בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

אתם מחוברים לאתר דרך IP ארגוני, להתחברות דרך המינוי האישי

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

אין עוגה בלי צילום אוויר

איזו עוגה עולה 120 אלף דולר? רון בן ישראל, אופה-הצמרת הניו יורקי שהכין את עוגת הענק לחגיגות 100 שנה למלון פלאזה, מסביר ומפרט

תגובות

120 אלף דולר - זה הסכום ששילמו יצחק תשובה וקבוצת אלעד, הבעלים של מלון פלאזה, תמורת עוגת הענק שנאפתה לאירוע שציין 100 שנה למלון הניו-יורקי, בשבוע שעבר. את העוגה - שגובהה כשלושה מטרים וחצי ומשקלה כשתי טונות - הכין רון בן ישראל, אופה-צמרת הפועל בעיר.

בן ישראל עובד בסטודיו בסוהו שהוא מכנה סטודיו עילי לעוגות (קוטור קייק סטודיו). לדבריו, בהתחשב בעבודה שהיתה כרוכה בהכנת העוגה, מחירה אינו מופרז. נדרשו לו חודשיים, מתברר, לעבוד על הפרויקט. על הקיר באולם הכניסה לסטודיו שלו צמודים שרטוטי ענק של הפלאזה, שהעוגה - העתק מדויק של המלון - נוצרה על פיהם.

בחודש הראשון לעבודה הוא עסק במחקר ובתכנון, כלשונו. בחודש השני החלה הכנת העוגה עצמה. "זה היה מבצע", הוא מספר, "יצרנו את העוגה חלקים חלקים והעברנו אותם במשאיות. את הקירות עשינו מבצק סוכר מרודד. את הגג עשינו פעמיים. זה היה מסובך מאוד לבנות אותו. לא הבנו בהתחלה איך הוא מחזיק מעמד. רק אחרי שקיבלנו צילום אוויר של הגג, הבנתי איך אנחנו צריכים לבנות את העוגה. 17 איש עבדו על הפרויקט הזה ולקראת הסוף עבדנו סביב השעון. האמת היא ששיקשקתי עד הרגע האחרון. לא ידעתי אם העוגה הזאת תחזיק מעמד או אם נגמור בזמן".

בסדנה של בן ישראל, באולם שהוא מכנה "חדר הסוכר", שוקדות עשר עובדות על יצירת פרחים עשויים סוכר ושאר מיני עיטורים. קונדיטור-העל פועל על פי קודים של עולם האופנה: כל כמה חודשים הוא מוציא קולקציה. במרכזה של זו הנוכחית ניצבת עוגת וניל ובה שישה תבלינים שונים ומילוי של קרם חמאה עם קומפוט תפוחים.

בדרך כלל בן ישראל מכין עוגות לחתונות וכן לאירועים חברתיים. עם לקוחותיו נמנים מייקל בלומברג, אומה תורמן, רוברט דאוני ג'וניור, רונלד פרלמן. "העוגה הממוצעת שאני מכין מיועדת ל-200 בני אדם ועולה 3,000 דולר", הוא מספר, אבל "עשיתי גם עוגות שמחירן 25 אלף דולר. אנשים בניו יורק משקיעים הרבה כסף בעוגות שלהם. פשוט אוהבים כאן לאכול. לעומת זאת, בלוס אנג'לס, שבה אני לא עובד, יש אמנם כסף אבל הוליווד פוחדת לאכול, מחשש שפפראצי יצלמו כוכב כזה או אחר עם קרם סביב השפתיים או נוגס ביס גדול".

כלי התקשורת כאן מרבים לדווח עליו דווקא: בן ישראל יופיע בגיליון חתונות שעומד להוציא בקרוב המגזין "ניו יורק" ובין השאר נכתב עליו ב"ניו יורק טיימס", "גלאמור", "קוסמופוליטן" ו"ווג", שב-2004 בחר בו לאופה המצטיין. מרתה סטיוארט אימצה אותו אל חיקה והציגה אותו בתוכניתה של אופרה וינפרי והוא התארח גם ב"גוד מורנינג אמריקה" של אי-בי-סי, בתוכנית הלילה של דייוויד לטרמן ועוד. כמו כן הוא מלמד בפרנץ קולינרי אינסטיטוט, בית הספר היוקרתי לבישול בניו יורק.

בן ישראל, תל-אביבי לשעבר, הגיע לניו יורק בסוף שנות ה-80. הוא למד בבית הספר התיכון תלמה ילין ורקד בלהקות המחול "בת שבע" ו"בת דור". משם המשיך לקנדה ולצרפת ובמשך 15 שנה התפרנס מריקוד. ואולם כאשר הגיע לשנות השלושים לחייו הבין שלא יוכל לרקוד עוד זמן רב.

לאחר שניסה שורה של עיסוקים, מצא את מקומו באפיית עוגות. הוא השתלם בקנדה ובצרפת. כיום הוא מעיד על עצמו שהוא עקשן ואובססיווי שאינו מוותר על הפרטים. "שאלו אותי אם אי פעם הפלתי עוגת חתונה. התשובה שלי היא שלילית - אבל בהחלט זרקתי עוגות על אנשים שהפריעו לי", הוא מודה. "עבדתי בהרבה מטבחים וכאן יצרתי לעצמי את המקום שבו אני אוהב לעבוד. בדרך כלל אופי עוגות עובדים במטבחים קטנים מאוד; אני יצרתי מקום עבודה רחב ידיים".

ההיסטוריה של עוגות מרתקת אותו. "עוד בימי המלכים של צרפת עשו עוגות ענק מפוארות, אבל במשך השנים כל התרבות הזאת נעלמה ועוגות החתונה כיום הן בדרך כלל עוגות תעשייתיות", הוא אומר. "מה שקורה היום בתחום העוגות הוא נורא. אנשים שמים למשל כחלק מהעוגה עמודים מזויפים מפלסטיק כדי שזה ייראה כמו מקדש יווני. מכניסים כל מיני שעטנזים. שמים חתן וכלה מפלסטיק. אני עובד בטכניקה הקלאסית. כל מה שיש על העוגה אצלי הוא אכיל. אני מנסה לחזור לתרבות של פעם. ולכן אני יכול ליצור רק בכמויות קטנות".

בישראל אמנם לא עבד עד כה, אבל כשהוא בא לבקר הוא הולך לרחוב לוינסקי בתל אביב, לנחלת בנימין ולשוק הפשפשים ביפו. "יש בחנויות האלה אוצרות שהביאו אותם עוד בשנות ה-40 מאירופה. אני מביא אותם לניו יורק", הוא מספר, "ומשלב אותם בעוגות שלי כאן".



רון בן ישראל (למטה, עוגות שאפה). "יצרנו את העוגה חלקים חלקים והעברנו אותם במשאיות"



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו