הוצגו התוכניות לקמפוס בצלאל החדש - אדריכלות - הארץ

הוצגו התוכניות לקמפוס בצלאל החדש

האדריכלים סג’ימה ונישיזאווה תיכננו מבנה בגבהים משתנים. הקמתו אמורה להסתיים ב-2017

שתפו כתבה במיילשליחת הכתבה באימייל
קשת רוזנבלום

האדריכלים קזויו סג'ימה וריו נישיזאווה, בעליו של משרד סאנה מטוקיו, הציגו היום בירושלים את תכנון המשרד בעבור קמפוס בצלאל החדש. נשיאת בצלאל פרופ’ אוה אילוז, מנהל הפרויקט דור לין וראש המחלקה לאדריכלות יובל יסקי נשאו דברים גם הם.

הקמפוס, שיוקם במגרש הריק שבין קתדרלת השילוש הקדוש למוזיאון אסירי המחתרות, ירכז את תשע המחלקות של האקדמיה במרכז העיר (רובן שוכנות כיום בקמפוס הישן בהר הצופים). המבנה החדש, בתכנון סטודיו סאנה ומשרד ניר-קוץ שהוא השותף המקומי בפרויקט, יתפרש על פני כ-40 אלף מטרים רבועים, כשליש מהם מתחת לפני הקרקע.

הדמיה של קמפוס בצלאל החדשצילום: SANAA

התוכניות שהוצגו מסכמות את שלב התכנון הסכמטי ולכן הן עדיין אינן מבהירות סוגיות כמו חומרי הבנייה והאופי שיישא המבנה. גובהו של המבנה העתידי נע בין שלוש לחמש קומות בגבהים משתנים, שנערמות זו על פני זו לכדי יצירת מערכת טרסות אופקית. האדריכלים ניצלו את השיפוע הטבעי של המגרש כדי ליצור קומת קרקע רחבה שתתפרש על פני כמה מישורים ותאפשר תנועה חופשית סביב המבנה ובתוכו.

מדרומו ומצפונו של החלק המרכזי של המבנה, הממוקם מול הקתדרלה ונשאר נמוך כדי לא לחסום את המבט ממנה לעיר העתיקה, יתרוממו באופן מדורג חללי המחלקות השונות ולצדן מרפסות פתוחות שישקיפו אל העיר. לדברי האדריכלים, ככל הנראה יהיה הבניין עשוי בטון בגוון אבן ובו ישולבו מתכת וזכוכית.

הדמיה של קמפוס בצלאל החדשצילום: SANAA
הדמיה של קמפוס בצלאל החדשצילום: SANAA

"לאקדמיה קשר עמוק עם המרכז האורבני של ירושלים", אמרה פרופ’ אילוז, "לכן אני לא רואה בזה מעבר, אלא חזרה למיקום המקורי, למהות של בצלאל. זה בניין שייתן מינימליזם וטוהר יפני שיעזרו להעביר את המטען הכבד של ירושלים. בעיר של אבן, בניין שרובו זכוכית הוא הצהרה של שקיפות, אור, קלילות ואלגנטיות". יסקי הוסיף: "זה אמנם פרויקט אוניברסלי בשפה שלו, אבל הוא לא יכול היה להיבנות בשום מקום אחר".

התוכנית הופקדה לפני כמה חודשים בוועדה המחוזית. הצפי המשוער להתחלת העבודות הוא סוף 2014, כפי שמסר לין, והן אמורות להסתיים ב-2017. עלות המבנה כ-100 מיליון דולר, רבע מתוכם תממן קרן מנדל מאוהיו.

מימין: יסקי, לין, אילוז, סג'ימה ונישיזאווהצילום: עודד אנטמן

סג'ימה ונישזאווה, זוכי פרס פריצקר לשנת 2010, עובדים יחד מ-1995 בסטודיו סאנה שבמזרח טוקיו. המשרד נבחר לתכנן את הבניין לפני כשנתיים בסופה של תחרות סגורה שקיימה האקדמיה – לאחר שתוצאותיה של תחרות פתוחה שהתנהלה לפני כן, ובה זכה משרד האדריכלים הגרמני טורקי Studyo, נגנזו. בשעתו עורר העניין ביקורת חריפה, הן בגלל ההחלטה לזמן אדריכל זר לפרויקט והן משום ממדי הבניין החדש, מיקומו ועלותו.

תגובות

הזינו שם שיוצג כמחבר התגובה
בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שהינני מסכים/ה עם תנאי השימוש של אתר הארץ