בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

מתכונים: שעתו היפה של המנגו

זה הזמן למנה שבמרכזה מנגו, ולצדו תבלינים או עשבי תיבול: מאפינס מנגו, עוגת מנגו ועוף במנגו

תגובות

עונת המנגו בשיאה, השוק מוצף בפרי המזכיר יותר מכל חופשה באי טרופי של ים כחול, עצי קוקוס וחול זהב. שימוש במנגו בבישול ואפייה דורש עדינות ותשומת לב, שכן זהו פרי דומיננטי - צבעו בוהק, ניחוחו עז ומיצי טעם מתוקים רבים אגורים בבשרו הגמיש.

טעמו של המנגו מורכב ממכלול מלחים ואסטרים (תרכובות אורגניות) שונים המצויים בעסיס הפרי. אלה יוצרים טעמים הנעים ממתיקות קרמלית גבוהה לחמצמצות לימונית, בדומה למורכבות טעמם של האפרסקים והקוקוס. לכן, שימוש במנגו כחומר גלם במטבח יהיה מוצלח אם ישמש כמרכז המנה כשלצדו תבלינים, עשבי תיבול או חומרי טעם עדינים יותר.

עץ המנגו הוא קרוב משפחה רחוק של עץ הקשיו והפיסטוק ומקורו במחוז טמיל שבדרום הודו. כיום קיימים בעולם מאות זנים, שונים מאוד זה מזה בטעמם, בכמות סיבי הציפה, בגודל הפרי ובאחוז הסוכר בעסיס.

עוף בצ'אטני מנגו וחלב קוקוס
לימור לניאדו תירוש

ישראל היא המקום הצפוני ביותר בעולם שבו מגדלים מנגו בהצלחה. עציו גדלים כאן בעיקר באזור הגלבוע, בית שאן, סובב כנרת והירדן. החל בשנות ה-50 פותחו כמה זני מנגו ישראליים ייחודיים, ביניהם "שלי" ו"עומר".

זן ה"מאיה" המעולה, שפותח בפקולטה לחקלאות ברחובות, הוא הזן המבוקש ביותר בארץ ובמדינות רבות באירופה שלהן הוא מיוצא. בעוד כשלוש שנים אמורים להגיע לשווקים שלושה זנים חדשים פרי פיתוח ישראלי, המיועדים לצריכה מקומית וליצוא.

עונת המנגו מתחילה ביולי, עם זנים בעלי קליפה צבעונית - ביניהם "טומי", "מאיה" ו"אייזן", בגוני קליפה של אדום, כתום וצהוב. במשך ספטמבר יצטרפו זנים נוספים, בעלי קליפה ירוקה, בשם "קיט" ו"קנט". העונה צפויה להסתיים בסוף נובמבר.

הודות לכמות עצומה של קרוטנואידים - פיגמנטים אורגניים החשובים לבריאות העיניים, העור והעיכול - צבעו הכתום של המנגו הוא העז מזה של כל הפירות הכתומים. ניתן לקטוף מנגו טרם הבשלתו בצבע ירוק ולהניח לו להבשיל לאטו. בעת ההבשלה ימתק בשרו ויתרכך. בזנים הצבעוניים ישתנה בעת ההבשלה צבע הקליפה לאדום ובסוף לכתום-צהוב. בזנים הירוקים, לעומת זאת, הציפה תבשיל לצבע כתום אך צבע הקליפה הירוק יישאר ללא שינוי.

המנגו הוא פרי דומיננטי במטבחים רבים. בגרסתו הירוקה והבוסרית הוא מככב במטבחים האסיאתיים בסלטים טריים, בחמוצים וכאבקת תיבול חמצמצה לאחר ייבוש וטחינה (hindi amchur). את הפרי הבשל אפשר למצוא במטבחם של יהודי בגדד - הוא כבוש ומשמש מרכיב עיקרי בעמבה, שאותה אוכלים בשבתות לצד ביצי חמין וחצילים מטוגנים. במטבחם של עדת בני ישראל ממערב הודו ניתן למצוא את המנגו בצ'אטני משובח, המשלב בעדינות טעמים חמוצים, מתוקים וחריפים. הצ'אטני ההודי מכיל גם זנגביל, שום, חומץ וסוכר. במטבח הפרואני המנגו מככב בסביצ'ה המפורסמת, הטירדיטו - שבה מניחים בשכבות את הדג הנא הפרוס עבה יחד עם פרוסות מנגו, צ'ילי וכוסברה. *

עוגת מנגו הפוכה

עוף בצ'אטני מנגו וחלב קוקוס

מאפינס מנגו וגזר



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו