בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

ביקורת

מסעדת וידה לוקה בחיפה: נכשלת בכל מנה ומנה

וידה לוקה מתיימרת להיות הטאפאס בר הספרדי הראשון בחיפה, אבל נכשלת שוב ושוב

3תגובות

אופנות שחבל שהגיעו מתל אביב לחיפה: סלק, מנות בצנצנות, טאפאס בר.

אופנות שחבל שלא הגיעו מתל אביב לחיפה: נקניקיות גורמה, גלידת גורמה, תאורה חשמלית.

אופנות שחבל שלא הגיעו מחיפה לתל אביב: כפיות קינוח ארוכות, מלצרים סובלניים, תמורה לכסף.

מסעדת "וידה לוקה" החיפאית מתהדרת בכך שהיא מסעדת הטאפאס הספרדית הראשונה בעיר. מה נגיד: אבא חושי רוקד פלמנקו בקברו. ובכל זאת, כשעלינו לרגל לטאפאס בר החיפאי הראשון החלו לבצבץ להם הרהורי כפירה. אולי משום שווידה לוקה היא לא באמת טאפאס בר, אלא הדבר המוזר הזה (על מסעדות "מנות בגדלים משתנים" שמעתם?) שנהפך לתרגום הישראלי השכיח לטאפאס בר. כלומר, מקום שמה שמאפיין אותו - חוץ מעיצוב מזעזע, ולזה תיכף נידרש - הוא מנות קטנות של אוכל אקלקטי (מנקניקיות עם כרוב כבוש ועד ניוקי בערמונים), באווירה שמראש מבהירה שכאן לא מדקדקים בקטנות.

פריד חגי

וגם אם תרצו לדקדק בקטנות: איך תצליחו בחשיכה הזאת? כי מבחינת הרעש והחושך, אין מה להגיד: וידה לוקה אכן יכולה לעמוד בכבוד מול המובחרים שבטאפאס ברים של תל אביב (או בוקרשט). המסעדה נחלקת לשניים: מרפסת חיצונית שצופה לנתיב תנועה מרכזי, ומרתף אפל שבו נמצא הבר. ישבנו בחלק המרתפי, ולמרבה המזל דלק על שולחננו נר שאיפשר לקרוא בתפריט. ובכל זאת, זו אולי היתה הפעם הראשונה שבה הרגשתי שייתכן שהבעיה במסעדה היא לא שהיא חשוכה מדי, אלא שהיא לא חשוכה מספיק.

כי למרות אפלולית הנרות, וקצת אורות אדומים מהבר (למה משוכנעים אצלנו שכל ספרד היא רובע אורות אדומים אחד גדול?), אי אפשר היה שלא לראות את העיצוב. מסעדת וידה לוקה נראית כמו שהייתם מתארים לעצמכם מסעדה ספרדית בלב קומפלקס ההימורים היוקרתי של אל עריש. תערובת בלתי אפשרית של אותיות בסגנון מירו עם טיח בסגנון גאודי, שיחד מצטרפים לקיטש מושלם כל כך שאתה כמעט מתפתה לחשוב שזו אירוניה. זו לא. תחת זאת, זה שימוש מקיף ברפרטואר הסמלים שאתה מוצא רק בחנויות המזכרות שבשדות תעופה - המקום שבו אתה קונה מתנות לאנשים שלא אכפת לך מהם.

התוצאה היא שמבחינה ויזואלית, וידה לוקה היא לאו דווקא הטאפאס בר הראשון בחיפה אלא יותר מלכודת התיירים הספרדית הראשונה בעיר. עוד ניצחון גדול על האינקוויזיציה. וא-פרופו אינקוויזיציה: ממה בדיוק עושים כאן את הנקניקיות? לא נעים להגיד, אבל בספרד אפילו במגרשי כדורגל כבר לא מגישים את התערובת המשמימה והטחונה עד דק הזאת. קצת מרקם, קצת טעם, קצת פחות בנאליות.

אלה נקניקיות שלספרדים לבטח מזכירות את אלה שהם אכלו בהצגות יומיות בתקופת פרנקו. אוי רגע, סליחה, התבלבלתי: אלה נקניקיות שמזכירות דווקא לישראלים את הנקניקיות שהם אכלו בהצגות יומיות בתקופת פרנקו.

ועם כל זה ועל אף כל זה, וידה לוקה היא מקום שרחוק מלהיות מקומם. המטבח כאן מנסה להיות עדכני (עד רמת המנות שמוגשות בצנצנות: מאין תצמח ישועתנו?), בדומה לטאפאס בר בספרד, גם כאן יש חטיבה קטנה של מנות משימורי איכות, ויש אפילו ניסיון מובחן לחקות את הטעמים העזים והמתפרצים של האוכל הספרדי. ניסיונות אמרתי, לא בהכרח הצלחות.

ובעיקר בלט כאן עוד משהו: התמורה לכסף. שילמנו 221 שקלים בתמורה לשבע מנות. לקבל במחיר הזה טיפול של שף למנת סביצ'ה טונה, יצירתיות שבאה לידי ביטוי במנת קרפצ'ו אננס, ואפילו מנת רביולי שהורגש בה ניסיון כן להוסיף נופך ספרדי, זה בסדר גמור.

אז מה לא בסדר? זה שאפשר - גם במגבלות התמחור האלה - לוותר קצת על ג'סטות (מנות בצנצנות כבר הזכרנו?) לטובת מהות. בדיוק כמו בעיצוב: במקום לנסות לגרום למקום להיראות כמו סט של סרט בורקס ספרדי בהפקה פולנית, לגרום לו להיות קצת יותר דומה - סליחה על הביטוי - לטאפאס בר.

למשל, מנה שנקראת סביצ'ה טונה אדומה. המנה מוגשת בתוך צנצנת (למה? מישהו נתקל אי פעם בטאפאס ספרדי בתוך צנצנת?) ועיקרה קוביות טונה אדומה במישרה חמצמצה-מתקתקה. הבעיה עם הטונה הזאת (חוץ מהצנצנת) היא שהמישרה כל כך תוקפנית, עד שהיא מעלימה כמעט לגמרי את הטונה. מצד שני, היא גם לא עד כדי כך מעניינת ששווה לוותר בשבילה על טעם הטונה. זו מנה שמטרתה להרשים את הלקוח בטעם אחר, שונה, מיוחד. אבל למה? לא יותר קל להרשים את הלקוח פשוט בטעם טוב? זה יהיה עד כדי כך לא סביר להניח שמי שמזמין סביצ'ה טונה אוהב טונה?

או מנת קרוקט חציל ופטה. לקחת חציל, לערבב אותו בגבינה, לעטוף בפירורי לחם ולטגן עוד לא הופך מנה לקרוקט. זו לא מנה רעה - מה כבר יכול להיות רע בחצילים ופטה? - אבל זו עוד מנה שמנסה לשווק פסאודו-אקזוטיות. וואו: לא חציל ופטה אלא קו מדריד-ברצלונה. וחבל, כי בין לבין העסק מתפספס. אלה לא באמת מנות בר מעניינות ואלה לבטח לא מנות ספרדיות ראויות.

או, אם נמשיך הלאה, קחו מנת סיגר טלה במטבל מדברי (חומוס, למה מה חשבתם?). גם כאן נדחף הקיטש הספרדי, הפעם בדמות פפריקה מעושנת שנוספה לחומוס. באמת? זה מה שחסר לחומוס שלנו? קצת אבקה מבילבאו? או מנה מקורית של קרפצ'ו אננס ברוטב מפולפל עם פירורי גבינה כחולה. זה מיוחד ומרשים, אבל - עם כל הכבוד - זה לשחק עם אוכל. או מנת רביולי ארטישוק ירושלמי בתבשיל זנב שור. הרביולי טוגנו קודם, כך שהיו פריכים, נעימים לנגיסה ובאמת הזכירו רביולי בנוסח הספרדי, אבל רוטב זנב השור הזכיר, יותר מכל, חזה אווז מעושן. הוא לא היה קשור לרביולי, לא שיפר אותם, לא החמיא להם, הוא היה בסך הכל עוד מניירה בסגנון פואבלו אספניול.

ואפשר להמשיך כך, בעצם, מנה אחרי מנה. עד המנות האחרונות, שבהן אפילו הסובלנות שמשרה האווירה הנעימה מתפוגגת. להתיז על פודינג לחם שתי וערב של שוקולד מומס זה לא ניסיון ליצור עניין, זו התעללות בלחם. שלא לדבר על כדור הגלידה הנורא שהתנוסס מעל הקונסטרוקציה. ולהכניס לצנצנת (תודו שהופתעתם: צנצנת) מסקרפונה, שערות קדאיף ומחית פירות יער זו לא מנה אחרונה: זו צנצנת. ויש כאן גם פונדו שוקולד: שוקולד מומס שבו טובלים נתחי פרי וחתיכות צ'ורוס. נדמה לי שברגע הזה הבנתם הכל.

וידה לוקה, במלים אחרות, היא טאפאס בר מושלם למי שמעולם לא היה בספרד, ועוד יותר מכך, למי שמחפש תירוץ לא להגיע לעולם לספרד. כי אם זו ספרד - הרי ידעתם שזה בא - אני צנצנת. *

וידה לוקה - כל הפרטים

"וידה לוקה", חורב 10, חיפה. טל' 04-8289544

חשבון בבקשה

קרוקט חציל ופטה .................................... 15 שקל

קרפצ'ו אננס ברוטב מפולפל ....................... 28 שקל

סביצ'ה טונה אדומה ................................. 28 שקל

סיגר טלה במטבל מדברי ............................ 28 שקל

נקניקיה מעושנת עם כרוב כבוש .................. 28 שקל

רביולי ארטישוק ירושלמי בתבשיל זנב שור ..... 38 שקל

פודינג לחם ............................................ 28 שקל

בדואה גדול ............................................ 28 שקל

טיפ ..................................................... 39 שקל

סה"כ .................................................. 260 שקל




תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו