בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

אתם מחוברים לאתר דרך IP ארגוני, להתחברות דרך המינוי האישי

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

למה לא צריכים לשווק את מגדל רמז?

הגוון האפרפר, הגזרה הצרה ומעטפת הזכוכית השקופה־מסתירה מסמנים קו חדש של איפוק בתכנון מגדלים, המציפים עכשיו את ת"א. הדירות של מגדל רמז לא שווקו משום שכולן נקנו מראש, שתי קומות לקונה, 500 מ"ר לקומה

38תגובות

למגדל רמז בתל אביב אין אתר שיווקי: לא תיאורים של פיסת גן העדן במרכז העיר, לא התפייטויות על כוסית היין שתלגמו לעת שקיעה על מרפסת הדֶק המשקיפה על העיר. יזמיו מתנהלים בדיסקרטיות ומתרחקים מטורי הנדל"ן, וגם במלה "יוקרה" נעשה שימוש זהיר ביותר. זו אינה גישה שיווקית חדשה אלא היגיון כלכלי קר: הכל מכור מראש. המגדל כולו נקנה עוד טרם בנייתו על ידי קבוצה מאורגנת בת 15 משקיעים, שכל אחד מהם רכש שתיים מ–30 קומותיו. שטח כל קומה 500 מ"ר.

אותה נינוחות כלכלית הכתיבה גם את הצורה המלבנית המיתמרת ואת גוו הדקיק של המגדל. ההשקעה הכספית של כל המשקיעים זהה - משמע, שטח הקומות זהה - ואפשר לומר כי צוות משרדו של משה צור ‏(אורי גת, אורי שקורי וצור עצמו‏), חביב היזמים, שתיכנן את הפרויקט יחד עם משרד דו־אדריכלים, הפיק תוצאה שלמה למדי ולא מסוכסכת.

יעל אנגלהרט

מהחזית המערבית נשקף הים התיכון, סוכן הנדל"ן המבוקש מכולם. אולם מהחלונות הדרומיים בקומה ה–28 של מגדל רמז נשקף ים של מגדלים - ולמי שעדיין לא שם לב, העיר מלאה בהם. בלילה, כשדיירי המגדל ישכבו פרקדן מול החלון המתוח מרצפה עד תקרה, וילטפו בהיסח הדעת את פרוותו של חתול סיאמי מפהק, ייוותרו רק הם מול נקודות האור הצפות באוויר. השכנים מסביב לא יבחינו בהם.

נוכחותם של מגדלי היוקרה בשמי העיר היא עובדה יצוקה בשטח. רמז, שנבנה במגרש החנייה לשעבר של קופת החולים בפינת רמז־ארלוזרוב, לא ייוותר לבדו עוד זמן רב. לצדו כבר פעור הבור של מגדל הגימנסיה בתכנון אבנר ישר - פרויקט ששמו, כמו גם הלוגו שלו, הם קריצה מחוכמת ליודעי דבר. וגם מגדל בארי, מגדל סוטין הנבנה בימים אלו, ומגדלי המגורים במתחם סומייל, שיתנשאו לגובה 45 קומות ישמשו לו שכנים נאים.

השכנים לא תמיד מבינים

בימים אלה מתכונן מגדל רמז לבכורה: הרצפות לוטשו, הלובי חופה באריחים, החלונות צוחצחו ובקרוב יישתל הדשא. בעוד חודשיים־שלושה הוא צפוי להיות מושלם ומאוכלס, והצדודית שלו, המאפירה עם רדת החשיכה, תתעורר לחיים כאשר יודלקו האורות בדירות.

בעיצוב החזית הושקעו הרבה זמן וכסף. מעטפת הזכוכית היא שקופה לחלוטין, נטולת מינרלים - ולפיכך לא מתקבל הגוון הירקרק המאפיין לרוב מבני זכוכית. הניקיון הוויזואלי נובע מחידוש טכנולוגי של פרט־חיבור שפותח במיוחד לצורך הפרויקט - פרופיל חלון דק במיוחד שלמעשה מבטל את העומס שיוצרות מסגרות החלונות. מאחורי קירות המסך משובצים תריסי אלומיניום אלגנטים, שהותקנו לא רק בחלונות אלא לאורך קיר הזכוכית כולו, כששלביהם מסובבים בזוויות שונות. כל זה מטשטש את החלוקה בין הקיר לרצפה ויוצר מראה אקראי, המאפשר לדיירים לעשות ככל העולה על רוחם מבלי שייראו מבחוץ.

המבנה מיתמר בצורה ישרה מן האדמה ובנוי כנפח קובייתי מושלם - חוץ מהחזית המערבית, שמצדדיה יש שתי כנפי זכוכית הממסגרות שני רצפים של מרפסות. שינוי כיוון המרפסת באמצע הבניין מייצר מרפסות רחבות יותר לדיירי הקומות העליונות. נקודת החלוקה בין סוגי המרפסות, הנראית שרירותית למדי, הוא למעשה עוד ביטוי לתכנון הכלכלי של הבניין: הרכישה היא סימטרית - מי שקנה את הקומה התחתונה ביותר רכש גם את העליונה, וכך הלאה עד נקודת האמצע. מה שנקרא, צדק חלוקתי.

לאחרונה הוסרו הגדרות המשולטות סביב הבניין ואפשר להתרשם מהכניסה העתידית ומהגן הצמוד. את שטח הגינה עיצב משרד ת.מ.א, ובו מערך שבילים בתצורת נימים של עלה, שביניהם בריכות מים וצמחייה. החצר הגרפית תהווה ממתק נחמד לעין, בעיקר לזו המשקיפה ממרומי המגדל. השטח המחבר בין רחוב רמז לרחובות תש"ח וחדרה הסמוכים ישמש את כלל הציבור - נוהל נהוג כשמדובר בפיתוח רבי קומות.

יעל אנגלהרט

הכניסה אל הלובי, על אף שהוא נסמך לרחוב, היא צדית ודרך הגן. "בארכיטקטורה היוונית, כדי להגיע למקדש היו צריכים ללכת דרך ארוכה ולגלות אותו", מסביר גת, שנקטע על ידי צור: "גם היפאנים, בכל הפרויקטים של טדאו אנדו, הוא מתייחס למסורת שלפיה הדרך בה הולכים יותר חשובה מהבניין. פה זה לא יותר חשוב ממנו, אבל... זה חשוב", הוא צוחק.

מהכניסה נפרש חלל הלובי, בעיצובו של האדריכל פיצו קדם, שערך את עיצוב הפנים לחללים המשותפים של הבניין. "רצינו שהלובי לא יהיה גרנדיוזי, כדי לא ליצור קומת זכוכית ענקית שלא מתחברת לצורת המגורים התל אביבית", ממשיך צור, "אבל בחלל לובי צריך גם את הגובה". במקום להכפיל את קומת הלובי בחרו המתכננים לפתוח את רצפתה - כך שהיא משקיפה אל קומת המרתף, שם הוצבה בריכת שיקוף שאמורה לייצר את תחושת החלל הכפול. בריכת השחייה המשותפת קומפקטית למדי ואנכית לה.

משרדו של צור עמל בימים אלו על תכנון שורת מגדלים שיקומו ברחוב ארלוזורוב - מאזור בן יהודה במערב, במקום בו שכן מוסך דן, דרך מתחם אסותא ועד בית לסין במזרח. הוא מאמין שהקמת מגדלי המגורים היוקרתיים רק תורמת לסביבה, אף שתושבי הבתים השכנים עתרו לוועדה המקומית כבר עם אישור תוכנית הבנייה, ואף זכו לפיצוי בגין חסימת הנוף מדירתם, ההצללה והגידול בעומסי התנועה. "לא תמיד השכנים מבינים מה הולך לקרות, ולא תמיד הם מבינים שהבניין יהיה מאוד איכותי ואז בעצם הסביבה משתדרגת", אומר צור. לטענתו, לאחר הקמת מגדל בארי רק עלה ערכם של הבתים הישנים מסביבו.

את השאלה האם הציפוף הגדל בבניין שטביעת הרגל שלו קטנה יחסית - כ–500 מ"ר - לא עלול להכביד על תשתיות התנועה באזור, פוטרים היזמים והאדריכל בטענה שמספר הדיירים הצפויים, כ–60 משפחות, הוא מזערי וכלל לא יורגש. מתחת למגרש הוקם חניון בן 6 קומות, שבחלקו התחתון משרת - כחלק מהסדר רכישת המגרש - את עובדי קופת החולים הסמוכה.

החזית האחורית עשויה רשת פח בגוון בהיר, מהסוג בו השתמש משרד סאנה היפאני בעיצוב חזית המוזיאון החדש לאמנות עכשווית בניו יורק. במקרה של רמז, חזית זו נועדה לאוורר וגם להסתיר את חדרי השירות - המזגנים, הממ"דים, וחדרי המדרגות. הרשת הונחה בכיוונים הפוכים, מה שמשנה את צבע הבניין עם תזוזת השמש. "עכשיו זה נראה ממש שחור־לבן, יש שעות שזה נראה כמעט אותו גוון. ההשתנות הזו היא חלק מהכיף, חלק מזה שהבניין מדבר", אומר צור, שאף מגדיר את המגדל כ"פסל סביבתי יחיד במינו".
"אני חושב שמחובתו של מתכנן מגדל לשים לב למה שהוא עושה לנוף של העיר, לאיך רואים אותו מכל נקודה. הבניין הזה במיוחד, עם הקווים הנקיים והצבע הבהיר - זה משהו שכולם מסתכלים ומדברים עליו".

מגדל רמז הוא אכן חיה אורבנית מסקרנת. בשל האלמנטים האקראיים בעיצובו, הוא נראה עוד בזמן הקמתו כמצוי בשלב זה או אחר של איכלוס, וכעת, לקראת השלמתו, דומה כי ייראה תמיד לא גמור - עם המרפסות הזיזיות ומסגרת הזכוכית בחזיתו המערבית. בהשוואה לתרבות העושר הישראלית ולעומס החזותי הנובע ממנה, מגדל הזכוכית האפרפר אולי מבשר דור חדש ומתון בבניית היוקרה לגובה. "מה זה יוקרה?", מסכם צור, "שמקשטים בעץ וזהבים ושנדליירות ועיטורים ובסוף גם גובלנים? הניקיון הזה הוא הפוך, נותן שקט, נותן רוגע, נותן רקע לאנשים להיות עצמם".



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות

כתבות שאולי פספסתם

*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו