יין: מוסקטו ד'אסטי - תענוג פשוט וצרוף

מוסקטו ד'אסטי הוא יין של תענוג פשוט וצרוף, אך כמו שהעיר פעם גראוצ'ו מרקס (אף שהתייחס לדבר אחר לגמרי), היינות האלה, כשהם במיטבם, "שווים את משקלם בזהב מחייך"

דניאל רוגוב
שתפו בפייסבוק
שתפו כתבה במיילשליחת הכתבה באימייל
שתפו כתבה במיילשליחת הכתבה באימייל
מעבר לטוקבקיםכתוב תגובה
הדפיסו כתבה
דניאל רוגוב

כמעט כל חובבי היין, אניני טעם ועממיים כאחד, גומרים את ההלל על הריגר (Heuriger) ועל ויניו ורדה (Vinho Verde), היינות הלבנים הצעירים הזולים מאוסטריה ומפורטוגל. אם נרחיק צעד אחד נוסף נמצא גדודים של חובבי יין, המתוחכמים ביותר, ששרים שירי תהילה לנובו בוז'ולה. אולם לא רבים מחובבי היין האנינים מוכנים להודות שיין מוסקטו ד'אסטי, הקל והמבריק כאחד, הוא מרענן ומענג לא פחות. הבעיה היא שרוב האנשים טועמים לראשונה את יינות הריגר, נובו בוז'ולה וויניו ורדה בביקורים בחו"ל, והדבר מוסיף נופך של קסם סנובי כשמדברים עליהם. מוסקאטו ד'אסטי, לעומת זאת, מיובא לארץ זה שנים רבות מצפון אמריקה ומאנגליה, ולמרבה הצער הוא מתויג כיין במעמד נמוך.

איש לא יטען שיין מוסקטו ד'אסטי האיטלקי הוא יין מתוחכם, ובצדק, שכן היין הזה לא נועד לשמש נושא להרהורים ודיונים לאחר הלגימה. נהפוך הוא - את הפריזאנטה (יין מבעבע קלות) יש לשתות מצונן כמעט כשמפניה, בלגימות גדולות. מאחר שזה יין כה פשוט, יש אפילו שנוהגים כמו האיטלקים ומוסיפים קוביות קרח לכוס. במשפט אחד, מוסקטו ד'אסטי הוא יין של תענוג פשוט וצרוף, אך כמו שהעיר פעם גראוצ'ו מרקס (אף שהתייחס לדבר אחר לגמרי), היינות האלה, כשהם במיטבם, "שווים את משקלם בזהב מחייך".

היין מיוצר במחוז פיימונטה מענבי מוסקטו ביאנקו (שהצרפתים מכנים Petits Grains Muscat Blanc), תכולת האלכוהול שלו תמיד נמוכה (לא יותר מ-5.5%), הוא בולט בפירותיות ובניחוח, והוא מתוק במידה כזאת שיש השותים אותו כאפריטיף או כיין קינוח. הוא עדין, קל על החך וניחן ברמז דק לניחוח מושק, ואני מצטרף לאלה שסבורים שהוא אף היין המושלם לארוחת בוקר.

הנה רשמי מכמה מהיינות שדגמתי לא מכבר - ארבעה מאיטליה וכמה מישראל.

?דלתון, מוסקטו, 2010: תאום של מהדורת 2009. מבעבע קלות (פריזאנטה) וניחן במתיקות נדיבה אך מאוזנת היטב בחומציות המשווה לה נמרצות. חושף ניחוחות וטעמים של הדרים, קליפות הדרים ופירות טרופיים. הגישו מצונן היטב כפי שמגישים שמפניה. יין טוב שיעלה חיוך על שפתיכם. שתו בלגימה אחת. ציון: 87. כשר.

? בנימינה, מוסקטו, טבע, 2010 (טעימה מוקדמת): מזכיר בסגנונו את מוסקטו ד'אסטי, מתוק אך ניחן בחומציות טובה המאזנת את המתיקות ומשווה ליין נמרצות, מבעבע קלות וחושף ניחוחות וטעמים של פירות טרופיים ותפוחים מסוכרים. משקה כיפי ורענן. שתו מיום היציאה לשוק. ציון: 85. כשר.

? 2010 Cantina Gabriele, Moscato, Piedmont: יין מבעבע קלות, צבעו קש בהיר, חושף ניחוחות וטעמים של פירות קיץ ופירות טרופיים. בהחלט לא מורכב, אך רענן ומלא חיים. שתו בלגימה אחת. ציון: 84. כשר.

? Moscato, Puglia, Italy, n.v V-Primo: יין מתוק בלי בושה, אך ניחן בחומציות טבעית המאזנת את המתיקות ומוסיפה ליין חיים. יין מבעבע בנדיבות, החושף ניחוחות וטעמים של פרחי אביב ואברש, בתמיכה נאה של רמזים לפרי הדר ולאפרסקים בשלים. משקה טוב, אך אם הוא מתוק מדי לטעמכם, פשוט הוסיפו שתי קוביות קרח לכוס. שתו עכשיו. ציון: 85. כשר.

? Sara Bee, Moscato, Puglia, Italy, n.v: אפריטיף או יין קינוח עשיר ומלא חיים. צבעו קש זהוב בהיר והוא שופע בועות וחושף רמזים לאגסים, תפוחים ומשמשים מיובשים על רקע דבשי ומתובל קלות. בעל גוף בינוני ומתיקות נדיבה, המאוזנת בחומציות מלאת חיים. אינו מתאים ליישון אך אפשר לשאוב ממנו הנאה רבה בשנה הקרובה. הגישו מצונן היטב ואל תהססו לנקוט את מנהג האיטלקים ולהוסיף קוביית קרח או שתיים לכוס. מוסקטו טוב. ציון: 88. כשר.

? כרמל, מוסקטו, 2010 ,Young Selected: כדאי לחשוב על היין הזה כעל ג'ינגר אייל המיוצר מענבים ובעל תכולת אלכוהול של 5.5%. היין הזה מתוק כמו ג'ינג'ר אייל, והוא קל ופשוט לאוהבי יין מתוק. שתו עכשיו. ציון: 84. כשר.

? יקב רמת הגולן, מוסקטו, גולן, 2010: יין שניחן בבועות נאות, בעל בשומת רעננה ופרחוני במידה שדי בה לעורר עניין. בפתיחה חושף פירותיות נדיבה ועדינות ברמזים למלון, אגס ואפרסק לבן. בעל מתיקות בולטת, אך אינו סובל מכך הודות לאיזון טוב בין המתיקות, הפירות והחומציות. זה יין המוסקטו הטוב ביותר של גולן בשנים האחרונות. מזכיר יין טוב מבית מוסקטו ד'אסטי. שתו עכשיו או בשנה הבאה. ציון: 87. כשר.

תגובות

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