בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

קרם כרמל

יינות כרמל מציבים אתגר רציני בפני היקבים המובילים בישראל. בבנימינה מייצרים אבנים יקרות

תגובות

אילו היו מספרים לי לפני קצת יותר מעשר שנים שהיינות הטובים ביותר של כרמל יזכו דרך קבע בציונים של 90 ומעלה, אני מניח שהייתי מחייך בנימוס, אך ביני לבין עצמי מפקפק. היום המשפט הזה נכון - ואני אומר זאת בהתלהבות ובלוויית שבחים ליינן הראשי ליאור לקסר, לצוות הייננים שלו ולהנהלת החברה. מנקודת מבטו של המבקר, כרמל לא רק נהפכה למקום ידידותי לבקר בו, אלא היא בבחינת אתגר ליקבים הטובים ביותר בישראל.

לא מכבר הוציא היקב כמה מהיינות המוצלחים ביותר שלו: הים-תיכוני 2008 ושלושה יינות כרם יחיד - קברנה סוביניון, שיראז וגוורצטרמינר מבציר מאוחר. טעמתי את היינות בשלוש הזדמנויות שונות, בטעימות מהחבית, בטעימות שלפני היציאה לשוק ועכשיו כשהיינות הגיעו למדפי החנויות:

* כרמל, 2008 ,Mediterranean: בלנד המורכב השנה מקריניאן בשיעור 30%, שיראז בשיעור 25%, פטי ורדו בשיעור 23%, פטיט סירה בשיעור 18% וכן מלבק וויונייה בשיעור 2% כל אחד. בדומה לבלנד של 2007, היין התיישן במשך 15 חודשים בחביות אלון, ברובן משומשות. הוא עמוק יותר, כהה יותר ומלא מעט יותר בגופו ובטאנינים שלו ממהדורת 2007, אך שמר על האישיות העדינה והאלגנטית. חושף ניחוחות וטעמים של פירות יער, דובדבנים שחורים ודומדמניות, המפנים את מקומם לרמזים לפטל. ברקע עולים רמזים עדינים לעץ אלון מתובל ולפלפלים ירוקים. יין עגול וארוך. שתו מעכשיו עד 2019 ואולי אף מעבר לזה. 160 שקלים. ציון: 93. כשר.

* כרמל, קברנה סוביניון, כרם יחיד, קיומי, גליל עליון, 2008: נפתח בבשומת עמוקה של דומדמניות, ובהמשך חושף פירות יער, פטל שחור וקסיס על רקע של מוקה ושוקולד לבישול, ובגימור הבולט באורכו עולים רמזים לפולי קפה ולפלפל שחור. בעל גוף מלא, מרוכז היטב ושרירי, אך מרשים בהיותו עגול, עדין ואלגנטי. שתו מעכשיו עד 2018 ואולי אף מעבר לזה. 130 שקלים. ציון: 93. כשר.

* כרמל, שיראז, כרם יחיד, קיומי, גליל עליון, 2008: שיראז בתוספת ויונייה בשיעור 2% שהתיישן בחביות אלון במשך 15 חודשים. כפי שאופייני לזן השיראז, צבעו ארגמן כהה מאוד והוא ניחן בטאנינים בולטים, המצפים את הפה בעדינות. בתקיפה הראשונה עולים פטל ודובדבנים, ואלה מפנים את מקומם לפטל שחור וקסיס. ברקע, ועל החך, עולים רמזים לעור אוכפים ולקרקע יער טרייה, ולבסוף, בגימור הארוך, צץ רמז לעץ ארז מתוק. שתו מעכשיו עד 2018. 130 שקלים. ציון: 93 כשר.

* כרמל, כרם יחיד, גוורצטרמינר, בציר מאוחר, שעל, גולן, 2009: יין שהושפע מבוטריטיס בשיעור 15%-20 והדבר ניכר בבשומת "פאנק" (מסריחה מעט) נהדרת של דבש ופרחים. כמו במהדורות קודמות של היין, הוא בולט במתיקותו אך מאוזן היטב בחומציות; אופיו מורכב ונדיב, והוא חושף סימנים ברורים לדבש אקליפטוס, ליצ'י ומשמשים מיובשים, והכל על רקע מתובל במידה. יין מסחרר שמתמשך עוד ועוד, כביכול לנצח. שתו מעכשיו עד 2020. 85 שקלים. ציון: 93. כשר.

רמז לבית המקדש

בהנהגת היינן הראשי ששון בן אהרון והיינן אסף פז, יקב בנימינה הוא עכשיו היקב הרביעי בגודלו בארץ, ותפוקתו השנתית עומדת על כ-2.6 מיליון בקבוקים. היין מיוצר ממגוון גדול של זנים, הגדלים כמעט בכל רחבי הארץ. היינות הולכים ומשתפרים בצעדי ענק, הן בכמות והן באיכות, דרך קבע.

אחת הסדרות הטובות ביותר של היקב היא סדרת אבני החושן (שבאנגלית נקראת "The Chosen", הנבחר). אבני החושן מרמזות על האבנים היקרות שקישטו את אפודי הכוהן הגדול בימי בית המקדש. הנה שמות האבנים ומקבילותיהם בלעז - ספיר היא ספיר; אודם - רובי; ישפה - ג'ספר; תרשיש - אקוומרין; שוהם - אוניקס; לשם - אופל; יהלום - דיימונד.

יינות 2008 המופיעים בסקירה שלהלן יצאו לא מכבר לשוק כקבוצה. אני שמח להעיד שטעמתי כל אחד מהם לפחות בשתי הזדמנויות שונות.

* בנימינה, אודם, אבני החושן, 2008: יין שמעורב בו ויונייה בשיעור 4%, שהה במשך 16 חודשים בחביות, חלקן בנות 225 ליטרים וחלקן בנות 300 ליטרים. זהו יין גדול ועשיר, צבעו נופך כהה, והוא בעל גוף מלא ושפע טאנינים, וניכרת בו השפעה נדיבה אך לא מעיקה של אלון. חושף קשת נאה של ניחוחות וטעמים ובהם פטל, שזיפים ושוקולד. מאמצע החך ואילך עולים רמזים לעור אוכפים ולשוקולד כהה, וכולם מתמשכים בנועם ולאורך זמן. שתו מעכשיו עד 2016. 132 שקלים. ציון:91. כשר.

* בנימינה, יהלום, אבני החושן, 2008: בלנד המורכב השנה מקברנה סוביניון בשיעור 50%, סירה בשיעור 40% ופטי ורדו בשיעור 10%. יין עשיר שהתיישן בחביות אלון צרפתי במשך 20 חודשים, החושף רמזים לשזיפים סגולים ולעץ ארז ואלון מתובלים, לצד טאנינים בולטים ונוכחות נדיבה של עץ, באיזון טוב עם הפירות; עם הזמן הטאנינים ישקעו, וכבר כעת רואים בו את ההבטחה. חושף ניחוחות וטעמים של דומדמניות, פירות יער ושזיפים, על רקע של עץ ארז ושרף אלון שנהפך לרמז מצודד של זפת בגימור. שתו מעכשיו עד 2018. 140 שקלים. ציון: 91. כשר.

* בנימינה, תרשיש, אבני החושן, 2008: קברנה סוביניון משני כרמים ברמת הגולן (תל פארס וקדמת צבי). התיישן במשך 16 חודשים בחביות אלון צרפתי, צבעו נופך כהה נוטה לארגמן צעיר, גופו מלא והוא ניחן באיזון טוב בין הטאנינים שעדיין עוקצים, האלון המעושן והפירות. חושף ניחוחות וטעמים של דומדמניות שחורות ופטל שחור, כפי שאופייני לקברנה, בתמיכה נאה של רמזים לשוקולד מצופה מנתה. שתו מעכשיו עד 2016. 132 שקלים. ציון: 90. כשר.

* בנימינה, ספיר, אבני החושן, 2008: בלנד המכיל קברנה סוביניון בשיעור 35%, שיראז בשיעור 45% ומרלו בשיעור 20%. זהו יין אינטנסיבי בעל גוף מלא, שהתיישן בחביות אלון במשך 15 חודשים, צבעו נופך כהה נוטה לארגמן, והוא חושף טאנינים רכים ורובד עדין של עץ ארז מתקתק. שרירי ובשל אך מאוזן היטב. ניחוחות וטעמים של פטל שחור, קסיס ואוכמניות מוליכים לרמזים לדובדבנים שחורים ולאספרסו. ארוך ונדיב, ובגימור מתגברים הטאנינים והפירות. שתו מעכשיו עד 2015. 132 שקלים. ציון: 90. כשר.

* בנימינה, שרדונה, שוהם, אבני החושן, 2008: יין מענבים שנבצרו בהרי ירושלים, התפתח בחביות שחלקן בנות 225 ליטרים וחלקן בנות 300 ליטר. צבעו זהוב בהיר, ויש בו שילוב בין מינרלים אדמתיים למינרלים צורניים, התומכים בניחוחות וטעמים של הדרים, אפרסק לבן ומלון. מבטיח אלגנטיות. שתו עכשיו. 99 שקלים. ציון: 89. כשר.

* בנימינה, ישפה, אבני החושן, 2008: בלנד שהתיישן בחביות אלון צרפתיות, ומורכב משרדונה, סוביניון בלאן וויונייה (בשיעור 35%, 40% ו-25%). גופו בינוני והוא ניחן בחומציות טובה ומאזנת ובגימור ארוך ומלא חיים. יבש עד פריכות, וחושף טעמים עתירי מינרלים המתמשכים בנועם. שתו עכשיו. 99 שקלים. ציון: 89. כשר.



יקב כרמל בזכרון יעקב



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו