בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

תסמונת הדור השמיני

יקב ציון שוכן בהתנחלות מישור אדומים ומייצר כ-2,200,000 בקבוקים בשנה. בשנים האחרונות הוא מוציא יינות יבשים ואיכותיים

2תגובות

אין בישראל משפחה שההיסטוריה שלה בתחום היין ארוכה יותר מאשר משפחת שור. את היקב המשפחתי הראשון הקים הרב יצחק שור בירושלים ב-1848 סמוך לכותל המערבי, ולעתים קרובות היה אפשר לראות חביות יין לאורך בסיסו של הכותל. כיום יש ארבעה יקבים בבעלות ענפים שונים ממשפחת שור, שכל אחד הלך בדרך משלו - ציון, ארזה, הכורמים, וכעת התוספת האחרונה: 1848. כל יקב פועל בהנהגת יינן בכיר משלו.

עד לא מכבר הפיק יקב ציון בעיקר יינות קידוש, אך לפני כחמש שנים, בניהול הדור השמיני של המשפחה, החל היקב להוציא יינות יבשים ואיכותיים יותר, המיועדים לנתח שוק מתוחכם יותר. היקב שוכן בהתנחלות מישור אדומים, לא רחוק מירושלים, ומייצר כ-2,200,000 בקבוקים בשנה. רבים מהיינות עדיין נחשבים יינות קידוש, אך כ-350 אלף מהם הם יינות שולחן יבשים, שיוצאים בשלוש סדרות: ארמון, ארז ותדהר.

היינות האלה בהחלט ראויים לתשומת לבם של חובבי יין איכותי. היינות הטובים של היקב מופקים מענבי קברנה סוביניון, מרלו, קריניאן, פטיט סירה ואמרלד ריזלינג מהגליל, מהרי יהודה וממישור החוף. היקב מטפח כרמים חדשים ובהם ענבי שרדונה, ויונייה וסוביניון בלאן.

* ציון, שרדונה, ארמון, 2010: יין המיוצר על טהרת ענבי שרדונה מכרם של גפנים בתנובה נמוכה מאוד, והתפתח בחביות אלון של 400 ליטרים בנות שנתיים במשך עשר חודשים. צבעו זהוב בהיר עם השתקפות בכתום. גופו בינוני והוא בעל תכולת אלכוהול נדיבה, 14.5%, שמאוזנת יפה בחומציות מלאת חיים (היין לא עבר התססה מלולקטית). הוא חושף קשת מצודדת של ניחוחות וטעמים של פירות קיץ ופרי הדר, בתמיכה של רמזים לאננס ומינרלים צורניים המשתהים לאורך זמן ובנועם. שתו מעכשיו עד 2013. 80 שקלים. ציון: 90. כשר.

* ציון, שרדונה, ארמון, 2009: כהרגלו של היינן, היין התפתח בחביות אלון בנות 400 ליטרים ללא התססה מלולקטית, צבעו זהוב מבריק עם השתקפויות בירוק ובכתום. גופו בינוני-מלא, ויותר משהוא מלא חיים הוא עמוק. נוכחות בולטת של עץ מאוזנת בו יפה בחומציות ומעניקה ליין מרקם שמנתי. חושף ניחוחות וטעמים של מלון ואגסים בתמיכה נאה של רמזים לתבלינים ולפרחי אביב. ארוך וממלא את הפה. שתו עכשיו או בשנה הקרובה. 80 שקלים. ציון: 90. כשר.

* ציון, Fume Blanc, ארז, ,Vineyard's Selection 2009: בדרך כלל מקשרים fune blanc לענבי סוביניון ולפחות לרובד עלי עדין של עשן. היין הזה לעומת זאת מיוצר מענבי שנין בלאן, ואין בו נוכחות של עשן, אך הדבר נסלח שכן פרט לבחירת השם, זה יין נחמד מאוד, שניחן באיזון טוב בין החומציות לפירות. צבעו זהוב בהיר, ושהייתו במשך שמונה חודשים בחביות אלון בנות 400 ליטרים ניכרת בגוף בינוני וברמז דק לאלון מתובל. חושף רמזים מצודדים לאפרסק לבן ולקמומיל, בתמיכה של רמז לליים בגימור הארוך. שתו עכשיו. 60 שקלים. ציון: 87. כשר.

* ציון, קברנה סוביניון, ארז, Vineyard's Selection, 2007: בלנד המכיל קברנה סוביניון בשיעור 88% ומרלו בשיעור 12%, ושני הזנים התפתחו במשך 16 חודשים בחביות לפני הערבוב. צבעו אודם נוטה לנופך, והוא בעל גוף בינוני-מלא וטאנינים לעיסים מעט, וחושף רמז מובהק לדובדבנים אדומים בבשומת. נפתח בכוס וחושף פטל שחור ודובדבנים שחורים על רקע של מינרלים אבניים. מאמצע החך ואילך עולים רמזים מפתים לשקדים מרים ולאניס. שתו מעכשיו עד 2013 ואולי אף מעבר לזה. 80 שקלים. ציון: 88. כשר.

* ציון, ארמון, רזרב, 2007: בלנד שגופו בינוני-מלא, והוא מכיל קברנה סוביניון, מרלו ופטיט סירה (בשיעור 62%, 31% ו-7% בהתאמה), שכל אחד מזניו התפתח בחביות במשך עשרה חודשים לפני הערבוב הסופי, ואחר כך שהה במשך 12 חודשים נוספים בחביות בנות שנתיים ושלוש. צבעו נופך עמוק והוא מפגין טאנינים רכים ומתקתקים ורמז עדין לעץ ארז מתובל, וחושף בשומת מובהקת של פירות אדומים. נפתח בכוס וחושף ניחוחות וטעמים מצודדים של פירות שחורים, גרגרי בר וקליפות הדרים מצופות שוקולד. הטאנינים והפירות מתגברים יחד בגימור הארוך. 95 שקלים. ציון: 89. כשר.

צעד רחוק יותר

משפחת שור פתחה את 1848, יקב בוטיק המתמקד ביינות איכות יוקרתיים בניהולם של יוסי וצביקה בשור. צביקה משמש בתפקיד היינן. יינות היקב מופקים מענבים מכרמי טל שחר הסמוך לירושלים וכן מכרמי הר תבור, ובהם הזנים קברנה סוביניון, מרלו, פטי ורדו, שיראז, פטיט סירה, קברנה פרנק, מלבק ושרדונה. הנה רשמי מהיינות הראשונים שהוציא היקב.

* יקב 1848, ספשל רזרב, 2008: בלנד בעל גוף מלא, שצבעו נופך כהה מאוד, ומכיל קברנה סוביניון בשיעור 78% ופטיט סירה בשיעור 22%. היין שהה בחביות אלון צרפתיות ברובן במשך 30 חודשים, והדבר ניכר בטאנינים מוצקים וברמזים נדיבים אך לא מעיקים של תבלינים ועשן, המתפוגגים בניחותא ומפנים מקום לשזיפים סגולים, לדומדמניות שחורות, לאוכמניות ולליקוריץ שחור. זה יין מוצק ומרוכז, בעל טאנינים מגורענים. בגימור צץ רמז נעים לפטל. שתו מעכשיו עד 2014 ואולי אף מעבר לזה. 228 שקלים. ציון: 89. כשר.

* יקב 1848, רזרב, 2008: בלנד שצבעו נופך כהה כמעט אטום וגופו מלא, המכיל קברנה סוביניון בשיעור 87%, מרלו בשיעור 10% ופטיט סירה בשיעור 3%; כל אחד מהזנים התיישן בחביות אלון במשך 12 חודשים לפני הערבוב הסופי והוחזר ליישון בחביות אלון לשלושה חודשים נוספים. היין ניחן בבשומת מובהקת של פירות שחורים, ויש בכך מן ההפתעה שכן הניחוחות והטעמים של היין שייכים בעיקר לפירות אדומים - פטל, דומדמניות אדומות ודובדבנים מורגשים היטב מבעד לנוכחות האלון, הטאנינים והחומציות. הגימור ארוך ונדיב, ועולה בו רמז מצודד לעשבי תיבול קלויים. היין קצת סגור במזיגה הראשונה, אך הוא נפתח יפה בכוס. שתו מעכשיו עד 2015. 128 שקלים. ציון: 90. כשר.

יינות מיקב תשבי

משפחת תשבי היא משפחה נוספת בעלת היסטוריה ארוכה בתחום היין. בעקבות יוזמת הברון אדמונד דה רוטשילד החלה המשפחה לטעת כרמים ב-1882 על צלע הר הכרמל ליד זכרון יעקב, והמשיכה לגדל גפנים במשך 100 שנה. ב-1985 השיק יונתן תשבי, דור רביעי למשפחה, את יקב תשבי שבבעלות משפחתית בבנימינה הסמוכה. בתחילה נקרא היקב "הברון", כמחווה לברון רוטשילד, ואחר כך הוחלף השם לתשבי.

