלים אבניים ולעץ ארז. פינו נואר נאמן לזן ומשקף בשמחה את שורשיו הגליליים. יין מוצלח לבציר הזה. שתו מעכשיו עד 2016. ציון: 90. כשר.

* אבידן, פינו נואר, 2008: יין מהודק ומרוכז, ושונה מפינו נואר רגיל ביתר כהות, בגוף מלא יותר ובטאנינים בולטים יותר. ניחוחות וטעמים של פירות יער יבשים, דומדמניות, מנתה ומרווה, ונוכחות בולטת למדי של עשבי תיבול. פינו בהחלט לא טיפוסי, אך הוא בוודאי יקנה לו מעריצים. שתו מעכשיו עד 2014. ציון: 88.

* יקב הרי גולן, גמלא, פינו נואר, 2008: יין שצבעו אודם כהה, בעל גוף בינוני וטאנינים רכים המשולבים היטב. ניחוחות וטעמים של דומדמניות אדומות ודובדבנים שחורים ואדומים, בתמיכה נאה של רמזים לתבלינים ולמינרלים. מורכב דיו למשוך את תשומת הלב, ובד בבד קל לשתייה. שתו מעכשיו עד 2013. ציון: 88. כשר.

בורגונדי

* :Fils, Beaune de Chateau, Premier Cru, Burgundy, 2006: & Domaine Bouchard Pere יין שצבעו נופך בהיר וגופו בינוני, החושף טאנינים שעוקצים בעדינות ורמז לעץ, התומכים בניחוחות וטעמים של פטל, דובדבנים, ליקוריץ אדום ורמזים למינרלים. עדין אך יש בו עוקץ המשווה ליין אורך ואלגנטיות. שתו מעכשיו עד 2015. 180 שקל. ציון: 90.

* :Domane Bouchard Pere et Fils, Borgogne, Coteaux des Moines, Chateau de Beaune, Burgundy, 2006 זה אינו הידוע שביינות הלבנים של בורגונדי, אך בהחלט כדי לטעום אותו. צבעו זהוב חיוור, והוא ניחן בבשומת פרחונית ונפתח בכוס בנוכחות בולטת של אפרסקים, אגסים ופרי הדר. גופו בינוני, אך הוא ממלא את הפה בנדיבות וארוך. שתו מעכשיו עד 2013. 100 שקל. ציון: 89.

* :Fils, Bourgogne Reserve, Chateau de Beaune, Burgundy, 2007: & Bouchard Pere יין שצבעו אדום-דובדבן, גופו קל-בינוני, והוא ניחן בבשומת עתירת דובדבנים, וחושף ניחוחות וטעמים של פטל, קסיס ורמזים למינרלים אדמתיים. יין מקסים וכובש. 100 שקל. ציון: 88.

* :Joseph Drouhin, Nuits St. Georges, Burgundy, 2006 יין על טהרת ענבי פינו נואר, צבעו אודם בהיר, בעל גוף בינוני וטאנינים חלקים כמשי. ניחוחות וטעמים של פירות יער ודבדבנים, בתמיכה נאה של רמזים לעץ ארז מתוק ומתובל. שתו מעכשיו עד 2018. 240 שקל. ציון: 90.

* :Joseph Drouhin, Savigny les Beaune, Burgundy, 2006 יין שצבעו אודם בכהות בינונית, בעל גוף בינוני, טאנינים רכים ורמז דק לעץ מתובל המשולב יפה. ניחן בניחוחות וטעמים של דובדבנים, גרגרי בר ורמז מצודד של ליקוריץ אדום, וכולם משתהים יפה בגימור רענן ועסיסי. שתו מעכשיו עד 2013. 140 שקל. ציון: 88.

* :Louis Jadot, Cotes de Beaune, Burgundy, 2007 יין שצבעו אודם כהה נוטה לנופך, בעל גוף בינוני, שניחן ברמזים נדיבים לדומדמניות, דובדבנים שחורים ופרחים על רקע של אלון מתובל וטאנינים מוצקים שיידרש להם פרק זמן ממושך כדי לשקוע. מסתיים בגימור ארוך ונדיב עם רמזים למוקה ומנתה. שתו מעכשיו עד 2016. 140 שקל. ציון: 89. *



כרם של יקב פלטר



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו