רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

עשרת היינות המצטיינים של 2009

עשרת היינות הטובים ביותר של השנה שחלפה, וגם שניים מצוינים שייצאו בקרוב

תגובות

אף כי רבים באירופה, וגם בישראל, מכנים את ערב ראש השנה האזרחית "סילבסטר" - לא הכל יודעים כי מינוח זה חדש יחסית ושורשיו בצרפת של המאה ה-18. אחדים טוענים כי הקדוש סילבסטר היה אפיפיור שעשה נס והחזיר לחיים פר מת. אחרים, בעיקר באיטליה, סבורים כי סילבסטר היה נזיר שחי בסמוך לפירנצה והתפרסם במספר הנשים שפיתה. בדיחה יהודית ממקמת את סילבסטר בלונדון, ולפיה היה ירקן יהודי שהתפרסם בזכות ההרינג הכבוש הטוב בעיר. האמת היא שאיש אינו בטוח עוד מי היה סילבסטר שאת חגו מציינים.

בכל מקרה, סוף השנה הוא הזמן היאה למבקר יין להסתכל אחורה ולערוך את רשימת היינות שלדעתו זכאים לכותרת "הטובים ביותר לשנת 2009". להלן עשרת היינות הטובים ביותר של השנה שחלפה, וגם שני יינות שיצאו לשוק בקרוב וכדאי מאוד להמתין להם.

1. יתיר, יער יתיר, 2006: בלנד בורדו שצבעו אדום כהה עם השתקפויות בכתום ובסגול, המורכב מקברנה סוביניון, פטי ורדו ומרלו (38% ,50% ו-12% בהתאמה). הבלנד התיישן בחביות אלון צרפתי במשך 16 חודשים ועתה מתקבל יין בשל, עגול ונדיב, עם טאנינים מלטפים והשפעה עדינה של עץ מתובל. עם פתיחתו נחשפים רובד אחר רובד של דומדמניות, שזיפים, פטל שחור, מוקה ופרחים, שמתמזגים בגימור נהדר, ארוך וממלא פה. יין מרוכז, אלגנטי ומלא חן. יהיה במיטבו בשנים 2011-2020 ואולי אף מעבר לזה. 230 שקלים. ציון: 94. כשר.

2. מרגלית, קברנה סוביניון, ספשל רזרב, 2007: יין עמוק ומרוכז, שבשלב הזה הטאנינים שלו עדיין מוצקים מאוד, עד תחושת צריבה כמעט. אין מה לחשוש: הטאנינים מאוזנים היטב על ידי עץ ופירות, והיין מפגין מבנה מצוין. כל הדרוש לו כדי לחשוף את הדרו הוא זמן. זהו יין שנועד להיות משקה עז, אך עוצמתו אלגנטית וכלל לא ראוותנית; כשיתפתח חפשו רמזים לדומדמניות, דובדבנים שחורים ופטל שחור, בלוויית רמזים לפלפל שחור, אגוז מוסקט וליקוריץ. כל אלה מוליכים לגימור ארוך ונדיב. יהיה במיטבו ב-2011 או ב-2012 והוא ישתמר יפה עד 2020. 320 שקלים. ציון: 94.

3. רמת הגולן, סירה כרם אורטל, ירדן, 2004: אולי הסירה הטוב ביותר שיוצר בישראל. בצבע אודם עמוק מאוד, בעל גוף מלא, עם טאנינים כמעט מתוקים המשתלבים יפה עם עץ מתובל. נפתח בהתפרצות של פטל וליקר קירש כמעט ריבתיים, שמפנים מקום בהמשך לפטל שחור, דובדבנים ושזיפים. ברקע תמצאו רמזים נדיבים לאניס ולתבליני המזרח הרחוק, וכן רמז לעור בראשית עיבודו. מהנה עתה, אך יהיה במיטבו בשנים 2011-2018. 170 שקלים. ציון: 94. כשר.

4. שאטו גולן, קברנה סוביניון, רויאל רזרב, 2005: בצבע אדום כהה, כמעט אטום, זהו יין מרוכז ועם זאת אלגנטי, העשוי תערובת של 89% קברנה סוביניון ו-11% קברנה פרנק. היין נפתח בדומדמניות שחורות מתובלות עם רמז למוקה, המפנות דרך בהמשך לפטל שחור, עשבי תיבול ועץ אלון קל. רמזים למלח ים ועור בגימור הארוך להפליא עושים את היין למרתק. אולי הטוב ביותר מיקב זה עד היום. שתו מעכשיו עד 2015. 110 שקלים. ציון: 94.

5. הרי גליל, יראון, 2005: בלנד בורדו העשוי מ-50% קברנה סוביניון, 44% מרלו ו-2% פטי ורדו, בתוספת 4% סירה. מרוכז ובעל גוף מלא, ובו בזמן רך ואלגנטי, ביין מורגשת נוכחות נדיבה של קאסיס ופירות שחורים, טאנינים קטיפתיים ותחושת עץ מתובל ומאובק המשקפת את 16 החודשים שבהם התיישן בחביות אלון. כל אלה מובילים לגימור ארוך במיוחד. אולי היין הטוב ביותר של היקב עד כה. נגיש ומהנה עכשיו, אך יהיה במיטבו בשנים 2011-2016. 100 שקלים. ציון: 93. כשר.

6. פלטר, קברנה סוביניון, Selection-T, 2006: יין בעל נוכחות נדיבה של עץ המשקפת את 20 החודשים שבהם התיישן בחביות עץ אלון צרפתי חדשות. טעמו כמעט מתקתק בשל תכולת אלכוהול של 15%. צבעו נופך כהה, עם טאנינים קטיפתיים המאזנים את העץ. עם פתיחתו בכוס נחשפים טעמי דומדמניות שחורות ודובדבנים שחורים לצד רמזים לזפת ותבלינים. בגימור הארוך מאוד עולה רמז לטבק לעיסה מתוק. לאחר שהייה בכוס, היין חושף אלגנטיות שרירית. מהנה עכשיו אך יהיה במיטבו בשנים 2011-2015. 150 שקלים. ציון: 93.

7. קלו דה גת, מרלו, סיקרא, 2006: יין בעל גוף מלא. 20 החודשים שבהם התיישן בחביות אלון ישנות משתקפים בנוכחות נדיבה של עץ אלון ובטאנינים נדיבים לא פחות, שמצפים את הפה בעדינות ומאוזנים יפה על ידי פירותיות וחומציות. נפתח ברמזים לדומדמניות, שזיפים סגולים ומוקה, ונמשך ברבדים של פטל שחור, קליפת פרי הדר ורמזים דקים לעשבי תיבול וטבק. שתו מעכשיו עד 2016. 250 שקלים. ציון: 93.

8. רקנאטי, ספשל רזרב, 2005: יין שצבעו ארגמן עמוק, בעל גוף מלא, עם טאנינים מוצקים, עדיין מחוספסים, המשתלבים יפה עם עץ מתובל קלות ופירות. ניכרים איזון טוב ומבנה נאה. בלנד המכיל 84% קברנה סוביניון ו-16% מרלו, גדול עשיר ונועז, עם רבדים מרוכזים של טעמי דומדמניות, פטל שחור, אניס ועצי אלון וארז. שתו מעכשיו עד 2013. 165 שקלים. ציון: 93. כשר.

9. כרמל, 2005 ,Limited Edition: תערובת בסגנון בורדו של קברנה סוביניון, פטי ורדו, מרלו, וקברנה פרנק (15% ,17% ,67% ו-3% בהתאמה). יין בצבע אדום עמוק ובעל גוף בינוני עד מלא, החושף טאנינים רכים ונדיבים וניחוח וטעם עדינים של עץ אלון קלוי המשקף את שהייתו בחביות עץ במשך 15 חודשים. טעמים של פטל שחור, דובדבנים שחורים ושזיפים כהים עולים במתקפה הראשונה. אלה מפנים בהמשך דרך לדומדמניות שחורות, עיפרון עופרת, וניל, וגם רמז מתקתק לטבק בגימור הארוך והנדיב. עגול ואלגנטי. שתו מעכשיו עד 2013. 230 שקלים. ציון: 92. כשר.

10. קסטל, 2006 ,Grand Vin Castel: בלנד של קברנה סוביניון ומרלו בתוספת מעט פטי ורדו ומלבק. חסון ועז, צבעו אדום כהה, גופו מלא, ועובר זמן עד שהוא נפתח וחושף קשת נדיבה של פטל שחור, דובדבנים שחורים, דומדמניות ושוקולד כהה. היין דחוס, עשיר ומורכב, עם רמז נעים למתיקות, טאנינים לופתים אך עדינים, ואיזון טוב עם עץ ופירות. ארוך ואלגנטי. שתו מעכשיו עד 2014. 230 שקלים. ציון: 92. כשר.

שניים שכדאי לחכות להם

דלתון, 2006 ,Matatia: בלנד בורדו המורכב מ-80% קברנה סוביניון, 15% מרלו ו-5% קברנה פרנק. התפתח בחביות עץ אלון צרפתי, וחושף צבע עמוק וכהה. במתקפה הראשונה ניחוחות של מנטה, זפת ורמז ליוד, שבאופן מפתיע הם נעימים ביותר. בהמשך נחשפים טעמים וניחוחות של פטל שחור, דומדמניות וגרידת תפוז מרירה, ולבסוף, בגימור הארוך, תמצאו רמז לקפה אספרסו. עם איזון טוב בין עץ, חומציות, טאנינים ופירות, זהו יין מעורר מחשבה ומענג. היין יוצר במהדורה מוגבלת של 6,000 בקבוקים וייצא לשוק בעוד כחודשיים. ציון: 93. כשר.

כרמל, 2007 ,Mediterranean: יין בצבע הנוטה לארגמן מלכותי, עם השתקפויות כתומות. הוא בעל גוף מלא, עשוי מקריניאן, שיראז, פטי ורדו וסירה בתוספת מעט ויונייה. בלנד מוזר, שעובד יפה מאוד. היין ארומטי מאוד. בתקיפה ראשונה הוא כה גדוש בפירות שחורים ריבתיים שזה כמעט מרתיע, אך הדבר קשור רק לגילו הצעיר. כשהתחושה הזאת חולפת, בתום דקות ספורות, היין נפתח וחושף מגוון מפתה של פטל שחור, פטל אדום וקאסיס הנתמכים יפה על ידי עץ מעושן, פלפל שחור וגרגרי ערער. משקף את 15 החודשים שבהם שהה בחביות אלון, ברמזים עדינים של עץ מתובל ובשפע טאנינים רכים ומלטפים. ייצא לשוק בעוד כמה חודשים. ציון: 93. כשר.