בנו של יונתן, גולן תשבי, הוא היינן הבכיר ביקב, והתפוקה הנוכחית והעתידית עומדת על כמיליון בקבוקים בשנה. היקב מפיק יינות מענבים מכרמי היקב הסמוכים וכן מכרמים באזורי ירושלים, הגליל העליון, הגולן והנגב, בכמה סדרות. יינות הדגל מופקים סדרות המיועדות ליישון ספשל רזרב ואסטייט, יינות זניים, ויש גם סדרת תשבי, שיינותיה נועדו לצריכה מוקדמת. היקב מייצר לעתים גם יינות מבעבעים.

* תשבי, ספשל רזרב, שדה בוקר, 2007: יין שהתיישן בחביות אלון במשך 24 חודשים, והוא בלנד בעל גוף מלא המכיל מרלו, קברנה סוביניון, קברנה פרנק, פטי ורדו ושיראז (בשיעור 48.4%, 35.9%, 5.1%, 6.8% ו-3.8%, בהתאמה). צבעו נופך כהה, גופו מלא, והטאנינים שלו כבר אינם עוקצניים אלא משולבים יפה באלון מעושן ופירות. חושף ניחוחות וטעמים של פטל שחור, דומדמניות, שזיפים סגולים ופירות יער על רקע של שוקולד מריר ועשבי תיבול ים-תיכוניים. שתו מעכשיו עד 2015. 220 שקלים. ציון: 90. כשר.

* תשבי, קברנה סוביניון, אסטייט, מהדורה מוגבלת, 2007: חל כאן בלבול - התווית מציינת שיין בורדו הזה הוא בלנד המכיל קברנה סוביניון בשיעור 92% בתוספת 4% פטי ורדו וכן קברנה פרנק ומרלו בשיעור 2% כל אחד, אך באתר האינטרנט של היקב מצוין שזהו בלנד של 93% קברנה סוביניון ו-7% פטי ורדו. כך או כך, צבעו של היין נופך כהה, גופו בינוני-מלא והוא ניחן בטאנינים רכים ורמזים לעץ אלון מתובל וחושף בשומת עשירה בפירות שחורים ורמז מצודד לזפת. נפתח בכוס וחושף דומדמניות שחורות, פירות יער אדומים ושחורים ורמזים לאגוז מוסקט ולעשבי תיבול ים-תיכוניים שזה מקרוב נקטפו. בגימור הארוך והממלא את הפה עולים רמזים לזיתים שחורים ולשוקולד מריר. שתו מעכשיו עד 2014. 220 שקלים. ציון: 90. כשר.

* תשבי, סירה, אסטייט, אורגני, מהדורה מוגבלת, 2007: יין שצבעו נופך בגלימת ארגמן, ששהה חמישה חודשים בחביות אלון והדבר ניכר בגוף בינוני ובטאנינים רכים. בפתיחה חושף טעמי צ'רי-ברי (דובדבנים וגרגרי יער), ואחר כך עולים שזיפים אדומים ורבדים עליים קלים של מוקה וקינמון, המשתהים בנועם. בשל חומציותו מלאת החיים קל להתאים אותו לאוכל. שתו מעכשיו עד 2013. 130 שקלים. 130 שקלים. ציון: 89. כשר.

* תשבי, מרלו, אסטייט, מהדורה מוגבלת, 2007: בלנד שצבעו נופך נוטה לארגמן וגופו בינוני-מלא. מורכב ממרלו, קברנה סוביניון ורובי קברנה בשיעור 88%, 8.5% ו-3.5%, בהתאמה. שהותו בחביות אלון ניכרת הן בווניל ותבלינים והן בטאנינים המלטפים בעדינות. הוא נפתח בכוס וחושף פטל שחור וקסיס, בתמיכה נאה של רמזים לליקוריץ שחור ולמינרלים אדמתיים. שתו מעכשיו עד 2013 ואולי אף מעבר לזה. 90 שקלים. ציון: 88. כשר.

* תשבי, פינו נואר, אסטייט, 2007: היין התפתח בחביות אלון צרפתיות בנות 300 ליטרים במשך ארבעה חודשים, צבעו נופך כהה עם גוון חום בולט מדי. גופו בינוני, הטאנינים שלו קלים, והוא חושף אופי של צ'רי-ברי. משקה טוב אך פגום מעט בשל ניחוח "מקולקל" קל שמתפתח כשהיין נח בכוס. ייתכן שכבר עבר את שיאו. שתו בלגימה אחת. 90 שקלים. ציון: 85. כשר.





תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו