בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

אתם מחוברים לאתר דרך IP ארגוני, להתחברות דרך המינוי האישי

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

אוכל | בשגרירות דנמרק לא התלהבו מהקרמבו

כללי הטקס מוקפדים, היינות איכותיים, צוות המלצרים נרחב, האווירה רגועה והתפריט האקלקטי מושפע גם מהמטבח המקומי. שפים חושפים מהנעשה במטבחי השגרירויות הזרות בישראל

תגובות

האם פלאפל יכול להיחשב למנת קוקטייל יוקרתית? התשובה תלוית הקשר: אם שואלים את השפים קובי בנדלק, עופר אלמליח או עמנואל טלייה, התשובה חיובית בהחלט. שלושתם שפים בבתי שגרירים בישראל, שעורכים סעודות דיפלומטיות כמה פעמים בשבוע ומציגים לאורחים מחו"ל את חומרי הגלם הישראליים על בסיס יומי.

לדברי טלייה, פלאפל יכול בהחלט להיחשב מנה יוקרתית. "זה אוכל אצבעות מצוין", הוא מסביר. "בהרבה מקרים זו דרכי להפגיש בין אורחי השגרירות ובין אוכל רחוב". טלייה משמש זה חמש שנים כשף של השגריר הבריטי, לפני כן עבד במשך שמונה שנים כשף השגריר הצרפתי.

הוא עלה מבלגיה לפני 24 שנה, לאחר שאחיו נהרג בתאונת מסוק בבקעה בעת שירותו הצבאי. "המשפחה שלנו לא היתה יכולה לשאת את הרעיון שהוא יהיה קבור כאן ואנחנו נהיה בבלגיה. זו היתה עלייה כואבת וצולעת, אבל כולנו נקלטנו כאן בהדרגה", הוא אומר.

בדרך מקרה החל לבשל בעבור שגריר צרפת בישראל, בארוחות שמספר המשתתפים בהן עולה על עשרה. "כל ארוחה נתפרת לפי צרכים, תקציב וטעם. אם האורחים ישראלים, אני מבשל כשר: הרבה נתחי טלה ובקר, סלטים ומנות קטנות. אם מדובר באורחים מחו"ל, פעמים רבות הם מצפים לקבל אוכל שמוכר להם: פירות ים, למשל.

"אלה אנשים שרגילים להתארח שלוש-ארבע פעמים בשבוע. לכן צריך לבשל בישול קל: הרבה ירקות ופירות, שמן זית ולא שמנת. אוכל קל, לא חריף או עז מדי בטעמו. אוכל שאפשר לחזור ולאכול ממנו בלי להתחייב יתר על המידה. לכן פלאפל הולך מצוין".

לאחר שמונה שנים בשגרירות צרפת עזב טלייה, "כי לא הסתדרתי עם שגריר מחליף אחד", הוא מודה בישירות לא דיפלומטית במיוחד. לאחר שעזב, עבד בבתי מלון והקים חברה לשירותי קייטרינג המתמחה בבתי שגרירים. לפני חמש שנים חלתה השפית של השגריר הבריטי, הוא נקרא להחליף אותה והחל לעבוד כשף הקבוע במקום.

"השגריר הבריטי הנוכחי אוהב לארח", הוא אומר. "זו נחשבת שגרירות גדולה, מפני שיש בה פעילות ערה: לעתים שש ארוחות בשבוע. השגריר ואשתו צעירים, מבינים באוכל ופתוחים מאוד למאכלים חדשים: קינוחים מושקעים, מוס, נתחי בשר טובים במיוחד. הם הטילו וטו על ג'ינג'ר וקיווי. אסור להכניס אותם למטבח".

שגרירים, מסגיר טלייה, מתנאים בשפים שלהם: "אם יש שף שנחשב לבשלן טוב, השגרירים מזמינים ומארחים הרבה יותר, אבל תמיד צריך לעמוד בתקציב: כ-200 שקל לאדם", הוא מדגיש. "מכיוון שתמיד

צריך להרשים, רצוי להיות בקיא בירקות עונתיים ולהכיר ספקים יעילים. אספרגוס, למשל, הוא ירק אהוב במיוחד בשגרירות בריטניה. אני מתמחה בזמן הפריחה שלו ובספקים שמוכרים אותו".

אפרסמון מסקרן

לא מעט שפים של שגרירים מצליחים לשרוד שנים כבשלני הבית במשך שנים רצופות: כאלה הם, למשל, קובי בנדלק ועופר אלמליח, בעלי הקייטרינג "מיראבל" המשמשים זה חמש שנים כשפים של שגרירת דנמרק ובן זוגה. ביום העצמאות הדני, שהתקיים באחרונה, ערכו עם השף דוד פרנקל אירוע רב משתתפים במרכז פרס לשלום.

"השגרירה ואורחיה פתוחים לאוכל ישראלי ויש הרבה מאכלים שהם מבקשים לטעום", אומר בנדלק. "הם אוהבים קבב, טחינה, תיבול חריף, ואפילו את התבלין ראס אל חנות. הם אוהבים לטעום ולהשוות".

"אנחנו רוצים לחשוב שבישראל יש חומרי גלם משובחים, אבל את הדנים קשה להרשים בתחום הזה", מצטרף לשיחה אלמליח. "הם מכירים את כל הפירות והירקות האיכותיים ביותר. הם לא מתלהבים מלוקוס ודניס, מפני שיש להם דובר סול בסופרמרקט ליד הבית. לעומת זאת, אפרסמון סיקרן אותם מפני שלא נתקלו בו ובשר טלה עדיין מרשים אותם. ניסינו להפתיע אותם עם קרמבו, והם סיפרו לנו שהקינוח הזה הומצא בדנמרק.

"העבודה בבית השגריר מאופיינת בכללי טקס, ששף ישראלי לא נתקל בהם בדרך כלל. על כל צלחות הפורצלן מופיע דגל המדינה. היינות מוקפדים מאוד, יש דרישה להרבה מלצרים, האווירה רגועה ומנומסת, עוצמת הקול נמוכה - זה מרענן לשף ישראלי".

האם שפים ישראלים העובדים בבתי שגרירים הם קהילה שצופנת סודות קולינריים? לדברי טלייה, התשובה חיובית. "היתה תקופה שקיבלתי פניות מכמה שגרירויות ביחד. הבחירה שלי כמעט יצרה תקרית דיפלומטית. שף קבוע בשגרירות מכיר גחמות של אורחים קבועים, זה חלק מהמקצוע", הוא אומר.

שפים של שגרירים אינם מחויבים לשמש שגרירים של האוכל המקומי. יש משהו מרענן בהתנשאות הקלילה של השף טיבו דירה מבית שגריר צרפת על המטבח המקומי. הוא מצהיר שלא יציע לאורחיו נקניקיות מקומיות, קוסקוס או קדאיף. לעתים הוא משתמש בחומרי גלם ישראליים, אבל בשיטות בישול צרפתי: "קונפי עגבניות, קונסומה ירקות, ג'ל של ירקות העונה. האורחים שלי גם אוכלים שבלולים ופירות ים, למה לא? זו בכל זאת שגרירות צרפת, וצריך לבשל אוכל שהם מכירים מהבית", הוא אומר.

דירה בישל במסעדות ובתי מלון בברזיל לפני שהגיע לישראל, ב-2009. לשגרירות הגיע במקרה. "חבר שעובד בארגון אונסקו סיפר לי על משרה שמתפנה", הוא נזכר. למרות המסורות הצרפתית ושיטות הבישול שהוא שולט בהן, דירה מקפיד על בישול קל יחסית. "התוצאה היא מנות משולבות, קצת משונות, אבל אוהבים אותם כאן", הוא מסביר. "אלה מנות שאפשר להמשיך אחריהן את היום ולא לצנוח: לחם שבו בשר טלה, סלט ישראלי.

"אחרי שהות בברזיל אני פחות מתלהב מהפירות - לישראל יש עוד לאן להתקדם בתחום זה, אבל הבשרים שלכם טובים מאוד. בחומוס ובטחינה אני בקושי משתמש: אין לזה כל כך ביקוש: מקומיים יחפשו משהו אחר וקהל צרפתי לא מורגל בהם, הוא תמיד יעדיף פירות ים".



קובי בנדלק ועופר אלמליח. קשה להרשים את הדנים



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו