בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

יין | הימים היחפים של בנימינה

היקב בבנימינה עבר תהליך מודרניזציה מקיף - הייננים ששון בן אהרון ואסף פז שיפרו את איכות היינות היוקרתיים והפשוטים כאחד

תגובות

להלן סקירה של יינות ראויים שיצאו לא מכבר לשוק. הקבוצה הראשונה היא של יינות יקבי בנימינה, היקב הרביעי בגודלו במדינה, המייצר כ-2.6 מיליון בקבוקים בשנה. היקב עבר תהליך מודרניזציה מקיף - הייננים ששון בן אהרון ואסף פז עשו דרך ארוכה ושיפרו את איכות היינות היוקרתיים והפשוטים כאחד.

* בנימינה, זינפנדל, רזרב, 2008. יין בצבע ארגמן כהה, שנפתח בבשומת המתוקה והפרחונית האופיינית לזינפנדל קליפורניה, אך אחר כך ממשיך וחושף ניחוחות של פירות יער ודובדבנים. היין מיוצר מגפנים בנות 14 שנה והתפתח בחביות אלון אמריקאיות בנות 300 ליטר, המצטיינות בגרעיניות דקה במיוחד כדי לשמור על איזון טוב בין העץ לפירות. היין בשל, עשיר וניחן ברמזים נדיבים לפטל שחור, פלפל ומרווה. בעקבותיהם בא רמז מפתה לליקוריץ, המתגבר בגימור הארוך. שתו מעכשיו עד 2014. 100 שקלים. ציון 90. כשר.

* בנימינה, קברנה סוביניון, יוגב, 2009. יין שצבעו נופך כהה כמעט אטום, בעל גוף בינוני-מלא וטאנינים רכים, בלוויית רמז קל לאלון מתובל. אלה מפנים את מקומם לדומדמניות שחורות ולפירות יער שחורים במרקם כמעט ריבתי. בגימור בעל האורך הבינוני מופיעים רמזים מצודדים לתבלינים. שתה מעכשיו עד 2012. 57 שקלים. ציון: 86. כשר.

* בנימינה, קברנה סוביניון-פטי ורדו, יוגב, 2009. יין שהתיישן בחביות אלון בנות שנתיים-שלוש במשך כשישה חודשים, כדי להקנות לו נופך עדין מהשפעת העץ. גופו בינוני-מלא והוא ניחן בטאנינים רכים, אך לוקה בכך שהניחוחות והטעמים של פירות היער והדובדבנים האדומים מלווים ברמז מפורש מדי לריבה. שתו עכשיו. 57 שקלים. ציון: 84. כשר.

* בנימינה, קברנה סוביניון-שיראז, יוגב, 2009. בלנד המכיל קברנה סוביניון ושיראז בשיעור של 50% כל אחד. גופו מלא והוא ניחן בטאנינים שעוקצים בעדינות וברמז מדויק לעץ אלון. בהיפתחו נחשפים דומדמניות ופטל שחור, בתמיכה נאה של רמזים לעור אוכפים ולתבלינים. הפירות והטאנינים מתגברים יפה בגימור הבינוני באורכו. שתו מעכשיו עד 2013. 57 שקלים. ציון: 87. כשר.

* בנימינה, קברנה סוביניון-מרלו, יוגב, 2009. יין שצבעו נופך כהה, בעל גוף בינוני-מלא וטאנינים שעוקצים בעדינות ורמז קל לאלון מתובל. בתקיפה הראשונה עולים אוכמניות ופטל שחור, ובעקבותיהם מופיעים דומדמניות שחורות ותבלינים. בגימור ניכר רמז מצודד לליקוריץ. שתו מעכשיו עד 2013. 57 שקלים. ציון: 87. כשר.

* בנימינה, "B", 2010. יין המסמל את כניסתו של היקב לקטגוריית ה"נובו". זהו יין שלא עבר יישון ומיוצר על טהרת ענבי קריניאן. צבעו אדום-דובדבן כהה, גופו בינוני, וניכר בו רק מגע קליל של טאנינים. הוא מפגין אישיות בסיסית של ברי-צ'רי, גרגירי יער ודובדבנים, ובסך הכל הוא פשוט אך נעים - במיטבו מצונן קלות. נועד לשתייה מוקדמת ולכן שתו עכשיו או בחצי שנה הקרובה. 30 שקלים. ציון: 84. כשר.

* בנימינה, גוורצטרמינר, בציר מאוחר, 2009. יין שצבעו זהוב עמוק, כמעט ברונזה. חלק מענביו הושפעו מפטריית בוטריטיס, "הרקב האציל" האחראי לרבים מיינות הקינוח הטובים ביותר בעולם. גופו מלא ומרקמו כמעט עבה, והוא ניחן ברמז קל ומצודד לרקב בוטריטיס המדגיש ניחוחות וטעמים של משמשים יבשים מדובשים. בשל תכולת אלכוהול נמוכה (9%) וחומציות טובה ומאזנת השומרת על חיוניותו, זהו יין קינוח מפתה. שתו מעכשיו עד 2016 ואולי אף מעבר לזה. 85 שקלים לבקבוק של 375 מ"ל. ציון: 92. כשר.

ארבעה מיקב צובה

יקב צובה שוכן בקיבוץ צובה שבהרי ירושלים. היינות הראשונים של היקב מבציר 2005 הופקו ב-30 אלף בקבוקים. מוטי צמיר ייסד את היקב ואחראי במידה רבה לייצור יינות 2005 ו-2006. כיום, בניהולו הנמרץ של היינן יליד דרום אפריקה פול דאב, היקב מוציא יינות בשלוש סדרות: סדרת הדגל "המצודה", שתופק רק בשנים מובחרות; "תל צובה", יינות זניים ומעורבים; וסדרת "המעין", שמחיריה עממיים. היקב מייצר גם יין קינוח אדום.

כל הענבים שמהם מפיק היקב את יינותיו הם מכרמי הקיבוץ, שבהם מגדלים קברנה סוביניון, קברנה פרנק, מרלו, פטי ורדו, שיראז, מלבק ופינו נואר, וכן את הזנים הלבנים ויונייה, שרדונה וסוביניון בלאן. לפרטים: winery@tzuba.org.il.

* צובה, המצודה, 2007. טעימה מוקדמת מוצלחת עוד יותר מאשר בטעימה מהחבית. בלנד מרוכז ובעל גוף מלא שצבעו נופך כהה עם השתקפויות בסגול וכתום, המכיל קברנה סוביניון, קברנה פרנק ומלבק (בשיעור 25% ,60% ו-15% בהתאמה). ניחן בטאנינים מוצקים עדיין ובנוכחות בולטת של עץ שטרם שקעה, ועם זאת כבר ניכרים בו איזון ומבנה מבטיחים. בתקיפה הראשונה עולים שזיפים סגולים ורמזים למוקה, ואלה מוליכים בניחותא לקשת טעמים וניחוחות של פטל שחור, קאסיס וקליפת תפוז. בגימור הארוך עולים רמזים לדובדבנים אדומים ולליקוריץ אדום. ארוך, נדיב וממלא פה. יהיה במיטבו ב-2011-2015 ואולי אף מעבר לזה. 87 שקלים. ציון: 92. כשר.

* צובה, שיראז, המצודה, 2007. יין המיוצר על טהרת ענבי שיראז, התיישן בעדינות בחביות אלון ובעל טאנינים בולטים המצפים את הפה בעדינות. בתקיפה הראשונה עולים פירות יער ואוכמניות, ואלה מתפוגגים ומפנים את מקומם לפטל שחור ולרקע מפולפל ומפתה. בעל גוף מלא, ממוקד היטב ומרוכז. מפתה לשתותו עכשיו, אך יש לו מבנה ואיזון שמתאימים ליישון. שתו בהנאה עכשיו, אך הוא יהיה במיטבו ב-2011-2014. 87 שקלים. ציון: 90. כשר.

* צובה, פינו נואר, תל צובה, 2007. פינו בעל טעם ים-תיכוני מובהק, שצבעו אודם כהה וגופו בינוני-מלא, והוא ניחן בטאנינים רכים המלטפים בעדינות. בתקיפה הראשונה נחשפים רמזים לפרחים ומינרלים לצד פטל, ואליהם מצטרפים דובדבנים שחורים, תה ירוק ורמזים לליקוריץ ולעור אוכפים בעת ובעונה אחת. יין רב-רבדים. שתו מעכשיו עד 2012. 87 שקלים. ציון: 89. כשר.

* צובה, סנג'ובזה, תל צובה, 2007. יין שהתיישן בחביות אלון במשך 14 חודשים, שצבעו אדום-דובדבן כהה נוטה לנופך, בעל גוף בינוני, רך ועגול, טאנינים עדינים ורמזים לפרחים, פטל שחור ודובדבן שחור. יין פשוט אך מצודד. שתו עכשיו. 87 שקלים. ציון: 86. כשר.

ארבעה מיקב נטוף

יקב נטוף נוסד על ידי מאיר עקל וזאב צינמון במושב כפר טרומן הסמוך לנמל התעופה בן גוריון. הוא מפיק יינות מענבים מעמק איילון, עד כה בעיקר מקברנה סוביניון. הייצור הנוכחי הוא כ-4,500 בקבוקים בשנה. לפרטים: natuf@012.net.il.

* נטוף, קברנה סוביניון, 2007. יין שצבעו נופך כהה, בעל גוף מלא וטאנינים הדוקים עדיין, הזקוקים לזמן כדי לשקוע, אך ניכר שיש לו איזון ומבנה טובים. בלנד המכיל 85% קברנה סוביניון, 10% מרלו ו-5% שיראז. היין התפתח בחביות אלון אמריקאי במשך 15 חודשים ונפתח באטיות. בתחילה הוא חושף בעיקר דומדמניות שחורות ופטל שחור, ובהמשך פורח וחושף רמזים לאוכמניות, שוקולד וקפה טחון טרי. במיטבו עד 2013. 85 שקלים. ציון: 88.

* נטוף, מרלו-קברנה סוביניון, 2007. בלנד המכיל 55% מרלו, 37% קברנה סוביניון ו-8% שיראז. היין התיישן בחביות אלון במשך 14 חודשים, גופו בינוני-מלא והוא חושף טאנינים עוקצניים בולטים ונוכחות של עץ, המתפוגגים לאטם בכוס ומפנים מקום לקשת מצודדת של גרגירי יער אדומים ושחורים, לשזיפים אדומים ולתבלינים. הטאנינים והעץ מתגברים בגימור. במיטבו עד 2013. 85 שקלים. ציון: 87.

* נטוף, שיראז, 2007. שיראז מעורב ב-15% קברנה סוביניון וב-5% מרלו, שעבר יישון במשך 15 חודשים בחביות אלון צרפתי ואמריקאי. בעל גוף מלא וטאנינים מוצקים ועוקצניים והשפעת עץ בולטת, אך אלה מתחילים לשקוע עכשיו. נפתח בכוס ומגלה שזיפים ודובדבנים שחורים, בתמיכה של רמזים לתבלינים ולעור אוכפים. 85 שקלים. ציון: 86.

* נטוף, מרלו, 2006. יין מעורב ב-10% קברנה סוביניון ו-5% שיראז, שהמרלו הרך שולט בו. טוב יותר כעת מאשר בטעימה מוקדמת. צבעו נופך עמוק נוטה לארגמן, גופו בינוני-מלא והטאנינים שלו, שהיו בעבר גושניים, רכים כעת בהרבה. ניחוחות וטעמים של פירות יער, דובדבנים ופטל. משקה מרענן בזכות שפע החומציות. שתו עכשיו. 85 שקלים. ציון: 85.

חמישה מיקב אדיר

היקב, שנוסד על ידי אבי רוזנברג ב-2003 והפיק 1,000 בקבוקים בשנה הראשונה, מייצר כעת 10,000 בקבוקים בשנה בכוונה לעבור ל-20 אלף. הענבים שמהם מיוצר היין הם מכרם בן זמרה. לפרטים: .yosil@adir-winery.co.il

* אדיר, קברנה סוביניון, 2007. יין המיוצר מענבי קברנה סוביניון בלבד, שהתיישן בחביות אלון, ברובן צרפתיות, במשך 12 חודשים. יין ארומטי שצבעו נופך כהה, נפתח בכוס וחושף נוכחות נדיבה של פטל שחור, דומדמניות ושזיפים סגולים, בתמיכה של עץ ארז ורמזים מתובלים. שתו מעכשיו עד 2011. 100 שקלים. ציון: 88. כשר.

* אדיר, קברנה סוביניון-שיראז-מרלו, 2007. יין שצבעו אודם כהה נוטה לנופך, גופו בינוני-מלא, בעל טאנינים רכים והשפעה עדינה של אלון מתובל. בהיפתחו חושף רמזים מצודדים לפירות יער, קאסיס ותבלינים. לא ארוך, אך עגול ונדיב. שתו מעכשיו עד 2011. 100 שקלים. ציון: 88. כשר.

* אדיר, קברנה סוביניון, 2007. יין שמיוצר על טהרת ענבי קברנה סוביניון והתיישן בחביות אלון, צרפתיות ברובן, במשך 12 חודשים. הוא ארומטי, צבעו נופך כהה ובהיפתחו בכוס הוא חושף ניחוחות וטעמים של פטל שחור, דומדמניות ושזיפים סגולים, בתמיכה של עץ ארז ורמזים מתובלים. שתו מעכשיו עד 2011. 100 שקלים. ציון: 88. כשר.

* אדיר, מרלו, 2007. בלנד המכיל 86% מרלו ו-14% קברנה סוביניון, שהתיישן במשך 12 חודשים בחביות שחלקן חדשות וחלקן בנות שנתיים-שלוש. צבעו נופך כהה כמעט אטום, הוא מרוכז מאוד, גופו בינוני-מלא והוא ניחן בטאנינים עוקצניים ובנוכחות של עץ מתובל מאוזנת יפה בפירות שחורים - הכל על רקע של טבק משומר טרי ועשבי תיבול מיובשים. יין "ללא מגרעות", שאינו משתלב לשלמות רציפה ואינו מצליח לרגש. שתו מעכשיו עד 2011. 100 שקלים. ציון: 86. כשר.

* אדיר, פלאטו, 2005. בלנד המכיל 82% קברנה סוביניון ו-18% סירה, שהתיישן במשך 12 חודשים בחביות אלון ישנות ובמשך 12 חודשים נוספים בחביות אלון חדשות. צבעו נופך כהה שמבהיר מעט בקצה. בעל גוף מלא וטאנינים שממשיכים להיות מוצקים למדי, וחושף נוכחות של עץ ארז מתוק בשפע שלא השתלב במלואו, אך נפתח על החיך ומפגין רמזים מצודדים לפטל, דומדמניות אדומות ווניל. גילו מתחיל לתת את אותותיו. שתו עכשיו. 210 שקלים. ציון: 86. כשר.



למעלה: כרם בקיבוץ צובה; למטה: חדר החביות ביקב אדיר



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו